Хари Потър срещу Мечо Пух

Или двете основни грешки на хранене при отслабване

Не, това не е гвоздеят от програмата на поредната гала вечер на бойните спортове, а просто така наричам двете големи групи хора, които се подлагат на диета с цел отслабване, без да са запознати с основните принципи на хранене при отслабване.

Ето и техните профили:

Хари Потър и магьосническият транспорт

Първата група правещи ‘диета’ вярват, че има магическа съставка, която спомага сланините от тялото по магически начин да изчезнат от тялото с магически транспорт. Нарочно съм наблегнал на една дума в предното изречение!

Та тези хора, които аз наричам ‘харипотъровци’, вярват, че ако уцелиш точните съставки, грамажа и съотношението на няколко гадни по принцип за ядене неща, то ще загубиш мазнините най-вече от корема и задника. Нещо повече, според тях съществуват лоши храни, които неутрализират действието на магията и точно тези храни пък са най-вкусните и често използвани. Но в името на идеалните мерки или число на кантара, харипотъровците са готови на жертви. Затова те спират всичко сладко, тестено, пържено и алкохол и започват да хрупат ябълки, зеле, варено бяло пилешко и започват да пият разни безвкусни чайове.

диета хари потър

Единственото магическо в цялата работа е възможността от някой техен джоб да изскочи я морков, я краставица.

Обикновено магията като цяло не им се получава и след кратък или по-дълъг период на терор над собствения им организъм, който често е съпроводен и с хиляди коремни преси и часове бягане на пътечката, харипотъровците не издържат повече на безвкусната храна и глада и…

…поредната диета се проваля.

Мечо Пух или „Колкото повече – толкова повече”

Тези от втората група знаят, че „трябва да намалиш храната, за да отслабнеш”.

Затова те се опитват годините ексцесии с храна и напитки да заличат с един замах и вместо плавно и леко да намалят приетите калории, мечопуховците (да си признаем – съвсем логично) решават, че колкото по-малко ядат, толкова по-бързо ще отслабнат.

Лошото е, че има долна граница, под която не бива да се слиза, защото организмът минава в стресов режим и започват да се случват нелогични неща. Единият възможен изход е като този на харипотъровците – не издържат на глада и след някоя почерка, когато са задължени да изядат и изпият всичко, спират безславно диетата.

По-лошият вариант е да се стигне до булимия и анорексия в стремежа да се приемат възможно по-малко калории.

Затова мечопуховците са по-рискова за здравето група от харипотъровците.

диета мечо пух

Основни принципи на хранене при отслабване

Тъй като феновете на Мечо Пух и Хари Потър често още не могат да четат, то е ясно, че публикациите на този сайт се преглеждат от зрели хора, които вече не вярват в Дядо Коледа, магии и т.н.

Затова с поредица от статии ще се опитам да нахвърлям основите на храненето, за да бъдете по-осведомени как да процедирате следващия път, когато решите да свалите някое и друго килце.

А от тази статия запомнете и избягвайте да попадате в капана на двете основни грешки на хранене при отслабване:

  • Не разчитайте, че ще отслабнете само защото ядете неща, от които се отслабва и отбягвате други, от които се дебелее – можете да отслабнете като ядете сланина и захар, можете да напълнеете и като ядете пиле и салата. Вярно е, че много храни, напитки и добавки (броколи, зелен чай и йохимбин например) спомагат отслабването. Вярно е, и че захар, плодови сокчета, безалкохолни напитки и т.н. пък качват килограми, но… нещата са по-сложни и зависят от повече фактори, сред които: калориен баланс, разпределение на храната, комбинация на отделните храни, вида на въглехидратите, чувствителността ви към инсулина и много други.
  • Има долна граница на калориите, под която не бива да слизаме – звучи логично, че колкото повече намалим калориите, толкова по-бързо ще свалим, но нещата не са толкова прости. Сигурно и вие сте се подлагали на такава диета, която не даде резултата, който очаквахте?

Много повече хора биха се захванали с външния си вид (който, да си признаем, е не само суета, но и причина за доста болести!), ако узнаят, че да си на диета не е равно на пълно лишение, а дори напротив – един правилно структуриран режим на хранене безпроблемно може да включва и по някоя чашка алкохол, и от любимите храни на всеки от нас, и в никакъв случай не означава постоннен глад.

2 Коментари

  • Хмм.. Доста интересна статия, ще очаквам с интерес твоите съвети за това как да процедираме при следващия повод (период) за редуциране на мазнини. * Сега се ссещам как миналата и тази година, не хапнах 1 парче торта на рожденните дни на родителите ми и моят. Сега разбирам, че това парче сигурно е щяло да има повече ползи, отколкото негативи да го изям. :)
  • Иван Шишманов
    Чак ползи незнам дали ще си имал, но изядена в правилния момент и в правилното количество няма да те убие. Лично съм свидетел как Юлиян си пиива биричка, яде не много диетични миди с ориз и въпреки това има страхотни плочки и то без да дава по 1000 лева на месец за добавки или да троши 3 часа във фитнеса всеки ден.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!