The Упражнението!!!

 

Какво обединява искащите да станат по-стегнати, слаби, нацепени, силни, бързи, издържливи…? Общото между тях е, че търсят упражнението, с което става това.

И се започва едно лутане из интернета и по залите…

В „Пътеводител на галактическия стопаджия“ се говори за свръхмощен компютър, който да даде отговор на въпроса за смисъла на живота. Технологичното време минава, учените се събират пред екрана и на монитора излиза толкова дълго чаканият точен и верен отговор: 42.

Веднага ще кажете – ок, какво е това 42? Е то и в книгата това се чудят, но компютърът не може да им обясни, затова им казва как да построят по-мощен от него, който да може да отговори какво е 42.

Същото е и с всеки, който пита с кое упражнение ще постигне даден ефект. Отговорът не се различава много от 42 – той е правилен, но съвсем не е достатъчен.

Защото знаейки правилното упражнение, все още нямате достатъчно информация, за да постигнете целта си.

Пример 1: Да вземем упражнението клек с щанга на гърба. Правят го бодибилдери, фитнес маниаци, щангисти, лекоатлети, трибойци…

Нека погледнем бедрата на клякащите с щанга на гърба Том Плац и Артур Партика. Забелязвате ли разлика? Е откъде е дошла, след като и двамата клякат с щанга на гърба?!?

И двамата клякат с щанга
И двамата клякат с щанга

Защо са им различни бедрата? Ами много просто:

  • Том Плац е състезател по културизъм. Той тренира за да излезе на състезателния подиум с възможно по-големи мускули и по-релефни мускули. Затова използва упражнението клякане с щанга на гърба за разтеж на мускулите (хипертрофия). Когато кляка с щанга на гърба го прави в много серии с много повторения и малки почивки, като добавя към клякането още упражнения за крака.
  • Артур Паприка е състезател в лекоатлетическата дисциплина скок на височина. Той тренира за да може да прескочи колкото се може по-високо поставената летва. Затова използва упражнението клякане с щанга на гърба за отскокливост (експлозивност). Когато кляка с щанга на гърба го прави само в няколко серии с дълги почивки и нисък брой повторения, като рядко добавя още упражнения за крака.

Пример 2: Нека вземем упражнението навеждане напред, известно ни и като „добро утро“ – който го прави редовно се избавя от болките в кръста, прави хубаво дупе и какво ли още не. Остава само да обуеш червено бельо и всички погледи са приковани в теб.

Ок, защо тогава долните две мацки се навеждат в червено бельо, ама някакси погледът бяга отдясно наляво? Май не е достатъчно само да правиш упражнението, за да имаш хубави задни части…

И двете правят упражнението "Добро утро"
И двете правят упражнението „Добро утро“

Защо са им различни телата? Ами много просто:

  • Отляво имаме мацка, която внимава какво вади от хладилника. Нещо повече, тя внимава и какво слага там, т.е. пазарува само подходящите храни, които са ѝ нужни за поддържане на хубаво и здраво тяло. За нея храненето и тренирането са нужни за здравето и красотата ѝ, а не приема тренирането като начин да изгори повече калории, т.е. да може да яде повече.
  • Отдясно имаме мацка, която внимава да не остави нещо неизядено в хладилника. Нещо повече, тя не внимава какво слага там, т.е. пазарува каквото ѝ и се яде или е било рекламирано по телевизията. Колкото и да тренира не може да насмогне да изгори изяденото от нея и резултатът е очевиден.

Подобни примери може да се дадат хиляди. Но изводът е само един:

С едно и също упражнение може да постигнеш коренно различни ефекти в зависимост от:

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!