Най-добрата и най-лошата диета

 

 

Има добри диети. Има сред тях по-добри диети. Има и една най-добра диета.

Има лоши диети. Има сред тях по-лоши диети. Има и една най-лоша диета.

Веднага ще ти кажа коя е най-лошата диета – това е диетата на Франкенщайн, или, както казваме по нашия край – диетата „Манджа с грозде“. За пръв път чуваш за тази диета ли? Грешиш! Това е най-масовата и най-известната диета.

Но преди да стигнем до нея, нека караме подред.

Какво е добре да знаем?

 • Диета е временна промяна в хранителните навици с цел да се постигне определена визуална промяна в композицията на тялото или да се въздейства върху дадено заболяване.
 • Хранителен режим е начин на хранене, който се спазва за по-дълъг период от време.
 • Често диета и хранителен режим използваме като синоними, както и ще ги използвам в настоящата статия, но е добре да знаем разликата между двете понятия.
 • Франкенщайн е герой от едноименния роман на Мери Шели. Героят на романа е чудовище, създадено от части от различни човешки трупове. По идея то трябва да е голямо и силно човешко подобие, но слепият ентусиазъм и недостатъчното разбиране на материята  от създателя му го превръща в страховито уродливо изчадие.
 • „Манджа с грозде“ означава сбирщина от много и различни части, които не водят до направата на нещо по-хубаво, а вместо това крайният резултат е смехотворен, неработещ и, естествено, често водещ дори до обратните на желаните резултати.
 • Често ще споменавам ВМ, с което съкратено ще казвам високомазнинна диета. Повече за нея може да прочетеш в статията ми.

Какво ще научим от настоящата статия?

 • Всяка добра диета има ясни и точни правила какво може и не може да се прави, и е подкрепена с доказателства от науката и практиката.
 • Лошите диети са тези, които са измислени от шарлатани.
 • По-добрите диети са тези, които носят резултати съответстващи на целите ни.
 • По-лошите диети са тези, които не са съобразени с целите ни.
 • Няма най-добра диета, която да е универсална за всички хора на Земята от както свят светува докато има и един жив човек! Има най-добра диета за конкретен човек за конкретна негова цел при конкретно негово състояние!
 • Най-лошата диета е диетата „манджа с грозде“, при която човек си избира от всяка позната му диета по някое правило и си сглобява своя собствена диета.

Коя диета е добра?

Всяка добра диета има ясни и точни правила какво може и не може да се прави, и е подкрепена с доказателства от науката и практиката. Някои от правилата са кое не бива да се яде, други са кое кога да се яде, трети са кое по колко да се яде… Повечето диети определят дадено съотношение между трите макронутриента (протеини, мазнини и въглехидрати), които трябва да се спазват. Много от диетите са изградени от няколко етапа – въвеждащ, ударен, поддържащ, ускорителен…

Всяка добра диета си има правила
Всяка добра диета си има правила

Ето ти няколко примера:

 • Правило на Воинската диета е да се яде веднъж на ден – обикновено това е вечерта. Няма забрана на цели хранителни групи, но си има правила кое след кое да се яде – започва се със салатата (зеленчуци), после са мазнините и протеините и накрая – въглехидратите.
 • Правило на ВМ диета е да се ядат в подходящо дневно съотношение мазнини, въглехидрати и протеини, като делът на въглехидратите е много малък. Сред препоръчителните храни са мазните меса и риби, узрелите сирена и кашкавали и яйцата. Сред забранените са захарта и захарните изделия.
 • Правило на Зоната съще е подходящо съотношение мазнини, въглехидрати и протеини, но, за разлика от ВМ, тук то е фиксирано за всяко хранене. За по-лесно разбиране и определяне на съотношението храните се разделят на блокове. Например един блок протеини е 50 гр извара или 30 гр месо, блок въглехидрати са половин ябълка или портокал, блок мазнини – чаена лъжичка зехтин.
 • Правило на типичното фитнес и бодибилдинг хранене е да се ядат малко мазнини, протеините са повече, а въглехидратите често са различни в различните дни. Протеините идват от немазни и нискомаслени източници като пилешки гърди, извара, риба тон и белтъците от яйцата.
 • Правило на вегетарианската диета е да не се яде месо от животни, но може да се ядат млечни или яйца.
 • Правило на веганската диета е да не се ядат животински продукти.

