Трите причини да се убиваш от тренировки и да не отслабваш

 

Знаеш ли кои са повече от китайците?

Мераклиите да отслабнат 🙂

Тия, дето не полагат никакви усилия е ясно, че ще си останат само с желанието. И най-много да си дадат парите за поредния чудо детокс или магическо хапче.

Но има и много други, които са на обратния полюс – полагат големи усилия скъсвайки се от тренировки, но са си дебели.

Ако си от тях – тази статия е за теб 👇

И така, първо нека да видим кои са:

Трите причини да се убиваш от тренировки и да не отслабваш

Това са:

Обикновено хората се досещат за първата, но другите 2 им се струват странни и им е трудно да ги осъзнаят и повярват. Затова те съветвам като имаш достатъчно време и свежест да прочетеш по-подробно „Нали тренировките горят калории“ и „Колкото повече тренираме…„. Както и връзките в края им.

А сега нека да разгледаме накратко

Третата причина да се убиваш от тренировки и да не отслабваш

Логиката е такава – всеки иска смайващи резултати за отрицателно време. В такъв случай бруталните тренировки ще изгорят възможно повече калории и по-бързо ще постигнем желаното тяло. А освен това ще може и да ядем повече, все пак тренираме яко, нали?

Да, ама… един злодей с много симпатично име не мисли така 🤬

Това е симпатиковият дял на вегетативната нервна система. Както казах, той не е чак толкова симпатичен като неговият балансьор – парасимпатиковият. Защо ли?

Далеч по-симпатично от състоянието „бий се или бягай“ е „почивай и храносмилай“, нали? Е, симпатиковият дял отговаря за първото (стреса), а парасимпатиковият – за второто (биченето на айляк).

В идеалния случай тези 2 състояния се намират в баланс, който наричаме нервен тонус. Стресът ни дава сигнали да се развиваме, след което парасимпатиковата система ни възстановява и адаптира спрямо стимулите, които стресът ни е дал. Тренираме умно с цел горене на мазнините, тялото ни получава сигнала да мобилизира повече мазнини от мастните ни депа, те се извличат от там и изгарят: бам! – паласките намаляват. Или мускулите – тренираме за по-големи бицари или дупе, парасимпатиковата система е получила указанията за това, възстановява ни и прави желаните мускули…

За съжаление съвременният начин на живот се характеризира с повишени нива на стреса, т.е. в все по-доминиращ симпатиков дял. Това означава постоянно влияние на различни стресори, които отключват и засилват редица негативни реакции на организма.

А това, което ни трябва, е не хронично високи нива на стреса, а контролиран стрес.

Ей тук е тънкият момент, заради който много хора са дебели!

Когато говорим за стрес имаме в предвид основно кортизола. Това е хормонът на стреса. Нивата му се увеличават след всеки физически или емоционален стрес.

Повечето клетки в тялото ти имат рецептори за кортизола, така че при стрес всичките ти системи получават сигнала и реагират по съответния за тях начин.

Неща като храносмилане, репродуктивна и имунна система например намаляват своите функции в отговор на повишения кортизол.

Освен това кортизолът влияе върху възпалителните процеси, кръвната захар, изгарянето на мазнините и съня.

Помисли си колко по-трудно ще ти е да си постигнеш фитнес целите, ако:

  • по-често и по-продължително боледуваш
  • по-трудно тялото ти стимулира изгарянето на телесните мазнини
  • кръвната захар постоянно ти е висока
  • развиваш инсулинова ресистентност
  • нивата на тестостерона ти намаляват (а той е важен за изгарянето на мазнини и за правенето на мускули и при жените)
  • нивата ти на серотонина намаляват (все по-рядко се чувстваш добре и все по-често изпадаш в депресии)

И когато някой с прекалено много стрес в ежедневието си се метне и на убийствени тренировки всичко, което постига е още по-висок кортизол 😱

И само си прави по-трудни нещата 😭

Споко! Има решение на проблема. И то е:

За да блеснеш на плажа, в инстаграм и мола – Овладей си кортизола!

