Оправи си фокуса и диетата ти ще проработи ;)

 

Искаш ли да те предпазя от една много голяма грешка, която неволно допускаме не само с храненето, но и в много други сфери?

Това е грешният фокус – насочването на мислите ни към това, което не можем, вместо към това, което можем. То ни проваля в опитите да бъдем по-добри и да успеем с начинанията си в различните области на живота.

Защо мисленето какво не можем да ядем е скъпо струваща грешка?

Една от причините много хора да се провалят с диетите е фокусирането им върху това, което не могат да ядат и пият.

Като добавим и мисленето какво не могат да правят – не могат да готвят, не могат да се откажат от любимата храна, не могат да намерят време, не могат да спрат да се срещат с приятели на заведение,…, и то провалът с диетата е въпрос на време.

Ако въобще се започне диета де. Защото болшинството се отказват дори да се опитат да се хранят режимно като се замислят какво няма да могат да ядат и да правят.

Не ти се струва достатъчно ли? Ок, ето ти още една причина защо да не мислим само за забраненото – много добре знаем какво се случва като постоянно мислим за забранените неща и в един момент просто превъртим, нали? А то превъртането от глад става много лесно при лошите диети

Ако и ти попадаш в тази категория на мислещите какво не можеш, то тази статия е за теб.

В тях ще ти помогна да махнеш ‘не’-то и да можеш, вместо да не можеш, защото

Проблемът не е в това, че ти не можеш, а всъщност е в това, че ти избираш да не можеш
Юли

В следващите редове ще ти помогна да го решим тоя проблем веднъж завинаги и да жънеш успехи с храненето си. 👇

Не може да ядеш любимите си неща?

Не! Можеш да ядеш любимите си неща!*

Слагам нарочно звездичката, защото наистина има неща, които е по-добре да не консумираш:

  • доказано отровни или опасни за здравето
  • от които имаш алергия, непоносимост или чувствителност

Всичко останало може да ядеш. Стига, разбира се, да не си избереш диета, която го забранява. Ясно е, че ако искаш да си модерен веган ще трябва да не ядеш месо, ама това вече си е въпрос на избор…

Не случайно две от анкетите, които пускам в началото на работата ми с нов човек, са какви храни и напитки и какви рецепти иска да има в режима. Вчера, например, в режима сложих черен шоколад, френски кроасан с масло и имаше и ден с вино, че всяка събота по традиция се излизало и пиело по чашка…

Ок, ама какво да правиш, ако все пак наистина не трябва да консумираш нещо?

Можеш да използваш техните заместители. Има ядкови млека за замяна на кравето. Има безлактозно сирене, мляко, даже и скир. Има безглутенов хляб. Яйцето в рецептите може да го замениш с чиа. И т.н. И т.н.

Не можеш да готвиш?

Не! Можеш да готвиш!

Всеки може да отвори една консерва или да нареже нещо.

А какво можем да направим с това ли? Ето ти идея за такава рецепта 😉

Между другото днешните консерви се правят да са лесни за отваряне. Едно време в Студентски град трябваше тайно да ползвам ножицата на съквартиранта ми докато спи, за да си отварям консервите. Всичко се провали в деня, в който той дойде с консерва и ми поиска отварачката да си я отвори…

Нарочно дадох този пример, защото има случаи, в които е почти невъзможно да си направим храна. Например липса на кухненски бокс – живееш в общежитие, нямаш дори и хладилник… Има решения и в тоя случай, макар да е далеч по-тегаво. Имал съм и доста такива случаи в практиката си, а отделно и аз съм живял на няколко места без кухни. В казармата даже си вкарах няколко кила протеин и глюкоза на прах и все се чудех какво ли ще стане, ако ги намерят в гардероба ми 🙂

Можеш да видиш разни идеи за храна, която не трябва да готвиш (а даже и да съхраняваш в хладилник) тук.

Не можеш да избираш?

Не! Можеш да избираш!

Ако не знаеш какво да си избереш, то значи си си избрал/а да не се научиш как да си избираш храната. Да, има много информация от книги и в нета, но кое е вярното и как да го съотнесеш това към твоя начин на живот…?

И в една друга статия писах за две девойки, които почнали Зоната и си набавяли всички въглехидрати само от зеленчук, защото така прочели. Едвам смогвали да си носят до вкъщи торбите с краставици… Малко недопрочели и хайде, без никакви зърнени, бобови и плодове, само зеленчуци… Няма да казвам колко щастливи бяха като разбраха, че не само може, а даже трябва да има и от другите. Че даже и място за някой десерт. Пак си останаха на Зоната, но с моя помощ я направихме по-вкусна и работеща…

Между другото, има още едно оправдание за избора – някои хора ядат на обяд каквото има в офиса или в заведението до него. Много фирми имат кетъринг и каквото донесат – това се яде. Разбира се, малко е тегава тая работа, но пак имаме възможност за избор – все пак ние контролираме останалите си хранения през деня, нали?

