Хубаво тяло – става ли с магия или чийт код?

 

Всеки мечтае да е с хубаво тяло. Тези, които сме научили от опита си как да го постигнем, пък, искаме да сме със здрави и работоспособни тела. Но при всички случаи е важно да се знае начинът за достигане на заветната цел: била тя да си готов(а) за морето, да може да дръпнеш на тяга над 3 пъти теглото си или, както в една фейсбук-група споделиха: „Животът е да имаш 50 см ръка, иначе няма смисъл да го живееш“…

Преди да видим как става това, нека поговорим за съвремието и древността.

Хубаво тяло не става с чийт код под формата на мегаточната програма – трябва си ядене и трениране!

Днес децата прекарват прекалено много време пред компютъра. И, което е по-лошо, с неправилна стойка. Хем пропускат да станат по-умни от многото игри, хем си посяват предпоставки за бъдещи травми от изкривяванията, които си причиняват. Но сега говорим за друго: в много компютърни игри има чийт кодове. Това е специална поредица от символи, които като ги напишеш, ставаш безсмъртен, получаваш бездънна кесия, или пък може да отидеш на което си искаш ниво. Ето няколко примера:

В Heroes of Might and Magic: изберете един от героите си и натиснете 32 167, и ще получите 5 черни дракона.

Черен дракон
Черен дракон

В Need for Speed – Pro street: натиснете „UNLOCKALLTHINGS“ или „MASTERCODE“, за да отключите всички бонуси.

Need for Speed - Pro street
Need for Speed – Pro street

Нека си помислим какво ще стане, ако в Heroes натиснем 32 168 вместо 32 167. Нищо 🙂

А ако в Need for Speed объркаме една от буквите? Отново нищо 🙂

Ха сега си представи, че от години играеш игри и чийтваш. Изведнъж те удря хормонът и от екрана се преместваш в реалния свят, където най-хубавата ти съученичка си харесва як батко, вместо теб. Колко е несправедлив животът! Решаваш да станеш як, но не знаеш нищо по въпроса. Веднага търсиш чийт кода – програмата с такива серии и повторения, че да качиш чиста мускулна маса за отрицателно време. И намираш нещо от рода на:

Понеделник
Гърди и бицепс
1. Лежанка: 12-10-8-6
2. Горен лег: 4х8
3. Флайс: 4х10
4. Пек-дек: 4х12

Какво ще стане, ако една от сериите някой те прекъсне, или просто не можеш да направиш последното повторение. НИЩО! Същото като с чийт кода. А какво ще стане, ако изпълниш всичко точно. В 99,9999% от случаите – пак нищо, защото мускулите растат от достатъчното храна и почивка и стимулиращата тренировка, а не само ако си уцелил точната комбинация от серии и повторения.

Т.е. не става с чийт код под формата на мегаточната програма – трябва си ядене и трениране!

Хубаво тяло не става с магия под формата на мегаточната рецепта – трябва си ядене и трениране!

В древноста, че и днес, хората са вярвали и продължават да вярват в магии. Тери Пратчет в една от своите книги за Света на Диска се шегува с това:  той казва, че може да си предскажеш как ще се нарича любовта на живота ти, ако обелиш ябълка и хвърляш обелките през лявото рамо. Но ако ябълката не е брана при специални условия от специално място, ножът не е наточен на лунна светлина и т.н., то излиза, че любовта на живота ти носи крайно звучното име „Scisscci“. Или нещо от сорта 🙂

Т.е. при магиите трябва да спазиш точното съотношение на всички съставки, за да работят. Какво ще се случи, ако не уцелим нещо? Я объркаме едно листенце, я сме сложили въздишка от мъжка, вместо от женска костенурка… В най-добрия случай нищо няма да стане. В най-лошия, може да се случат много нежелани неща: вместо принцесата в теб да се влюби палачът например 🙂

Както казах – хората и днес вярват на магически неща. И търсят точната рецепта. Било за диета за хранене, било за програма за тренировка. Затова те непрекъснато питат за точната диета. Попадат на нещо от рода на:

Сутрин: кафе с 2 захарчета

Обяд: 2 картофа

Вечеря: пилешка пържола

И се юрват да отслабват, вярвайки, че това е магическата рецепта, която ще им смъкне килограмите, качени с месеци и години хранителни ексцесии и залежаване.

Какво ще стане, ако някой е решил да пести от захарчетата и от всяко маха по 3 кристалчета? Или пък картофите не са идеално еднакви? Ще се окаже, че не спазваш точно рецептата. И, както при всяка магия, тя или няма да работи, или по-лошо: ще надебелееш.

Т.е. не става с магия под формата на мегаточната рецепта – трябва си ядене и трениране!

