Знаете, че често бъркаме ‘о’ с ‘у’. Особено днешните младежи, свикнали да пишат на клавиатури, вместо с писалки. Но има един случай, дето е все тая дали сте написали ‘о’ или ‘у’ – и в двата случая е правилно и сте прави. Ето за кой случай говорим: ако някой мъж използва кората на йохимбето, то ще стане кОрав -> тук спокойно може да замените ‘о’ с ‘у’ и няма да сте сгрешили. 😉

А знаете ли коя е асансьорната добавка? Не, не какво се сипва в асансьорите, за да вървят нагоре-надолу, а коя е добавката, която работи нагоре-надолу? Мазнините вървят надолу, а либидото – нагоре, ако приемаме… йохимбин 🙂

Както се досетихте – днес в училището за добавки ще се запознаем с йохимбин: добавката, която стимулира общия ни тонус, но е много по-известна и търсена заради другите си две действия: на фет-бърнър и на афродизиак. Йохимбинът ни помага да свалим мазнините и, при мъжете, да вдигнем самолета.

Е, то като се замислим: как човек с малко мазнини и много сексуално желание би могъл да има нисък тонус, нали 😉

Малко география

Йохимбе
Йохимбе

Йохимбето е вечнозелено дърво от фамилията Rubiaceae, което расте покрай дъждовните гори на Нигерия, Камерун и Конго. Предпочита богати почви, скрити на сенчести места, издига се  на височина до 30 м и е с дълги по 15-25 см листа.

Малко история

Йохимбето се използва от векове като афродизиак от пигмеите и бушмените в Западна Африка, където расте на воля в пустошта. Воините и атлетите им са го използвали като мощен стимулант, преди да се изправят срещу противниците си, а лечителите – за лечение на треска, високо кръвно налягане, кашлица и проказа, като локален анестетик и болкоуспокояващо. Някои даже са го пушили, заради действието му като халюциноген 🙂

През 19-ти век германски мисионери в Западна Африка откриват йохимбето и го пренасят в Европа. Дават му прякора „любовно дърво“ и използват екстракта от кората на йохимбето за направата на „любовни свещи“, които се превръщат в често подаряван подарък измежду тогавашните влюбени.

Столетие по-късно, през 60-те години на миналия век, Американското правителство поръчва серия научни изследвания на йохимбето, за да се установи дали наистина действа като афродизиак. След редица изследвания учените заключават, че това е един наистина силен афродизиак, особено при мъжете, но не помага при страдащите от импотенция от органичен произход.

Малко химия

Йохимбин - химична формула
Йохимбин – химична формула

Йохимбин HCL представлява бял кристален прах с  точка на кипене 302°C. Може да бъде чувствителен към светлината и се препоръчва съхранението му в сухи и хладни помещения.

Малко биология

Кората на йохимбето съдържа индолния алкалоид йохимбин, чието действие се изразява в разширяване на кръвоносните съдове на тялото, включително и на гениталиите, кожата и мастните клетки. Йохимбинът блокира пресинаптичните α-2 рецептори и предизвиква отделянето на норадреналин (норепинефрин).

Йохимбин като фет-бърнър

Йохимбин за топене на мазнините
Йохимбин за топене на мазнините

Топенето на мазнините с йохимбин е доста ефективно, особено при млади и водещи активен начин на живот хора. Нарочно споменавам последното, защото това е нещо много рядко срещано качество на фет-бърнърите и е още един коз в борбата с мазнините при трениращите.

Нещо повече: той е ефективен и за локалното топене на любовните дръжки! Макар и изследванията в тази област да изостават спрямо опита, мой и на много други треньори, обяснението е, че в облиците (страничните коремни мускули) са концентрирани повече на брой от рецепторите, върху които йохимбинът влияе.

Като отрицателни страни можем да споменем, че трябва да подходим с повишено внимание, особено при комбинирането му с други добавки, тъй като може да предизвика повишаване на сърдечния ритъм, раздразнение и паник атака. Освен това, йохимбинът не бива да се използва от хора, непривикнали към стимуланти.

Йохимбин като афродизиак 

Йохимбин като афродизиак
Йохимбин като афродизиак

Повишаването на сексуалното желание е причината, поради която често наричат йохимбина „натуралната виагра“. Тук е важно да споменем следното:

 • ефектът се наблюдава при мъже, които не страдат от еректилна дисфункция, т.е. може да се използва като сексуален буустер;
 • ефектът е по-слаб от този на виаграта и подобните;
 • трябва да бъдем внимателни при употребата на йохимбин заедно с кофеин и синефрин;
 • не бива да приемаме йохимбин заедно със споменатата вече виагра и с подобни на нейното действие лекарства.

