Един тон неща за риба тон

 

Тази статия е като другите ми статии – уж става въпрос за едно нещо, но покрай него те научавам на още няколко неща. Затова не се отказвай да я прочетеш до края, дори и да са ти ясни нещата със сметките на нето и отцедено количество, то пак има на какво да те науча. Пък и дори всичко написано тук ти е ясно, то пак може да изкяриш:

    • от една страна със сигурност имаш приятели, на които да споделиш статията
  • а от друга може да се запишеш по-напред в списъка на чакащите за Ресторант на края на Вселената 😉

А сега да караме подред:

Защо някои хора се объркват и им е трудно да си сметнат колко риба тон ядат?

На консервите виждаме изписани по 2 стойности за грамажа. Едната е за нетно количество, а другата за отцедено. Ето пример:

Untitled-1

Някои хора слагат консервата на кантара и виждат съвсем различна стойност от тези двете?!?

DSC_0067

Защо?

Защото в случая сме измерили бруто, т.е. продукта + неговата опаковка. А на етикета пише нето, т.е. само продукта без неговата опаковка.
За да измерим нето трябва да махнем опаковката, т.е. да изсипем съдържанието върху кантара, или, по-умният начин в случай на разливащи се неща, в подходящ съд. Но понеже самият съд също ще тежи, то трябва да извадим неговото тегло от уравнението. Това е т.нар тара, т.е. теглото на опаковката без продукта.

В съвременните кантарчета тази опция е взета впредвид и като сложим мерителния съд върху кантара с натискането на едно копче зануляваме показанието, т.е. автоматично изваждаме от уравнението теглото на съда, в който ще мерим интересуващото ни нещо.

Ето как изглежда вече без опаковката и без теглото на стъклената купичка нашата консерва риба тон:

DSC_00672

Имаме изписано на етикета 160 гр нето и като измерим получаваме 159 гр. В рамките на грешката сме, не се смей, че са ме прекарали с цял грам 🙂

Т.е. нето количество наистина ни е водата + рибата тон. Остава да проверим колко грама е рибата тон без водата, т.е. отцеденото:

DSC_00673

Опааа, даже съм на далавера с тая консерва 🙂

Как да си сметнем колко точно риба тон има в консерва собствен сос?

Тази част от задачата е дяволски лесна – отговорът е:

рибата тон в консервата е равна на отцеденото количество

Обаче задачата се усложнява малко като намесим хранителните стойности:

Как да си сметнем калориите и макросите за цялата консерва?

Много хора си смятат калориите и макросите (протеини, мазнини и въглехидрати), защото се учат или вече са научени как сами да си подбират какво да ядат. Неслучайно тази свобода на избора съм я взел под внимание и нарекох Рай мястото, където уча хората как да си подбират храната. В Ада пък са ми тези от клиентите, които искат аз да им подбера какво да ядат и да им направя готов режим, който те да си следват.

Но да се върнем на темата за риба тон:

И така – имаме консерва риба тон, на която са изписани нетно количество, отцедено количество и стойностите на макросите (протеини, мазнини и въглехидрати) и на калориите за 100 гр. Ето пример:

Untitled-2

Колко са макросите и калориите в цялата консерва риба тон?

Тук нещата отново са много лесни: знаем колко грама е отцеденото количество и знаем за 100 гр какви са стойностите.

стойност за цялата консерва = (стойност за 100 гр х отцедено количество) / 100

Т.е.:

грамове протеин = протеин за 100 гр х отцедено /100

грамове мазнини = мазнини за 100 гр х отцедено /100

грамове въглехидрати = въглехидрати за 100 гр х отцедено /100

калории = калории за 100 гр х отцедено /100

Но за да улесня още повече нещата направих едно калкулаторче. В него преписваш стойността за 100 гр, която те интересува (калории, протеин…) и въвеждаш колко е отцеденото количество от етикета. И веднага получаваш точната стойност за цялата консерва 😉

Колко риба и колко мазнина има в консерва риба тон в растителна мазнина?

Някои хора си добавят мазнина към прекалено сухата риба тон. Други пък предпочитат това да е направено, т.е. избират си риба тон в растителна мазнина. И неведнъж са ме питали как да си сметнат колко е рибата тон и колко е мазнината в консервата, за да им излязат сметките.

Тук задачата става по-сложна. Нетото вече е рибата тон + мазнината. За да може да сметнем колко грама от нетото е риба тон, то трябва да извадим грамажа на мазнината. Той не ни е даден, но можем да си го изчислим като знаем от хранителните стойности колко грама мазнини имаме. Т.е. трябва да го смятаме по стойностите на етикета. Риба тон съдържа под 1% мазнини, следователно грамовете мазнини в 100 гр отцедено количество от риба тон + мазнина дефакто са грамовете мазнина за 100 гр.

