Защо не сме копия на треньорите си? – част 2

Тази статия е за теб, ако:

  • тренираш по програмата на даден треньор, но не изглеждаш като него. Или не можеш да правиш нещата, които може да прави
  • ходиш на тренировките на даден треньор, но не изглеждаш като него. Или не можеш да правиш нещата, които може да прави

В първата част разгледахме физиологичните разлики, а в тази продължаваме с останалите:

 

Психологични разлики

Успехите в спорта са плод на упорит труд. Няма какво да се лъжем, колкото добре сметнати диети и разчетени тренировки да има, то пак всичко опира до постоянството. Даже и най-магическите добавки не могат да те спасят, ако не се раздадеш на 110% в тренировките и храненето.

А като говорим за външен вид спазването на предсъстезателна диета е нещо, което просто го правиш. Няма умирам от глад и затова ще изям нещо извънрежимно, няма не спах достатъчно и затова ще си похапна повече, няма поканиха ме на рожден ден и ще се надумкам с по много от всичко . Стискаш зъби буквално и преносно и спазваш диетата.

Тези, които ги гледаме по подиумите и снимките са го направили. Удържали са на глада, лишавали са се от много неща, били са ок със загубата на енергия (а някои с промяната в хормоните, липсата на енергия, либидо и цикъл). И са успели.

 

Освен това докато ти се чудиш химия ли е протеинът и как да се прибереш сутринта от поредното парти, много треньори са доста напред с добавките и съня. Те знаят важността на възстановяването и жертват част от благинките на съвременния живот заради него.

Ако ти нямаш тяхната психика – няма как да имаш тяхното тяло.

От друга страна поддържането на ниски мазнини е свързано с доста неволи, и то не само с глада. Но много треньори са заложили на карта не само името си, но и финансовото си състояние. Много треньори и съвременни инфлуенЦъри не могат да си позволят да качат нищо, защото феновете ще се отдръпнат от тях. И търпят глад и лишения в името на милионите. Но няколко милиона са доста добра предпоставка за здрава психика, нали?

Само че на тях това им е работата. И ако ти си изкарваш прехраната в съвсем друга сфера – ще имаш ли същата психика да устоиш на всяка почерпка, всяко излизане и всеки празник да си на минерална водица, защото иначе ще изневериш на пиленцето и броколките, с които сте се взели и те чакат у вас?

Темпорални разлики

В продължение на предходния параграф – много треньори са се напънали, спазили са си диетата, излезли са на сцената и са спечелили призово място. Направи ли са хубави фотосесии. И сега използват всичко това, за да продават продуктите и услугите си.

В което няма нищо лошо.

Инвестирали са и сега жънат плодовете на труда си.

Но…те не изглеждат всеки ден така, както изглеждат по снимките от фотосесиите, за които са се готвили с месеци смазващи тренировки и диети.

За съжаление много хора не могат да проумеят това. И продължават да търсят диетата и тренировките, с които всеки ден ще изглеждат в топ форма.

Ако тренираш на живо с треньора си го осъзнаваш, но когато поръчваш диета/тренировка по интернет често това се пропуска. И после разочарованието е голямо. И много често след него идва йо-йо ефектът…

Освен това последната седмица преди състезание/снимки/ревю нещата са доста тегави не само откъм храна, но и откъм вода. „Прозрачната“ кожа, която виждаме по снимките от състезания, ревюта и фотосесии е нещо, което е така само в този момент.

При мускулите имаме и напомпване преди излизане под прожекторите. Т.е. „увековеченото“ на снимки (и видео последните години) тяло е изглеждало точно така само тогава. Минути по-рано дори е било различно.

А някои искат да изглеждат така непрекъснато. Че даже и без намесата на фотошоп 🙂

Хормонални разлики

Тях ги бях предвидил в първата част към физиологичните, но щеше да дойде много наведнъж.

Дори и тук едно разпростиране по темата ще доведе до модното TL;DR.

Няма как с няколко абзаца да обхванем разликите в хормоните от строгите диети и изтощаващите тренировки при подготовка за фитнес състезание. Освен това подготвям две по-задълбочени статии по темата (ще дам връзка тук като ги пусна). Затова сега съвсем накратко:

Прекаляването с ниските калории и високоинтензивното трениране могат да доведат до хормонален дисбаланс.

Мъжете се плашим от спад на тестостерона, който е един от половите хормони. Не случайно рекламите таргетирани за следмладежка мъжка възраст са или за простатата, или за вдигането на самолета.

Но от проблеми с тестостерона и другите полови хормони страдат и доста жени.

Жените пък се плашат от тироидните (щитовидните) хормони и свързаните с тях проблеми.

Но от проблеми с тироидните хормони страдат и доста мъже.

Освен това имаме и ред други хормони, например свързаният с глада лептин.

А да не забравяме и факта, че жените имат и цикъл, който също създава проблеми.

 

Ние, мъжете, нямаме цикъл, но това съвсем не значи, че си нямаме проблеми от жените с ПМС 😀

Една сериозна подготовка за фитнес състезание може да доведе до редица изменения в хормоналния статус. Хормоните като лептин, Т3, тестостерон, естрадиол падат на много ниски нива. А при дамите цикълът започва да става нередовен или дори изчезва.

За да оправим нещата понякога са нужни поне 3-4 месеца повишен калориен прием.

