Може ли да се яде едно и също всеки ден?

 

Откакто се занимавам с хранене, т.е. 30+ години, като половината от тях – професионално, един от най-често задаваните ми въпроси е „Може ли да се яде едно и също всеки ден?„.

Някои ме питат така, защото имат любими храни, които искат да си ги хапват всеки ден. Например шоколад или чаша вино.

Други пък са се спрели на няколко рецепти, които си правят редовно, и горе-долу се оказва, че ядат едно и също с месеци и години. Например закуската им винаги е една и съща.

Трети пък лееекинко объркват „здравословно“ с предсъстезателната диета в културизма и се чудят може ли всеки ден да се яде едно също. Което в последните седмици преди състезание обикновено е 1-2 вида месо с малко зеленчук и няколко зрънца оризец.

Може ли да се яде едно и също всеки ден?

Преди да отговоря уточнявам дали даденото ядене се понася от дадения човек. Защото ако нещо ни разболява, имаме алергия или хранителна непоносимост към него, то мисля, че въпросът може ли да се яде всеки ден автоматически отпада. 

И след това питам дали става въпрос за едно ястие или за едно и също меню ден след ден и седмица след седмица.

Мога ли да ям едно и също ястие всеки ден?

В този случай говорим за, например, чаша вино и няколко парченца шоколад всяка вечер. Или всяка сутрин да се закусва едно и също (овесени ядки с мляко и мед или пък омлетче с беконче). Или всеки следобед да се ядат шепа ядки или банан…

В този случай отговорът на „Може ли да се яде едно и също всеки ден?“ е…ДА, МОЖЕ ВСЕКИ ДЕН ДА ЯДЕШ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО.

Разбира се, в примера всеки следобяд банан е по-добре бананът да се върти с други плодове. В идеалния случай и да са сезонни. Но не пречи и да е само банан, ако е чак толкова любим. Бих разбрал човек да иска всеки ден да яде банан, все пак детството ми премина по времето, когато банани имаше само за Нова година…

Мога ли да ям едно и също меню всеки ден?

Във втория случай става въпрос за разписано какво точно да се яде и да се следва. Например седмичен план – всеки понеделник се яде разписаното за понеделник, всяка сряда – за сряда… Или да се приготви в неделя в кутии всичко за цялата следваща седмица и то да е абсолютно еднакво.

В този случай отговорът на „Може ли да се яде едно и също всеки ден?“ е…ДА, МОЖЕ ВСЕКИ ДЕН ДА ЯДЕШ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО, стига да:

  1. не получиш недоимък на някой важен елемент – мазнини, витамин Д, магнезий….
  2. не получиш прекалено високи стойности на някой опасен елемент – например тежък метал от ядене на много риба тон

Към тези две точки бих добавил и факта, че развалените мазнини развалят здравето. 

По въпроса подготвям статия, затова накратко: мазнините имат свойството да се „развалят“ под въздействието на висока температура, светлина и кислород. Това включва целия им „живот“ – от производството и пакетирането им, през транспортирането и съхранението, та чак до употребата им. А „развалените“ мазнини не са много подходящи, независимо дали са от суперяките източници на мазнини като авокадото, кокосовото масло, рибено масло,… Или която там друга е модерна. Любознателните сигурно са се питали защо добрите марки продават мазнините си в тъмни шишета; защо е добре да си държим мазнините в хладилника; защо някои мазнини са студенопресовани, пък други не са; защо на някои олиа пише, че стават за готвене, а други се препоръчват само за салати,…

Яденето на едно и също в литературата, блогосферата и влогосферата

Обикновено преди като ме питаха може ли да се яде едно и също първо давах примера с Алфредо, а после отговарях с написаното отгоре.

В последните години вече хората взеха да кълват на блогове и влогове, вместо на книги. Затова взех да използвам и примерите със Сохи и Антъни.

Алфредо от Тортила Флет

Джон Стайнбек е световнопризнат майстор на перото, а Алфредо е герой от една случка в романа му „Тортила Флет“. Ще си позволя да цитирам* вместо да преразказвам Стайнбек, за да не загубим от обаянието на гениалността му.

„По това време в Калифорния беше станало мода училищните медицински сестри да ходят по класовете и да разпитват децата за интимни подробности от техния домашен живот. От първо отделение в стаята на директора повикаха Алфредо, защото решиха, че изглеждал малко слабичък.
Дежурната сестра, обучена по детска психология запита мило:
— Фреди, дават ли ти да ядеш достатъчно?
— Па да! — отговори Алфредо.
— Добре тогава. Кажи ми, какво си закусвал днес?
— Тортила с боб — каза Алфредо.
Сестрата кимна мрачно към директора.
— А какво ще ядеш на обяд?
— На обяд не си ходя в къщи.
— Как така, нима на обяд изобщо не ядеш?
— Ами, ям! Аз си нося малко боб с тортила. В очите на сестрата се появи истинска тревога, но тя се сдържа.
— А вечер какво ядеш?
— Тортила с боб.
Тя изостави психологията.
— Ама как, стоиш сега тука и ми разправяш, че не ядеш нищо друго освен тортила с боб, така ли? Алфредо беше учуден.
— Боже мой! — каза той. — Та какво повече искате?

*В превод на Цветан Стоянов

Въпреки, че Алфредо е литературен герой, той поне яде тортила (зърнено) с боб (бобово). Т.е. смесва добре растителните протеини, за да получи хубав аминокиселинен профил. Освен това има достатъчно въглехидрати и фибри от тях, а при готвенето им е употребена и някаква мазнинка, така че дефакто си има едно пълноценно вегетарианско (а може би и веган) ястие.

Ок, но дали не може да ядем вкусни „нездравословни“ и „боклучави“ храни вместо, да си признаем честно, не особено вкусните зърнени и бобови?

На този въпрос имаме отговор от напълно реални хора – Сохи и Антъни. Но за тях вече писах подробно тук.

Добре, Юли, разбрах, че може, ама…ПО КОЛКО може?

Ако си от щастливците, които могат да ядат без мярка – супер! Радвай се!!! Но и си имай едно наум за липсите на неща като витамини и минерали и рискът от прекаляването с неща като захар и алкохол

Ама ако не ти се получават нещата без мерки и сметки – сори, ще трябва да мериш и смяташ. Или някой да го прави вместо теб.

За феновете на TL;DR:

  • Може да ядеш всеки ден една и съща храна, ако нямаш морална или медицинска причина да не го правиш (лекарска забрана, алергия, непоносимост,…)
  • Добре е да се храниш с предимно качествени и по-малко преработени храни и да си набавяш нужните количества от необходимите макро- и микроелементи, ако те интересува здравето в дългосрочен план
  • Трябва да ти се сметнат нужните макроси и калории и да ги спазваш, ако те интересува как изглеждаш и не си от щастливците, на които им се получава без сметки и мерки
  • Задължително е да споделиш статията, ако си почтен човек или имаш приятели, на които може да помогне 😉

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!