Какъв скир откъде да си купим?

Скир взе да се предлага във все повече магазини, в няколко разфасовки и в различни варианти на овкусяване. Не е като преди години – само един вид (натурален) в кофичка от 350 гр в Лидл.

Хайде да видим първо къде се продава скир и после ще коментираме и как да си изберем какъв скир да си купим.

В кои магазини има скир?

Към днешна дата скир има в следните магазини: Lidl, Фантастико, Kaufland,  BILLA, HIT, CBA. По едно време бяха пуснали в Метро, но нещо изчезна от рафтовете им (на неофициално запитване отговорът бе, че не се търси). Признавам си, тогава още не бях написал статията „Какво е скир?„, която вдигна продажбите на този продукт у нас.

Между другото, скир има и в някои онлайн магазини, ако това е пердпочитаният от теб начин за пазаруване на храна.

Ето какъв скир има в Lidl

В Lidl има натурален скир и няколко вида овкусен. От време на време пускат и вариантите им в тубички Skyr to go, които са удобни за из път, докато караме колело, качваме върхове и т.н. Марката си е тяхната – Pilos:

Освен това си заслужава да се споменат и още два продукта от асортиментта им.

Първият е скирела, което представлява обезмаслена моцарела на базата на скир. Мисли в пица с по-малко мазнини 😉

Пускам ти снимка да видиш как изглежда, но още не се юрвай към Лидъл преди да видиш и другия скир продукт:

Далеч по-важен е вторият продукт – сладолед на базата на скир! 🙂

Сладоледите им са 2 вида – със сос от боровинки и бъз в глазура с йогурт и с вишнев сос и глазура от йогурт. И се продават по 4 в кутия!!! 🙂

Ето ги как изглеждат:

Ок, ок, може да прочетеш останалата част от статията от телефона си, защото вече сигурно пътуваш към най-близкия Lidl за сладоледа и скирелата 🙂

Ето какъв скир има в Kaufland

Кауфланд също пуснаха скир със своята марка K-CLASSIK. И също в натурален и няколко овкусени варианти.

Ето как изглеждат:

В BILLA, Фантастико и СВА има скир Exquisa

В трите вериги може да се намери натурален скир с марката Exquisa и съм попадал и на един био скир на АNDECHSER.

Exquisa имат и овкусени варианти, но още не съм ги срещал в тези вериги. След малко ще ти кажа къде ги има, но първо да покажа как изглежда натуралният скир на Exquisa и био варианта на АNDECHSER:

Най-големият хит е в HIT 🙂

В магазини HIT е най-голямото разнообразие от натурален и овкусен скир – освен на тяхната марка JA! има още и от натуралния + овкусените варианти на Exquisa, Arla и Piątnica.

[Обновено 21.08.2020] В Балев Био Маркет също има скир

Още в същия ден като пуснах статията получих мейл със снимки, че скир има на още едно място.

Ето какви са вариантите, които се предлагат.

Всеки от тях е по 135 гр в кофичка.

[Обновено 2.10.2020] Danone също пуснаха скир

Данон показаха мускули на пазара с YoPRO във вариантите в кутийка и като протеинова напитка. И гледам са увеличили протеиновата си безмазнинна гама с 3 вида скир:

В Кауфланд ги има, но най-вероятно и в много от другите вериги също вече са се появили.

Какъв скир да си купим?

Тук въпросът е не само дали натурален или овкусен, но и в каква разфасовка.

Ето какви съвети давам в работата си:

Натурален или овкусен?

Натуралният е с неутрален вкус, което го прави идеален за комбинация с всякакви вкусове – както соленко, така и сладко. Т.е. може да си го комбинираме с мед, плодове, и подобни. А може да си го направим със солчица, да си го ядем с гризини и т.н.

Освен това можем да си сготвим най-различни рецепти с него. Ето ти до какви рецепти със скир имат достъп хората, с които работим:

Овкусените варианти са с ванилия и различни плодове. Съветът ми е да си правим сами скир с плодове, вместо да разчитаме на изкуствените фабрични варианти.