Тези диети са работещи и има хиляди хора, които са получили положителни резултати от тях. Въпреки видимото противоречие между някои от тях (при Воинската не закусваме, при останалите се закусва; при ВМ ядем много мазнини, при фитнес диетите те са малко; веганите не ядат животински продукти, а залагащите на фитнес и ВМ диетите ядат доста месни и млечни…).

Разбира се, има и много други диети – средиземноморската, палео, безглутенова, Дюкан… които също имат своите доказани успехи сред хората.

Можем да кажем, че това са добри диети.

Но…

Коя диета е по-добра?

Както вече прочете – всяка известна диета има своите последователи и хора, които са свалили килограми с нея. Или са станали по-здрави, или са се излекували от нещо. Или са покачили мускулна маса. Т.е. – за да бъде една диета по-добра от друга, то тя трябва да работи по-добре за постигането на конкретни цели.

коя диета е най-добрата диета
На коя диетата е по-добра?

Например при страдащ от глутенова непоносимост безглутеновата диета е по-добра от средиземноморската, в която има доста паста продукти. А макароните, спагетите и т.н., както знаем, съдържат глутен.

А за желаещ да покачи много мускулна маса пич? От веганската по-добра е типичната фитнес диета, в която има повече протеини.

А за някой с преддиабетно състояние? По-добрата диета от вегетарианската е ВМ, защото при нея имаме много малко количество въглехидрати, за разлика от вегетарианската, в която преобладават въглехидратните храни. По-добра е и диета основана на принципите на периодичното гладуване.

Мисля, че тук нещата са повече от ясни.

Коя диета е най-добра?

За да бъде най-добра една диета, то тя трябва да се избрана спрямо сегашното състояние на конкретния човек, т.е. нейните правила трябва да съвпадат с особеностите му като организъм (болести, алергии, непоносимости…) и социално животно (работи на смени, вечер иска да яде със семейството, не може да яде на обяд от работа…).

От примерите преди малко разбрахме, че при проблеми с инсулина по-добри диети са ВМ и периодичното гладуване. Добре, но коя от двете по-добри диети е по-по-добра, т.е. коя е най-добрата?

За да отговорим трябва да знаем още един фактор. И той е – за кого питаме?

Нека вземем двама нашенци:

Пешо не обича да закусва и си умира вечер да седне със семейството и, както си му е редът, да подхване подред – ракийка, салатка, супичка, основно с гарнитура и после винце и, понякога, десерт.

Киро не близва алкохол и след два развода не мисли да потретва грешката да се жени и си живее сам. Сутрин се събужда озверял от глад и си хвърля едно омлетче на тигана, на обяд обича да хапне салатка с месце или рибка с колегите в стола на фирмата, а вечер да излезе с компанията някъде на скара.

И да си припомним правилата:

 • при ВМ диета ядем 3-4 пъти на ден меса, сирена, яйца… и не ядем хляб, захарни десерти, не пием алкохол.
 • при периодичното гладуване ядем в малък отрязък от време, като може дори и само веднъж на ден да е. Може да се ядат десерти, да се пие вино и т.н., и, ако сме избрали само едно хранене, то всичката храна за деня се изяжда наведнъж.

Ако накараме Киро да яде само вечер, то ще му е бая терсене. Не че няма да успее. Той два брака е преживял, та няма да се справи главоболие, отпадналост и т.н. докато тялото му се нагоди да яде само вечер ли?

И Пешо може да се научи да закусва, за да яде 3-4 пъти на ден и да пази ВМ диета.

Обаче ако сложим Пешо на периодично гладуване и яде само вечер с разрешени алкохол, десерт, хляб и т.н., а Киро го сложим на ВМ с омлет за закуска, за обяд мръвки в стола и сръбска скара за вечеря, то…ще се окаже, че сме избрали най-добрата диета за Киро и най-добрата диета за Пешо.

