Какво да ям на…ол инклузив?

 

Има няколко различни начина за „оцеляване“ на ол инклузив.

В статията ми за периодичния пост (fasting-а) имам достатъчно писано за фастинга като един от начините да си запазиш плажното тяло вместо да си тръгнеш с 10+ кила от ол инклузива. Ето един от колажите:

Но да се прави фастинг не е за всеки, а отделно и не е много удачно да се хвърли човек изведнъж баш на ол инклузива без предварително да е правил фастинг. Да, звучи супер да пиеш до сутринта, да станеш на обяд пропускайки закуската, ама…

Затова тук ще ти покажа „фитнес“ варианта как да се храниш на ол инклузив. Който, между другото, е и по-здравословният.

Защо този път избрах по-здравословния* вариант?

За да си спестим излишни спорове в коментарите държа да подчертая, че здравословното хранене има много версии на истината!

Много често може да видиш да ти продават някоя диета като здравословна, но тя да е типична предсъстезателна фитнес диета. А тия двете неща не са еднозначни, най-малкото поради причината, че предсъстезателната фитнес диета не се прави за цял живот, нито може да задържиш постигнатото нацепено тяло. Иначе няма спор, че това е доказано една от най-подходящите диети за бързо сваляне. Но за това вече съм писал.

Въпреки това понякога „здравословно“ може да е еднозначно с „фитнес“ – например в избрания от мен вариант как да се храня на ол инклузива.

Ето защо, или…

Голямата картинка

Фитнес храненето, с някои редки изключения като кето например, се движи по следната схема:

  • основните хранения са от зеленчуци, чисти протеини, бавни въглехидрати и хубави мазнини (като последните две са според дневните нужни и може да липсват)
  • междинките са чисти протеини (предимно протеин на прах) и бързи въглехидрати (покрай тренировката)

Понякога протеините не са чисти, а са с подходящите мазнини в тях – жълтък, сьомга,…

Разбира се, може да има изключения, като закуската да няма зеленчуци. Например овесени ядки с извара яйца – разчитаме, че фибрите идват от овесените ядки.

Точно такава фитнес схема реших да модифицирам леко, така че да ми пасне хем на ол инклузива, хем да бъде по-здравословна, хем да не си нося протеин на прах или скир.

Как да се храним на ол инклузив?

Ето как стана:

  • закуска от поне 2 цвята зеленчуци, препечено беконче, яйца (от които само 1 жълтък), шунка, хлебчета и солени кроасанчета
  • обяд от поне 2 цвята зеленчуци, поне един вид протеини, повечко видове въглехидрати
  • вечеря като обяда + чаша вино
  • междинки от плодове и тук-там някое сладоледче за душата 🙂

Идеята зад всичко това

Бях решил да:

  • поотпочина от млечните, тъй като доста наблягам на млечни в ежедневието си, особено скир и сирена с по-малка масленост
  • да наблегна на рибите, тъй като в нас рядко готвим риба
  • да правя компания на жена ми с чаша вино вечер
  • да закусвам и десертите да са междинки, за да дам добър пример на децата, които вече са по-големи и се учат от нас

Ето и диетичната разкладка на макро и микронутриенти:

За закуска

Фибрите идваха от зеленчуците + после от останалите въглехидрати (това е и при обяда и вечерята)

Протеините и мазнините ми идваха от бекона и жълтъка (виж защо е ок да изхвърляме жълтъците). Отделно имаше и различни шунки, на които нямаше как да знам с колко % мазнини са.

Въглехидратите ми идваха от черни питки, хлебчета и франзелки (много обичам хляб!) и от едни соленки кроасанчета, които бяха без пълнеж от шоколад, крем и т.н.

За обяд

Протеините идваха от рибите и месата. Ако рибата/месото беше полутлъсто или тлъсто, то гледах да не ям мазни въглехидрати с тях.

Въглехидратите ми идваха от различните видове ориз, царевица, грах, картофи, макаронени. Някои бяха комбо към месата/рибите, други си бяха отделно. Със сигурност в тях имаше мазнини, така че гледах да са само варени и хлебчета, ако в същото хранене имаше сьомга примерно.

