Ами аз обичам и хляб, обичам и спагети с песто, обичам и плодове и бих заменила десет пилешки пържоли за една порция спагети.

Скъсвам се да ям месища, яйца, масло и авокадо без нищо сладко и тестено и не мога и не мога да издържам – само ми е студено,постоянно съм гладен и даже съм свалил 2 сантиметра от ръцете,а нали искам да качвам маса?!?

Из писма на клиенти, желаещи онлайн консултация

Какво е добре да знаем?

 • Въглехидрати са захарта, медът, плодовете и соковете от тях, хлябът и хлебните изделия, картофите, оризът, варивата и т.н. Сладките неща също са (или съдържат доста) въглехидрати – шоколади, торти, кексове, вафли, локуми, натурални сокове, безалкохолни напитки и т.н.
 • Хората имат различна толерантност към въглехидратите, инсулинова чувствителност и инсулинова резистентност и не можем да ги слагаме под един общ знаменател давайки категоричен отговор на въпроса „Да ядем ли сладко?“

Какво ще научим от настоящата статия?

 • Един прост и доста ефективен тест да проверим дали толерираме добре въглехидратите. Ако сме ок с тях, то не само няма нужда да се лишаваме от сладко, а дори напротив!

Да ядем ли сладко?

Това бе изписано с големи bold-нати и оцветени с червено букви в мейла, който група колежки ми пратиха преди време. Направо ми извади очите. Но все пак реших да им помогна да не си вадят душите мъчейки се с какви ли не чудодейни многообещаващи диети. Та тея шест на брой мацки се бяха скъсали да пробват диета след диета и всеки опит се провалял като поне една от тях криввала от пътя. По време на писмото им не можели да се качват заедно във фирмения асансьор, който бил за 8 лица, но те шестте сами превишавали максималния допустим товар от 630 кг.

Аве…сложен казус. Чието разрешение бе неочаквано за тях и напълно очаквано за мен. Първата стъпка, която предприех, е да ги накарам една събота да се съберат в някоя от тях на гости и да хапнат палачинки със сладко…

Сега влизат шестте заедно с още двама по-дебелшки колеги и им трябват и няколко дъмбела, за да може да докарат до над 630 кила.

Но да се върна още по-назад:

Преди много много години, когато още първата ми зала в мазето на блока бе току що направена, информацията за тренирането бе оскъдна, а тази за храненето – още повече. Което, заедно с начина ми на мислене на физик, ми помогнаха да гледам критично на фактите и да ги анализирам, за да се опитам да си обясня кое как работи.

Днес, десетилетия след това, вече съм препълнен с информация, имам достъп до различни научни източници и мога да гледам и следя кое как се как влияе на различните хора.

И тогава, и сега, знам, че

Не може да слагаме всички под един знаменател

Тогава виждах, че някои реагират по един начин, а други – по съвсем друг, на едно и също нещо. Например забелязвах, че повечето трениращи под мое ръководство сваляха мазнини и се чувстваха по-добре на по-малко въглехидрати. Сега, например, срещам на много места съотношението 30/70, т.е. 30% от хората са оки с въглехидратите, а останалите е по-добре да внимават с тях. (Говоря за общото население, което не тренира професионално спорт, а по-голямата част даже не тренира и никакъв спорт)

Но да се върнем назад във времето, откъдето започнахме:

Тогава трима другари поехме по пътя към мегамасата – надъхани от сериите на Роки и изчели всичко от Еню Рангелов ние тримцата решихме да пробваме прословутата „клек в 20 повторения“, статията ми за която можете да прочетете тук. Та изчакахме да започне лятната ваканция, разпределихме графика коя сутрин в кой закусваме, т.е. на кой майка му ще купува и вари сутрин млякото и ще прави палачинките, и започнахме: лягахме си рано, ставахме по часовник, отивахме в дома на който се пада от нас тримата да ядем палачинки с мед и домашно сладко и да пием разбъркани яйца в прясно мляко. Час и нещо след това вече бяхме в залата и загрявахме за клека.

Иво и Ради питаха „Да ядем ли сладко?“, а аз им казах, че всичко е както трябва да бъде, направил съм храненията според книгите и списанията, и ще имаме нужда от енергия, за да избутаме програмата с клековете.

Аз и Иво вървяхме супер, още на втората седмица започнаха да ни питат бионаболче ли вземаме (то тогава май и нямаше други неща), а Ради стана още по-слаб. На тренировките ние с Иво направо изяждахме железата, а Ради гледаше да прилегне на лежанката. Първо си помислихме, че излиза тайно вечер, или гледа до късно ТВ, но той се кълнеше, че не е така.