Като най-добрата диета за Киро не е тази, която е най-добрата за Пешо. Но и двамата са на най-добрата диета.

Чаткаш ли вече, че най-добрата диета за теб е съобразената с хранителните ти навици, социалния ти живот, целите ти, болестите ти и т.н.

Няма най-добра диета, която да е универсална за всички хора на Земята от както свят светува докато има и един жив човек! Има най-добра диета за конкретен човек за конкретна негова цел при конкретно негово състояние!

За да се направи такава диета трябва да знаем добре правилата на добрите диети, за да може да ги донастроим спрямо съответните цели и особености на човека, за който правим диетата. Т.е. добрите диети ни служат за основите на специфичната диета, която правим.

Ето един пример – Палео диетата доби голяма популярност сред много атлети, но те се усетиха, че започват да страдат тренировките им. Това, което направиха колегите, е модификация на диетата – вкараха повече въглехидрати във времето около тренировката. Днес може да се види препоръка дори и да се използват спортни напитки, които съдържат доста…захар. Както се досещаш – това предците ни преди хиляди години не са го правили. Но умните хора могат да мислят, както се казва, outside the box, и да направят работеща диета.

Вече ти е ясно кой може да ти направи такава диета? Всеки, който поназнайва достатъчно за човешкото тяло, как работят различните видове диети, има достатъчно опит зад гърба си, може да мисли outside the box и се наеме да ти отдели достатъчно време, за да анализира данните, подбере правилата на диетата ти и следи дали я спазваш и как ти се отразява, за да може да направи промени при нужда.

Добрата новина е, че има такива хора, а даже може и самостоятелно да си направиш най-добрата диета, ако отделиш достатъчно време да се самообразоваш. Което за волните младежи не е проблем, но един зрял човек със семейни и професионални задължения надали има време да отделя часове на ден в четене на специализирана литература и т.н. Затова и съществува моята професия…

Но, имам и лоша новина 🙂

Коя диета е лоша?

коя диета е най-добрата диета
Имам чувството, че диетата ми е лоша…

Лошите диети са два типа:

 • лошите диети често всъщност са си доказано добри диети, но човек решава да не им спазва правилата. Къде от незнание, къде от…многознание.
 • другият тип лоши диети са измислените от разни шарлатани. Дали е защото нямат понятие от нещата или защото искат да печелят – няма значение за крайния им изход.

Важното е, че лошите диети не само не водят до положителни и трайни резултати, но често и вредят на фигурата и здравето.

Пример за добра диета, която може да стане лоша диета е Дюкан. Човекът на хиляди места си е казал колко дена да е ударната фаза и т.н. Но някоя лелка свикнала за нея законите да не важат решава, че след като за 5 дни е свалила 4 кила, то ще продължи ударната фаза още 35 дена да свали още около 28 кила и така за малко над месец ще се избави от над 30 излишни кила. И…останалото е ясно. Примери за такива многознайковци има много.

Но това са дребни риби. Лошото е, че повечето лоши диети диети се правят от шарлатани да хващат милиони глупави рибки. И, за да успеят, си служат с с правилата и мощта на маркетинга. Американците даже си имат име за тях – наричат ги fad diets. Всъщност доста често лошите диети са направени за различните им шоу програми. Американците си падат хем по шоутата, хем са яко дебелееща нация. Нормално е да имат няколко шоупрограми, които да ги зарибяват с най-новата и модерна диета. Аз откакто се помня има една водеща, която все подхваща най-новата диета и все сваля кила. Десетилетия по-късно вече сигурно е милиардерка. Ама едно бързо търсене в Гугъл показва, че още е дебела…

По какво да ги познаем? Ето няколко правила, с които можеш да ги разобличиш:

 • обещават по-добре от български политик преди избори. Сещаш се как изпълняват обещанията 😉
 • обикновено за да работят трябва да си купиш някакъв продукт – добавки, чайчета… Сещаш се цените какви са 😉
 • не са подплатени с научни доказателства. Сещаш се как са изсмукали от пръстите си някакви или са интерпретирали нещо така, че да им изнася на тях 😉
 • обикновено „пипната“ маркетингово, фотошопско и научена да говори от специалисти по омайването и продажбите звезда е луда фенка на тази диета и се е заела с „безкористната“ мисия да я разпространи по света, за да ни спаси от сланините. Сещаш се тая звезда до каква степен държи успеха си баш на тая диетa 😉