Ето основната и по-важна част от изследванията, проведени с йохимбин:

 • При изследвания върху мишки, се наблюдава намаляване на апетита (1). Свойство, което предстои да бъде проучено и при хората.
 • Това изследване (2) цитира още няколко в себе си и основният извод от тях е, че йохимбинът има между 34 и 73% ефикасност при проблеми с либидото.
 • Тези две изследвания (3 и 4) са на възможността на приложения локално, като крем, йохимбин да топи мазнините в избрана област от тялото ни.
 • Това изследване (5) продължава предните две, като в случая таргетираната област са женските бедра.
 • Ефектът върху топенето на мазнините може да не е толкова голям в нахранено състояние (6). Същото изследване, както и това (7), дават предпочитание на приема на йохимбин сутрин, преди физическа активност.
 • Елитни футболисти приемат йохимбин в продължение на 21 дни и намаляват телесните мазнини (измерени посредством калипер) от  9.3+/-1.1% до 7.1+/-2.2% (8). Сравнението е с пласебо група, а резултатът (2%) надолу при хора под 10% телесни мазнини е повече от добър.
 • Дори и да не сте елитни футболисти, а закръглени дами, то йохимбинът може да помогне със 70% повече изгарянето на мазнините, според това (9) изследване.

Както разбрахме, най-важната причина да приемаме йохимбин е неговият ефект върху горенето на мазнините. Освен това, действа върху либидото и като общ стимулант. Все пак, той си има и няколко отрицателни страни, а именно:

 • Може да се получи гадене, повишена раздразнителност, болки в областта на корема и виене на свят (10).
 • При по-високи дози се наблюдават и тахикардия и повишаване на кръвното налягане (11 и 12).

Малко математика

Йохимбин - как се приема?
Йохимбин – как се приема?

На пазара се срещат две разновидности на йохимбина – екстракт от кората на йохимбето и йохимбин хидрохлорид (HCL). В първия случай концентрацията на йохимбин в кората може да бъде много малка, така че трябва да се прочете добре етикета при покупка. Освен това, трябва да се има предвид и че екстрактът от кората се използва предимно за повишаване на либидото. От друга страна, хидрохлоридът е устойчива форма на йохимбина, която е много по-добре дозирана и е предпочитаната, не само при избор за топене на мазнините.

Приемът на йохимбин зависи не само от целта и вида на добавката, но много важен фактор е и дали се stack-ва с други добавки, т.е. дали приемате заедно с него и други добавки. Затова ще дам някакви основни, общи насоки, като за по-конкретни казуси можете да се обърнете за консултация към търговеца, от който си пазарувате добавките, личния ви треньор, етикета на добавката или, разбира се, да се свържете с мен за консултация.

Йохимбин като фет-бърнър

Обикновено йохимбин се приема два пъти дневно, в дози от по 2,5 до 7,5 мг.

Винаги съветвам да се започне от долния край и постепенно да се увеличава дозата. Вместо да се хвърлите веднага на 2х7,5 мг, за да изгорите по-бързо сланините. Практиката показва, че така не само, че сланините не ги изгаряте, ама и прегаряте. Затова – умната!

Друго, което действа в практиката ми, е приемът му между храненията, като забележимо по-добри резултати имаме с хора, които са на някакъв вариант на периодично гладуване. При тях приемаме йохимбин във фазата на глад. Но пак зависи и от марката и вида на йохимбина, който са си купили, ако са го направили преди да се консултират с мен, както и от индивидуалните им истории със стимулантите и дали и с какво го комбинират.

Йохимбин като афродизиак 

Дозата на йохимбин като афродизиак е 0,2 мг на всеки килограм телесно тегло, взет половин час преди половия акт.

Отново, както и при употребата му като фет-бърнър, стигнете до тази стойност бавно и плавно, а не скачайте веднага на нея. По принцип давам половината (0,1 мг на килограм телесно тегло), наблюдаваме какво става и надграждаме. Като може да започнем и с половината на половината, ако се приемат и други стимуланти.

Според това (13) изследване приетият преди лягане йохимбин не би трябвало да попречи на съня ви, но сме наблюдавали в някои случаи по-трудно заспиване.

Освен това, не забравяйте и предупрежденията за съвместната му употреба с по-силните от него „18+“ лекарства, като виаграта.

Малко икономика

На пазара има доста марки, които предлагат йохимбин. Както и доста продукти, в които йохимбинът е само една от съставките. Идеята зад тях е да си взаимодейства с останалите съставки от продукта и така да има по-голям ефект. И в двата случая има хубави продукти, има и пълни боклуци. Затова съветът ми не е да се ръководите от цената, а от качеството – пазарувайте от сигурни хора и избирайте доказаните продукти с йохимбин, на реномирани марки.

Или, както вече споменах, обърнете се към човек, който може да ви помогне с избора. Иначе може да сте едни от поредните потребители, попаднали на кофти йохимбин, които после тръбят наляво и надясно как ‘това не помага, не го пийте’.