И тогава ми просветна, че може би сме различни и реагираме по различен начин на храната. Като начало помислих, че е от яйцата, но сгреших – Ради ги спря и продължи да бъде сънен и отпаднал. Тогава реших, че е от въглехидратите и започнах да му ги намалям. И колкото по-малко мед и сладко слагаше, колкото по-малко палачинки като цяло изяждаше, толкова по-живичък беше. Накрая стигнахме до там, че ние с Иво млатехме палачинки като за световното, а Ради дъвчеше пържола със шепа орехи. И след това и тримата избухвахме в залата и растяхме като гъби без да пием дори и витамини, а изглеждаме като да зобим.

Сега вече знам, че

Различните хора имат различна толерантност към въглехидратите

И освен това знам как да подходя, за да разбера къде горе-долу по скалата за толерантност се намира даден човек. Защото толерантността към въглехидратите, инсулиновата резистентност и инсулиновата чувствителност са нещата, които ни спъват в стремежа към едно по-слабо и релефно тяло, а, оставяйки настрана естетиката, инсулинът води до много здравословни проблеми, които днес се превръщат все повече и повече в бич за съвременния ни, уж модерен, свят…

Днес използвам няколко начина: дали и доколко даден човек е толерантен към въглехидратите определям:

 • по дебелината на конкретни гънки (при измерванията с калипер, които правя);
 • чрез попълване на въпросник;
 • чрез лабораторни изследвания;
 • и…като я (го) карам да яде палачинки с мед или сладко. Йеееее 🙂

И след всичките приказки до тук, нека преминем по същество, т.е. към най-сладкия, третия от изброените варианти. Демек към…яденето на сладко 🙂

Да ядем ли сладко?

За да определя толерантността към въглехидратите на даден човек, просто го карам да закуси хубаво с комбинация от различни източници на въглехидрати и в следващите час-два-три следим как се чувства.

Т.е. искам да има и бавни въглехидрати (хляб, хлебни, макаронени, ориз…) и бързи въглехидрати (захар, мед, мармалад, плодови сокове…). Ето няколко примера за подходяща закуска за теста:

 • палачинки с мед или сладко
 • овесени ядки със стафиди
 • макарони на фурна
 • тост и плодово смути

И искаме да видим какво става в близките след сладката закуска часове.

Ако му се приспива и би заспал дори ако е на снимачната площадка на brazzers, то явно въглехидратите не са за него. По-добре да се ориентира към по-малко и по-бавни такива, ситуирани предимно около тренировката му.

Ако му идва power-a и се чувства сякаш може да повдигне планини, то тя/той е от щастливците, които не само могат, но даже и трябва да ядат повече сладки неща.

да ядем ли сладко - палачинки с боровинки
Сладката закуска

Ти от кои си? 😉

Преди месец някъде един от световните имена в тренирането сподели в новия си сайт как в „полеви условия“ може да определим дали сме толерантни към въглехидратите. И познайте какво пише Поликуин? Да, даааа, именно палачинки с кленов сироп му е примерът, с който ни препоръчва своя метод на теста. И, нещо повече, ако се „провалим“ на теста препоръчва да стоим на най-добрата, не само според него, закуска. Познайте коя? Припомнете си от примера ми по-горе с Ради. Да: месо с ядки!

Все пак не бързайте да ликувате! Ако си падате по модата, т.е. сте увлечени по fasting-a (което тук нарекох „новото черно“) или в капана на още по-модерните високомазнинни диети, то тестът със сладката закуска няма да бъде показателен. Защо – би трябвало да можете да си отговорите, ако не следвате сляпо някой от посочените типове хранене.

