Здравословно хранене: от Вавилон до Айнщайн

Кой може да ни каже кое е здравословно хранене?

Много често хората взеха да ме питат кое е здравословно хранене, защото попадат на различни, понякога напълно противоположни твърдения. Отделно навсякъде се натъкваме на същите две думички „здравословно хранене“, с които взеха да продават вече дори и доказани отрови. Чаках да ме осени музата да напиша някой ред и тъкмо като имах най-много неща да върша ми се дописа по въпроса…

Какво ще научим от настоящата статия?

  • Може ли хората да сме толкова безотговорни, че даже за здравето си да не знаем точно кое хранене помага и да се срещат срещуположни мнения по въпроса?
 • Здравословното хранене е относително различно за всеки човек и (може да) се променя с течение на времето.

Според Библията всички хора говорели на един и същ език. Те решават да построят Вавилонската кула, за да стигнат до Бог. Той вижда потенциала им и обърква езика им. Хората започнали да говорят на много езици, не могли да се разбират един друг и вместо да допостроят кулата се разпръскват по цялата земя…

здравословно хранене
Вавилонската кула

Хилядолетия по-късно се появи нов шанс да премерим сили с Всевишния. Решихме, че хранейки се здравословно няма да умрем и така ще станем безсмъртни, демек ще сме и ние богове. Да, ама… и Бог изхитря, и вече ни пречи не само с езика, а и с ред други могъщи оръжия. Самото име Всевишен означава, че вижда и знае какво е Гугъл, понаучил е нещо от физиката и географията и вече е много трудно да го стигнем. Така де, много е трудно да се храним здравословно. Защото днес по земята вече има много проповедници на здравословно хранене, които говорят на различни езици. Едни проповядват да обичаме животните и да ядем само растения, а други – точно обратното: наблягат на мръвките, яйцата и маслото. И човек започва да се чуди как да се храни, за да не ядоса бога на здравето 🙂

Но да оставим настрана теологията и да си поговорим сериозно за понятието „здравословно“ използвайки съвременните достижение на науката и човечеството.

Четирите пречки за здравословно хранене

Нека вземем един наш съвременник, типичен представител на човешката раса, достатъчно интелигентен, който иска да започне да се храни здравословно. Нека да изберем някакво име на нашия герой, например – Здравка (дано да няма обидени).

Какво прави Здравка като реши да се храни здравословно?

Започва да търси какво е здравословно хранене. И тук попада в четворния капан на здравословното хранене. Или, както може помпозно да го наречем: пространствено-времевият-монотеистичен-SEO проблем на здравословното хранене. Все пак ако сложим някакво научно и трудно за произнасяне име ще може да ни повярват повече балъци, нали 😉

И докато другите се опитват да го произнасят и осмислят, нека с теб да го поразгледаме подробно

Проблем №1: здравословно хранене и SEO

SEO идва от английското Search Engine Optimisation и означава оптимизация на интернет търсачките. Работата на SEO специалистите е да направят така, че дадена интернет страница да излиза възможно най-напред при търсене.

Т.е. ако аз и Иван имаме онлайн магазин за книги и аз платя на SEO специалист, моите стоки ще излизат по-напред на всеки, който търси да си купи книги по интернет. В това няма нищо лошо: аз съм по-бизнес ориентиран, разбирам от маркетинг и съм го надвил в надпреварата от кой хората да си купят книги.

Има ли проблем, ако аз смятам, че Робинзон Крузо е автор и през живота ми съм прочел само инструкциите за айфона ми, а Иван чете Достоевски, Зола, Маркес, Гьоте и Шекспир в оригинал, знае поне 10 съвременни български автори и е име в литературните среди по света? За купувачите на книги няма. Те купуват от нас стока, а не мнението, опита и знанието ни за книгите. Или поне няма докато не започнем да им даваме акъл какво да четат…

Какво става обаче, ако с Иван се занимаваме с хранене и започнем да казваме на хората как да се хранят здравословно? Иван е завършил подходяща специалност, абониран е за научни публикации и следи новостите от десетилетия, работил е с много хора и се е сблъскал в практиката си с много различни казуси. А аз съм решил преди месец да се занимавам с това и не разбирам нищо. Но знам как да пусна преведена с Гугъл преводач статия в блога си и да го изкарам на първите места в търсачките, а Иван – не.

Бяхме оставили Здравка отворила Гугъл и търсеща „здравословно хранене“. Какво ѝ дава търсенето? Разбира се, че моя блог. Този на Иван е някъде на емнайста страница.

