Протеините химия ли са?

 

Когато фактите говорят и боговете мълчат.

Тая шия не е от туршия.

Народни мъдрости

Какво е добре да знаем?

 • Белтъчините, които наричаме и с името протеини, са жизненоважни за съществуването на човешкия организъм.
 • Храни, богати на протеини (белтъчини), са месата, яйцата и млечните продукти. Соята, бобовите и зърнените също имат прилично количество протеин.

Какво ще научим от настоящата статия?

 • Абсурд е да се забранява на спортуващите да пият хубав протеин на прах защото е вредна химия.
 • Суперабсурд е да се мисли, че в хранителните стоки по магазините няма протеин на прах.

Като бях малък майка ми не ми даваше да пия вода след като съм си играл навън. С историята как едно дете играло мач, прибрало се, пило вода от хладилника и майка му го намерила вечерта умряло с лед на сърцето, мама ме караше да чакам по половин час преди да пия вода всеки ден като се приберях от улицата, където непрекъснато се тичаше – мачове, фунийки, гоненка, стражари и апаши, криеница… Бях малък, не разбирах и вярвах на родителите ми, че знаят какво да правят. И така чак до 1986, когато вече бях на 11 години и гледахме световното по футбол в Мексико. На футболистите им подхвърляха вода да пият по време на мача, което за мен беше началото на проблясъка. С най-сериозен тон попитах майка ми как така футболистите не умират по терена… Това бе една от първите ми и значими победи, които съм постигнал с мозъка си.

Днес вече се занимавам професионално с трениране и хранене, зад гърба ми има десетилетия трупане на знания и опит. Минал съм през университетската скамейка дисциплини като анатомия и физиология, биохимия, биофизика,…, абониран съм за различни научни публикации, чета специализирана литература и т.н. Дали всичко започна от мига, в който започнах да мисля гледайки как футболистите пият вода? Не знам.

Но знам, че днес има много подобни суперабсурдни случаи като този с майка ми. И се надявам с настоящата статия да оборя един един от най-суперабсурдните – да се твърди, че протеините на прах са вредна химия.

Право, куме, в очи

Нека си го кажем в прав текст:

Абсурд е да се забранява на спортуващите да пият хубав протеин на прах защото е вредна химия.

Суперабсурд е да се мисли, че в хранителните стоки по магазините няма протеин на прах.

Да започнем с второто твърдение: днес в почти всяка произведена храна (може да) се добавя соев или млечен (суроватъчен) протеин на прах – от различните видове месни и млечни произведения, та чак до закуските и сладките неща като солети, чипсове, снаксове, вафли и т.н.

Който не вярва може да си разгледа продуктите у дома и следващия път като иде да пазарува. А който иска да научи малко повече за протеините на прах, за да не се изказва неподготвен по темата, може да прочете основните неща в остатъка от статията.

Но ако не ти се разкарва чак до хладилника или шкафа, то може да продължиш да си седиш пред екрана. Купих малко от основните продукти, които българинът яде в ежедневието си или дава на децата си – шпек, кремвирши, вафли, солети, млечни продукти, брускети, чипс… И направих слайдшоу:

Може да контролираш картинките с мишката на компютъра или с пръста по екрана на таблета/телефона.

Протеините химия ли са?

Няма как да отговорим без да дефинираме какво точно разбираме под „химия“ в случая.

Ако под „химия“ разбираме нещо, което не е в естествената си форма, а е получено чрез химични процеси – да, протеините на прах са химия. Но химия е и сухото мляко, брашното и захарта – и те се получават след преработка на мляко, зърно или цвекло/тръстика… Тука Гацо Бацов би възкликнал: „Оста’и ЙеденЙето, то даже и пиЙенЙето е химия баце – то и рИкията, бирата и виното се получават чрез химични процеси!“

Ако под „химия“ разбираме нещо, което е забранена субстанция и е опасно за здравето дори в минимални дози – не, протеините на прах не са химия. Те се продават не само в магазините за спортни добавки, а и в аптеките, че дори и по големите вериги хранителни магазини има протеини на прах.

Надявам се дотук си изяснихме химичната част на въпроса, сега да преминем към биологичната част:

Нужни ли са ни протеините?

