Какъв скир откъде да си купим?

 

Скир взе да се предлага във все повече магазини, в няколко разфасовки и в различни варианти на овкусяване. Не е като преди години – само един вид (натурален) в кофичка от 350 гр в Лидл.

Не знам до колко е виновна статията ми „Какво е скир?„, но тя определено вдигна продажбите на този продукт у нас 🙂

Хайде да видим първо къде се продава скир и после ще коментираме и как да си изберем какъв скир да си купим. Освен скир ще добавя и продукти на базата на скир, за да имаш още по-голям избор 😉

В кои магазини има скир?

Към днешна дата скир има в големите хранителни вериги: Lidl, Фантастико, Kaufland,  BILLA, HIT, CBA и Метро.

Скир има и в по-малки магазини и вериги. Например в монтаския Богат/Беден.

Между другото, скир има и в някои онлайн магазини, ако това е предпочитаният от теб начин за пазаруване на храна.

Ето какъв скир има в Lidl

В Lidl има натурален скир и няколко вида овкусен. Марката си е тяхната – Pilos за овкусените и Milbona за натуралния (първоначално беше обратното – натурален Pilos и Milbona за овкусените):

Освен това си заслужава да се споменат и още два продукта от асортимента им.

Първият е скирела, което представлява обезмаслена моцарела на базата на скир. Мисли в пица с по-малко мазнини 😉

За съжаление от края на лятото на 21-ва скирелата бе извадена от асортимента на Lidl 🙁

Пускам ти снимка да видиш как изглеждаше с надеждата някой ден да се завърне по рафтовете.

Далеч по-важен е вторият продукт – сладолед на базата на скир! 🙂

Сладоледите им са 2 вида – със сос от боровинки и бъз в глазура с йогурт и с вишнев сос и глазура от йогурт. И се продават по 4 в кутия!!! 🙂

Ето ги как изглеждат:

Ок, ок, може да прочетеш останалата част от статията от телефона си, защото вече сигурно пътуваш към най-близкия Lidl за сладоледа 🙂

В Lidl има и бутилчици скир за пиене, което е много удобно като не ни се мъкне лъжица с нас.

От време на време пускат и вариантите им в тубички Skyr to go, които са удобни за из път, докато караме колело, качваме върхове и т.н.

А в някои от тематичните седмици и, надявам се за постоянно, може да се намерят и крем за мазане на основата на скир и скир с доста странния, но пък приятен, вкус на малина и ревен:

Ето какъв скир има в Kaufland

Кауфланд също пуснаха скир със своята марка K-CLASSIK. Имат натурален, био и няколко овкусени варианти.

Ето как изглеждат:

В Кауфланд има и скир-сладоледи:

Освен това там може да се намерят и скир продуктите на Данон и Mlekovita (по-надолу можеш да ги видиш).

В BILLA, Фантастико и СВА има скир Exquisa и JA!

В трите вериги може да се намерят натуралният, безлактозният и овкусените скир с марката Exquisa и био скир на АNDECHSER.

Ето как изглеждат:

В Billa има и от тяхната си марка скир, който лично на мен ми харесва по това, че най-много бие на цедено мляко на вкус и за рецепти с цедено мляко е идеален заместител:

Скирът на Билла

В Била има и 500 гр бурбонска ванилия на JA! (на следващите слайдове) ще я видиш.

В Т-маркет също има натурален на Exquisa.

Най-големият хит е в HIT 🙂

В магазини HIT е най-голямото разнообразие от натурален и овкусен скир – освен на тяхната марка JA! има още и от натуралния + овкусените варианти на Exquisa, Arla и Piątnica.

Не знам дали в HIT дали се поласкаха от това, че ги похвалих за голямото разнообразие, но допълниха асортимента си с още няколко скира. Но определено ме четат, защото махнаха излишната пластмасова капачка от скира си (дори се похвалиха с това върху етикета), добавиха кофичка скир от 1 килограм и още една марка натурален скир:

На марката Müller има 2 овкусени:

А тези са комбо скир + да си добавиш от контейнерчето овкусяването (плодове, плодови сокове,…):

Т.е. натурален скир + овкусяването отделно, което значи, че може да се ползва и само „натуралната“ част. Ето какво има в контейнерчето:

Към овкусените трябва да добавим и скира с овесени ядки, а към натуралните – тоя за мазане:

В Балев Био Маркет също има скир

Още в същия ден като пуснах статията получих мейл със снимки, че скир има на още едно място.

Ето какви са вариантите, които се предлагат.

Всеки от тях е по 135 гр в кофичка.

Danone също пуснаха скир

Данон показаха мускули на пазара с YoPRO във вариантите в кутийка и като протеинова напитка. И гледам са увеличили протеиновата си безмазнинна гама с 3 вида скир:

Както казах, в Кауфланд ги има, но най-вероятно и в много от другите вериги също вече са се появили.

Mlekovita също атакуваха българския пазар със скир

За сега само в Кауфланд съм ги срещал, но, да се надяваме, скоро и в други магазини можем да се сдобиваме с техните 3 вида скир:

От Бор-Чвор са прочели статията ми за скира и…

Знаех си, че е въпрос на време нашенските производители на млечни продукти да хванат high protein вълната. Изглежда някой от Бор-Чвор ми е прочел статията за скира, видял е и настоящата за какъв скир къде да си купим и…пуснаха български скир 😎

Скир Бор-Чвор
Ето го нашето момче!

Какъв скир да си купим?

Тук въпросът е не само дали натурален или овкусен, но и в каква разфасовка.