И Здравка попадна в първия капан на здравословното хранене. За нея здравословно ще е нещо, което аз съм казал че е. Като аз също може да съм го превел от някой, който се е погрижил да е на първите места в търсачките, пък и той нищо да не разбира.

Проблем №2: здравословно хранене и относителен монотеизъм

Кой наистина може да ни каже какво е „здравословно“? Срещаме много определения на „здравословно“, като за някои това е пълно изключване на животинските продукти, а други пък ни хранят точно с мазни мръвки, масло и яйца. Може ли хората да сме толкова безотговорни, че даже за здравето си да не знаем точно кое хранене помага и да се срещат срещуположни мнения по въпроса?

Монотеизъм означава вярата в съществуването само на един бог. При храненето го виждаме същото – всеки гуру се смята за Христос на храненето и казва, че той е пътят, истината и животът и никой не се храни здравословно, освен ако не яде като него.

Ако Здравка попадне само на един такъв е нормално да му повярва. Особено ако гуруто може да се похвали с доста свалени от себе си килограми, изглежда добре и има прилични постижения в спортуването.  И Здравка вече има всички предпоставки да започне да се храни според проповедите му.

Ама като попадне на втори такъв и той е постигнал тялото си по друг начин какво става?

Кой е истинският и кой – фалшивият?

Или може би има повече от една истина за храненето?

А дали пък истината за храненето не е относителна?

Лично на мен най-много ми хареса мнението на една мацка, която каза, че би повярвала на някой за здравословното хранене ако е попрехвърлил 40-те, има си коса, зъбите му са естествени и хубави, изглежда атлетично, може да се представи прилично в залата, на пистата т.н., има гладка и хубава кожа, добър и мек поглед, не е агресивен, стреми се да те научи вместо да ти вмени истина.

Горе-долу прилично определение. Не може да не се съгласим, че на двайсет години все още си далеч от опита, нужен да може да се занимаваш с други хора. До вчера мама ти е кусала кашичка, направил(а) си една диета, тя е проработила за теб и вече ще храниш всеки само защото все още си с прилично поради младостта и гените ти тяло?

Ама се сещам за един виц:

Животните решили да си направят басейн да разпускат лятото. Всички се хванали на работа, само жабата отстрани им се подигравала. Лъвът успокоил другите животни, че всичко е под контрол и ще вземе мерки… Дошъл денят на откриването на басейна. Всички животни се наредили да влизат и видели табелка на входа „Забранено за зелени земноводни с големи очи!“. Жабата казала: „Пак прееб*ха крокодила!“ 🙂

Т.е. в дефиницията ѝ за здравословно има и много противоречия.

Някои генетично още докато са ученици остават без коса. Това значи ли, че не са здрави и не могат да помогнат на Здравка да се храни здравословно?

Аз като малък десетина години не смеех да ида на зъболекар. Като по-голям пък един януарски ден тъкмо си бях изял яйцата със сиренце топли-топлички и майка ми донесе много вкусни ябълки от пазара. Захапах една и…единият ми зъб остана в нея. Горещо и студено…всеки знае. Та аз демек автоматично съм изключен значи от здравословните гурута, на които Здравка може да попадне 🙂

А дали пък нацепените пичове и мацки с плочки не знаят най-добре? Може би, ама…ако се поразрови надълбоко може да се види как състезателки често губят либидото си по време на диетите преди състезание. Лично за мен със седмици и месеци да нямаш желание в детеродна възраст да правиш секс е нещо крайно нездравословно… Крайно ниският процент мазнини, особено при жените, не е здравословно да се достига, камо ли да се поддържа. То не че и може целогодишно да се седи по плочки и вени де. Дори при някои жени може да се стигне до още по-лош сценарий: спиране на цикъла и проблеми с хормоните. Е тогава храненето като за преди състезание или снимки здравословно ли е за Здравка?

Въпроси, въпроси, въпроси… Я по добре да преминем към третия проблем 🙂

Проблем №3: здравословно хранене във времето

В нашата вселена времето тече само напред. Не можем да се върнем в миналото, нито да надзърнем в бъдещето и да видим колко ще струва винетката след година, кога Марешки ще свали цените на бензина и в София или пък Левски ще стане ли шампион.

Но какво би станало със здравословното хранене на Здравка, ако тя реши днес да започне здравословно хранене? А ако е била решила преди 2 години? Или преди 12, или преди 22?

