Защо се провалят диетите?

 

Допадна ми преди всичко това, че изготвяте ИНДИВИДУАЛНА КОМПЛЕКСНА програма за хранене, тренировки, добавки, проследяване, съобразени с начин на живот, здравословно състояние, семейно положение и хранителни предпочитания. Защото, предимно масово се втълпяват следните неща :

1/ Че като ям само пилешко месо и зелева салата, ще съм във форма. /Ами аз обичам и хляб, обичам и спагети с песто, обичам и плодове, и бих заменила десет пилешки пържоли за една порция спагети/

2/Да ми обясняват , че ефектът от крос тренажора се постига с мин. 40-60 минути на него, всеки ден по два пъти. /Че трябва да отделям и сутрин и вечер по 2 часа за фитнес…… Аз ако имах толкова време……./

3/ Трябва да ям точно в определен час. Дори наскоро се опитвах на ваш колега да обясня, че няма как да стане, примерно имам работа и да кажа на клиента си :“Чакай малко, защото трябва да си изям салатата и пържолата или събота да стана в 7 сутринта, да ям – това за мен е безумие. Е, неговото заключение беше, че щом не искам да спазвам този режим, няма да отслабна.

4/ Да не говорим и за това, че вие първи обръщате внимание, че малко са хората, които живеят сами и храненето у дома трябва да е съобразено и с другия. Няма как единият да нагъва пържоли, а другият – на шепа гречка.

От мейла на една от клиентките ми

I got my head but my head is unraveling

can’t keep control can’t keep track of where it’s travelling

I got my heart but my heart’s no good

you’re the only one that’s understood

I come along but I don’t know where you’re taking me

I shouldn’t go but you’re wrenching dragging shaking me

turn off the sun, pull the stars from the sky

the more I give to you the more I die

and I want you

you are the perfect drug

the perfect drug

the perfect drug

the perfect drug

NINE INCH NAILS – The Perfect Drug

Какво ще научим от настоящата статия?

 • Ако искаме здраво и красиво тяло не само определен ден, а всеки ден, то не ни трябва диета в смисъла на временно решение, а ни трябва начин на хранене, към който да се придържаме.
 • Диетите, когато са начин на хранене, се провалят защото са изобилно забраняващи, прекалено оскъдни, не са направени точно за конкретния човек,  нямат обратна връзка и не са гъвкави.

Дълго време се каня да напиша тази статия и все изниква нещо друго, по-важно. Но сега, дни преди Великден, имам, както ще разберете, и още един повод да го направя.

Първата си диета направих още по времето, когато не само бе забранено да обикаляш църквата по Великден, но даже трябваше да гледаме отдалеч да заобикаляме храма Господен. Оттогава са минали 33 години, което е още едно свързано с Великден число. 🙂

И след толкова знакова нумерология, няма как да не се постарая да ви разкрия тайната…

Защо се провалят диетите?

Само да поясня нещо: две основни неща разбираме, като чуем ‘диета’. По принцип диетата е временна промяна в начина на хранене. Най-често причината е здравословна, т.е. имате лоши показатели и вашият лекар ви е казал какво да ядете и какво не, преди да ви изследват пак след месец. Или някаква друга здравословна причина налага промяна в хранителните навици.

Другата причина, поради която се прави диета, е някаква цел в близкото бъдеще. Обикновено диети правят фитнес моделите, седмици преди снимки, както и състезателите в категориите за външен вид – културисти, културистки, боди фитнес, бикини фитнес, плажно тяло и т.н. стари и новоизлюпени категории. Диета правят и хора преди сватбата, бала, важна годишнина и т.н. Общото в гореизброените случаи е това, че искаме в точно определен ден да изглеждаме по определен начин. А после… послееее:

 • Състезателите културисти в деня след състезанието качват и по над 10 килограма, след като заредат с вода и каквато зърнат храна. По-горните категории може и над 15 кила да качат. И това е нещо нормално за тях.
 • Фитнес моделите, особено преди важни снимки на поредната статия за плочки или новата модна линия за бельо, също се подлагат на диета, за да фугират възможно повече плочките и извадят колкото се може повече дефиниция и фибри. Но не изглеждат целогодишно така, както ги виждаме по списанията.
 • На сватбата сме супер, но седмица след това половинката мисли вече за развод. 😀

Дотук за диетите като за диети. При тях нещата са ясни – фиксиран е период от време, в чийто край трябва да сме постигнали целта си.

НО СЛЕД ТОВА?