Сложно за смятане, но, както сигурно забеляза в калкулаторчето – спестил съм ти сметките и можеш направо да си препишеш етикета и ще видиш резултатите-> цък 😉

Практически съвети

Следя макроси от 1991 година, а за вече доста лета професионален път съм понаучил и немалко хора как сами да го правят. Всъщност идеята за тая статия ми се породи именно след от въпрос на една от клиентките ми, която ми наспами фейсбука със снимки да ѝ сметна колко протеин е изяла.

Та ето ти няколко тънкости от експерта в областта:

  • Много хора си тракват макросите с безплатните и рекламирани приложения. Някои си плащат за допълнителни опции, но, както при всяко масово и рекламирано нещо, така и до тези приложения имат достъп и хора с АйКю по-малко от грамажа на мазнините в консерва риба тон в собствен сос. Които са въвели според както те са разбрали стойностите на дадена консерва. Че някои от тях даже и не могат да препишат числата като хората… И често се оказва, че приложението ти смята едно, пък ти си изял(а) съвсем друго. Темата е дълга, но така е с безплатните и известните неща. Аз съм си решил въпроса с достоверността на базата данни за работата с клиентите ми, но ако и ти ползваш някое от рекламираните приложения – провери си на твоите консерви верни ли са им нещата в базата 😉

youtube-948971_640

  • Друга фитринка е как да си купиш възможно повече протеин от консервата с риба тон.

Да, на различните рафтове в магазините има различни по качество и ценови клас консерви, но дори една до друга да са, то те пак се различават в нетото и отцеденото, както и дали има добавено друго към рибата тон (мазнини, царевица, краставици, доматен сос…). Т.е. за едни и същи пари се оказва, че можем да си купим повече или по-малко протеин 🙂

Сигурно вече се досещаш как да си сметнеш нещата – сравняваш колко ти излизат Х грама протеин от всяка от избраните и виждаш коя ти излиза най-тънко.

Демек търсиш кое

цената на консервата делено на грамовете протеин в нея

има най-малка числена стойност.

Или пък ползваш калкулатора ми за риба тон на далавера -> цък  😉

    • Още един много важен съвет е да си избираш риба тон в собствен сос, вместо в мазнина, особено ако ядеш въглехидрати. А и е далеч по-добре сам да си сложиш хубав зехтин вместо да разчиташ, че производителят го е направил специално за теб от добро сърце.
  • Освен това гледай да си вземаш и филенца, а не парченца, особено ако ще ядеш с вилица. Ако ще пасираш за някоя рецепта – там може и парченца направо.

Е, знаеш кое как и защо да си сметнеш, направил съм ти и калкулатори директно да си цъкнеш нещата да не се бъркаш и да не губиш време, така че остана само да допиша и ей тея неща:

Защо се яде риба тон

Нека направо да ти цитирам от най-четената статия за изварата:

„Рядко има протеинова храна, която да не носи със себе си и мазнини. В много случаи мазнините даже са повече от протеините – в мазните млечни, меса и риби (кашкавал, чедър, агнешко, сьомга…). При високомазнинните диети това не е проблем, но в останалите случаи започвайки да ядем повече протеини ни се вдигат много и калориите и затова трябва да търсим варианти на протеинови храни с по-малко мазнини. Особено пък когато искаме да сваляме кила и поради това трябва да приемаме малко мазнини. Това е и причината в разписаните диети от фитнес инструкторите да виждаш риба тон, пилешки гърди, белтъци от яйца и…извара“

Защо да НЕ се яде риба тон?

Казват, че в България се пуши много, защото на кутиите за цигари пишело, че пушенето вреди на другите около вас. Нали се сещаш, че сме малко „Не е важното на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле“.

Затова ще ти кажа 2 причини, поради които не е ок да прекаляваме с риба тон. Едната е достатъчна да накара милеещите за природата да ограничат консумацията си на риба тон, а втората пък ще накара егоистите да се замислят 🙂

Първата причина е, че популацията на риба тон в световен мащаб е намаляла драстично – според WWF в цифрово изражение това е с 3/4 за последните 40 години!

Втората причина е, че риба тон може да има по-високи стойности на живак и други тежки метали. А може и да е от риболовните зони околи Фукушима. Дори да не ти пука за планетата, то все пак ти е важно да не се отровиш, нали 😉

Ако не съм те наплашил много, то нека завърша с:

Рецепти с риба тон

Към настоящия момент при рецептите в блога сме пуснали само една – Салата от нахут и риба тон, но хората с достъп до рецептите ми може да видят и следните:

Кростини с риба тон
Кростини с риба тон

Салата с макарони и риба тон
Свежа салата с паста, домати и риба тон
Зеленчукова салата с риба тон
Разядка с риба тон и извара
Рибен пастет
Италиански пастет от риба тон
Дип с лук, риба тон и извара
Броколи с риба тон и хляб
Кростини с риба тон
Лодки от авокадо с риба тон

 

Ако ти харесва идеята да имаш достъп до подбраните от мен рецепти, то и ти можеш да се включиш в…контакта 😉

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!