Като добавим към тези 3-4 месеца поне още толкова предсъстезателна подготовка, и излиза, че поне половината от годината можем да прекараме в хормонален дисбаланс. Нещо, което май не си заслужава усилията. Освен ако няма да направим голямата пачка – побеждаваме, правим яката фотосесия и оттук натам вече почваме да продаваме. И да (се о)ядем 🙂

Но заслужава ли си заради едната суета да се влачиш после с месеци и години по изследвания и ендокринолози? И да носиш много по-широки дрехи от преди, защото разбърканите хормони много обичат да си похапват и трупат килца…на твоята снага.

За какво пиша всичко това в темата за треньорите и защо не можем да сме като тях? Защото хората са различни не само в нивата на хормоните си, но и във възможността да поддържат хормоналния си баланс. Има жени, които губят цикъла си паднат ли под 20% мазнини. Но има и такива, които излизат на сцената нацепени с под 10% мазнини и още са в цикъл.

Ако треньора/треньорката ти е от тях, но ти не си?

Повече по темата:

  • ако си падаш по селфита и клюки – виж тук.
  • а ако си science based и dig-ваш study-та – виж тук.

Фармакологични разлики

За кемтрейлс, ваксините и редица други теории на конспирациите можем да спорим. Но някой да твърди, че в спорта никой не зоби е нелепо. А след като с очите си съм видял как деца цъкат бионаболчета (едно време такова имаше по аптеките), вече нищо не може да ме учуди.

Но да се върнем на нашата тема – професионалните спортисти е ясно, че трябва да взимат. Това им е работата. Обаче ако работата ти е да направиш добро тяло и после да продаваш благодарение на него? Ще посегнеш лим към кацата с меда или моралът ти ще надделее?

Днес хиляди печалбари нямат моралните задръжки, които да ги спрат. И най-нагло лъжат в профилите си как са натурални като чист планински извор. Може да се поразровиш из нета за „хванати“ такива звезди.

Но да оставим настрана забранените вещества. Имаме много добавки, които подпомагат тренирането и възстановяването.

 

Най-често спряганата добавка е протеинът на прах, затова за него съм пообяснил тук.

А има и много други. И ако ти разчиташ само на храната, а треньорът ти използва и други (не)позволени средства, то е ясно, че ще е винаги с поне едни гърди пред теб.

И докато говорим за добавки нека се възползвам от темата да въведа следващия абзац: по рекламите на добавки виждаме най-известните спортисти, които с усмивка сочат даден продукт. Всеки с АйКю по-голямо от номера на обувките си се досеща, че тялото рекламиращо добавката е плод на упорити тренировки, спазване на хранителни режими и подходяща генетика. Т.е. това не е някой хванат от улицата, на който са му дали добавката и за няколко седмици е станал звяра или красавицата от рекламата.

Мислиш ли, че Ивет Лалова е станала най-бързата бяла жена на света само защото е пила сокчетата, които рекламира?

Или Меси току що взе 6-тата Златна топка само защото хрупа чипс?

Е, след като сме на едно мнение, че топ телата са плод на подходящите тренировки, хранителни режими и генетика, то ще ти е по-лесно да разбереш какво имам впредвид под:

Много треньори всъщност са трендьори

Някои треньори са си направили телата тренирайки силово и добавяйки колкото е нужно кардио. Постигнали са едно ниво, което са задържали достатъчно дълго време. И вече може си поддържат тялото с най-различни тренировки.

Вече стана ясно, че хората с хубави тела могат да се усмихнат до която си искат добавка. Но това не значи, че са станали това, което са, благодарение на тая добавка.

Е…същото е и с тренировките!

Хората с хубави тела могат да се усмихват до който си искат фитнес уред или на каквато си искат хореография.

И много треньори го правят!!!

Всъщност същото е и с диетите, детоксите, Х-седмичните предизвикателства и програми,…

Ако следиш по-изкъсо нещата в сферата ни може да забележиш различните трендове. И да видиш как някои стари звезди скачат от тренд на тренд. А новите пък директно изгряват с поредната мода.

В момента най-модерно е да не се яде месо. А даже и нищо животинско.

В спортове за издържливост спокойно може да минеш без месо, но в силовите си е тегава работа. Както казва Павел Цацулин „Зеленчуците са за здраве, а месото – за сила“.

Не че нямаме неядящи месо и трениращи силово де. Но…колко от тях са станали това, което са, преди да спрат месото?Например лостаджийските икони Франк Медрано и Денис Минин отдавна ги знаехме преди да се откажат от месото. Лекоатлетът Карл Люис може да се похвали с бая олимпийски медали, но пред Опра си каза, че като стигнал 30-те години спрял месото и това му подобрило постиженията. Супер, а до преди това не е тренирал и на 30 години е започнал от нулата ли?

Но всъщност тук си говорим за друго, затова ще завърша подхванатото само със следната умоблъсканица – Арни в момента е продуцент на антимесоядната пропаганда „The Game Changers“. Ок, Арни днес може да си позволи да е веган. Но щеше ли да е звездата, която е, ако беше спрял всичко животинско още докато е бил малко лапе в Австрия с дом без хладилник и с външна тоалетна?

Нищо против веганите и вегетарианците, особено когато това е плод на собствен, осъзнат и разумен избор. Захапах темата за храненето без животински продукти в светлината на темата ни – мнозина треньори всъщност са трендьори и яхват поредната мода, за да са на върха на известността. Кето, фастинг, веган, …., йога с иновативен фитнес уред, танцувални силови тренировки,…

Давай, нека трендове да има! И банковите сметки да растат 🙂

Така че имай си едно наум, ако твоят трен(д)ьор проповядва как точно с неговата тренировка/диета ще направиш точно като неговото тяло. Особено ако има многогодишен тренировъчен стаж зад гърба си, а води тренировки по най-новата система, дето преди година още не я е имало 😉

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!