Да свалим ореола и рогата от тренировките и храната!

 

Писна ли ти да си като подута жаба? Искаш ли вече да станеш принц/еса?

Виж какво ти пречи да постигнеш тоя приказен ефект 😉

Какво е нужно, за да ти направят статуя?

Знаеш ли историята за Фрина? По време на съдебен процес срещу нея нещата се развивали по най-лошия възможен сценарий и всеки момент щяла да чуе смъртната си присъда. Изведнъж един от присъстващите става и я разсъблича. Всички ахват изумени от неземната красота, на която стават свидетели. Не само, че не я осъждат, а я изнасят триумфално от съдебната зала на ръце. Освен това ѝ направили статуя. И то не каква да е – а от злато!

Между другото на гръцки фрина значи жаба 🙂

Споко, няма да те карам да ядеш жаби. 😀

Но пък ще ти разкажа за едни вегани 😉

Какво е общото между веганите и алкохолиците?

Сега покрай ковида забравихме за другите заболявания, но едно от тях е затлъстяването на черния дроб. От него страдат прекомерно прекаляващите с алкохола и храната. Към рисковите фактори отнасяме също така и диабета, затлъстяването, липсата на движение и хепатит С.

Когато на фитнес измерване при мен някой със слабичко тяло получи по-високи стойности за вътрешните мазнини го съветвам да отиде на преглед. От тези, които го направиха и ми върнаха обратна връзка, че имат затлъстяване на черния дроб, само 20% прекаляваха с чашката. Останалите 80% бяха…вегани!

Нищо против веганството, когато е личен осъзнат избор. Но в беседите ми с тях забелязвах как фактът, че ядат само растителна храна ги успокояваше, че се хранят здравословно. И това като 200 грама фурми, няколко шепи ядки или лъжици мед за тях не представляваше проблем.

Някак си пропускаха да видят какво наистина получават чрез изяждането на тези наистина здравословни и полезни храни.

Знаеш ли историята на Snackwell?

В началото на 90’те диетичните препоръки в Щатите анатемосаха мазнините. От Snackwell имаха много добър проблясък и започнаха да се рекламират с „Без мазнини!“. И американците се юрнаха да им ядат сладките без въобще да обръщат внимание колко калории и захар има в тях….

Ироничното е, че десетилетие по-късно именно високото съдържание на захар в Snackwell бе нарочено за един от виновниците за пандемията от затлъстяване през ’90-те.

Snackwell дори стана нарицателно и се роди новата фраза Snackwell effect, който използваме за хората които изяждат много по-голямо количество сладкиши, ако знаят, че те са нискокалорични.

Но причината за това си има име – в психологията я наричаме ефект на ореола. Както много неща обаче, ефектът на ореола си има своя антипод – ефектът на рогата.

Споко, няма да те карам да ти слагат рога 😀

Но пък ще те науча как да сваляш 😉

Какво е ефект на ореола?

Под ефект на ореола разбираме доминацията на една положителна черта на даден човек или обект върху възпрятието ни за него. Когато говорим за хора – много често това е физическата красота.

Историята на Фрина от преди малко е пример за това. Въпреки престъпленията ѝ тя е била не само оправдана, а даже и издигната в култ. Много хора от моето поколение може да не си спомнят коя е Фрина, но сигурно се досещат за култовия филм с Тодор Колев „Опасен чар“. Той е чудесен пример за ефекта на ореола.

Всъщност няма как да обяснявам повече – то всеки от нас какви ли не глупости е правил като си загуби ума по най-красивото гадже на света 😀

В диетологията говорим за здравословен ореол. Думите като „здравословно“, „диетично“ и „с малко мазнини/захар“ веднага създават ефекта на ореола за дадената храна или напитка. И ние автоматично изключваме възможността за правилна преценка задавайки си въпроси като дали, по колко, колко често и т.н. Примерът със Snackwell е точно такъв.

Маркетолозите много добре знаят това и го използват активно за да помагат на клиентите си да правят повече продажби и да печелят повече. В ресторантите хората са склонни да си поръчат повече храна, ако започнат със здравословна салата. Хората, купили стоки на намаление харчат повече пари , отколкото са планирали. Залепването на етикети като „без глутен“ или „без захар“ продават като луди. Полезните зехтин и авокадо оправдават огромното количество мазнини и калории, с които още от салата си превишаваме нужните за деня. „Здравословното меню“ даже и във вериги като МакДоналдс ни освобождава съвестта и се нахвърляме върху още и повече и още едно след това…

Но да оставим етикетите. И красотата, с която започнахме, също продава фитнес стоки.

Кога за последно видя диета, тренировъчна програма или хранителна добавка без някоя секси фигура до нея?

Какво е ефект на рогата (дяволски ефект)?