Ако ни интересува не само на сватбата да влезем в роклята, а по всяко време да не ни е срам да облечем прилепнала по тялото рокля?

Ако ни интересува не само веднъж да си видим плочките и вените, а по всяко време да не ни е срам да се съблечем?

Ако искаме здраво и красиво тяло не само определен ден, а всеки ден, то не ни трябва диета в смисъла на временно решение, а ни трябва начин на хранене, към който да се придържаме.

Диетите, когато са начин на хранене, се провалят защото са:

 • изобилно забраняващи
 • прекалено оскъдни
 • не са направени точно за конкретния човек
 • нямат обратна връзка
 • не са гъвкави

Колкото повече от тези точки характеризират една диета, толкова по-лоша е тя. А това означава и, че толкова по-скоро ще се провалим, ако тръгнем да я спазваме.

За вече 3 десетилетия съм успял не само да мина през всяка от тези грешки, но съм видял и хиляди провали на хората около мен, които са попаднали в капана на диета, обречена на провал. Затова ще подхвана една по една точките малко по-подробно, докато стигнем до перфектната ‘диета’.

Но преди това, нека видим какво казва психологът:

Защо се провалят диетите според психолога

Ани е амбициозна млада дама, потапяща се все по-надълбоко в тайните на психологията. Тя идва да тренира в Залата, говорим си за поредните статии, които сме подхванали, и като стана дума за  „Защо се провалят диетите?“, реших да я включа в публикацията.

Ето какво сподели тя по въпроса, а към края на статията ще видите и нейното мнение за перфектната диета:

Ние не сме проектирани да усещаме ограниченията естествено. Повечето от нас имаме чудесна яснота, за това как искаме да изглеждаме и какво НЕ трябва да ядем, за да го постигнем в дългосрочен план. Но когато опре до избора на следващото ядене, моментното желание да посегнеш към пицата или картофките, побеждава.

Ако не си гладен и някой те попита, дали можеш да спреш шоколада и хляба следващата седмица, вероятно ще кажеш – Да! Но, когато се озовеш на масата в любимата ти пицария и твоите приятели си поръчат пица, бира и картофки, ще имаш напълно различно усещане за важността на това, да се ограничиш точно сега, за да смъкнеш онези досадни няколко килограма.

Обзалагам се, че ти звучи познато.

В поведенческата психологията, ние наричаме това Ефекта на изкривяването в настоящето” , който засилва приоритета на  моментното желание пред дългосрочните ни цели.

На всичкото отгоре спазването на диета е супер сложно, дори по-сложно от спирането на цигарите, защото те поставя пред взимане на решения през цялото време.  При проблема с пушенето трябва да вземеш едно решение – пушач ли си или не си.

Но в храненето, трябва да решиш кога да ядеш, по колко да ядеш и какво да ядеш, и ако искаш да вкараш промяна, трябва да наложиш много повече правила. Точно за това е толкова трудно да се придържаш към определен хранителен режим – имаш твърде много опции!

Това беше първото включване на Ани, а сега да започнем точка по точка:

Защо се провалят диетите – Причина първа

Преди една Христова възраст, бях петгодишно дебело момченце. Чичо ми бе завършил ВИФ (тогавашното име на НСА) и имаше атлетично тяло, което всяко момче искаше да има по онова време. Видеокасетките с Арни и Сталоун още не бяха навлезли в домовете и мечтите ни, така че за нас идолите бяха хора като Ален Делон, Чарлс Бронсън и физкултурника от „Рицарят на бялата дама“. Та питах чичо ми какво да ям, за да стана като него като порасна, и той ми каза какво да не ям – да не ям сладко, пържено и да не пия газирано като начало. Но как ще откажеш петгодишно момченце от сладките неща? Е, не можах, изкарах няколко дни до Великден и се намуах с козунаци за всичките дни без захар.

И първата ми диета се провали, защото беше изобилно ограничаваща – по онова време ядях основно сладки неща – майка ми и брат й работеха в работническите столове и всеки ден у нас на масата имаше поне по 1 вид десерт, плюс много плодове (а зимата – компоти). Отделно имаше лимонада и етър… ех, какви времена бяха. 🙂

Я да видим Светла какво ще каже по въпроса с ограниченията и диетите:

Изпробвала съм всички известни и не чак толкова известни диети.