Един и същ „специалист“ по хранене може да си е сменил няколко пъти твърденията кое е здравословно. И днес да започне да храни Здравка само с растителна храна. Преди 2 години пък щеше да я храни без закуска по принципите на периодичното гладуване. А преди  12 години същият този „специалист“ щеше да е чел пък съвсем други книжки и щеше да кара Здравка да яде високомазнинно. Преди 22 години пък на мода бяха обилната закуска и нискомаслените храни, т.е. Здравка тогава щеше да нагъва белтъци, извара и пилешки гърди…

Да оставим настрани блогърите. Нормално е да си пуснеш блог и да търсиш известност. Но същият проблем със смяната на „истините“ имаме и при научните изследвания. Днес знаем, че те често са спонсорирани от различни корпорации, но наистина в последните десетилетия се измениха доста неща в науката за храненето и медицината. Преди години здравословни неща и практики сега се отричат и се заменят с нови. Доказват се нови теории и се оборват стари митове. Например вредни ли са жълтъците?

По едно време жълтъците бяха много вредни, после станаха една от най-полезните храни. Лененото семе беше полезно, сега взе да става не чак толкова полезно. Съвсем доскоро кокосовото масло беше номер 1 мазнина, сега пък маслото от авокадо взе да го измества. Преживял съм доста мазнини, които от „Осанна!“ са стигнали до „Разпни го!“ (или са минали по обратния път). И не само мазнини, същото го имаме и при различните въглехидратни храни – плодовете, зърнените, бобовите… Соята по едно време ни спасяваше, помагаше ни даже да колонизираме космоса, после нещо взе да си играе с хормоните ни… А мнението за конопа? Всеки младеж може да цитира колко са полезни цигарите, които даже в Холандия са си напълно легални. Ама защо в други страни не са?

Всеки може да си хване някоя храна, да потърси по-обстойно научните публикации по въпроса и да открие мнения и на двата полюса за нея. Даже понякога и времево няма да са разделени мненията, а по горе-долу едно и също време да са излезли противоречащи си научни изследвания по въпроса. Дали защото не са проведени добре, дали защото спонсорите са различни…

Който се интересува може да разгледа и модите миналия век. Има години, в които е модерно да пушиш. Доктори по телевизията открито са рекламирали цигарите… Има години, в които е модерно да се използват продукти с химическия елемент радий. Той е радиоактивен и вреди на организма, но учените го установяват едва след като много момичета се разболяват. Има години, когато холестеролът беше голям враг…

Човек ще каже, че с всяка изминала година с толкова много открития ставаме все по-здрави. А всъщност…ставаме все по-болни и дебели!

Ти поне веднъж замисли ли се как всяка година се оказва, че предната не сме се хранили здравословно?

Ако можехме да се върнем с векове назад освен да вземем да попитаме Дарвин толкова ли бързо еволюира човекът, че на няколко години човечеството да трябва да се храни по съвсем различен начин, за да яде здравословно? Или дали пък храната ни не еволюира с такива бързи темпове и затова всяка година се променя кое хранене е здравословно?

Проблем №4: здравословно хранене в пространството

По Земята има много народи, които се славят с дълголетие и здраве. Ескимостите не ядат картофи, докато други племена ядат почти само картофи. И едните, и другите са здрави.

Ако нашата героиня Здравка живее на дадено географско място, то местният хранителен гуру ще я храни с местна храна (освен ако не печели от продажба на екзотична де). Но на различните географски ширини и дължини Здравка би трябвало да яде различна храна, за да яде здравословно. И някъде това ще включва доста кучета, на друго място – буболечки, на трето – предимно кореноплодни…

В съвременния свят не е проблем да ядем прясна храна от другия край на света. Транспортът ни е много развит въпреки опитите на Гърция периодично да го саботира 🙂

Дори в САЩ възнамеряват да си пращат пилешкото до Китай, където по-евтината работна ръка да го обезкостява и слага в подходящите опаковки, след което да се върне обратно на изпращача и американците да си хапват пилешко получено с по-малки разходи от производителя. Преди век това може да е изглеждало странно, преди 2 века да е било още фантастика, но днес си е напълно реално.

Та днес можем да ядем чиа от Южна Америка, пекан от Северна Америка, макадамия от Австралия, кокос от Азия…

Кое е здравословно хранене тогава?

Дали моето хранене е здравословно?

Ако река да стана гуру ще ми е много лесно – цяла година си поддържам тяло с плочки, като това съм го правил с доста различни начини на хранене. Както писах в „Колко пъти на ден да ям?“ – резултатите от всяко от тях са здраве, прилични постижения в залата за натурален атлет и видими плочки.

Т.е. аз мога да си избера един начин на „здравословно хранене“, да науча всичко положително за него и как да оборвам всички критики за него, и да започна да го проповядвам навирайки си плочките и лабораторните ми изследвания наляво и надясно.