18 Коментари

 • Супер статия....отново...различно от общото плямпане на една тема "новото черно" или както там искат да го наричат! Благодаря Ласка
 • Емо
  Благодаря за статията. доста полезна и интересна. Сега ще пробвам. А като ям палачинки със сладко и след това седна в офиса и ми се доспи това значи ли че тялото ми не харесва въглехидрати или просто не харесва офиса :) ? И може ли да се пие кафе с палачинките или то изкривява резултатите?
  • Юли
   Правиш същото и у вас и виждаш дали факторът "офис" е фактор. Правиш същото със и без кафе и виждаш дали факторът "кафе:" е фактор ;)
 • Жени
  А задължително ли е тестът да се прави сутрин? В случай, че не се закусва изобщо?
  • Юли
   С първото хранене. В случая - обяда или когато там се "закусва".
 • Шшш
  Чудесна статия!! Благодаря, Юли!
 • dsw
  Подсещаш ме за отминалите ученически години и по-точно за един период в който се обядваше с катми и следваше тренировка. След няколко теста се оказа, че колкото повече са белтъчините, толкова по-добре протичаше тренировката. Ще опитам отново няколко варианта за следващата седмица и ще се върна да споделя. :)
 • Елеонора Ангелова
  Чудесна статия, както всички останали! Чета много неща, свързани с храненето, защото не ям месо и, нали знаете - вечният проблем с търсенето на белтъчини. Тренирам няколко пъти в седмицата, но явно доста бъркам с виглехидратите, защото си оставам с характерните за жените "мазнинки" по бедрата, от които няма отърване. Та - споменахте, че можете да споделите "въпросника за толерантност към въглехидрати", и ако все още не сте се отказали да го направите, ще ви бъда истински благодарна! Успех в мисията, която сте поели! Елеонора Ангелова
  • Юли
   С този възклицателен и две изречения подред хвалби усетих, че има уловка :) Мазнинките по бедрата от една страна са си ти женски (вие трябва да имате там повече от нас), от друга може твоят тип да е предразположен към натрупване там. Някои са в корема, има дори и жени, които нагоре трупат, а надолу са със слаби крака. Явно ти си от трупащите в бедрата. Но освен това там имаш и зависимост от други хормони, не само инсулина. Т.е. не бива да търсиш проблем само с въглехидратите. Виж как си с половите хормони и дали си набавяш достатъчно минерали ;) В твоя случай бих си намерил вариант на въртене (ротация), който да ме устройва най-много. И бих си погледнал и дали не правя прекалено много глупости с тренировките. А, да, въпросникът. Ако ми остнане време да го оформя като статия може и да го пусна.
 • Десислава
  На хранителен режим съм. Месо,зелена салата, ориз,сладък картоф,сурови ядки и банан. Искам да попита в кои от дните и какво сладко мога да хапвам?
  • Юли
   Дали, какво и кога може да каже изготвилият режима. Аз няма как да знам. Така поставен въпросът без да знам логиката на режима и нищо за теб е все едно да ме питаш "Как да стигна до Варна" без да знам с какво се движишш и къде се намираш в момента. Ако кажа "за час с колело", а ти си в Одеса, или кажа "3 дни с кораб", а ти си в Добрич...
 • AloZ
  Cъщото важи и за мазнини и въглехидрати, всеки човек има различно усвояване на веществата, всичко зависи от хормони,генни и най-вече начин на живот....няма универсална диета, против диетите могат да бъдат много опасни !! Нo е доказано че, спорта не вреди на никого, и само чрез спорт можем да разберем, повече за себе си !!! Dr. Nik :P :P :P
 • Силвия
  Много интересен тест... А как да тълкувам факта, че когато закусвам бавен въглехидрат със сладко след един час съм озверяла от глад? Сандвич със сирене, кашкавал или яйца е добре, но палачинки със сладко или сладки овесени ядки ме карат да огладнявам почти незабавно!
  • Юли
   Отиваш към групата на тия, дето им се приспива, т.е. не са много ок с въглехидратите. Интересно би било да се провери какво се случва, ако палачинката със сладко е за десерт след, примерно, омлет от 2 яйца и кашкавал. Освен това има разлика в калориите и захарите при сандвич и при палачинка със сладко. Малко калории и предимно от захар сутринта без тренировка са си доста сигурен начин да се огладнее по-бързо ;)
 • Ивайло