Десетдневна прочистваща диета. Тази диета ще подейства, ако 10 дни пиете само лимонов сок и вода. Диета с плодове. Ще губите по един килограм на ден, ако в продължение на една седмица ядете само ябълки. Диетата на Дюкан, яжте само протеини и никакви мазнини и въглехидрати, и ще се сдобиете с желаното тяло за плажа. Високомазнинно-нисковъглехидратно хранене. Никакви въглехидрати – ядеш мазно месо, масло и цели яйца на корем, и ще постигнеш страхотни резултати.

Това е само една малка част от дългия списък с диети, които съм изпробвала, в желанието си да видя така мечтаните плочки.

Изводът: Всяка една диета винаги забранява една или друга любима храна, което автоматично я прави обречена на провал, още преди да е започнала, поради простата причина, че сме човешки същества и все някога ще ни се дояде нещо от „забранените храни“, било то под въздействието на хормони, емоции или поредното празнично събиране на семейството.

Светла достига до същия извод за първата от причините защо се провалят диетите:

изобилно забраняващи

Повечето хора, като искат да отслабват, просто минават на „простата“ диета, както я наричам. Те си забраняват сладко, тестено, безалкохолно, алкохолно… драскат като металист – плейлистата на чалгаджия. Но пък „простите“ диети са най-прости за правене – забраняваш, забраняваш, забраняваш и накрая ти остава само простите хора да ти купят диетата, да зарибяваш.

„Простите“ диети просто не работят за по-дълъг период от време. Те просто се дънят в първата точка от „Защо се провалят диетите?“ – те са изобилно забраняващи.

Ако ви предложат такава диета и не се имате за прости – просто откажете.

Защо се провалят диетите – Причина втора

Няколко години по-късно направих втори опит да отслабна. Вече почвахме да се заглеждаме с момичетата и не идваше да си хванеш гадже, пък то да няма достатъчно дълги ръце да те прегърне. Та като се провалих в опитите да намеря баскетболистка, която може да вкара кош от собственото си поле, реших, че е време да взема да отслабвам. Този път вместо да разбера какво да не ям, разпитах спортисти и лекари, а и попрочетох литература по въпроса в библиотеката и знаех какво да ям – чисто нетлъсто месо, ориз и да пия само вода. За още по-бърз ефект, реших пилешкото да е по 250 г на ден, а оризът – по лъжица на хранене. Нашите се видяха в чудо отде да ми намират нетлъсто пилешко, защото домашните кокошки си бяха с мазнинка, но някак си се справиха… десетината дни, в които издържах да ям за цял ден, колкото би трябвало да е за едно хранене.

И втората ми диета се провали, защото бе прекалено оскъдна – няма как да накараш човек, камо ли дете, да яде само пилешко с ориз в грамаж, на който две мравки да оцелеят месец някъде макс, и да пие бистра водица.

Но, да дадем думата на Никола:

През 2010 приложих протеиновата диета на Пиер Дюкан. Началните ми килограми бяха 102. След спирането на диетата, бях стигнал до 80. Но след това, за приблизително 3 месеца, си качих килограмите отново. Проблемът беше ударната фаза на диетата. Не ям морски дарове и дреболии. От позволените храни остана само пилето и яйцата. Без зеленчуци и каквито и да е било фибри.

Спрях диетата, защото физически не се чувствах добре, дори след като минах ударната фаза и можеше да се консумират зеленчуци.

След като почнах да се храня нормално, рязко качих килограми, въпреки че бях намалил вредните храни. Направих си изследване на кръвта се оказа, че холестеролът ми се е качил до 7,2.

Никола е един от многото направили грешката да ядат само няколко храни и то в много малки количества, които не са преценени спрямо личните килограми, а са за много по-лек човек. Т.е. говорим за диетите  с много оскъдни дажби, дори и да са с най-правилните и здравословни храни. И след неговите думи, да се върнем към обобщението на втората от причините защо се провалят диетите:

прекалено оскъдни

Голяма група диети попадат в тази категория. Най-често те са направени от пишман разбирачи, които знаят, че ограниченията водят до бърз резултат и не ги интересува здравето и последствията от тяхното „творение“. Те искат да продадат работещ първите седмици продукт, който няма да те разболее в близките няколко седмици, защото телата ни не са толкова болни и крехки, но много преди да ни навреди пишман диетата на здравето, ние няма да сме издържали и ще сме се отказали. А след като не спазваме диетата, нямаме право да сме недоволни от направилия ни я, нали?

Ако ви предложат такава диета и не се имате за ограничени – просто откажете.