Ето ти няколко примера:

 • диетите тип свали Х килограма за У дена. Всеки достатъчно интелигентен човек може да се досети сам дали телата на един 150 килограмов мъж и една 35 килограмова манекенка ще реагират еднакво на диета обещаваща да се свалят 15 килограма 🙂
 • диетата според кръвната група – към настоящия момент няма достатъчно научни доказателства в подкрепата й. Положителните резултати от нея се дължат на елиминирането на преработените храни и т.н. (което го има и в много други диети!). Въпреки това кръвните групи дават отражение върху предразположението ни към различни болести. Но, както спорехме на един семинар по храненето – една жена си умираше от кеф, че е нулева група и това според диетата за кръвните групи значи да не яде месо. След като ѝ казах, че аз съм нулева и ям всеки ден месо се наложи лекторката да ѝ каже тактично, че дори и авторът на диетата според кръвните групи казва, че нулева група е тази на месоядните…
 • бебешката диета – навремето звездата на Трейси Андерсон изгря на небосклона. Няма как да тренираш звездите на Холивуд и да нямаш някоя малка тайна. В случая Трейси съвсем по самарянски реши да сподели на всички своята тайна – диетата, с която прави холивудските звезди. Та за нея човек трябваше да яде бебешка храна през деня и вечерта да си хапне като голям човек.
 • детокс и смути диетите – сега са в бум, така че да не ме изкарат хейтър ще си замълча. Не че и аз не използвам смутита, дори моето „Джи Уай Джи“ се оказа доста популярно, но смутитата ми са добавка в една добре сметната диета, а в моите детокси протеинът рядко е под 100 грама на ден и калориите под 1000 ккал дори и за по-леките жени…

Разбира се, някъде по света има някой, който за кратко време да свали кила с лоша диета. Ако го надушат хиените от медиите ще го развеждат като маймунка на синджир да си правят предаванията. Пък после… кой го интересува какво ще стане с тялото и със здравето на някоя бивша звезда?

Я да се върнем на шоутата – в САЩ е много популярно The Biggest Loser. В случая имаме игра на думи и loser не е загубеняк, а свалилият най-много кила. Вече 17 сезона минаха с големи успехи в рейтинга на шоутата и свалени килограми. Но това е лъскавата страна. А тъмната? Ако разбираш английски – прочети 😉

Темата е дълга, така че да продължаваме по нашите си неща:

Коя диета е по-лоша?

Както вече се досещаш, една диета е по-лоша, когато не е съобразена с конкретния човек и целите му. Например на диабетик не се дава диетата на културист, който пие след тренировка 50 грама захар в шейка си.

Всяка добра или лоша диета може да стане по-лоша като се даде на друг човек, различен от този, за когото е правена. Преди време нашумя един пич, който продаваше диети по фейсбук. Плащаш му известна сума и ти праща сниман с телефона му лист с разпечатана диета. Най-вероятно диетата е добра, някой е положил усилия да изчисли грамажа на храните за съответен човек. Но ако тя е за 65 килограмова жена, а ти си 90 килограмов мъж? Или обратното? Познай к’о ста’а с теб като си купиш тази иначе добра (ама за кой?) диета. В Продавалник пък един се беше изхитрил да купи няколко диети от мои колеги и после ги продаваше на по-ниска от пазарната им цена…

След като си поговорихме вече за добрите, по-добрите и най-добрите диети е лесно да обърнеш всеки даден дотук пример и да направиш една диета по-лоша: по-лошо е за Киро да яде само вечер, за страдащия от глутенова непоносимост да е на средиземноморската, за вегана да е на палео…

А ние е добре вече да привършваме с кулминацията на статията:

Коя диета е най-лошата?

