Дюнер – калории, макроси и диетично приложение

 

Дюнерът се оказва много проблемна храна за хората, които се хранят и тренират. От една страна подочулите нещо си го слагат в един кюп с всякаква друга боклучава храна, което, както ще видим, не е много правилно. От друга страна имаме „просветените“ в тайната на макросите, които пък имат големи проблеми с изнамирането на стойностите на дюнерите.

В практиката ми често ги виждам тези неща. Хората, с които работим чрез смятане на макроси, не успяват да намерят точните стойности и разписват някакво приближение. Когато правя пък готов режим или уча някой на хранителни навици, то все се налага да обяснявам, че дюнерът може да бъде и разумна храна в случаите, когато са навън и трябва набързо да се хапне нещо подходящо.

Но да видим първо фактите, после ще коментирам:

Дюнер калории и макроси

Най-общо дюнерите са малък, среден и голям. На много места има и XXL, но пък на едно място големият е по-голям от XXL-а на друга дюнерджийница, пък средният им е по-голям от големия… Аве няма стандартизация и това е!

В зависимост откъде си купувате дюнера може да се различават размерите, затова съм дал в скоби и приблизителния грамаж.

Ето и табличката с дюнер калории макроси:


Малък дюнер (~200 гр)

500 ккал

23 гр протеин

23 мазнини

48 гр въглехидрати


Среден дюнер (~380 гр)

1024 ккал

39 гр протеин

47 мазнини

109 гр въглехидрати


Голям дюнер (~550 гр)

1460 ккал

64 гр протеин

67 мазнини

148 гр въглехидрати

 

Юли каза: Храни се разумно

Видя дадените за всеки дюнер калории и стойности, нали? Доста големи и плашещи цифри, а?

Всъщност знаеш ли, че като идеш в някой хранителен магазин може да си купиш такава храна, че да надебелееш и да се разболееш и т.н., но…можеш да си купиш и такава храна, че да изгориш мазнини и подобриш здравето си? Всичко е въпрос на избор какво ще избереш от многото рафтове да сложиш в кошницата. Сори, но ако я напълниш с вафли, чипсове, съмнителни колбаси, долнопробен алкохол и т.н. няма да е далеч денят, в който болестта и сланината ще са господари на тялото ти. И обратното – ако си подбираш предимно хубави плодове и зеленчуци, качествени източници на протеини, мазнини и въглехидрати, то тялото ти ще ти се отблагодари и от здраве ще пращи. Разбира се, ако не прекаляваш с количествата де, защото и с най-здравословните храни може да напълнееш и да се разболееш. Но това е друга тема, да се върнем на нашата за дюнер калории:

Дюнерите са като хранителния магазин от примера – в тях има и добри храни, има и лоши такива. Ако подходим разумно можем да си подберем да ни направят дюнер само от подходящите неща. Затова и като съм навън гледам предимно дюнери да ям, както и на много хора им давам в готовите режими дюнери.

Всъщност ето ти един скрийншот от фейсбука ми:

дюнер калории

Дисекция за чиста средна секция

Средната секция на тялото с малко мазнини съвсем не е някаква суетна прищявка на хората без работа, но и един от здравословните маркери.  Знаеш ли какво трябва да махнем от дюнера, за да имаме изчистен корем?

Сигурно веднага се досещаш, че един от най-големите врагове на корема са пържените картофи. Да, правилно!

Ето ти какво се получава, ако ги махнем:


Малък дюнер без картофките

420 (вместо 500) ккал

20 (вместо 23) гр протеин

21 (вместо 23) мазнини

36 (вместо 48) гр въглехидрати


Среден дюнер без картофките

727 (вместо 1024) ккал

36 (вместо 39) гр протеин

33 (вместо 47) мазнини

70 (вместо 109) гр въглехидрати


Голям дюнер без картофките

1060 (вместо 1460) ккал

59 (вместо 64) гр протеин

48 (вместо 67) мазнини

95 (вместо 148) гр въглехидрати


Доста голяма разлика, а 😉

Но освен картофките в дюнера имаме още неща, които можем да манипулираме, за да получим максимално удачен вариант на дюнера.

Ако следиш творчеството ми сигурно знаеш, че всяка рецепта я давам с препоръки как да увеличм протеина, намалим мазнините и т.н. Дюнерът всъщност си е една рецепта, т.е. съвкупност от няколко продукта със зададено количество на всеки от тях.

Нека видим какво има в един дюнер: питка, месо, пържени картофи, зеленчуци, сосове и мазнина.

Как да си направим дюнер подходящ за храненето ни?

Зеленчуците можем да не ги броим, те са малко водица с фибри и почти не носят въглехидрати. Т.е. полезни са, не товарят калориите – оставяме ги.

Мазнината е ясно какво е – мазнина. Ако искаме по-малко мазнини в дюнера ще трябва да я намалим, т.е. да помолим дюнерджията да не топи месото и питката в мазното отдолу, а направо от шиша да реже в нея.

Сосовете също имат малко мазнини и някой и друг грам въглехидрат. Дали да ги махнем е по-скоро лично предпочитание, отколкото с цел да спестим някоя калория.

Месото има някакви мазнини и много протеини. Ако искаме повече протеин – вече е ясно кое да искаме да увеличим 😉

Освен спестяване на калории и нагаждане на макросите трябва да спомена и другите причини, поради които трябва да кажем какво да ни добавят или махнат от дюнера:

 • при социална активност след храненето е по-добре да няма чеснов сос
 • ако сме алергични към млечно също махаме соса
 • ако не обичаме лютиво си казваме и т.н.

Какви дюнери си поръчвам и какви препоръчвам?

Аз си поръчвам дюнери с двойно месо без пържените картофи и сосовете. И без домати, защото ципите им не ми влияят добре. Понеже няма как да им кажа да ми обелят доматите ми е по-лесно просто да им кажа да не ги слагат. Имам си предпочитани дюнерджийници, а имам и такива, от които не съм доволен и не ходя.

На клиентите им също препоръчвам как да си подбират дюнерите според хранителния план, който съм им избрал. И при тях обикновено искаме повече месо и махане на картофите. Всъщност ето един разговор от вчера:

дюнер калории
Кликни ме за голям размер

А хората с достъп до Юманджи може да видят и разкладките на трите размера дюнери и имат възможността удобно да си сметнат на своя дюнер калории и макроси променяйки грамажа на различните съставки.

Ако имаш нужда от помощ с храненето

😤 Писна ли ти да се опитваш безуспешно да откриеш кое е подходящото хранене за теб?

🔎 Търсиш някой от най-добрите да ти изготви индивидуален план и да работи лично с теб?

5 Коментари

 • Йоана
  Калориите за дюнерите без картофи, който сте публикували, с допълнително пилешко ли за изчислени или без?
  • Юли
   Всичко е за "нормален" дюнер с пилешко месо.
 • Никола
  Здравейте, имате ли сметка на калориите без картофи и без белия сос. Зеленчуци, питка, месо + добавка месо и кетчуп?
  • Юли
   Точно на такава комбинация баш нямам сметка 🙄

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!