Ето какви съвети давам в работата си:

Натурален или овкусен?

Натуралният е с неутрален вкус, което го прави идеален за комбинация с всякакви вкусове – както соленко, така и сладко. Т.е. може да си го комбинираме с мед, плодове, и подобни. А може да си го направим със солчица, да си го ядем с гризини и т.н.

Освен това можем да си сготвим най-различни рецепти с него. Ето ти до какви рецепти със скир имат достъп хората, с които работим:

Овкусените варианти са с ванилия и различни плодове. Съветът ми е да си правим сами скир с плодове, вместо да разчитаме на изкуствените фабрични варианти.

Но бонус съветът ми е, че не би трябвало да е проблем да си похапваме овкусен скир, ако другите неща в режима ни са предимно качествени хран и сме установили добра поносимост към избрания вид 😉

Каква разфасовка?

Тук вече зависи по колко ще ядем или колко ни трябва за приготвяне на дадена рецепта.

Дамите ядат по-малко, така че за тях може да са по-удобни малките разфасовки. В малки расфасовки са продуктите на Piątnica (по 150 гр). Овкусените на Lidl също са по 150 гр.

Големите разфасовки скир са по 350 гр (лидълският натурален, овкусените на JA!), 375 гр (безлактозният на Exquisa), 400 гр (всички останали на Exquisa), 450 гр (тези на Arla) и 500 гр (всички на K-CLASSIK, натуралният на JA!, този на BILLA, овкусеният с малини и ревен на Lidl). Arla имат и опаковка от 1 кг.

Някои марки имат допълнителна капачка на всеки скир, така че да може да си затворим останалото и да го изядем на следващия ни прием.

Големите разфасовки стават за 2, дори 3 хранения. Не че не може и наведнъж де 🙂

Планетарен фитнес

Мечтая един ден да има насипен скир в магазините, така че да ходим с наши си съдове и да ни сипват по колкото си искаме. Или направо да има машини, откъдето да си наливаме скир.

Дотогава е добре да си имаме едно наум за опаковките. Да, можем да ги изхвърляме разделно, но все пак с всеки скир допринасяме към и без това окаяното положение с боклука.

В този ред на мисли е по-добре един голям скир, който да се изяде на 2-3 пъти, вместо 2-3 малки.

Ако забележиш нов скир или скир в друг магазин – пиши да допълня статията 😉

13 Коментари

 • Юлиян
  Супер статия, ще е полезно ако се добави и сравнителна табличка на скировете с тяхната стандартна цена, грамаж, протеин на 100 гр. и захар за плодовите варианти :)
  • Юли
   Току-що ми даде идея за нова статия, благодаря! :) Само че ще трябва да пообиколя магазините, за да видя цените. Иначе стойностите са ясни.
   • Марио Кацарски
    A дали стойностите отговарят,за лидлския имаше един който го носи в лаборатория и резултатите отговаряха на 100% на етикета. Интересно ми е за кауфландския дали протеина отговаря.....
    • Юли
     Би трябвало да отговарят. Това си е тяхна марка, така че надали биха допуснали да се занимават с фалшификации и негативните последствия от тях.
 • Александър
  В Lidl се продават още няколко интересни продукта - обезмаслената извара на пилос със зелените етикети - 0,1 и 4,3% масленост, на вкус са почти 1:1 със скира, често имат промоции (последно тази 4,3% беше по 1лв за 250гр). Скирът, ако не е на промоция е 2,79лв за 350гр, Пилос 0,1% зелен етикет - 1,79лв, 250гр. Като макроси са стандартните за такъв тип продукт В. - 4-5гр, П - 10гр. Другият им подобен продукт е 1кг сладкарска извара на Пилос, 4,99лв 1кг.
 • Вики
  В Габрово скирът взе да изчезва-първоначално имаше само в Лидъл, а сега вече не го намирам. И в Кауфланд понякога няма, въпреки че предпочитам него, че е по голям-обядвам с една кофичка. Добре че и Била взе да зарежда, че и любимата ми кашкавалена извара от близкият хранителен магазин все я няма. А в ЦБА никога не съм виждала. Иначе бих опитала плодовите варианти от статията, ванилов сама си правя, с истинска ванилия.
  • Юли
   В Кауфланд до нас също нямаше две вечери подред като ходих. Като питах ми казаха, че сутрин към 6 идва от централния склад, слагат по рафтовете и от 7 отварят. Понеже започвам тренировки от 7 нямаше как да ида през седмицата, та събота в 7 сутринта вече се бях наредил с пенсионерите :D
 • Пламен
  Аз не съм доволен от скира на Еxquisa natur , има големи разлики в качеството от различните партиди! Купувал съм го и вътре е като пяна/смета! Днес, като го отворих имаше отгоре и някаква лилаво-червеникава течност и имаше вкус на лекарство (като, хапнах тогава го загледах и го изхвърлих) Купувам го от Билла, защото е близко до нас! Ще търся други варианти! На K-CLASSIK ми хареса и е най-изгоден ;)
 • Георги
  Чудесна статия. Само искам да направя едно уточнение. Овкусеният скир най-често е подсладен с аспартам, така че моя съвет е да не го купувате и да се насочите към натуралния.
 • Живко
  Този за пиене в Лидл го овкусяват с аспартам,което е много жалко и абсурдно в същият момент.
  • Юли
   Много са малко хората, които предпочитат полезно пред вкусно...
 • ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
  Скир има и в Тмаркет . Марката е Exquisa само натурален
  • Юли
   Благодаря! Добавям го.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!