Не винаги разбираме правилно нещата ;)
Не винаги разбираме правилно нещата 😉

Обикновено глупавият начин да си избереш диета е да вземеш от някой, който има резултати. И то да вземеш само част от правилата на диетата му.

Например много хора са чули, че след 6 часа не се яде. Да, това е правилно, ама…за определени диети. И то само ако спазваш и останалите правила на тия диети.

Само дето хората вземат от тая диета това правило, от друга диета оная забрана, от трета диета си харесат какво се разрешава да се яде и си правят собствена диета тип Франкенщайн.

Та най-лошата диета е диетата „манджа с грозде“, при която човек си избира от всяка позната му диета по някое правило и си сглабя своя собствена диета.

Нека ти дам някои примери от практиката ми:

 • Една жена беше чела из нета колко полезна е ВМ диета. Ама знаела и колко полезни са плодовете. Та след като беше качила десетина кила на „нейната“ версия на ВМ диета с поне 5 плода на ден се поразровила по-надълбоко и разбрала, че е ВМ цаца от статията ми за грешките при ВМ.
 • Еди пич пък беше си направил всичко както трябва – сметнал си протеините, мазнините и въглехидратите, направил си тайминга кое кога да приема, но вместо да качва сравнително чиста мускулна маса се беше омазнил яко. Къде бе грешката му? Разчиташе за протеина си на колбаси (шунки и филета) и кисели млека от наши производители. Оказа се, че по сметки всичко е на 6, но…съдържанието на купуваните от него продукти не бе това, което се очакваше. Даже го скъсах от майтапи, че всъщност си е веган 🙂
 • Две момичета, които не се познавали преди да дойдат да тренират в Залата, бяха „разчели грешно шифъра на Сиърс“. Д-р Бари Сиърс е авторът на Зоната, където имаме блокове въглехидрати на всяко хранене. И двете момичета бяха чели и препрочитали книжките за Зоната и стигнали самостоятелно до извода, че ориз, хляб картофи и т.н са лоши въглехидрати и трябва да си набавят своите само от разрешените краставици. И ходели да си купуват по близо 2 кила краставици на ден!!! Още се чудя да напиша ли един сценарий достоен за филм от световноизвестната филмова компания Brazzers. Дори виждам заглавието „One F*** Over the Cucumber’s Nest“… Като „разрешихме“ и въглехидрати като ориза например нещата си дойдоха на мястото и диетата си проработи както си трябваше.
 • Много, предимно мъже, ми се оплакват как сутрин се насилват да ядат, а не им се яде. Но са чели как най-важното хранене е закуската. Да, така е при почти всички диети. Но има и такива, при които не се закусва. Като им изберем такъв план и изведнъж хем стават по-доволни, хем стават и по-добре изглеждащи.
 • Но най-голямата група са тези мъже и жени, които тренират вечер и след това или не ядат, защото не трябва да се яде след 6 вечерта, или не ядат въглехидрати, защото въглехидратите се ядат преди 5 вечерта. Което си е така, ама…при диетите за хора трениращи сутрин или по обяд. Като им кажа, че това правило не е правило от тяхната диета и тренировките им изведнъж стават приятни, а не мъчителни. Отделно и по-резултатни…
 • Веднъж за работа с мен се свърза един пич, който сериозно обмисляше да къса с приятелката си, защото докато се видят и си я изпрати вечер и то е станало късно за вечеря. Той знаел от батките в залата му, че ако яде много късно ще надебелее, а ако не вечеря пък няма да качи мускули…
 • Много, предимно мацки, разчитат на вълшебната добавка, която са чули как помага за отслабване. Да, л-карнитинът, йохимбинът, бърнерите… помагат в борбата с излишните килограми, ама в кошара не вкарват дет’ се казва. Не може да ядеш 3 пъти повече от нужното ти и то предимно от боклучава храна и да очакваш, че няколко хапчета ще оправят положението.
 • На един ученик му беше излязъл прякор в училище. Викали му…Скункса. Като го подложихме на елиминационната диета се оказа, че не усвояваше добре броколите, суроватъчния протеин и яйцата. Пък нали те са сред основните зеленчуци и източници на протеини? Положението бе станало нетърпимо като не можел да си хране гадже поради газовете, иначе си беше якичък и не смеели много да му се подиграват и пред него да му викат Скункса…Махнахме броколите, има и много други хубави зеленчуци все пак. Сменихме суроватъчния протеин с телешки. И просто спря да яде яйца.