  Привет Юли, Попаднах на Вашия сайт в търсене на нова и нова информация относно ВМ НВ философия, която "изповядвам" от много време. Има страхотни статии, които чета, препрочитам и препоръчвам на хората, които виждат ефекта от този тип хранене. Аз също обичам да бъда скептичен към "сляпото" вярване в определени тези и подлагам всичко на съмнение, доверявайки се на инстинкта си и тялото си. Извинявам се, ако въпроса, който искам да отправя е засегнат някъде в статиите - все още не съм изчел всичко. Та...въпроса ми възникна от "Различните хора имат различна толерантност към въглехидратите" и се замислих, че много често обсъждайки този тип хранене, се говори за ползите за тялото "външно" и енергията, който всеки си набавя по различен начин. Какво е мнението Ви обаче за ефекта в дългосрочен план за здравето при ВМ НВХ и предимно Въглехидратното такова. Предварително благодаря....бъдете здрав!
  • Юли
   Може да си здрав и с ВМ, и с ВВ хранене. Въпросът опира до дали някое от тях не ти е противопоказно точно за теб (здравето ти се влошава на него) - тогава се изключва дадената крайност и остава изборът между другата крайност и балансираното хранене. А факторите на влияние върху здравето са много: - някои, особено северните народи, могат да карат цял живот на ВМ. Други, от нас надолу през Средиземно море, е трудно да живеят на топло и около много растения и да бухат само мазни мръвки; - хората имат различна метаболитна гъвкавост - едни са добре и с В и с М, други е по-добре да предпочетат само едното; - психиката също играе роля. Ако следващата хапка мазно месо ще ме убие, то вече е ясно, че не бива да ям мазно месо. Но ако нямам проблем със или без мазно месо, то вече ще избера това, което няма да ме товари психически. Примерно ако живея с веганка ще се съобразя с нея поне вечерта да не ям месо; - във връзка с горното - ако копнея за хляб и го сънувам всяка нощ, то няма да стоя на ВМ и ще си ям въглехидрати; - ако в компанията ми се яде едно, а аз всеки път страня и си нося/ям друго, то социалният ми живот няма да е много ок нито за мен, нито за тези около мен. Затова аз предпочитам балансираното хранене, което е съобразено и със собствените особености - какво обичам да ям, какво се яде покрай мен, кога се яде покрай мен и т.н. В новата ми статия даже засегнах тоя въпрос: "Здравословно е това, което ни прави здрави, т.е. клиничните ни показатели са в норми и се чувстваме добре". Относно форумите и групите искам да ти кажа една история. Преди време трябваше да сменям колата - имах Опел Тигра, но вече се роди първото дето и стана тегаво с нея да се пътува. Та разтърсих се и, естествено, попаднах на форуми. Една от колите, които гледах, бе Дачия. Във форум за Дачия един пич беше написал, че той в Италия е карал Ферари, а шефът му сега има Ламборджини и му го дава от време на време да поджитка, но по-хубава возия от Дачията нямало. Леко се посмутих, но продължих да чета. И във форум на Фолксваген един пич си беше написал нещо от рода на: "Ок, ясно е, че тук трябва да си хвалим ФВ-тата и да храним другите, но лично за такъв тип кола аз бих избрал една от..." и бе посочил марки на френски и японски автомобили. Та така и с диетите и т.н., в групите има основно нацита, които следят строго да не се кръшне от праведността. Имам хора с опит от групи, с които работата ми почти няма нищо общо с диетологията, а е предимно психология. Даже съм пращал хора на психолог, който да им помогне първо да преодолеят страха от въглехидрати (от ВМ групите), преди да мога аз да им помогна с храненето, защото в психологията не съм достатъчно добър. Така че наблюдавай се и си пречупвай всичко през себе си. Дори и всички останали да твърдят друго. Особено пък ако твърдящият има парична изгода от дадената работа.
 • Лина
  Здравей ,искам да попитам ,нормално ли е при ниско въхлехидратна диета винаги да се чуествам супер отпаднала ,без никаква сила и раздразнителна.Също така ,малко ми е неудобно да го.споделя тук ,но на работа закусвам 4,5 бр маслени.сладки и ми държи сито до 13:30 ,чувствам се добре.Пробвала съм други закуски ,белтачинни и огладнявам много по - бързо и ям повече.
  • Юли
   Да, може да се чувстваш отпаднала на нисковъглехидратна диета. Особено, ако не е ок този начин на хранене за теб. И ОСОБЕНО ако не си си сметнала нещата както трябва и си в голям дефицит на калории и/или дефицит на микронутриенти. Отделно стресът може да влияе доста (преуморяваш се, претренираш, недоспиваш)... Маслени сладки може да значи нещо с доста захар, а може и да няма въобще захар, а да са овкусени с подсладител без калории и захар... Щом си ок със сладките - ядеш си ги тях сутринта и след това гледаш останалите хранения да са хубави с качествени източници на храна. Не гледай на диетите като някакъв закон, а виж цялостната картинка - калории, макро- и микронутриенти и т.н. Това, че някой някъде хвали някоя диета не значи, че и ти трябва точно така да ядеш.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!