Хубаво тяло не става с магия под формата на магическата съставка – трябва си ядене и трениране!

А ти, вярваш ли в магии?
А ти, вярваш ли в магии?

При магиите имаме и втори проблем: някои предмети са омагьосани и притежават уникални свойства. Навремето е имало такива мечове, с които можеш да убиеш безсмъртни изчадия, или пък щитове, които са те пазели от всевъзможни оръжия.

Днес? Днес хората вярват в магическите храни, добавки и упражнения, както отровител вярва в силата на отровата, която сипва на своята жертва.

Какво имам предвид? Много хора ядат овесени ядки – от тях се отслабвало. Или пият протеЙн – от него растели мускулите. Първите сутринта закусят с овесени ядки и вече са сигурни, че ще отслабнат. Затова и до вечерта изяждат 3 шоколада, кутия бонбони, 5 чипса и 8 бургера с помощта на няколко коли и натурални сокчета за витамини. Но са взели магическите ядки! Вторите правят концентрично, пек-дек и още някоя машина, напомпват се и си отиват. Ако се сетят – може и да хапнат нещо. Важното е, че са пийнали доза протеЙн. За деня им се връзват 60 г протеин, при нужда от 160 г поне, но няма значение – нали са пили протеЙн!!! И чакат да им порастат бицарите – те са изпили магическата напитка!

Т.е. не става с магия под формата на магическата съставка – трябва си ядене и трениране!

Хубаво тяло – става ли с магия или чийт код?

Как се прави хубаво тяло
Как се прави хубаво тяло – бързо с магии и чийтове или стъпка по стъпка?

Дайте на тялото си достатъчно храна и почивка, натоварете го с програма според целите и нивото ви. И ще получите желаните ефекти. Докато търсите рецептата на магията или чийт кода, няма да получите резултатите, които очаквате.

Ако не знаете как да се храните или да тренирате – обърнете се към подходящия човек. Той ще ви изготви хранителен режим, схема на прием на добавки и/или тренировъчна програма за вашата уникална индивидуалност, ще следи как тялото ви реагира на тях и ще променя детайли, докато намерите едно оптимално решение. И всичко това едва, след като ви поразпита доста подробно как се храните и тренирате, какви добавки приемате и сте приемали, за начина ви на живот, бивши и настоящи травми; тества силата, гъвкавостта, мобилността ви и т.н.

Дадат ли ви готова програма, схема за добавки или диета, то прочетете пак за магиите и чийт кодовете 😉

И ПОУКАТА ОТ ИСТОРИЯТА Е:

Юли каза

*Надявам се е ясно, че магическите субстанции, наречени стероиди, не са предмет на настоящата статия и тя не се отнася за тях.