Дяволският ефект, наричан още ефект на рогата, е точно обратното: в случая почерняме някого или нещо заради една лоша негова характеристика.

У нас като гледаме мач децата казват, че всички футболисти на противниковите отбори са лоши. Е, и на мен ми се иска да са лоши играчи и Арсенал да може да ги побеждава, ама… 😀

И най-здравословната рецепта (ако може да се изразим така) автоматично става лоша, ако е снимана с лошо качество. Или не е поднесена от секси блогърка…

Програмата на някой с 20 години стаж не струва, ако не е сниман нацепен. Но програмата на 20 годишен пич е супер, щом се е снимал по плочки за нея…

Мацките не дават и левче за програма от фитнес професионалистка с малко дупе, но ще счупят касичката за такава от някоя аматьорка с голямо дупе в клин. Нищо, че не се вижда това под клина мазно ли е, мускул ли е….

Сигурен съм, че тук веднага ще се сетиш за още много примери свързани с храни и тренировки, така че да минаваме натам.

Да свалим здравословния ореол!

Да свалиш ореола на някого значи да го видиш в истинската му светлина.

Време е да свалиш ореола и рогата от тренировките и храната!

И да започнеш да си ги избираш според теб, твоите особености и твоите цели. Или, както казвам, „Тренирай умно“ и „Храни се разумно“.

Най-малкото махни от режима си храните, които ти причиняват подуване, газове, запек, слузообразуване и т.н.

Има ли значение колко суперхрана е бобът или чията, ако теб те подува и не смееш да излезеш сред хора?

Има ли значение колко нацепени са трениращите по дадена програма, ако на теб тя ти скапва имунитета и постоянно си като парцал?

Има ли значение колко хора хвалят кетото, ако на теб ти пада косата, не ходиш до тоалетна и продължаваш да дебелееш?

Правилото за калорийния баланс си важи, независимо като каква ти се рекламира храната

Може да надебелееш (и да се разболееш!) само със здравословни храни, а може и да отслабнеш само с боклуци.

Вече ти казах за Snackwell. Казах ти и за веганите, които си докараха проблеми от прекаляването с мед, фурми, ядки.

Но с мед, фурми и ядки се правят много веган торти. Да, те са био, без мляко, веган, органик, със здравословни продукти и т.н. Ама…това ги оправдава само пред психиката ти. За тялото ти едно парче веган торта в повечето случаи е много по-лошо от едно парче обикновена торта – в общия случай веган тортите са с много повече захар, мазнини и калории. То и за джоба ти де – веган тортите са много по-скъпи 🙂

За съжаление маркетолозите още не са научили как да манипулират телата ни като психиките ни. И телата ни разграждат храната до прости вещества като аминокиселини, мастни киселини и захари. Когато прекалим с тях страдаме независимо колко висша е моралната причина, поради която сме ги приели.

Повече по темата за калорийния баланс и отслабването с боклуци може да видиш тук.

Твоето тяло си има лимити, които не зависят от това кой ти прави тренировката

Казаното горе важи и тук: тялото ни е изградено от мускули с определено съотношение на фибрите, с определена дължина и с определени залавни места. Костите ни са различни по дължина и дебелина. Нервната ни система е различна, дихателната е различна, сърдечносъдовата е различна…

Всички знаем как е тренирал Арнолд, а втори като него няма. Гледам имало и сериал за Кардашианките, ама други чак такива заоблености като тяхните нямат…

А не е като да не се продават програми тип „Тренирай като мен и ще изглеждаш като мен“…

Всъщност достатъчно подробно по темата съм писал тук.

Как помагам на хората?

С всеки работим индивидуално. Някои въобще не страдат от синдрома на здравословния ореол, докато други бая са се подхлъзнали…

На част от хората им е достатъчно само да им изготвя подходящия план и те си го следват. Периодично отговарят на анкетите, качват новите мерки и, при нужда, им актуализирам нещата.

Други искат и да ги следя по-строго докато го правят. Те предпочитат всеки ден да се отчитат, за да не кръшкат (много).

Но има и трети тип хора. Те имат нужда от по-сериозна работа и голяма промяна в навиците. С тях не е толкова лесно, защото освен да проумеят нещата трябва да променим и поведението. При тях много голямо внимание обръщаме на избора на храна. В доста от беседите ни се оказва, че говорим повече за невромаркетинг, отколкото за хранене или трениране.

Но пък това е начинът – не всеки успява като му отвориш очите, на някои хора си им трябва по-сериозно обучение…

Надявам се тази статия и връзките в нея към другите ми публикации ти отвориха очите и няма да се поддаваш повече на здравословния ореол и ефекта на рогата. За да може да постигнеш ефективност с тренировките и храната 😉

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!