Най-добрите статии за 2016-та

В края на годината е времето за малко равносметки и много от модерните и станали традиционни вече нюйиър-ризолюшън-лайфкоуч-инспиред-мотивейшънъл-булшитс. Сигурен съм, че отвсякъде те заливат с идеи как да издържиш това, в което за поредна година ще се провалиш. Т.е. в новогодишните обещания: няма да ядеш вече боклучава храна, ще тренираш редовно, ще си излезеш от зоната на комфорта, ще се запишеш за поредното предизвикателство и няма да се откажеш до края, ще, ще, ще…познато, нали?

„Залата на Юли“ винаги е била остров изобилстващ с value в океана от фитспиратори и мотиватори. Вместо да ти бъркаме в главата ние гледаме да ти налеем в нея. Ние стоим зад „Тренирай умно“ и „Храни се разумно“.

И навръх 2016-та нека обърнем внимание на нашата класация.  Това са най-добрите неща, които са излезли в блога ни през годината. Признавам си, занимавах се с много неща и ми остана малко време за писане. Но ти обещавам, че догодина ще има повече неща, които да те връщат на страницата на блога ни.

Всяка картинка е направена като кликнеш на нея да отвори дадената статия да я прочетеш 😉

12-то място: Колко калории има в сушито?

Калкулаторът за суши не е точно статия, но си е един полезен инструмент за всички съвременни хора. Защо казвам съвременни? Едно време хората са вярвали в магии – ако загледам дупето на съседката ще ме удари гръм, фотографската снимка краде душата… За съжаление и днес много хора още вярват в такива неща – настоящите шамани-шарлатани са им обяснили как храните се делят на забранени и разрешени. Например „ако хапна суши ще стана Джаба, затова я да си ям пиленцето и броколките“. Докато един образован гражданин на съвременното ни цивилизовано общество е наясно, че храната се дели на мазнини, протеини и въглехидрати и този калкулатор му е от полза, ако не е надарен генетически и трябва да смята храната си.

11-то място: Лептин и лептинова резистентност

Статията за лептина се хареса доста. Получих няколко коментара от рода на какво би станало с нацията ни, ако всички учители са като мен и обясняват новата материя на учениците си с доза хумор така, че и най-скучното нещо да се разбере и осмисли вместо да се назубри. Аз вярвам, че всеки има призвание, и всеки един учител трябва да е намерил своето в обучението на учениците си. За съжаление не само в образованието нещата не са така… Както и да е, има какво да се научи от тази кратичка статия.

10-то място: Довършвач трепач I

 На пръв поглед това е поредната тренировка в морето от такива. Въпреки това и тук има доста value, както и във всяка друга моя статия, т.е. някъде между редовете е вмъкното цяло едно съкровище от знания. В случая обърни внимание на предупрежденията кой бива и не бива да прави тренировката. Всеки може да пусне тренировка и да те измори, но често се пропускат предупрежденията и после оле мале що ме болят коленете и т.н. Дори и от коментарите има какво да се научи.

Имаше доста подканвания да започнем да пускаме по-често такива тренировки. Вариант, който обмислям как да го направя, за да не превърна блога в каталог с тренировки.

9-то място: Правилно изпълнение на упражненията

Тази статия е както за обикновения трениращ, така и за тези, които искат да понаучат повечко за тренирането. В нея има по нещо за всеки правещ упражнения. Препоръчително четиво за всеки, макар и назад в класацията за 2016-та. Все пак без реклама на статиите някои от тях достигат до много по-малко хора, но…който търси – намира 😉

8-мо място: 100ицизъм със 100тици

Това е единствената тренировъчна програма, която пуснах през 2016-та. Признавам си, малко е, ще гледам да се поправя през идната 2017-та. Но пък програмата получи доста голям интерес. От хотелските стаи на 4 континента имам поздравление за пускането ѝ, защото така някои хора успяваха да тренират докато са на път по служебни ангажименти. Ето и нещо интересно – оказа се, че и в хотелите имало недоволни съседи, които идвали да ти се карат като подскачаш. В тази тренировка няма подскачане и отвори очите на много хора, които преди това са си пускали някой подскачащ на клипчета и така са…“тренирали“.

