Диетични варианти на традиционните рецепти със сирене

 

В традиционната българска кухня кравето сирене намира голямо приложение.

Но, за съжаление, мазнините му идват повечко за любителите на фитнес диетите, които са с малко мазнини. Обикновено сиренето в тях се заменя с извара – омлет с извара вместо със сирене, бъркани белтъци с извара вместо бъркани яйца със сирене и т.н.

Въобще много рядко може да се срещне хранителен режим със сирене, а да не говорим за неща като миш-маш, пълнени чушки с яйца и сирене или сирене по шопски например.

Добре де, ще кажеш, няма ли някакви

Диетични варианти на традиционните рецепти със сирене

В интерес на истината – да, има! Те се основават на замяната на „традиционното“ краве сирене с неговия полумаслен или обезмаслен вариант, като по този начин се спестяват мазнини без да пострада манджата на вкус и качество.

Повече по темата писах в статията ми за този тип сирена, където може да прочетеш как се правят, заслужават ли си и т.н.

Както споменах там:

Например едно сирене по шопски надвишава мазнините за деня на някоя мацка, докато вариантът му с обезмаслено сирене ѝ позволява да има и лъжица тахан, малко авокадо и да сложи и зехтин на някоя салата (или да хапне шоколад).

Ето защо сметнах най-често използваните традиционни български рецепти със сирене във вариантите им с полумаслено и обезмаслено сирене. При някои от тях се получава 50% по-малко мазнини, докато при други разликата е още по-фрапираща – 6 пъти по-малко мазнини!!!

Който ни следва в инстаграм вече ги е видял, но ето ти ги и тук, за да не ги пропуснеш. И за да не пропуснеш да ни последваш и там 😉

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Залата на Юли (@yulisgym)

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!