А защо да не избера сегашното ми хранене? Тъкмо няма нужда да го сменям. Да, ама… аз си хапвам доста често шоколад и други сладки неща, които купувам от магазина. Това не мога да кажа, че е здравословно хранене за всеки. Дори и за мен. Освен това пия по чаша ракия на гладно сутрин и по чаша вино с вечерята. За много хора това няма да е никак здравословно. Ям и месо. То и това не е най-здравословното нещо за голяма част от населението. Особено ако не си го вземат като мен от проверен човек, а си купуват от магазина. И пилешко даже ям. А то купешкото не като да не е пълно с хормони. И сирене ям. А не всеки трябва да яде млечни. Хм, аз всеки ден ям и хляб. Пък тия с непоносимост към глутена как да се хранят като мен?

Моето хранене не е здравословно за всеки. Дори и за мен самият може да се направи едно по-здравословно хранене. Но аз знам, че прекаленият светец и Богу не е драг. И освен това искам да си харесвам и тялото, а за целта ми трябват повечко протеини, защото не съм създаден да съм с релефни мускули и трябва да поддържам трудно постигнатите по естествен начин такива. Освен това искам да придам живот към годините си, а не години към живота си. И ако чашка вино вечер със съпругата ми включва по-добър живот – ок съм с повишения здравословен риск. Ако трябва да науча децата си да закусват и затова и аз закусвам, въпреки, че по-добре ми е без закуска, то защо да не им дам пример и да растат здрави? Ако съзнателните ми години от живота минават ежедневно с мислене колко много ми се яде шоколад, то защо да не ям, вместо да ида да ми хакнат главата да не мисля за шоколад?

Но най-важното е друго. Най-важното е, че знам кое е здравословно хранене. И ако Здравка се свърже с мен да ѝ помогна с храненето ще постъпя както ще прочетеш след картинката.

А сега нека ти разкрия тайната:

 Здравословно хранене е храненето на Айнщайн!

Страховете му се сбъднаха :)
Страховете му се сбъднаха 🙂

Но това съвсем не се превежда да ядеш каквото той е ял. Просто си играя с думите. Обаче именно двете му теории, с които разбива научните представи на пух и прах преди век може да ги преформулираме така, че да разбиеш на пух и прах всеки гуру, тръгнал да ти казва кое точно е единственото правилно хранене за теб често без дори да знае, че точно ти даже съществуваш.

Ето ги и тях:

  • Общата теория на здравословното хранене е, че то относително различно за различните хора
 • Специалната теория на относителността на здравословното хранене е, че то може да е различно за един и същ човек в различни периоди от живота му.

Или, ако Айнщайн се занимаваше със здравословно хранене и Здравка попаднеше на него, той, също като мен, нямаше да може да ѝ каже как да се храни преди да разбере тя как се храни, какво обича да яде, откъде си набавя храната, как се вместват храненията в социалния ѝ живот, какви хранителни непоносимости има, от какво е боледувала и боледува и т.н. и т.н.

Ако след няколко години на Здравка ѝ извадят зъб и няколко дни трябва да приема само течна храна, то с Алберт няма да я караме да яде пържоли. Ако Здравка има непоносимост към глутен е нормално да яде безглутеново, ако пък от плодовете получава обриви ще трябва да ги спре и т.н.

Ако случайно е качила много килограми, или, примерно, след бременността ѝ се разбъркат хормоните ѝ и надебелее много, то може да ѝ се наложи известно време да е на високомазнинната диета, пък после отново да започне да си яде хляб, ако обича.

Въобще един добър специалист по хранене ще може да отговори кое е здравословно хранене едва след като:

  • разбере за кой точно става на въпрос
 • поработи с него известно време наблюдавайки какво се случва.

Затова и работя индивидуално с всеки и преди да започна да го уча как да яде или да му направя готов режим да си следва разучавам как се е хранил преди това и задавам доста въпроси.

Всичко останало, особено генерализирането и обобщаването на едно истинско и правилно за всички здравословно хранене спокойно може да го разпознаем в изказването на Айнщай за двете безкрайни неща – той казва, че безкрайни са само Вселената и човешката глупост.

Ти…храниш ли се здравословно 🙂

2 Коментари

 • Мег
  Ето това е статията, която обобщава всичките въпроси, които в последно време ми се въртят из главата и им дава отговор! Благодаря за този материал! Човек цял живот се променя и цял живот се учи, а най-важният урок е да се научим да слушаме тялото си и собствения си разум.
 • Здравка Иванова
  Казвам се Здравка 😂😆 Благодаря Ви за статията!! Въобще не съм обидена-напротив!! Уцелихте ме точно в десятката!

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!