Порочният кръг на гладуването

Роденият в робство не може да бъде свободен.
Христо Ботев

Знаете ли защо Моисей е водил 40 години евреите през пустинята? Не е бил загубил пътя, а защото искал да се промени робското им мислене и желанието да почитат множеството чужди божества. За целта е трябвало да се роди ново, свободно поколение, което той да заведе в Обещаната земя.

Мойсей с евреите в пустинята

Ок, ок, това все пак е блог за трениране и хранене, не библейски или исторически. Но не мога да не ви кажа за приликата с гореизложеното и … гладуващите.

Ето какво имам предвид:

Роби на глада

Много хора робуват на глада, искайки да отслабнат. И всяка случайно хапната хапка веднага им се лепи. След което започват да ядат още по-малко и даже вкарват и дни на прочистване, детоксове и какви ли не простотии. И започват да се въртят в един омагьосан кръг от гладуване и рязко надебеляване. Защото, влизайки в кръга на глада, ставаш негов роб и трябва да му слугуваш непрекъснато, ако не искаш да наддадеш. Така хем тялото става болно и отпуснато, хем не изглежда както бихме желали.

За съжаление има страшно много хора, на които животът им се състои в непрекъснато редуване на двата цикъла: или са гладни, или преяждат. Като и в двата цикъла, т.е. постоянно, са си дебели.

За да си обясним защо се получава така, учените и ние, фитнес експертите, използваме думички като метаболитен синдром, лептин, грелин…

Обаче всеки е чувал за клуба „гладни и дебели“, нали 😉

Сигурен съм, че не искаш да си в него!

глад и преяждане

Защо тази диета не работи за мен?

Нормално е човек да не си харесва външния вид и да иска да се разкраси отвън – да отслабне, да покачи мускулна маса на едни места и да стегне и свали мазнинките от други.

Понякога има и здравословна нужда от диета – за да оправим определени хормони, за да свалим товара на излишните килограми върху сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат, и т.н.

И в двата случая се налага да се подложим на някаква диета.

Обаче се оказва, че в много случаи доказано работеща диета (например високомазнинната) не работи! Защо?

За да знаеш дадена диета как ти действа, трябва да й дадеш достатъчно време, за да може да си направиш изводи. Обаче започвайки хранителен режим след продължително гладуване и недохранване, резултатите отначалото са нелогични, но напълно предсказуеми, защото ти си бил в порочния кръг на глада. И повечето гладуващи, като подхванат поредната „диета“, качват рязко първите няколко дни, плашат се и се връщат към гладуването.

Т.е. връщат се в клуба „гладни и дебели“.

И вместо да постъпят както трябва, т.е. да започнат да се хранят, те започват да „хранят“ дадена диета как не работи, как е измама, как са ги излъгали да я почнат и т.н.

А ти храниш ли, или се храниш?

изход от самоизяждането

 

Решението на проблема с глада и неработещите диети

Юли каза: Не храни диетите, нахрани глада

Ако досега сме гладували, имаме два варианта:

  • оставаме завинаги роби на глада
  • освобождаваме се от оковите на глада, за да намерим кое работи за нас

Първият начин е ясен и вече го преговорихме – глад, глад и глад. Всяка хапка се лепи, затова глад до дупка. Постоянно умираме от глад, ставаме все по-болни, но все още не изглеждаме както искаме.

Наистина ли това искаме?

Вторият начин изисква време, за да свикне тялото ни да се храни по-нормално. След което вече лесно може да си дадем няколко седмици и да открием дали даден хранителен режим работи за нас. Било то диета за отслабване и стягане. Или такава, за поддържане на постигнатото тяло. Дори и диета за мускулна маса или хранителен режим за релеф.

Значи остава само да знаем кой начин на хранене работи за нас. Но това няма как да го разберем, без да сме се хранили така поне няколко седмици. Което пък никой гладуващ не може да си позволи, защото ще излезе от порочния кръг, а излизането, както знаем, е свързано с рязко покачване на килограми.

Ти кое избираш: завинаги роб в порочния кръг на гладуването или здраво и хубаво тяло с достатъчно ядене?

Какво е добре да запомним от настоящата статия?

  • Каквато и диета да подхванем след продължително и необмислено гладуване, то резултатът е първоначално покачване на теглото.
  • Изходът от ситуацията е първо да започнем да се храним, вместо да „храним“ диетите, че не работят, и после вече да търсим подходящата диета.

2 Коментари

  • anonymous
    статията е малко в стил "Петър Дънов" :)
  • Сара
    Никой ,който е чел Дънов,не би казал нещо подобно:)

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!