Знаете ли кой пръв се е сетил да смеси амино със захари?

Не, не е някой бодибилдер, мъчейки се да изстиска максималното от следтренировъчния си шейк! Комбинацията от амино със захар е стара, колкото сме и ние, т.е. Майката Природа ги е смесила, образувайки… глюкозамин.

Глюкозамин е добавка, която се прави от черупките на ракообразни, но си има и вегетарианска версия, получавана от ферментацията на зърнени култури.

Малко история

С напредването на възрастта, се увеличават и болестите на опорно-двигателния апарат (ОДА), като те достигат до 80-90% от хората на преклонна възраст. Нещо повече – в световен мащаб, почти всеки десети човек получава травма на ОДА, като най-често срещаните заболявания са остеоартрозата и остеохондрозата. При остеоартрозата (известна и като деформираща остеоартроза или остеоартрит) се увреждат предимно хрущялите на ставите, възстановяването на които е забавено и така се стига до появата на шипове, ограничено движение и скованост в съответната става, а често и до болка при движението. Остеохондрозата представлява разрушаване на междупрешленните дискове и се срещ при 80% от хората, като често води до дископатия, дискова херния и гръбначно изкривяване. Поглеждайки назад към нашите предци и откритите скелети при различни археологически разкопки, можем да видим следи от същите тези заболявания на ОДА.

Но да се върнем в съвременността – много години лекарите са лекували остеоартрозата и остеохондрозата предимно с нестероидни противовъзпалителни лекарства, средства за обезболяване, а често и хормонални препарати. Нерядко това е водело до нежелани странични реакции и дори до усложнения.

Има една източна мъдрост, която гласи, че трябва да лекуваме не болестта, а болния. Следвайки я, стигаме до необходимостта и от терапия и превантивни мерки: за предотвратяването на прогресивните дегенеративни промени в хрущялите спомага използването на хондропротектори, сред които е и глюкозаминът.

Малко химия

Глюкозаминът е аминозахарид, който се синтезира от глюкоза в човешкото тяло, като един кислороден атом от глюкозата се заменя с един азотен атом. Заедно с други захариди, образува глюкозамингликаните (протеогликаните), а освен това е необходим и за синтеза на редица други съединения, като гликолипиди, гликопротеини и протеогликани. За разлика от другите захари, глюкозаминът не е източник на енергия, а участва в строежа на хрущялите, костната тъкан, ставните повърхности, дори и на мускулите и кръвоносните съдове. При здрави хора се среща във висока концентрация, но с течение на времето започва да не достига, защото при всекидневното си движение ставите разрушават глюкозамингликаните и имат нужда от непрестанното им подновяване. Затова и недостигът на глюкозамин е една от причините за дегенеративните заболявания на ОДА.

глюкозамин - химична формула
Химичната формула на глюкозамина

Тъй като той не присъства директно в храната ни, трябва да бъде приеман допълнително под формата на хранителна добавка, където може да се срещне като три разновидности: глюкозамин сулфат, глюкозамин хидрохлорид и Н-ацетил-глюкозамин.

Малко медицина

Ето част от многобройните положителни ефекти, които глюкозаминът има върху човешкото здраве:

 • Той е много ефикасно средство при профилактиката и лечението на остеортрита, като не само спомага за подобряване на мобилността в ставите, но облекчава и болкатаq благодарение на обезполяващите си свойства. Ето едно от изследванията.
 • Най-много изследвания и, съответно, доказателства, има за това негово въздействие при остеоартрит на коляното.
 • Глюкозаминът подтиска пролиферацията на простатния карцином, т.е. пречи на размножаването на клетките на рака на простатата (тук).
 • Заедно с хондроитина, предпазват от рак на белите дробове и червата (тук).
 • Отново заедно с хондроитина, са на първо място като добавки за дълголетие.
 • Хроничната венозна недостатъчност, диабетът и високият холестерол са други области, в които учените дават сигнали, че глюкозаминът може да има положителен ефект. Но трябва да се направят повече проучвания, преди да бъдат потвърдени категорично.

Както разбрахме, най-важната причина да приемаме глюкозамин, е участието му в изграждането и възстановяването на хрущялната тъкан и обезболяващите му свойства. Нека споменем и „тъмната“ му страна :

 • Глюкозаминът като добавка може да бъде получен от някои морски обитатели. Хората, алергични към тях, трябва да приемат глюкозамин с повишено внимание и да спрат при появата на алергична реакция.
 • При някои пациенти са наблюдавани главобол, безсъние, раздразнен стомах, подтискане на апетита или повръщане.
 • Може временно да повиши сърдечната честота и кръвното налягане.
 • Не се препоръчва при бременност и кърмене, поради липсата на достатъчно научни доказателства за ефектите от прием на глюкозамин от бременни и кърмачки.
 • Все още няма достатъчно доказателствата за влиянието му върху кръвната захар, но приемащите инсулин или други лекарства за диабет трябва да подходят към приема на глюкозамин с повишено внимание.

Малко математика

Няма категорични научни изследвания, доказващи нуждата от прием на глюкозамин от деца под 18 години. В останалите случаи:

 • 500 мг глюкозамин сулфат е препоръчителната доза, около която гравитират повечето публикации.
 • 1500 мг дневна доза също е била приемана от голям брой пациенти под лекарско наблюдение, приемана наведнъж или на три еднакви приема дневно.
 • освен това, може да срещнете и правилото от 20 милиграма на килограм телесно тегло.
 • друго изследване пък препоръчва 12-седмичен прием от 2000 мг дневно.