Черешката на тортата

Или за финал на статията 🙂

Какво си мислиш гледайки я ;)
Какво си мислиш гледайки я 😉

Изводите са в началото. Надявам се я прочете внимателно и вникна в написаното. Със сигурност ти е направило впечатление колко много си приличат най-добрата и най-лошата диета – и при двете вземаме или си измисляме различни правила и сглабяме… ангелски шедьовър или дяволско изчадие.

Именно това дели световноизвестните гурме готвачи от създателите на буламачи. Един наистина добър „шеф“ готви със сърце, владее различните храни и подправки и може да направи манджа от много съставки, която да накара човек да се оближе пръстите… А един аматьор без талант, опит и знания може да наметка различни съставки в кухненския съд и да направи…манджа с грозде.

Смятам, че вече ще се съгласиш с казаното от мен в началото на статията ми, че това е най-известната и най-масовата диета.

Има и още една причина това да е вярно: милиони хора по света си мислят, че знаят как да отслабнат, но не могат да спазват диетата, която да ги направи отново слаби и здрави. Като ги попиташ коя е тaя диета и…чуваш точно франкенщайнската – всеки казва как не може без някоя храна, защото е чул, че е забранена, как му е трудно да не яде след 6 или пък да яде 6 пъти на ден, не можел без сладко или да яде разделно хляба от мръвките и т.н.

Ако не можеш без шоколад защо не си избереш диета, която да ти разрешава шоколад? Да, не можеш да направиш състезателен релеф с шоколади, но ако целта ти е здраво тяло с нормално телосложение вместо да тежиш двойно – то спокойно може да се постигне и с шоколад. С вино. Със сладолед… С каквото там обичаш и не искаш да се лишиш от него. Само трябва някой да ти сметне нещата и да ти каже правилата.

На твоята диета.

На най-добрата диета!

Това можеше да сме ние, ама...
Това можеше да сме ние, ама… диетата ми не разрешава картофи, да пийна коктейлче, да ям след 18 часа, да смесвам въглехидрати с протеини, да използвам дресинг, да пия захаросани напитки…