Малко литература

Ето и референциите на цитираните в статията изследвания:

1. Callahan MF, Beales M, Oltmans GA. Yohimbine and rauwolscine reduce food intake of genetically obese (obob) and lean micePharmacol Biochem Behav. (1984)

2. Shamloul R. Natural aphrodisiacsJ Sex Med. (2010)

3. Greenway FL, Bray GA, Heber D. Topical fat reductionObes Res. (1995)

4. Greenway FL, Bray GA. Regional fat loss from the thigh in obese women after adrenergic modulationClin Ther. (1987)

5. Pedersen SB, et alEstrogen controls lipolysis by up-regulating alpha 2A-adrenergic receptors directly in human adipose tissue through the estrogen receptor alpha. Implications for the female fat distributionJ Clin Endocrinol Metab. (2004)

6. Galitzky J, et alAlpha 2-antagonist compounds and lipid mobilization: evidence for a lipid mobilizing effect of oral yohimbine in healthy male volunteersEur J Clin Invest. (1988)

7. McCarty MF. Pre-exercise administration of yohimbine may enhance the efficacy of exercise training as a fat loss strategy by boosting lipolysisMed Hypotheses. (2002)

8. Ostojic SM. Yohimbine: the effects on body composition and exercise performance in soccer playersRes Sports Med. (2006)

9. Berlan M, et alPlasma catecholamine levels and lipid mobilization induced by yohimbine in obese and non-obese womenInt J Obes. (1991)

10. Kearney T, Tu N, Haller C. Adverse drug events associated with yohimbine-containing products: a retrospective review of the California Poison Control System reported casesAnn Pharmacother. (2010)

11. Linden CH, Vellman WP, Rumack B. Yohimbine: a new street drugAnn Emerg Med. (1985)

12. HOLMBERG G, GERSHON S. Autonomic and psychic effects of yohimbine hydrochloridePsychopharmacologia. (1961)

13. Gentili A, et alEffect of clonidine and yohimbine on sleep in healthy men: a double-blind, randomized, controlled trialEur J Clin Pharmacol. (1996)

Photo 1 courtesy of www.maisonterre.net/yohimbe-bark/

Photo 2 courtesy of www.wikipedia.en

Photo 3 courtesy of www.wikipedia.en

Photo 4 courtesy of www.elfwood.com

Photo 5 courtesy of www.aliexpress.com

Photo 6 courtesy of www.tumblr.com

6 Коментари

 • Нанси
  Здравейте. Продуктът може ли да бъде приеман от жени? Благодаря предварително!
  • Юли
   Здрасти, Няма забрана да се приема от жени. Все пак като се избере конкретен продукт е добре да се провери дали при него дозата за жени е по-малка, но това вече ще го каже продавачът в магазина.
 • Николай Мавров
  Здравей Юли!Много ми хареса сайта ти!Ако мога бих искал да те попитам дали мога да съвместя Гинко билоба и Мака с Йохимбин?Освен това казваш че Йохимбина се взема половин час преди полов акт?-някъде прочетох че действието му започва след 2-3 седмици редовна употреба...Йохимбина съвместява ли се с Жен Шен Ултима?Благодаря предварително
  • Юли
   Интересен коктейл, малко като за "поканиха ме на снимачната площадка на Брейзърс с консумация и си подбрах малко добавки да смогна" ми се струва ;) Не съм срещал противопоказност между изброените, но не мога и на 100% да ги гарантирам, че съм изчел цялата налична информация и че всичко ще е на 6 от такава комбинация. И особено, че всичко това ще ти носи ползата, която търсиш от съвместяването им. По принцип йохимбин и т.н. са изследвани, но не достатъчно. А и много от изследванията са върху животни, което още повече намалява възможността да се каже нещо категорично. Може да разровиш повече в examine.com. В свободната им секция има повече от достатъчно инфо за всеки от изброените суплементи, и отдолу под тях - доста излседвания, към които да се насочиш допълнително. В платената можеш да си купиш стак гайдовете, там има и за "буустване" на тестостерона, в който сред препоръчваните ги няма твоите обаче.
 • Тодор
  Здравей, Прекрасна статия. Както при всички останали добавки (а май и навсякъде в днешния свят на свръхпредлагане) трудното е да избереш качествен продукт сред всичко, което се предлага и което се маркетира като най-доброто. В тази връзка, значи ли, че чистите Йохимбин HCI продукти, които излизат на първите места в линка към статията са ок и са за препоръчване? :)
  • Юли
   Препоръките какво да си купиш зависят как отговаряш на въпроса "Откъде ще си поръчаш добавките?". Физическите магазини, а вече и повечето онлайн такива, си имат консултанти, с които може да обсъдите различните марки. Иначе - да, ако подредиш по релевантност от линка ще видиш кои се купуват най-много ;)

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!