Но бонус съветът ми е, че не би трябвало да е проблем да си похапваме овкусен скир, ако другите неща в режима ни са предимно качествени хран и сме установили добра поносимост към избрания вид 😉

Каква разфасовка?

Тук вече зависи по колко ще ядем или колко ни трябва за приготвяне на дадена рецепта.

Дамите ядат по-малко, така че за тях може да са по-удобни малките разфасовки. В малки расфасовки са продуктите на Piątnica (по 150 гр). Овкусените на Lidl също са по 150 гр.

Големите разфасовки скир са по 350 гр (лидълският натурален, овкусените на JA!), 400 гр (всички на Exquisa), 450 гр (всички на Arla) и 500 гр (всички на K-CLASSIK, натуралният на JA!).

Някои марки имат допълнителна капачка на всеки скир, така че да може да си затворим останалото и да го изядем на следващия ни прием.

Големите разфасовки стават за 2, дори 3 хранения. Не че не може и наведнъж де 🙂

Планетарен фитнес

Мечтая един ден да има насипен скир в магазините, така че да ходим с наши си съдове и да ни сипват по колкото си искаме. Или направо да има машини, откъдето да си наливаме скир.

Дотогава е добре да си имаме едно наум за опаковките. Да, можем да ги изхвърляме разделно, но все пак с всеки скир допринасяме към и без това окаяното положение с боклука.

Аз ям по 500 гр скир наведнъж и си вземам кауфландския, а не този на JA!. Така спестявам една капачка (този на Кауфланд няма прозрачната капачка, която има в хитския).

В този ред на мисли е по-добре един голям скир, който да се изяде на 2-3 пъти, вместо 2-3 малки.

Ако забележиш нов скир или скир в друг магазин – пиши да допълня статията 😉

6 Коментари

 • Юлиян
  Супер статия, ще е полезно ако се добави и сравнителна табличка на скировете с тяхната стандартна цена, грамаж, протеин на 100 гр. и захар за плодовите варианти :)
  • Юли
   Току-що ми даде идея за нова статия, благодаря! :) Само че ще трябва да пообиколя магазините, за да видя цените. Иначе стойностите са ясни.
 • Александър
  В Lidl се продават още няколко интересни продукта - обезмаслената извара на пилос със зелените етикети - 0,1 и 4,3% масленост, на вкус са почти 1:1 със скира, често имат промоции (последно тази 4,3% беше по 1лв за 250гр). Скирът, ако не е на промоция е 2,79лв за 350гр, Пилос 0,1% зелен етикет - 1,79лв, 250гр. Като макроси са стандартните за такъв тип продукт В. - 4-5гр, П - 10гр. Другият им подобен продукт е 1кг сладкарска извара на Пилос, 4,99лв 1кг.
 • Вики
  В Габрово скирът взе да изчезва-първоначално имаше само в Лидъл, а сега вече не го намирам. И в Кауфланд понякога няма, въпреки че предпочитам него, че е по голям-обядвам с една кофичка. Добре че и Била взе да зарежда, че и любимата ми кашкавалена извара от близкият хранителен магазин все я няма. А в ЦБА никога не съм виждала. Иначе бих опитала плодовите варианти от статията, ванилов сама си правя, с истинска ванилия.
  • Юли
   В Кауфланд до нас също нямаше две вечери подред като ходих. Като питах ми казаха, че сутрин към 6 идва от централния склад, слагат по рафтовете и от 7 отварят. Понеже започвам тренировки от 7 нямаше как да ида през седмицата, та събота в 7 сутринта вече се бях наредил с пенсионерите :D
 • Пламен
  Аз не съм доволен от скира на Еxquisa natur , има големи разлики в качеството от различните партиди! Купувал съм го и вътре е като пяна/смета! Днес, като го отворих имаше отгоре и някаква лилаво-червеникава течност и имаше вкус на лекарство (като, хапнах тогава го загледах и го изхвърлих) Купувам го от Билла, защото е близко до нас! Ще търся други варианти! На K-CLASSIK ми хареса и е най-изгоден ;)

Оставете коментар