4 Коментари

 • Петя Петкова
  Здравейте! Много харесвам сайта, както и мисията ви. Един от любимите ми източници на информация ми е, за обща култура. Но честно казано, така и не се зарибих истински по бодибилдинга и типичната за него диета. Имам един "прост" въпрос към вас: къде е истината? Окей, има добри диети, има и не толкова добри. Но какво да правим, ако искаме да изглеждаме добре, без да бъдем аутсайдери. Не говоря за торти, бонбони, шоколади ... Имам предвид традиционните български ястия - боб, леща, пиле с ориз, пиле с картофи, мусака и пр. и пр. Нека да оставим настрана разделното хранене. Да, ефикасно е, но цял живот ли да продължава ... Значи, ясно е за калорийния баланс, ясна ни е ролята на основните групи храни. Но аз виждам нещата така: или ще се скъсам от тренировки или до края на живота си ще закусвам овесени ядки или омлет, ще обядвам пиле или риба със салата и ще вечерям пак със същото. Или по-точно - и двете! Бих могла и още да прецизирам позицията си, но какъв е смисълът. Ще се радвам да ме оборите. Поздрави и успехи!
  • Юли
   Един хижар имал двама сина от жена си, с която се запознал на морето. Тя била морско чедо и отгледала децата си с разкази за детството и младежките й години край морето. Всяка година ги водели на почивка на морето... Та двамата наши герои сънували и мечтаели за морето. Единият брат питал хората покрай баща си - хижари, работници в горското, работници на влека, ски учители...и те му казвали, че няма как, най-много като е отпуск да ходи до морето. Другият брат наблегнал на уроците. Завършил училище с отличен. Родителите му се гордеели и го изпратили в техническата гимназия. После в Техническия Университет. Завършил хубава специалност. И започнал работа. В ЕВН в Бургас. Всеки следобед след приключване на работния ден отивал на морето... Един пич искал да се научи да кара кола. За щастие живеел до Михаел Шумахер... След доста неуспешни опити и глоби се отказал да се учи от шампиона, който му показвал как да сече всеки завой, кога да влезе в бокса и скачал на бой като му сменяли гумите за над 5,9 секунди... Накрая се обърнал към обикновен човек, който водел шофьорски курсове. И се научил да паркира и т.н... За какво говорехме? А, да, за хранене и фитнес модели. Значи фитнес моделите и бодибилдерите имат състезания. На които трябва да излязат максимално добре подготвени. И седмици преди това правят диети. Ако се обърнеш към състезател и искаш бързи резултати - ще получиш диета от сорта на яйца и овес и после меса и салата. Нормално е, те така правят нещата. И имат плочки, вени и фибри за няколко дена веднъж или няколко пъти в годината. През останалото време не изглеждат като на фотосесията под прожекторите. Но пък тия снимки колко лайка събират във фейса. А колкото повече лайкове имаш - толкова си по-известен. И оттам повече хора ще ти платят за диета :) Ако се върнем на братята - единият искал да работи с баща си на хижата и след работа да ходи на морето. Което няма как да стане. Другият искал след работа да ходи на морето, което е възможно. Но трябвало да премине през няколко етапа, за да се стигне до там - училище, университет... Ти, доколкото аз разбирам, искаш да изглеждаш прилично, може би леко загатнати плочки, или поне плоско коремче. И искаш това да не е само на 16 май и 18 октомври, когато са националните първенства, а искаш целогодишно. И то с ядене на манджи като пиле с ориз и мусака. Това е възможно, ако си намериш човек, който да те научи какво е храната и как да си вместиш пиле с ориз и мусака в дневния режим, който да те държи прилично изглеждаща. Ако си 100 кила обаче е добре да минеш през няколко етапа - да свалиш до желаните килограми, после да задържиш достатъчно време, за да свикне тялото ти, че това са твоите килограми, и чак тогава да започнеш да вкарваш бг манджите. Т.е. ако ти искаш 2017та, 2018-та...2044та да си изглеждаш добре, то може да се наложи до есента на 2016та да минеш през овес и яйца. А може и да се свали и без тях. Ако намериш човек, който да те научи коя храна защо се яде и т.н. Наскоро имаше една състезателка, която в бикини категорията взе медал като...всеки ден ядеше по един сникърс. Къде е уловката - останалото бе съобразено. Ти искаш да ядеш на обяд и вечеря манджа - еми съобрази останалото де :)
 • Николай
  Здравейте, Поздраавления за статията. Казвам се Николай и от три месеца практикувам войнската диета. Висок съм 190 на 83 кг. Работата ми е ВИП охрана и режимът ми на сън и хранене е крайно непредсказуем. Тази диета ми позволи да вкарам равновесие и да се чувствам добре. На 45 години съм и тялото ми вече по-бавно възтановява. Отделно на 93 кг се чувствах най-бодър,здрав и енергичен, но си давам сметка, че това няма да продължава вечно. Идеята ми за войнската диета бе да кача малко кг в ситуацията, в която съм. Не се получава. Чувствам се отлично, но си запазвам кг. Радвам се на това и не се оплакам. Бихте ли споделили с мен някои насоки относно съчетаването на храната и по-точно кога да вмъкна ядките, плодове те, киселото мляко, при условие, че имам един прием на храна дневно. Моето хранене започва в 14.30-15.00 часа. Опитах в 16.00, но в 22.30 все още ми беше тежко. Така, че изтеглих часа по-рано и нещата си дойдоха на мястото, що се отнася за мен. Поздрави, Николай.
  • Юли
   Плодовете по-добре накрая, или отделно малко от основното. Ядките и млякото могат да си минат директно в салатата. А има и много основни, които вървят с ядки и мляко. Качването на мускули е по-трудно с едно хранене. Към момента знаем, че най-оптималното е поне 3-4 равномерно разпределени като количество протеин и като часове през деня.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!