7 Коментари

 • Цветан Василев
  от едно известно време ми се колебаят 2 тези и ми е чудно как звучат на другите. Теза 1 Този който тренира себе си има глупак за клиент. Теза 2 Ако дадеш на човек една риба ще го нахраниш за половин час. Ако го научиш как да краде прасетата от съседното село ще го нахраниш за цял живот. е добре де - това второто малко го промених, понеже предпочитам свинското пред рибата, но идеята остава същата. къде е баланса между help и assist? доста се пише в последно време за това колко са важни треньорите и правилната техника и т.н. според мен махалото замахна прекалено много в тая посока. едно време хората не са имали персонални треньори(е някои видни осооби са имали), и пак са били силни и здрави. сега всеки има треньор "за да не му стане нещо," но най-вече за да се чувства важен, обгрижен и да не му е скучно. не ме разбирайте погрешно - аз смятам че е важно човек да има усещаането че е важен за нещо/някой и че има кой да се грижи за него. също така смятам и че ако нямаш страст към тренирането, то си сбъркал пътя. и за да не спорим как се променят времената и за опита и т.н. ще дам следния пример. един единствен път съм имал някой, който да ме наблюдава и да ме коригира(целенасочено) докато правя тяга. т.е. правил съм го 1 път с треньор и той смяташе че единствената ми грешка е че сгъвам много краката(смяташе че румънската тяга е по-правилния вариант) и че оставям много щангата на земята. не мисля че съм еталон за техника, още по-малко за сила, но смятам че се "справям." подобна е и случката ми с клека. 1 път е имало някой, който да ми виси на главата и да ми казва какво да правя. ренегатско гребане(което е зависимо само от контрола и желанието) - половин път. нужно ли е постоянно някой да те гледа? мисля че не. нужно ли е да има външен контрол(тренировъчен партньор, огледало или видеозапис) по време на някои трнеировки? абсолютно! "ама ти влагаш много време в четене и говорене на тия работи(че даже съм ги и "работил")" и прочее мрън мрън. на мен това ми е хоби. това ме радва. това ми е страст. нужно ли е обаче да се задълбава толкова? не е задължително. системата на РИпето е самодостатъчна за всеки един трениращ. 3х5 клек, лег и тяга. можеби и лежанка. правилна техника , от там нататък всичко друго няма значение, или поне е второ или третостепенно. кофи-набирания-пистолети. толковва е просто. ама по колко повторения? колкото си искаш. суинг или изхвърляне и турско ставане. и не мисля че само аз съм на това мнение - че прекалено много се "преподава." Майк Боил казва че ако може да намери начин да не се налага вербално да дава насоки, би го използвал. Чарлз Поликин казва че ако до две серии не почнеш да прави упражнението с прилична(90%) техника, то е избрано грешното упражнение. защо ни е треньор? още повече пък персонален! дали не може да се заобиколи това? и по-точно- дали това не е контрапродуктивно?
 • Ачо Street Fintess
  Добра статия за начинаещите :)
 • Цветан Василев
  П.П. точно търсенето и вярването че трябва треньор за мен е най-големия чийт код! т.е. най-голямото противоречие е следното: хората търсят точнатаа магическа комбинация и отказват да приемат че най-обикновенната програма, принтирана от бай Стоян може да свърши работа. махалото замахна в другата посока...
 • Ангел
  Его е, малко от магията http://youtu.be/JVLWjFW5cjk
 • Ангел
  А ето ви и няколко принципа, които ще обусловят по пълно идеята, която авторът на статията се опитва да изведе посред възможностите, с които разполага принцип1 уредите/тежестите работят за нас, не ние за уредите/тежистите принцип2 времето между тренировките трябва да обхваща процесите на възстановяване и надграждане принцип3 доставяне на необходимите на организма хранителни елементи принцип4 разнообразието отнасящо се до всичко принцип5 болката е ясен знак за това, че трябва да преустановим движението, двинежнието без болка е ползотворното движение принцип6 правилното изпълнение на движението изразходва неговият максимален потенциал принцип7 тялото има нужда от малки, но постоянни, последователни и взаимно съотнесени моменти на стимулация /стимулацията е кратък времеви период на повлияване, продължаването на този период ще заличи стимулацията, а от там резултатът ще е нещо различно от желаното- претрениране равно на безрезултатност/ принцип8 обмяна на веществата- храна, вода, въздух, движение принцип9 необходимост от периоди на пълна почивка и изолация от тренировъчни системи прнцип10/обединяващ/ максимум резултати с минимум усилия
 • Иван Шишманов
  Аз не бих се доверил на програмата на бай Стоян, всъшност правил съм го много пъти и винаги с катастрофален резултат. Както не бих се доверил и на диета от женско списание пък, ако ще да е писана от известна Варненка с докторска титла, но пък приличаща на смеска между мутант и тюлен. В България хората разбират от всичко и по много, от футбол, жени, политика, спорт, енергетика, астрономия и т.н., а в белите държави всеки разбира от това за което е учил и съответно работи. Когато му се наложи да се сблъска с тема от която не разбира си плаща на някой който разбира един вид осъществява нещо като аутсорсинг, дума и похват които в България са нещо мръсно и асоциирано с кражба.
 • Ангел
  Принципите Тодоров. Разяснение. Принцип1 Тук важното е да разберем какво трябва да бъде правилното ни отношение към уредите посредством, които изпълняваме тренировъчните си системи. Ключовата дума тук е посредством, всички уреди включая от сложните машини до обикновената монолитна гира представляват просто едно средство за постигане на желаното като измерим резултат, а именно по добър външен вид. Осъществяването на този резултат изисква да напаснем необходимостта от определена стимулация на тялото- за да го накараме да се развива, спрямо физическото усилие, което изискват и предоставят отделните уреди. Всяко несъответствие на необходимата на тялото стимулация за развитие с изискваното физическо усилие определено от отделните разновидности на тренировъчните уреди, както и от конкретната им количествено-съпротивителна стойност в дадено движение, ще доведе до регрес спрямо желаното състояние до което искаме да се доведем. Т.е. правилното отношение към тренировката ще бъде не самоцелното преместване на общо количество тежест, а съобразяването на количеството тежест или общото съпротивително количество с моментните нужди на тялото от стимулация, които ще доведат до желаното развитие, т.е. количеството като стойност тук не е важно, важно е удовлетворяване на нуждите от стимулация. Тези нужди в един момент могат да са едни, в следващ други, това че в предходната тренировка сме преместили определено количество тежест, не означава че в следващата трябва да преместим същото или по голямо количество тежест, това би било оправдано само и единствено ако моментните нужди на тялото го изискват. Щангата работи за нас, не ние за нея. Следващите принципи ще разясня по късно.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!