При „нормални“ условия нивото на кортизола е най-високо сутрин и през деня намалява. Освен ако не ни дразнят всичките идиоти покрай нас, естествено 😀

Другото време, когато искаме повишен кортизол, е докато тренираме умно. Добре направената тренировка е стрес, който казва на организма ни да ни възстанови и изгради още по-здраво, силно и хубаво тяло.

През останалото време целта е да държим нивото на кортизол възможно по-ниско.

Демек едното нещо е добре подбрани за теб тренировки.

А другото е да поработиш върху стреса през всичкото останало време.

Как го правят най-добрите?

Виж, истината е такава: има много яки тренировки. Има такива по клипчета в ютюб, с които да си тренираш у вас. Има и такива в групова обстановка, където заедно с другите да се надъхвате, излизате от зоната си на комфорт и т.н. А дори и самостоятелно или лично с треньор да тренираш, пак може да се смажеш от мегаяката тренировка.

Те наистина работят добре и имаме хиляди примери за супертела направени у дома с тренировки от ютюб, в крoсфит боксовете, залите за групови тренировки или в „нормална“ фитнес зала.

Обаче те освен постоянство изискват и ниски нива на кортизола ти. Както няма да постигнеш желаното тяло ако не тренираш и не внимаваш в храненето, така и няма да успееш, ако стресът ти е прекалено висок от прекалено много време и се метнеш на прекалено стресиращи тренировки. (нарочно повтарям и потретвам „прекалено„!)

Даже във втория случай вместо да получиш желаното тяло ще си направиш нещата още по-трудни, а може и да се контузиш.

Затова топ треньорите не гледаме на всеки нов клиент като на поредния последовател, който да впечатлим с това колко яки тренировки правим.

Вместо това се опитваме да разберем дали въобще първата стъпка е да добавим и стреса от тренировките или е по-добре да се поработи малко по намаляване на стреса и оправяне на храненето на дадения човек. Да, може да започнем и веднага с тренировките, но трябва да го караме по-леко с тях – те да са по-скоро възстановителни и подготвителни, отколкото унищожителни.

Ок, ясно, ама ако не искаш да работиш лично с треньор, а да си тренираш самостоятелно или в група?

Тогава 👇

Какво да направиш?

Казах ти трите причини, които ти пречат да отслабнеш. Ами нека тогава ти дам и три решения за проблем с кортизола:

  • следи си подходящите биометрики
  • избирай си подходящите тренировки
  • работи си по намаляването на стреса

Това значи да си хванеш нещо, което периодично да измерваш и така да следиш как си със стреса и възстановяването. Това може да е контролната пауза, пулсът в покой или HRV. Дори да имаш планирана тренировка – ако биомаркерът ти казва, че си назад с възстановяването, то по-добре да я направиш, но изменена спрямо моментното ти състояние. Например вместо планираната тежка тренировка да направиш някоя възстановителна, или направо вместо тежестите да се метнеш на йога постелката за нещо релаксиращо и зараждащо, вместо стресиращо и изцеждащо.

И докато за тренировките бизнес нишата не е толкова голяма и лесно може да си избереш с кого и какво да тренираш, то по въпроса със стреса е пълно с всякакви книги за самопомощ, програми, предизвикателства, системи, школи, коучове и т.н.

Както и с тренировките, така и тук може да работиш самостоятелно, а може и да намериш твоя учител, който да те води пътя към новото ти аз.

Важното е да осъзнаеш колко е важно намалиш стреса и направиш необходимото по въпроса.

А като намалиш стреса ще намалиш и сланините.

И ще започнеш да се харесваш повече.

И ще започнат и околните да те харесват повече.

И живота си ще започнеш да харесваш повече.

Направи първата стъпка още сега като харесаш и споделиш статията

Благодаря ти! 🙏

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!