 7-мо място: Здравословно хранене: от Вавилон до Айнщайн

Още една статия назад в класацията поради нежеланието ми да я шервам с нахалство, на което би ми завидял кралят на конските мухи. Но пък тук може би е за добре, защото като се сетя какви секти са тия, дето само тяхното хранене е правилно и здравословно… Пък аз си имам далеч по-важни неща от интернет спорове с разбирачи… Ако имаш приятели, които наистина могат да мислят – тази статия ще ги замисли. Помисли си да им я изпратиш ли 😉

6-то място: Тренировъчни методи – Разтоварващи (дроп) серии

Дроп сериите са един от най-известните методи за трениране. Не е учудващ интересът, който предизвика статията. За нея нарочно избрах картинка с Веселка, защото с дроп серии може да тренират и жени. И освен това да се тренира за повече цели, не само за максимално големи мускули. Въобще дроп сериите са един от многото инструменти в работилницата ми за тела, с който подробно запознах читателите на блога. И се надявам да съм ги научил как да го владеят и използват умно.

5-то място: Усвояваме ли всичката храна?

По-рано при суши калкулатора споменах как някои хора са още в средновековието, т.е. за тях храната е магическа субстанция и изядеш ли нещо забранено – край с тебе. А всъщност нещата си имат много здрава научна обосновка. Всеки достатъчно умен човек, искащ сам да може сам да си подбира какво да яде вместо да се храни като робот по разписано от някого меню минава през калориите и макронутриентите. В топ статията за годината съм обяснил подробно целия етап, а в тази съм разгледал подробно един от въпросите, възникващи при всеки замислящ се върху храненето си.

4-то място: Плътност на тренировката

Наглед е ясно за какво иде реч в статията – една от компонентите на тренировката. Но зачитайки се в нея започваш да окриваш колко много неща научаваш покрай плътността. Освен това тук съм „скрил“ и едни картинки за различната плътност на мускулите и сланините, които говорят много. Всъщност цялата статия говори много за който може да слуша. Щом четеш статиите ми, значи имаш не само уши, а и нещо между тях. Демек – чети 😉

3-то място: Най-добрата и най-лошата диета

Нямаш си напредстава колко много диетични Франкенщайни се разхождат между нас! Сигурен съм, че познаваш доста такива, дето е хубаво да им дадеш тая статия, да ги вържеш да я прочетат 100 пъти поне и после да ги изпиташ да видиш разбрали ли са, че с диети тип манджа с грозде няма да се получат нещата. Заслужено в Топ 3 на годината, тази статия би била глава във всяка книга, която засяга диетите и храненето като цяло, а не е написана за да покаже как има само една единствена правилна диета, която да се налага на всички.

2-ро място: Довърши я с…finisher

Отново статия, която е уж за едно нещо, пък казва още няколко важни неща. Плюс има и доста разписани тренировки в края ѝ. Но най-ценното е, че налива не с кофи, а с цистерни акъл. Защото последните години наистина тренирането с цел да умираш след тренировката стана култ. Някой ден бомбата ще избухне, но преди това трябва друг начин на трениране да е станал модерен. Дотогава контузените и прегорелите ще си мълчат и ще си мечтаят пак да може да тренират на пълни обороти…

Статията спокойно може и да е номер, но, но там се настани…

1-во място: Как се прави хранителен режим

Тази статия си струва цената в злато за всяка своя буква. Някой ден някой хубав учебник по хранене ще започва с нея или направо би бил написан по нея. Така и така не обичам да се хваля, който е умен разбира от малко думи и няма нужда от реклами…

На изпроводяк и до нови срещи!

Е, това са най-добрите статии за 2016-та година.

Другата година ще има повече.

Обещавам!

Обещай и ти като ги (пре)прочетеш да кажеш съгласяваш ли се с избора ми или ти ги подреждаш по друг начин в твоя си класация.

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!