Защо се провалят диетите – Причина трета

Още няколко години по-късно, бях вече много слабо и високо момченце, издължило се за едно лято на село, тичащо по цял ден из ливадите и ловящо риба в местната река… Първото ми посещение във фитнес залата бе съпроводено с измерване от тренера. Оказа се, че съм 172 см, 59 кила с дрехите и бицепс 29,5 см. Днес, вече самият аз тренер и мерещ и обиколките на ръцете на хората, мога да кажа, че рядко съм мерил ръка по-малка от тогавашната моя. А повечето ръце, които меря, са на жени, понеже те по-често си измерват телесните мазнини.

Но това е друга тема, да се върнем на това, че бях мнооого, ама много слаб и бе време за следващата ми диета. Нямах време да чета подробно всичко и затова направо изпрасках една готова диета, с която един чешки културист бе качил 5 килограма. Щеше да са ми добро начало, вече се виждах как влизам в залата и всички се крият под лежанките от страх като ме видят, а аз минавам покрай тях и питам „Аве, момчета, на какво мирише тука?“ 🙂

И то  наистина миришеше. Защото няма немиришещ краен ефект от преяждане и последвалото разстройство. 🙂

И третата ми диета се провали, защото не бе направена за мен, а бе изкопирана дословно от работеща за друг.

Нека и Ванката се изкаже по въпроса с личен опит:

Голяма част от диетите ми не бяха правени за мен – съобразени конкретно с вкусовите ми предпочитания, с хормоналните ми състояния, с начина ми на живот и т.н.

Други пък, бяха с твърде оскъдно количество храна и в момента, в който изпитах глад, влизах в магазина и опустошавах рафтовете, което автоматично се отразяваше на фигурата ми в отрицателна посока.

В други случаи пък, не съм бил информиран доколко приложимо може да е храненето, за нормално работещ активен мъж, такъв, какъвто не може да разполага в точния час с точната храна и то 24 часа на денонощие, 365 дни в годината.

Излишно е да казваме, че след всяка от тези негови ненаправени за него диети, се е стигало до провал. Или, да припомним третата от причините защо се провалят диетите:

не са направени точно за конкретния човек

И тук също говорим за огромно количество диети от „вещи диетолози“. Обикновено това са онлайн работещи с добра маркетинг стратегия и сайтче, направено за два дни, с превеждането на 200 статии с гугъл транслейт. Няколко темплейта на работещи диети с опция за бърза смяна на име и вече са в бизнеса. Остава само да сменят имена и… гаджета, защото иначе к’во ще си правят всичките тея пари, изкарани от платилите за работеща програма.

Ако ви предложат такава диета и не се имате за универсални – просто откажете.

Защо се провалят диетите – Причина четвърта

Години по-късно вече започнах да правя диети на други хора. Бях прочел доста и експериментирал още повече. Тъй като не използвах стероиди (а първите двайсетина години и добавки като протеин дори!), трябваше много по-внимателно и задълбочено да изучавам всеки попаднал ми материал и да експериментирам доколко писаното за назобени може да важи за обикновени хора, както и с какво скалиране да се вземат тренировките и диетите на звездите.

Четвъртата ми провалена диета бе една диета, която направих на едно момиче с цел отслабване за бала. Имаше да сваля едни 30 кила и аз й направих диета за първия месец, след което трябваше да се измери и да преизчислим стойностите. Обаче тя свалила 15 килограма и сметнала, че всичко е на 6 и може да свали и другите 15, продължавайки по същия начин. Та да не ме търси да ми досажда, не ми се обадила, нито ми казала, че майка й напуснала хубавата работа и вече не можело да й купува храната от диетата, затова заменила пилето със салам, а маслото с маргарин… И запазила дадените калории като за 82-килограмовата си версия, вместо за 67 килограма, колкото бе станала по пътя към 52.

И четвъртата ми диета се провали, защото нямаше обратна връзка.

А ето какво сподели Ради по въпроса с диетите и обратната връзка:

За мен, в успеха на начинанието диетологът заема най-централното място. Той играе ролята на спаринг партньор, който хем ще те стимулира да направиш максимума, хем ще те контролира, да не съгрешиш и да излезеш от релси. И най-важното: с опита, придобит от годините практика, ще направи така, че резултатът да дойде максимално лесно и бързо и разбира се здравословно. Много често, от собствен опит знам, че човекът на режим няма реална представа за развитието и собствените си нужди в дадения момент и точно там идва ролята на инструктора, да се намеси.

