Ако не искаш да си като бъчва – използвай бъчвата на Либих!

 

 

Защо сега не ти действа диетата, с която преди успяваше да отслабнеш?

Защо не ти се получават нещата, въпреки че увеличи тренировките и намали яденето?

Защо само ти не успяваш да отслабнеш от груповите тренировки и предизвикателствата?

За всичко е виновен Юстус фон Либих!

Това е името на немски учен от XIX-ти век, който е направил хиляди поразии на съвременния свят – заради него учим химия (особено органичната!), заради него превръщаме тестеното и сладкото в сланини по тялото си, заради него ядем овесени ядки, заради него трябва да ядем много протеин вместо само мазно и сладко,…

Колкото и поразии да е направил и да ни е развалил кефа от храненето с тия протеини и трупане на сланини, то все пак той ни е оставил шанс, като е зашифровал спасението от това да сме бъчви.

Ключът към разгадаването на загадката е Бъчвата на Либих, или, както още е известно – законът на Либих за минимума.

Хайде да те запозная с него, за да разбереш как да постъпиш, ако не ти се получават нещата, въпреки че правиш каквото правеше преди или каквото правят другите.

Бъчвата на Либих

Първоначално законът на Либих е бил създаден при работата му с растенията и гласи следното:

Растенията не могат да изграждат телата си при недостиг на някой от хранителните елементи. Развитието им спира на нивото осигурено от елемента с най-ниско съдържание*.

* преводът е от 1)

По-късно законът му е разширен до биологичните популации,моделирането на екосистемите, а напоследък покрай въглеродния данък и т.н. взехме да го споменаваме и при природните ресурси и техническите иновации.

Визуално законът на Либих се представя като бъчва, която може да се напълни с вода само до най-ниската дъга. Колкото и да увеличаваме височината на другите дъги – водата няма да вдигне нивото си и винаги ще бъде до височината на най-ниската дъга. Всяка дъга в случая е един от факторите, които влияят. За растежа на растенията това са различните елементи като фосфор, азот, цинк и т.н.

Но това, което нас с теб ни интересува в случая, е какво общо има бъчвата на Либих с фитнеса и здравословния начин на живот.

Успехът ти зависи от най-ниската дъга

За съжаление нещата не са толкова прости като:

  • веднъж като направиш 100 коремни преси и вече нищо няма да може да ти замаже плочките
  • веднъж като хапнеш малко броколи и ще свалиш всичките си излишни кила, които повече няма да се върнат
  • веднъж като се попечеш на слънце за витамин Д и вече цял живот няма да се разболееш

Ако искаш прилично тяло и здраве, то успехът ти зависи от много фактори и постоянството ти в нужните усилия да имаш достатъчно от всеки от тях.

Демек нещата не са толкова прости като „не яж въглехидрати“ или „прави кардио“.

Факторите, които влияят, са много повече. Например:

Колкото и здравословни храни да ядеш, ако не си в калориен дефицит, то няма да отслабваш. И тогава добавянето на годжи бери или мака към микса от здравословни и суперхрани няма да ти помогне, а ще трябва да обърнеш внимание на количеството храна, за да вкараш калориите в норми. В този пример най-ниската дъга на бъчвата е калорийния прием, а една от високите дъги е приемът на полезни за здравето храни.

Колкото и да се скъсваш от тренировки, ако сънят ти куца, то ще дебелееш. Писах подробно по темата тук, може да видиш защо. В този пример късата дъга е сънят, а висока дъга е броят на тренировките.

Колкото и да се пънеш на упражненията за глутеуси, ако не ги изпълняваш с правилната техника не само ще ти остане плоско дупето, но може и да с контузиш. В този пример късата дъга е техниката на изпълнение, а високи дъги са упражненията, оборудването и тренировките за глутеуси, които ползваш.

Но освен големите неща като сън, техника на упражненията, калориен баланс, има и хиляди по-малки фактори, които също могат да окажат огромно влияние – липси на някой витамин или минерал, хормон извън нормите, хранителна непоносимост, ограничен обхват на движение, чревен дисбаланс и т.н.

При всички тези случаи обаче не се гледа откъде изтича водата в собствената бъчва, а колко пълна е чуждата! Обаче често те я нямат твоята ниска дъга, която те спира да имаш техните резултати.

Затова:

Ако не искаш да си като бъчва – използвай бъчвата на Либих!

Не всичко е коя диета и коя тренировка.

Щом не ти се получава като правиш каквото правят другите или каквото си правил/а преди, то трябва да потърсиш коя е най-ниската дъга и да работиш основно по нея.

 

 

Цитирани източници

Цитирани източници
1 Доц.д-р В. Кутев, (Списание „Земеделие“ брой 2 2013), „Балансираното торене на земеделските култури“ (връзка)

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!