Ето как да си контролираш храненето и пиенето

Изглеждаш ли както искаш?

Ядеш ли всичко, което обичаш?

Пращиш ли от здраве, сила и енергия?

НЕ?

Нека ти помогна!

Казват, че най-трудната победа е да победиш себе си.

Що се отнася до фитнес целите ти, то врагът ти е съюзът на твоя глад, твоя мързел, твоята умора, твоите болежки, твоето обкръжение и т.н.

И битката срещу всички тези е трудна.

За целта е важно да поопознаеш врага си. И, ако не можеш да го победиш, да му станеш приятел.

Именно това е целта на новата ми рубрика „(Раз)кодирай тялото си“, която реших да започна. Целта ѝ е да ти помогна да опознаеш по-добре как работи тялото ти, за да може да се сприятелиш с него и да се наслаждавате заедно на един по-пълноценен живот.

Нека ти покажа първо нулевия епизод от новия ми сериал, а после ще ти дам още идеи по темата, освен посочените в описанието към слайдовете:

Както разбра:

Тайната е предварителното планиране на нещата и, разбира се, умереността

Нека ти подаря още няколко тънкости на занаята ми, с които помагам на хората да се харесват в телата си.

Хомеостатично хранене

✅ Когато не ти се получават нещата без сметки е добре да се посмята малко – поне калориите.

❌ По-добре да не сваляш максимално много максимално бързо, освен ако нямаш скоро важно събитие в живота (състезание, сватба,…).

✅ Пазарувай си по повече бройки от нещата, които консумираш. Това може да не се харесва на фирмите за доставка на бърза храна, но твоето здраве е по-важно от техните печалби.

❌ Евтината храна ти излиза скъпо. По-добре сега да дадеш малко повече пари за по-качествена храна, отколкото после да дадеш много повече пари за лекарства.

✅ Хората, които се замислят с какво и как се хранят, развиват по-силен самоконтрол и по-рядко злоупотребяват с храната. Замисли се 😉

❌ Не падай под определени мазнини за продължително време, освен ако не си изкарваш парите от това и всичко е предвидено предварително.

 

Хедонистичното хранене

✅ Яж по-бавно и се наслаждавай на всяка хапка, вместо да изгълташ наведнъж всичко и даже и да не усетиш вкуса.

❌ Избягвай храните, направени според съвременните постижения на невробиологията с цел да излъжат мозъка ти колко са ти вкусни и да те накарат да искаш още и още от тях.

✅ Има много добри заместители, които даже са по-вкусни от оригиналите – например протеинови вафли и бонбони. Възползвай се 😉

❌ Не е задължително веднага да изядеш каквато вкуснотия се появи. Ще имаш и друг ден и други възможности в повечето случаи, така че може да отложиш удоволствието.

✅ Прощавай си прегрешенията и гледай напред. Има много вкусни манджи и понякога е трудно да устоиш. Чувството за вина и лошите емоции обаче ще те докарат до поредния епизод на емоционално хранене. „Като ти се спука гумата на колата не слизаш да срежеш от яд и другите 3, нали?“ е често срещата coaching фраза, която е много подходяща в случая.

❌ Пълното лишение прави още по-желани любимите храни. Не е ли по-добре режим, в който присъстват храните и напитките носещи ти удоволствие? 😉

 

Храненето по навик

✅ Ако имаш навика да отваряш шкафа да клъвнеш нещо, то се погрижи там да има подходящите храни и изхвърли неподходящите.

❌ Не запълвай празнотата с хранене! Колкото и пълноценен живот да водиш, винаги има неща или хора, които ще ти липсват. Тази празнота съществува в ума ти, а не в корема ти. Запълването му с храна и напитки няма да я заличи.

✅ Навиците се отучват лесно, като се заменят с нови. Започни веднага, за да успееш, но не е и преди да си убеден/а, че ще можеш да се справиш с новия навик

❌ Социалното доказателство, т.е. всички останали около теб правят така, може да ти влияе пагубно. Понякога е по-добре да напуснеш компанията, за да спасиш психиката и тялото си, вместо продължиш самоубийственото си поведение само защото в твоето обкръжение това се прави от всички.

✅ Като продължение на горното – обгради се от хора, които се държат както искаш да се държиш, за да водиш един по-осъзнат живот. Ако с тях споделяте еднакви цели ще ти е много по-лесно да следваш поведението им и да изградиш подходящите навици.

❌ Откажи се от вредния навик да не оставяш неизядена храна, за да не се изхвърля. Да, не е много ок спрямо милионите гладуващи, но няма да подобриш положението им като дебелееш и се разболееш.

 

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!