Краве сирене от диетична гледна точка

 

Кравето сирене е традиционна наша храна, която ползваме от векове.

Рядко някой обича ей така да си яде само сиренце, но в комбинации върви много.

За съжаление сиренето рядко присъства в хранителните режими и това много често е причината любителите му да не искат и да чуят за диети. Колкото и да имат нужда не само заради външния си вид, но и заради здравето.

За радост сиренето може да намери място във всяка диета, стига да се ядат млечни, разбира се. За веганите има заместители на сиренето, но това е друга тема.

И така, хайде да разгледаме кравето сирене от диетична гледна точка.

Обичам шопската салата, с мастика ледена да пия, и руси мацки покрай мен
Радо Шишарката

По-интелигентните хора предпочитат да слушат друга музика и да пият друг алкохол със сирене. Надявам се тук няма какво да ти обяснявам, запознат/а си много добре с неустоимостта на комбинацията вино и сирене.

Но сиренете върви не само с пиене, а и в класическите манджи, които даже и баба ти е яла – споменатата вече шопска салата, миш-маш, баници, омлети, пълнени чушки, сирене по шопски,…

Ех, все хубавини, независимо дали ги консумираме с алкохол или не.

За съжаление всяка хубавиня идва на съответната цена. В случая ако искаме да пием и ядем вкуснотии със сирене бързо ще си докараме формата на шишарка. А ако вече сме я докарали дотам и е крайно време да вземем и да позаслабнем, то сиренето прави нещата доста трудни.

Или, както казва Желязната лейди:

Безплатно е само сиренето в капана за мишки
Маргарет Тачър

За съжаление всеки 100 гр краве сирене ни струват  23 гр мазнини и 270 калории.

Да, в кравето сирене има и доста протеин – 16 гр, но мазнините са повече. Което значи, че кравето сирене е супер за диетите с повече мазнини, отколкото протеин. А това са само високомазнинните диети като кетото например.

Но в диети, където има алкохол или се ядат и неща като сладко, тестено, картофи, бобови и зърнени, мазнините са проблем. Този проблем при сиренето има 2 решения, но остани и за второто, вместо да избягаш като прочетеш първото 😉

Между другото тук е мястото да си кажа и това – в сиренето има (не)прилично количество сол, но този проблем в голяма степен се решава чрез обезсоляването му с вода (знам, че си го знаеш, но все пак да го спомена). А солта може да ти е проблем не само поради медицински съображения, а и от диетични, тъй като тя прави храната по-вкусна и това може да ти увеличи глада до нетърпимост (виж повече за това).

Банички със сирене няма, защото свърши изварата
култов надпис от една баничарница

И така, единият вариант за намаляване на мазнините в сиренето е да заменим сиренето е с извара. Обезмаслената извара няма мазнини, а по принцип е и безсолна, демек още по-безвкусна и трудна за преглъщане. Но…изварата дори и да я посолим, пак няма как да докара оная твърдост и оня вкус, който сиренцето ни дава 😢

По-мъдро би било да намерим начин, при който сиренето си запазва вкусовите качества, остава си твърдо и има възможно по-малко мазнини.

Не трябва да си зрял, за да си мъдър
Rob Halford

Стандартно сиренето „зрее“ след като се подсири. Водеща теория е, че преди много векове някой човек сложил прясно мляко в мех от животински корем и докато види кво става из тик-тока млякото се „развалило“. Човекът го вкусил и видял, че всъщност става за ядене. Така било открито как да се прави сирене – извлича се ензимът ренин от четвъртия отдел на стомаха (т.нар. сирище) на млади преживни животни. Водният му разтвор се нарича сирищна мая и с нея се подсирва прясното мляко. То се оставя да зрее 45-60 дни.

Сигурно тук-там си мяркал/а сирена, на които пише колко дни е зряло. Даже си имаме и стандарт БДС 15:2010 „Българско бяло саламурено сирене”.

И докато сме на темата за стандарти – напълно законно и задължително според националните и европейските нормативни документи към млякото се добавя калциев двухлорид (CaCl2). Ако си падаш по Е-тата: това е Е-509 😉

Та тази добавка в млякото има редица ползи, една от които е да придаде твърдост на сиренето. А друга – да спести от времето за зреене.

И сега остава освен няколко капки калциев двухлорид да добавим и малко мъдрост:

Ако използваме мляко с намалени мазнини (или направо обезмаслено мляко), то можем да направим сирене с намалени мазнини (или направо обезмаслено сирене)!!!
лайфхак

Нарочно написах горния историко-химичен параграф. Сега вече може да прочетеш остатъка от статията и като си намериш подходящото за твоята диета сирене да не се притесняваш като прочетеш, че съдържа калциев дихлорид (двухлорид) 😉

Защото напоследък в малки и големи хранителни магазини може да се намерят не само традиционното краве сирене, но и неговите два диетични представителя:

  • полумасленото краве сирене
  • обезмасленото краве сирене

Ето ти няколко примера:

Още примери, както и макросите и калориите на тези сирена може да видиш в Рога на Мокош.

Сигурно забеляза, че повечето от тях имат в името си написано „с повишено водно съдържание“.

Гола во̀да ли са сирената с повишено водно съдържание?
типичен потребител страхуващ се да не се мине

Да си гола во̀да значи да не ставаш за нищо. Няколко пъти чувах хора загледали такова сирене на витрината да обсъждат как ги мамят да им вземат парите с това сирене, което не става за нищо, защото е само вода.

Както виждаш – дотук ние не говорим за цената като парична стойност, а като диетична. Т.е. колко мазнини и калории ни идват от сиренето.

От тази гледна точка полумасленото и обезмасленото сирене не са гола во̀да, а точно обратното – много ценна храна за нашата диета. С тяхна помощ можем да си спестим много мазнини и калории хапвайки си вкусно твърдо сиренце.

Например едно сирене по шопски надвишава мазнините за деня на някоя мацка, докато вариантът му с обезмаслено сирене ѝ позволява да има и лъжица тахан, малко авокадо и да сложи и зехтин на някоя салата (или да хапне шоколад).

Другото изключително важно приложение е при комбото вино и сирене. Подробно разгледах различните казуси при пиенето, диетите и тренировките тук. Но, накратко, гледаме да държим мазнините далеч от алкохола. А „нормалното“ сирене е мазно, демек не става сирене с вино. Да, но…обезмасленото сирене няма мазнини. И върви с виното 😉

Ако искаш още примери със сметнати мазнини и калории – виж статията ми за традиционните български маджи със сирене 😉

 

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!