Храната ни се състои от протеини (белтъчини), мазнини и въглехидрати. Всеки от трите компонента е необходим за правилното функциониране на човешкия организъм. Мазнините и въглехидратите имат за основна функция да носят енергия на организма, а протеините – да го изграждат. Докато може да намалим много мазнините или въглехидратите и да нямаме здравословни проблеми, то протеините няма с какво да ги заменим и трябва да поддържаме необходим минимум, ако държим да функционираме правилно и да сме здрави. Условно можем да приемем, че ни трябва поне грам протеин на килограм телесно тегло. Като за по-пълните е добре да смятаме активното телесно тегло, а не общото, тъй като мазнините по корема, бедрата, дупето и т.н. нямат нужда всеки ден да ги поддържаме с протеини. Защо? Защото излишните телесни мазнини са просто един излишен товар, който виси и ни пречи, но няма нужда от хранителни вещества, за да се поддържа. Не стои така въпросът с мускулите – всеки ден мускулите ни имат нужда от протеини, за да съществуват. Дори и да не ставаме от леглото. Оттук и хората, които тренират, имат нужда от повече протеин. При тях може да се достигне и премине и границата от 2 грама протеин на килограм телесно тегло. А тези, които искат по-големи мускули, имат и още по-голяма нужда!

Накратко: всичко, от ензимите в тялото, през мускулите, до косата ни има нужда всеки ден от протеини, за да се поддържа и обновява. А когато тренираме за мускули тази нужда е още по-голяма.

Може ли да минем без протеин на прах?

Да, напълно възможно е да не пием никакви протеини на прах, освен ако не сме топ ниво културисти. Вече разбрахме, че ако тренираме повече трябва да ядем повече храна, съдържаща протеин. Но какво правим, ако не успяваме да си набавим всичките протеини от храната?

Тогава може да прибегнем до протеините на прах. Те ни вършат чудесна работа в 3 основни случая:

 • с протеините от храната ни идват и мазнини и въглехидрати, а прекаляването с мазнините и въглехидратите води до надебеляване и редица болести покрай него. Протеините на прах са решение, защото те съдържат минимално мазнини и въглехидрати.
 • понякога е неудобно да се извадят яйцата или пържолите и да се яде. Тогава един шейк от протеин на прах върши идеална работа.
 • в много рецепти за десерти, смутита и т.н. може да добавим протеин на прах, за да повишим съдържанието на протеин в храната и оттам да сме сигурни, че сме си набавили нужното ни за деня количество. Всъщност това е и една от причините да добавят се протеини на прах при производството на повечето хранителни продукти, които вече разгледахме с картинките в началото.

Видове протеини на прах

Протеините на прах се делят според целта на производството си на такива за хранително-вкусовата промишленост и на такива за спортисти. Към втория тип спадат и тези за болнични цели. Да! В болниците, при нужда от повече протеини – след възстановяване от тежки боледувания, при недохранване с протеини и т.н. се дават на болните протеини на прах.

Освен това протеините се делят и на различни видове според произхода си – млечен, яйчен, телешки и различни растителни (соев, конопен, оризов, грахов…). От имената им е ясно всеки от какво е направен – млечният се прави от мляко, яйчният – от яйца и т.н.

Млечният протеин бива няколко различни вида – суроватъчен, казеин, хидроизолат,…. Най-лесен за получаване е суроватъчният. Цената му е по-ниска от на другите и е най-често използваният протеин на прах. Предполагам е пределно ясно, че се получава от суроватката. На английски думичката е WHEY, и нея може да я видите не само на повечето кутии с протеини на прах, но и по хранителните стоки с добавена суроватка на прах.

Яйчният протеин пък се получава от…яйца. Сушат се яйцата и яйчният протеин всъщност е яйца на прах. Често за спортистите се използват само белтъците, тъй като всичките мазнини от яйцето са в жълтъка.

Телешкият е ясен, като тук може да споменем, че някои фирми правят телешки протеин не само от месото на телета и крави, а и от други техни части – кожи, вимета, сухожилия, копита… Реномираните марки, които си държат на името, правят телешките си протеин от месо. Ако някой вече го е гнус и се възмущава, то нека иде в магазина и погледне от какво се правят колбасите като мортадела, пастет, салами и т.н. Ще се учуди как и там си пише, че има кожи, сухожилия и т.н. Хората са си го написали, ама кой да чете!

