Безделници без празници

Диета по празниците или как да не си развалим поредния (семеен) празник

безделник – основното значение според тълковния речник е „Човек, на когото не му се работи; лентяй. Само безделниците стоят по цял ден в кафенетата“. В днешно време често „кафенетата“ са заменени със „социалните мрежи в интернет“. Сред синонимите откриваме думи като: ленивец, празноскитащ, търтей, готован.

празник – основното значение според тълковния речник е „Ден, в който се чества, празнува някакво събитие, и самото тържество по този повод“. Често това е и неработен ден. Сред синонимите откриваме думи като: веселие, веселба, церемония, пиршество, пир.

Кого наричаме „безделник“ в тази статия?

Безделници са тези хора, които си губят времето във фейса и другите социалки. И, понеже ги мързи да си размърдат мозъка, се оставят на друг да им казва какво да мислят и кое лично за тях е полезно и вредно, добро и лошо, правилно и грешно… На друг, който е успял да се класира най-напред в Гугъл и излиза непрекъснато във фейса. На друг, който дори не ги познава?!? И, за да е пълна идилията (идиотията исках да кажа, извинете ме!), някъде в заглавието или представянето има магичестите думи, които ни карат да се зомбираме и повярваме на всичко написано на 100% – думи като „здравословно“ например.

Безделниците прекарват живота си в неистова борба между себе си и какво им е втълпено за правилно. Те биха се чувствали идеално в тъмницата с добре разчетен от фитнес гуру порцион, който да им се подава на определен час. Стига да е „био“ и „органик“ храната и да е благословена от гуруто им като здравословна, то те ще ядат преливайки от щастие.

Ясно е, че за безделниците празниците са най-голямото мъчение, защото тогава, обикновено, има софри с неподходящи ястия – козунаци на Великден, постни вкусотии на Бъдни вечер, агънце на Гергьовден и т.н. и т.н.

Как и защо не са се затрили празниците или хората през вековете история?

Ок, как един народ с 13 века традиция е вплел в думата празник синонимите пир, пиршество, веселба…и е оцелял? Как не сме умрели досега? Най-малкото – всички като са били дебели и болни не би трябвало да са оставили потомство и да сме се затрили от лицето на земята?

Или може би Крум е пил смути от черепа на Никифор? До Паисий не е къкрило гърненце с боб, а е висяло беконче? Златна Добруджа сигурно е била заградена с бодлива тел и знака за биологична опасност, след като е произвеждала толкова много глутенова пшеница? Адът се е намирал в Бобов дол, че бобът освен въглехидрат има и доста фибри, които също се оказаха напоследък много нездравословни (според маркетинг добрите блогъри де)? И който е ял въглехидрати, дори мед, са го пращали на каторжен труд в Меден рудник?

bulgaria-hell

Сигурно храната ни е била само чиа от Чиапровци, спанак от Спанакдански, кокосова вода от Кокослодуй, кокосово масло от Кокоспиловци, кейл от Кейлофер, яйца по панагюрски от Панагюрище, орехи от Оряхово?

И затова сме си избрали за цар свинаря Ивайло, че свинското е най-добрата храна?

Четворен ПР или ПРеглед на ПРедПРазничната ПРеса

Ето малко топ заглавия от световната фитнес преса преди празниците:

FitnessTitles

Аз виждам само след още една стъпка напред в бъдещето и как някой диктатор ни скъсва от робуване прокламирайки здравословен живот – колко магистрали, тунели под Стара планина и какво ли не бихме направили, ако работехме на здравословен чист въздух вместо да ядем нездравословни боклуци вкъщи 🙂

Празниците са за празнуване!

Празничните трапези са за пиршество. Ок, ясно е, че не като римляните, които са си имали специални слуги по време на пир – отиваш при него, вкарва ти перо в гърлото, повръщаш и се връщаш да ядеш отново колкото можеш. Но да седиш настрани и да не си вземеш 1-2 сладки, защото захарта убива, и да си тананикаш мантри или да си повтаряш наизустената лична изповед на гуруто ти, който веднъж минал покрай захар и после 20 дни не ял нищо да се пречисти…е, сори, ама вече прекалено се вживяваме и не ни остава време кога да живеем. Нима искаме да сме последното поколение, което ще убие традициите като завещаем на децата си неядене на козунак, неядене на коледни сладки, неядене на тиквеник, чушки с боб и сърми на Бъдни вечер…?

Затова вместо да цъкате из нета за безглутенови, без подсладители, без захар, здравословни, безвъглехидратни, нискокалорични и какви ли не още shit-стични простотии се вземете в ръце и си направете истински ястия. Такива, които вашите майки, баби и прабаби са правили и правят. Малко захар няма да ви убие! Дори Надя Петрова, водещ наш експерт по здравословно и балансирано хранене, го каза в тази своя статия – „Разбирай, че от един шоколад няма да умреш, пък бил той и млечен ;)))“*.

* Ако имате непоносимост, алергия или категорична лекарска забрана да консумирате захар, глутен, млечни и т.н., то това твърдение не важи за вас!

Всъщност кой ще надебелее по време на празниците?

В навечерието на всеки празник милиони по света започват да се чудят как да устоят на поредната порция изкушения, пред която ще се изправят. Който има желание може да отвори някой от нашенските и чуждоезичните форуми и да види за какво става на въпрос. А който има и време може да отвори същите тези форуми преди година, преди две години…и да види същите тези хора как отново се чудят как да устоят на поредния празник. И как няколко дни след него се чудят как да се оправят с омазването, защото не са могли да се опазят от ароматния козунак, сладките сладки или слюноотделящото прасенце… А който има и чувство за хумор може да види и същите тези хора от същите тези форуми как с месеци и години се хранят здравословно, ама нещо телата им са с доста кила над здравословните за тях 🙂

Вече близо 3 десетилетия се занимавам с трениране и с хранене за здраве, фигура и постижения. И само 2 групи съм забелязал да качват много по време на празници:

  • професионалистите, които изкарват парите с телата си и са в подготовка за поредното състезание или фотосесия. Но това са хора, които са си поели кръста и знаят, че техният път включва мерене до грам (и милиграм) и никакво кръшкане от диетата. Защото там дори и да объркаш малко пиенето на вода пак излизаш замазан(а);
  • обикновените хора робуващи на строги диети, които не са за тях. Това важи особено тези, дето са намалили въглехидратите си прекалено много и продължително и на празниците прекалят с тях.

При всички останали дори да се преяде по време на празниците после за няколко дни оправяме последствията. А често и въобще не е нужно да се предприемат някакви мерки. Че даже и планираме нещата така, че да трябва да се яде повечко на Коледа, на Великден…YuliSays-bezdelnici

Юли каза: Не дебелеем защото има празници. А защото сме… безделници.

Ти от безделниците ли си?

Аз ще ям козунак на Великден. Както всяка година. И на 40+ години без никога да съм вземал стероиди все още ще изглеждам по-добре от повечето 20 годишни и ще съм по-здрав от повечето 30 годишни.

И хората, с които работим по храненето им в клуба ми, и те ще ядат козунаци. И дни след Великден ще изглеждат по-добре и ще са по-здрави отколкото преди него.

Как да познаеш от безделниците ли си?

Безделниците харесват и споделят в социалните мрежи какво ли не, но няма да споделят тази статия.

Ти от безделниците ли си?

2 Коментари

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!