Аз ви препоръчвам да следвате точно указанието на съответния продукт.

Малко икономика

Ок, вече се убедихте в необходимостта да си вземете глюкозамин. Започвате да разглеждате откъде и кое да си поръчате и…има толкова много марки, че не знаете дали ще успеете да изберете най-доброто като съотношение цена/качество.

Ето аз кои използвам в нас и препоръчвам на хората в залата ми и при изготвяните от мен режими за хранене и добавки:

Глюкозамин
NOW Foods Glucosamine & Chondroitin with MSM

Водещата марка NOW рулира на пазара  на добавките за стави и хрущяли с това свое 3 в 1

Глюкозамин
NOW Foods Glucosamine Sulfate

В случай, че хондроитина и МСМ-а си ги набавяте отделно – допълнете стака си за стави и хрущяли с този глюкозамин сулфат.

9 Коментари

 • Ралица
  Много ми хареса статията ГОУФ, найстина мн полезно. Тренирам (фитнес) около година вече, доста усилени и чести тренировки. Появи се болка в едното коляно, но интерестно е, че ме заболява след ходене, понякога ми се налага да ходя мн пеша.Сега само изпозлвам кростренажора и не я чувствам. На 21 години съм и дали ще е полезно да пия глюкозамин сулфат ?
  • Юли
   Радвам се, че статията се харесва. По въпроса с коляното - най-добре е да се отиде на лекар за точна диагноза. Може да предпише глюкозамин, а е възможно и да даде рецепта за някое от лекарствата, в които глюкозаминът участва в комбинация с хондроитин. На българския пазар има няколко такива и лекарите са много добре запознати с тях. При всички положения обаче поставената диагноза ще е много по-точна, а и ще даде напътствия за прием на глюкозамин като профилактика.
 • Krasy Delev
  Браво, много добра статия! От кога чакам и аз за нещо относно "Химията" от която имам нужда:) Преди време и аз ходих на лекар заради хронична лека болка в едното коляно. Правиха ми ядрено магнитен резонанс. Диагнозата: 1.МР данни за минимално количество вътреставен излив. 2. Медиален менискус в заден рог - фина линеарна хипернитензна лезия, с хоризонтален ход без данни за достигане до артикуларна повърхност. (Как го написах т'ва и аз не знам :)) ... Та някакъв дърт професор доктор във ВМА ми изписа 3 месеца да пия ArthroGuard и Hyalur - хапчета за стави и кожа. Изпих ги отдавна и изхвърлих опаковките и не помня какви съставки имаше точно в тези хапчета, но със сигурност аптекарите ще могат да кажат:)... А забравих, този дядо д-р ми забрани да клякам с тежести и да катеря Витоша:) Не го послушах :) - продължих да си ходя на фитнес и да си клякам с по-малко килограми, като го правех внимателно и бавно. Същевременно си изпих за 3 - те месеца хапчетата, но болката продължава да се усеща от време на време леко, при рязко изправяне от клек. След това видях един приятел да пие Желатин на капсули, на опаковката пишеше, че подпомагал опорно двигателния апарат - кости, стави и сухожилия. Пих 3 месеца, но така и не разбрах имаше ли ефект или не. Продължавам да си спортувам и с добра загрявка подкрепена от внимателно изпълнени клекове пак усещам от време на време тази болка, но като че ли само в началото на серията клекове - докато "изпука". Та въпросът ми Юли е, попадал ли си някога, някъде на инфо за Желатина и изобщо каква му е ролята в нашето гръбначно съществуване? :)
  • Юли
   Една от съставките на ArthroGuard е именно глюкозаминът. Да, желатинът също се използва от спортните лекари и ортопедите. Идеята е, че той е колагенов протеин, а именно колагенът е в основата на съединителната ни тъкан. Но него може да си го набавяш и с храната, ако си купуваш месо от проверено място и си направиш една полезна за ставите супа, вместо да изхвърляш всичко, което не слагаш на скарата :)
 • Ралица
  Blagodarq za syveta :)! Mnogo mi haresva saita:)!
 • Иван
  На 21 години съм откриха ми дискова протрузия на ниво л3-л4 и л4-5 в начален стадий.Ще има ли полза да го пия и също били казал кои упражнения са подходящи.В интернет четох за разтягане и екстензии на на кръста според тебе ще има ли ефект?
  • Юли
   По-скоро бих заложил на комбиниран продукт, отколкото само на глюкозамин. Няма как да се кажат кои упражнения са подходящи. Ако проблемите в кръста са заради прекалено силен корем и слаби мускули по задната част, то упражненията са едни. Ако пък коремът е много слаб, а кръстът е здрав, то тренирането предимно на кръста ще засили още повече дисбаланса и може да доведе до лоши последици. Отделно може и да не изпълняваш упражненията с подходящата техника и пак да си навредиш опитвайки се да си помогнеш. Затова се обърни към нас или някои от колегите, за да преминеш различни тестове и да се прецени какво как трябва да ти се тренира. И оттам вече ще се знае и с какви упражнения.
 • Иван
  Да с удоволствие бих се обърнал,но не съм от София а от Бургас.Можеш ли да препоръчаш някой от тук,или поне да кажеш към какъв специалист да се насоча,понеже търсех кинезитерапев или физиолог,но нищо не намерих.Обиколих и най големите болници и те нямат.
  • Юли
   По-скоро потърси някой на свободна практика. Нямам представа за Бургас, имахте една много добра жена за масажи и намествания, но се пенсионира вече.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!