Като работя с такива хора предварително знаем какво да закусят, а след обяда ми пращат какво са обядвали. И обсъждаме какво да вечерят. Или пък гледаме менюто на ресторанта, в който са избрали да вечерят, за да им помогна с подходящия избор.

Не можеш да ядеш едно и също?

Не! Можеш да ядеш и разнообразно!

Това, от една страна е проблем на хората, които имат прекалено високи състезателни цели. Особено в културизма преди състезание щеш-не щеш, не може всичко да ядеш. Даже изборът ти е бая ограничен. Не че количествата и те не са де…

Ако искаш много бързо да свалиш кила следвайки подобна диета също ще трябва да се поограничиш…бая.

Във всички останали случаи по-бавен и по-индивидуализиран подход би включвал повече и по-разнообразни храни.

Преди малко ти споменах последната диета, която направих вчера. Освен шоколад, вино и кроасан имаше още и палачинки, сирене, леща, пица, песто,… Е, имаше и пилешко и извара де , все пак е режим, с който след 5 седмици да ѝ падат свободно дънките, които сега не може да обуе до горе, камо ли да закопчае.

Но какво правим, ако постоянно ти се прияждат различни неща и това прави невъзможно следването на предварително разчетени и разписани за теб менюта?

И тоя проблем си има решение – Гъвкавата диета (IIFYM).

Може да се опиташ да се справиш самостоятелно с MyFitnesPal или друго подобно приложение. Мнозина успяват…

Имай в предвид и факта, че немалка част от пробвалите се се провалят, защото и тая работа, като всяка друга, си има много тънкости и капани, в които може да попаднеш.

Аз затова съм си избрал подходящата платформа за работа с макросите, където да уча хората как стават нещата преди да минат самостоятелно да си я ползват, а след време и само чат-пат да влизат в нея, защото ще са се научили да се хранят без да мерят и смятат всяка хапка и глътка…

Не на последно място е добре да кажем, че няма нужда да се търси абсолютно разнообразие всеки ден. Например източниците на протеин са си ограничени, освен ако не живееш на място, където имаш достъп до стотици видове прясноуловени риби и морски дарове всеки ден.

Ти можеш да имаш едни и същи основни, а здравословното разнообразие да е от различните зеленчуци и плодове. Няма нужда да опитваш всичката налична храна, особено като се храниш на вън и менюто на заведението има повече страници от класиките на Венета Райкова и Слави Клашъра.

Какво? Питаш дали може да се яде едно и също всеки ден ли? Ето ти отговора 😉

Не може да планираш?

Не! Можеш да планираш!

Тук смятам няма нужда даже да обяснявам, че това е просто едно оправдание. Ако една самотна майка с 2 деца може да ходи на работа, да ги кара и взима от училище, спорт, частни уроци и т.н., то защо ти да не можеш да си приготвиш какво да ядеш?

Всичко е въпрос на избор и вкарване на малко мисъл как да се оптимизират нещата.

Една стратегия на успешните с фитнеса е да си приготвят за няколко дни напред нещата в кутии. Надписват си ги, сутринта слагат в чантата маркираните за деня кутии и са ок. Няма много мислене и чудене, няма „Нямах приготвена храна и затова поръчахме пици“,…

Всъщност дори в тоя случай много по-бързо ще си приготвиш храна, отколкото да поръчаш и чакаш доставката. Дори и да се връщаш след дълго отсъствие у дома. Ето къде съм разгледал подробно въпроса.

А затова и рядко правя режим, на който фиксирам точно кой ден точно какво да се яде. По принцип ги изготвям така, че човек да си прецени само за днес или за няколко дни да си приготви нещата занапред. Много рецепти се готвят в повече порции и трябва да се изхвърля храна, защото докато пак ти се падне тоя ден и то тя се е развалила. Та, ако си правите у вас мусака и от тавата стават 6 порции, но може с половинката да сте днес и утре на деня с мусака и така за 2-3 поредни дни ще я изядете.

Не можеш да намериш време от много работа?

Не! Можеш да намериш време!

Но ако дори и толкова малко свободно време нямаш, или си възпрепятстван/а да си носиш храна навън, то може да си поръчаш от кухните, които изготвят и доставят фитнес менюта. Разбира се, тук проблемът е да са съобразени с твоите особености – поне откъм нужните калории. Доколкото съм запознат има и такива фирми, които предлагат менюта и според калориите, а не само дали е кето или веган…

Не можеш да си позволиш толкова скъпа услуга? Хм, нямаш време да си приготвиш храната от работа, но не ти стигат парите да си поръчаш храна. Само аз ли виждам едно голямо противоречие?

Ако не можеш да се справиш самостоятелно, то можеш да потърсиш помощ от експерт в областта.

Аз мога да ти помогна с всички изброени до тук проблеми, освен с последния. Там вече другият Юли може да ти помогне повече, той е по лайф- и бизнескоучинг частта 😉

 

Надявам се ти помогнах да успееш с хранителния си режим като ти показах какво да правиш, защото:

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Залата на Юли (@yulisgym)

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!