За вечеря

Като обяда, но гледам да няма много мазнини, понеже пиех и чаша вино, пък ако сам не спазвам наложените от мен правила за пиене, то какъв пример съм, нали 🙂

Междинки

Поне 2 цвята плодове, като гледах да не комбинирам кисели със сладки, но можеше да комбинирам повече цитрусови примерно. Или сладолед, както писах вече.

Микротата (микронутриентите като витамини и минерали)

Те идваха от голямото разнообразие на зеленчуците и плодовете. Не че в другите разстителни храни нямаше де. Именно разнообразието на плодове и зеленчуци ни позволява в ежедневието да нямаме много видове протеинови източници и пак да сме ок с набавянето на нужните вещества. Затова и фитнесджиите сме по-нацепени – ние не търсим разнообразие в основното (което ни е протеиново), а в това към него – зеленчуците, плодовете, източниците на мазнини и въглехидрати. Другите хора мислят в разнообразие като обяд с пица, вечеря със спагети, на другия ден обяд пилаф, вечеря мусака,…

Мене ме нема у целата схема

Очевидно липсваха сладкишите (освен сладоледче), а не е като да нямаше!

На предишните ол инклузиви завършвах с поне една пълна чиния с десерти. Но този път реших да не го правя, за да науча и децата, че десертите са нещо, което ядем покрай спортуването и като междинно ядене, а не завършек на всяко основно хранене. И че плодовете са с предимство пред сладкишите, ама и че не може без сладолед 🙂 Ако се интересуваш повече – виж историята на десертите. Отначалото те са били междинки и чак по-късно са започнали да ги ядат накрая на основното хранене…

Отделно на машините, които бяха навсякъде из комплекса, си сипвах вода или газирана вода. И тук-таме диетична кола (да, точно в седмицата, дето СЗО излезе с позицията за „вредния“ аспартам). Сокчета и безалкохлни просто ги пропусках(ме). Друго важно нещо, което показвахме на децата ни, макар останалите малчугани покрай нас да смучеха сокчета като смокчета.

Другото, което липсваше, е пропускането на закуската. Поне до 19 години човек е по-добре да закусва. След това вече фастинг протокол без закуска може да е ок. Затова закусвахме всички заедно, иначе можеше аз да си пия кафето само, но после трябваше да обяснявам защо аз може да не закусвам, но децата – не може да не закусват…

Резултатите

По-важният резултат е, че дадохме поредните примери на децата как да се хранят, вместо да ги научим да се освинват.

А относно визията ми – последният месец имам направени 7-8 тренировки, като на морето отидох веднъж да видя фитнеса им и направих по 2 серии за рамо и гръб и една серия на лежанката. И малко мобилност де, но от нея не зависи визията.

Морето беше на 100 м от хотела, така че активностите ми бяха сутрешни разходки по брега с малко дихателни упражнения, качване на стълби до петия етаж по няколко пъти на ден, пълнене на чинии и чаши на ол инклузива и прелистване на страниците на книгите, които четях. Ок, имаше и малко изтупване на пясък от шезлонгите 🙂

В асансьора влязох няколко пъти да намеря най-подходящото място и ъгъл спрямо лампата му, от което максимално добре да ми личат плочките за селфи. Същото бях направил и за огледалата в банята и в хотелската стая. Между другото – това да търсят подходящата светлина за снимки е най-типичното нещо на всички фитнес маниаци, особено инфлуенЦващите.

За съжаление последния ден както си се пекохме дойдоха облаци и Рени каза, че сега е най-подходящо за снимка. Да, от фотографска гледна точка беше, но не и от фитнес гледна точка. Все пак стана прилична снимка, която направих черно-бяла за загадката в инстаграм и фейсбук, за да не си личи по червения цвят на кожата ми, че не е от първия ден. Въпреки, че беше в най-неподходящото време, без да припомпам и т.н., което си е задължително за хубавите фитнес снимки.

Та ето я и оригиналната без филтри:

Ако ти хареса статията – виж и „Какво да ям на…сватба?“ 😉

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!