Соевият протеин се получава от соя. Тук искам да отворя една скоба и да кажа, че проблемът със соевият протеин съвсем не е само гадният му вкус, но и има много противоречиви изследвания и мнения за него. От една страна соята е най-податлива на ГМО и в световен мащаб е и с най-голям процент от ГМО културите. От друга страна, дори да приемем, че ГМО храните са напълно безвредни, имаме и втори проблем: соята понижава тестостерона (мъжкия полов хормон) и вдига естрогена (женския полов хормон). Сами можем да се досетим какво става от момченца, дето имат нисък мъжки и висок женски хормон. Да, не само може да развият гинекомастия („женски“ зърна на гърдите), но може и други женски наклонности да развият… Както казах – спорна е темата, няма единно становище за соята, но който иска да си има едно наум за нея. За мен тя е най-неподходящия протеин, към който се прибягва само при случай на крайна бедност.

Аналогично – оризовият е от ориз, конопеният – от коноп, граховият – от грах и т.н.

Е, това е. Възможно най-накратко и с повечко доказателствен материал.

Остана само да обърна внимание на още 2 неща:

Вредна химия ли са протеините в храните?

Още в началото на статията видяхме, че масово в храните има протеини на прах. Ако някой си пада по теории на конспирациите и т.н. и не са му интересни кемтрейлс, ваксините и останалите неща, а иска да се рови баш в храните, то протеините на прах в тях са „безобидни“ в сравнение със „страховитите“ бяла захар, бяло брашно, Е-та, трансмазнини, подсладители и т.н.

Който има повече време може да изгледа следното предаване, което ТВ7 излъчи.

Practice what you preach!

Историята помни много случаи на родители, обезсърчили и отказали децата си от желанието им да направят по-хубави тела. Както и много пълни хора, които не успяват да свалят килограми и накрая се предават и стават по-дебели и по-болни, защото не искат да приемат важността на белтъчините и възможността част от тях да идват от протеини на прах.

Когато започвах да тренирам нямаше протеини на прах. Гледахме ги единствено по сръбската телевизия и в чуждите списания, които успявахме да намерим. Години по-късно се появиха няколко български марки със съмнително качество, някои продаваха и насипни от големи чували,…, а днес вече имаме достъп до всякакви видове къде-къде по-качествени протеини на известни и на доказали името си по света марки.

Аз пия всеки ден поне по една доза протеин на прах или хапвам протеинова вафла.

Жена ми също почти всеки ден пие протеин на прах, като понякога пиеше протеини на прах и докато беше бременна.

протеин бременни
Рени пие протеин в деветия месец

Днес всеки ден ходим да взимаме бати от детската с протеинова вафла. На другите деца носят шоколадчета, солетки, зрънчо, курабийки и т.н. Ние сме преценили, че най-подходящо за него е протеинова вафла.

Като той и сестричката му порастнат ще им купуваме протеини на прах. Но както досега, така и занапред ще гледаме да ги държим настрана от чипсове, вафли, бонбонки и всякакви подобни снаксове.

Това е нашият осъзнат избор.

Какъв е вашият?

6 Коментари

 • Абсолютно съм съгласен! Страхотна статия, достатъчно информативна и лесна за смилане!
 • Iva
  И аз съм напълно съгласна! В момента съм бременна и с кеф си похапнах, няколко протеинови вафли, но след това прочетох на етикета, че не са предназначени за деца, бременни и кърмещи. Защо?
  • Юли
   Явно имат съставка, която не е ок за бременни. Или просто се презастраховат.
 • Перо Деформеро
  Др. Емилова трябва да се пенсионира....половината неща,които говори са пълен абсурд и изследвания от преди 30-40 години....Месото разболява....сигурно...да ама не,казваше един велик български журналист
 • Васил
  Какво да правим ако суроватъчните протеини не се отразяват добре на храносмилателната система. Въпреки че бяха от по скъпите варианти на доказана марка, причиняват доста подуване, неприятни газове и тн. Към момента пия вегански протеини англииски, от ферментирали култури, без соя и нещата са доста по добре. Но е доста по скъпо решение.
  • Юли
   Точно какво си постъпил - търсиш кой друг вид и вариант не ти прави проблеми. Веганските са бая по-скъпи, но са доста модерни напоследък. Което, да се надяваме, ще им посвали цените.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!