При мен лично, обратната връзка е много важна. Мога да го сравня с тичането. Когато тичам сам, винаги тичам по-бавно и по-рано се отказвам. Това е нормално, дори про-атлетите постигат високи резултати само с пейс мейкъри, други атлети, които ги изтеглят за оптимален резултат. Когато тичаш сам, чуваш само ударите на сърцето си, а това не е стимулатор. Идентично е, за мен, да спазваш режим, при който има обратна връзка. Обратната връзка те държи в играта, да не се откажеш и да минеш последните 200 метра с високо темпо. Да, 200 метра са нищо, но умножени по 30 дни в месеца, правят 6 км!

Ради ни добавя и още една причина, да изберем диета с обратна връзка. Не само защото диетите се провалят без такава, а и защото тя е допълнителен стимул, да се придържаш към плана, изготвен ти от човек, който е по-навътре в нещата. Т.е. четвъртата причина защо се провалят диетите, да повторим, е:

няма обратна връзка

Много хубави и направени с влагането на труд и време диети попадат в тази група. В някои случаи правещият диетата просто не е комуникирал достатъчно с вас, за да разбере кои храни обичате, кои не и т.н. Но това е по-редкият случай – все повече и повече колеги използват форми, които ви изпращат и вие попълвате отговорите на въпроси, какво не обичате да ядете и т.н. И въз основа на тях (но не винаги!) ви се съставя диета. В по-честия случай, след направата на диета, за вас връзката прекъсва, направилият ви диета по една или друга причина не може да следи какво става и да прави фини настройки на диетата ви. Често, както и в примера от личния ми опит, виновникът не е направилият диетата, но ако сте попаднали на прекалено зает човек и не сте се уточнили да продължите комуникацията, то може и вие да сте жертва на диета, обречена на провал.

Ако ви предложат такава диета и не се имате за особняци – просто откажете.

Защо се провалят диетите – Причина пета

Вече правех диети, те работеха, хората бяха доволни. Но… винаги идваше някой празник и колкото и да се опитвах да ги мотивирам и т.н. – те не издържаха, хапваха нещо забранено, разбираха, че са сгрешили и… се отдаваха на преяждане.

Доста пот и творчество, да мотивирам, хвърлих, но без резултат. И тогава, в преносен смисъл, обърнах листа на календара, а в буквален – започнах да давам календар на хората, на които правех диета. Т.е. листче с дати, на което да ми отбелязват кога какъв повод ще имат, за да може да предвидя по-отрано какво да се промени в храненето им така, че по време на празника да ядат каквото си искат. Е, не колкото си искат в повечето случаи, но 2 парчета торта са по-добре и от никаква торта, и от цяла торта, нали. 😉

Петата ми провалена диета бе всяка диета, която не бе гъвкава, т.е. не вземаше под внимание празничните поводи, които присъстват в живота на всеки ни.

Мама Анна също се е сблъсквала с проблема, както ще видим от следващите редове:

Много пъти съм почвала диети и все не ми се получа спазването им. Ето, сега наскоро пак започнах диета без въглехидрати.

Но как да удържа без въглехидрати, когато преди 3 дни синът ми Ники имаше рожден ден и заедно с децата приготвихме домашна торта? Не мога да не я опитам, пък и наздравици вдигнахме и изпих 2 чаши червено вино.

Отиде ми диетата.

Как да компенсирам сега двете парчета торта и двете чаши вино? Губя вяра, че ще продължа диетата, скоро пак има поводи за празнуване.

Какво да правя, като не мога да издържам да не нарушавам диетите, когато има поводи?

Анна, както типичния семеен човек със социален живот, ни подсеща, че е време да припомним петата причина защо се провалят диетите, а именно:

не са гъвкави

Има една малка група диети, в които хората наистина са вложили старание да изчислят и направят нещата както трябва. Има и предвидени варианти на храна, измежду които да избирате, или, например, имате свободата да изядете закуската на обяд, предвиденото за вечеря да дойде за закуска, а с разписаното за обяд да вечеряте. Този и подобни трикове са работещи, и диетите, използващи ги, наистина се доближават до перфектната диета. Ако сложите да има и обратна връзка, и опции да ви се промени нещо по време на спазването на диетата (например започвате да се изривате от патладжаните и ви ги сменят с бамя), то може да се каже, че сте уцелили девятката.

А десятката? Десятката е нещо, което измислих след десетилетия четене, ядене и експериментиране. Десятката е нещо, което ще ви предложа в продължението на тази статия. Десятката е „перфектната диета“, но сега все още говорим за девятката, т.е. за диета с всичките нужни изчисления и обратна връзка, но на която й липсва необходимата гъвкавост:

Ако ви предложат такава диета и не се имате за търпеливи да изчакате продължението на статията – просто приемете.

