Какво е смути?

 

Най-вероятно вече сте чули думичката „смути“. Тези от вас, които освен нашия блог, следят и други водещи издания за трениране и хранене, сигурно са попадали на различни рецепти, съдържащи тази думичка. Ето накратко що за животно е това смутито и яде ли се, пие ли се… 

Какво е смути?

Смути наричаме гъста напитка, обикновено направена в пасатор, от плодове и/или зеленчуци с добавени плодов сок, зеленчуков сок, вода, прясно и по-рядко кисело мляко. 

Обикновено всяко смути се състои от следните три части:

 • някакъв тип течност, която наричаме база
 • един или няколко плода и/или зеленчука
 • лед

Леда можем да го пропуснем, ако използваме някакъв замразен плод или зеленчук.

7412d3e604e0648651bc4bb3f9fb2bf8

Кликни ме, за да разбереш какво е СУПЕРСМУТИ 😉

Каква е разликата с шейковете и соковете?

Смути, шейк и сок
Смути, шейк и сок

При шейковете имаме добавени различни подсладители – захар, сладолед. При смутито използваме само сладостта на плодовете, с които го правим.

А соковете са просто изстискани плодове/зеленчуци, докато в случая със смутитата имаме останал целият плод/зеленчук, не само сокът му.

Смутни времена или кога се е появило смутито

Сигурно си мислите, че някой DJ, докато си е миксирал поредния хит, се сетил да миксира малко плодове… да, ама не!

През 30-те години на миналия век, в Щатите започват да продават здравословни напитки, направени от смачкани на пюре плодове.

Десетина години след това, вече започват да се срещат „бананено смути“ и „смути от ананас“ по книгите с рецепти.

Различни видове смути срещаме и в индийската и средиземноморската кухня, а в Щатите дори през 70-те е имало и Смути Крал (Smoothie King), но какво ли не правим в името на рекламата, нали? 😉

На вкус и цвет товарищ нет

Всеки от нас има различен вкус и би искал и смутито му да бъде с някой от любимите му плодове. Затова и има толкова много рецепти за смутита. Но друго важно нещо, което трябва да знаете, за да индивидуализирате избраната от вас рецепта за смути и да ви стане то още по-приятно, е възможността да направите консистенцията му според вашите предпочитания.

Обикновено гъстотата на смутито е отношението на течната към твърдата част.

Най-лесно е да го направим по-гъсто, ако сложим по-малко течност, и обратното – като увеличим броя на плодовете/зеленчуците.

Друг начин е добавянето на малко протеинова пудра.

Тук е времето да вметнем една скоба и да кажем, че много хора от фитнес сферата използват смутитата не само с протеин, но си пият и витамините и другите здравословни добавки с тях.

Mожем да добавим някакъв вид декорация (резенче лимон или листенца мента, например), за да добие смутито ни по-естетичен вид. Забелязва се тенденцията аранжирането за по-добър външен вид да се прави доста често при пускането на рецепти за смутита в различните издания.

А пък почитателите на по-„нездравословните“ напитки трябва да знаят, че смутитата могат да се добавят към различни видове алкохол, за получаването на коктейли.

Различни видове смутита
Различни видове смутита

Видове смути

 • Плодово смути – името говори, че се използват плодове за направата му
 • Зеленчуково смути – също заглавието е красноречиво
 • Зелено смути – в случая имаме добавени повече (тъмно)зелени зеленчуци, например Попайския спанак
 • Десертно смути – тук границата с шейковете е размита, но в общия случай в тази категория попадат смутитата, при които добавяме захар, сладолед и т.н.
 • Здравословно смути – прави се със специален подбор на съставките, за да се набавят от него нужните за организма вещества, вместо да използваме добавки за целта
 • Смути за отслабване – в случая целта е да намалим гликемичния индекс на напитката, като за целта не слагаме захар и подбираме внимателно плодовете. Освен това, често се добавят и „полезни мазнини“ с цел по-голямо засищане. Друго, което можем да срещнем в много смутита за отслабване, са зелен чай и кофеин, като тук целта е забързване на метаболизма и намаляване на апетита.

Няколко практични съвета за приготвяне на вашето смути

Ако използвате комбинация от мляко и цитрусови плодове, то побързайте да изпието смутито си. Оставяйки го за известно време, ще забележите как консистенцията се променя на не особено привлекателна на външен вид. И, съответно, няма да ви е толкова сладко за пиене.

Всъщност нарочно започваме с този съвет, за да стигнем до един от основните – консумирайте смутито си възможно най-скоро след приготвянето му. Няма нужда да чакате окисляването и промяната на цвета на бананите например.

Някои плодове правят повече пяна, която можете да оберете с лъжичка. Или пък просто да използвате сламка, ако смятате, че пяната прави вашето смути още по-красиво.

Разбира се, няма нужда да се напомня, че плодовете и зеленчуците трябва да са хубаво измити, а някои от тях и обелени, преди да ги сложите в блендера.

Got the Power?
Got the Power?

Снимки: eathealthyplayhard.com, 2.bp.blogspot.com, www.gimmesomeoven.com и blackeiffel.blogspot.com

3 Коментари

 • Иван
  Допреди 20-тина и повече години Булгарплод произвеждаше нектари от различни плодове. В заведенията и домовете прибавяхме лед. Та толкова за смутито, "О, неразумни и юроде!".
  • Вивиан
   Здравейте ! Мисля,че в нектарите слагаха захар .

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!