А каква е „перфектната диета“?

Нека дадем думата отново на някои от героите на настоящата статия:

АНИ: Как да хакнеш предизвикателството, наречено „диета“

Ако искаш да си подсигуриш успеха с новата си диета, стартирай с предварително изготвен режим за хранене, към който да ти е лесно да се придържаш – максимално лесен за набавяне на продуктите, максимално лесен за приготвяне на храната и съдържащ неща, които обичаш. Идеята е да използваш волята си за формирането на новите си хранителни навици, а не в търсене на екзотични продукти, отделяне на значителен бюджет за храна, във времеемки кулинарни занимания, или в това да се научиш да консумираш храни, с които никога не си се хранел или просто не харесваш. 

Ангажирай се с решението да спазваш новия си режим пред някой, пред който можеш да отчиташ прогреса си.

По този начин ще се чувстваш много по-ангажиран към предизвикателството на новия режим и ще ти е много по-трудно да се откажеш, защото ще трябва да заявиш „провала си“ пред човека, пред който си се ангажирал с думата си.

И не на последно място, ще ти е много по-лесно да минеш през промяната, ако можеш да споделяш предизвикателствата, които срещаш с някой, който има опит в отслабването и съставянето на хранителни режими и може да ти даде адекватни насоки и стратегии, когато са ти необходими.

Иван: Вече над 15 години се занимавам с какви ли не диети, като провалите ми са повече отколкото ми се иска

Всеки съпътстващ диетите ми провал е причинен или от някоя от гореописаните причини, или от комплексност между тях. Затова моят горещ съвет, с цел избягване на моите дългогодишни грешки, е да се допитвате и консултирате с истински професионалист в сферата на добрия начин на живот, какъвто е Юли.

Светла: Човек не може да си купи щастие. Може да си купи обаче сладолед, което е горе-долу същото, а когато е и част от диетата за постигане на мечтаното тяло, тогава щастието е неизмеримо

Спазването на диета е сериозно изпитание и ако тя не е направена от специалист, винаги ще бъде обречена на провал. А последствията след поредната провалена диета са пагубни за крехката женска психика.

Истината е, че затова е нужен специалист, който да изготви балансирано хранене, съобразено с нуждите на съответния човек, някой, който да следи как се движите, да е запознат с физическата ви активност, структурата на тялото, разпределение мазнини-мускули и който може да ви каже, кога за вас е най-одачно да си похапнете така обичания италиански сладолед.

Само тогава можете да се наслаждавате на така желаното тяло, да си гледате плочките всяка сутрин в огледалото и междувременно да се наслаждавате на любимия си сладолед.

Ради: В ‘по-напредналите държави’ отдавна са открили топлата вода.

В магазините има хиляди храни, а в шаха има само 64 фигури. Въпреки това има милиони комбинации. Истината е, че имаш прекалено много фигури, за да излезеш и да биеш Топалов, или поне да се представиш на ниво.

Какво остава, ако работиш, имаш семейство и куп други всекидневни задължения? Но това не означава, че битката е загубена.

В ‘по-напредналите държави’ отдавна са открили топлата вода.

Просто за успеха ти е нужен, даже задължителен, човек с опит, който да нареди храните така, че да не изпаднеш в матова ситуация след само 10 хода.

Според мен, средствата, спестени за режим и абонамент с опитен инструктор, са най-зле неизхарчените пари за всеки човек, загрижен за добрата си физическа форма и психическо състояние.

Остана да ви кажа какво е „перфектната диета“, нали 😉

and I want you

you are the perfect diet

the perfect diet

the perfect diet

the perfect diet

Искаш ли я?

4 Коментари

 • Да, диетите се провалят, защото хората неправилно възприемат идеята за "диета" или "влизането във форма" като някакво титанично, но краткотрайно усилие на волята и тялото, което сизифовски изтърпяваш веднъж, за да постигнеш целта си и после да продължиш да живееш и ядеш както преди. Разбира се, малко от тях успяват "да издържат". Вместо да приемат диетата като "здравословно хранене" и влизането във форма като "здравословен живот" - за цял живот.
 • evelina
  Юли,страхотна статия!!! Браво!
 • Ванката може да го изтриете, че мега антиреклама ви прави. Мен лично ме загубихте като клиент с него.
  • Юли
   Някои казват, че няма лоша реклама :)

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!