A couple that lifts together…

… SAYS TOGETHER*… к’во мисли за Залата 🙂
*Играта на думи е по циркулиращите картинки в социалните мрежи, на които има трениращи заедно двойки и задължителния надпис „A couple that lifts together stays together“.
В случая говорим за Краси и Явор – двойка от трениращите в Залата, които се свързаха преди няколко месеца с нас и се възползваха от опцията ни за тренировка с партньор/приятел. Оттогава неизменно са на линия в уречения час и тренират заедно при Надя. Всеки е с различни възможности и цели, а, както ще видите, и с различни впечатления от досегашното си пребиваване при нас.
Помолихме ги да кажат по няколко реда и ето какво се получи:

Красимира Карамфилова:
Краси в действие
Краси в действие
Никога не съм се занимавала със спорт. Всъщност в училище бях всичко друго, но не и спортна натура. Общо взето нямам грам опит, освен няколкото месеца фитнес преди бала.. 😉
Оправданието ми цял живот са били различни здравословни проблеми. Като дете бях невероятно болнава. Вируси, инфекции, детска епилепсия, сърдечна аритмия и прочие и прочие. За капак на всичко, имам някакъв хроничен проблем с коленете. Докато учех в Англия, от влажното време, не можех да качвам стълби, куцах и прочие.
Работя в офис и през последните няколко години липсата на движение ми се отрази най-видимо както физиката ми, така на цялостното ми здравословно състояние. Бях качила някой и друг ненужен килограм, изглеждах ленива и и болнава. Чувствах се по същия начин.
От ноември с приятеля ми посещаваме редовно Залата на Юли. Тренира ни Надя. За разлика от него, аз нямах за цел да тренирам на по-високо ниво. Исках просто да бъда здрава и да се чувствам добре.
Надя се отнесе невероятно професионално с мен. На първата тренировка, с Юли видяха какви са проблемите ми и ми направиха програма, която е пригодена към моите нужди, цели и начин на живот.
И така мина зимата.
До ден-днешен, преди всяка тренировка, Надя ме пита как са коленете ми, как се чувствам и адаптира програмата според състоянието ми през деня. За първа година не съм обездвижена и нямам постоянна силна болка в коленете. Имунната ми система е доста по-силна. Не е нужно да изпадам в детайли колко по-добре изглеждам визуално, важното е, че се чувствам тонизирана, здрава, по-лесно понасям стреса в офиса. Открих, че най-доброто лекарство за пулсиращата ми от болка глава в края на работния ден е една хубава тренировка.
Много често колегите ме питат дали не ми е скучно. Отговорът е: „Никога!“.
Залата на Юли не е типичният фитнес с машини, в която треньорът ви казва да ги обиколите и ви оставя сам. Упражненията са различни, разнообразни и забавни. Атмосферата е приятелска и хората, които ходят там, са отишли, за да се грижат за себе си, а не просто за да кажат, че тренират. Треньорката ми ме мотивира да продължавам напред. Кара ме да се чувствам добра в това, което правя и ме амбицира да издържа поне още едно повторение. 😉

Явор Яковлиев:
Явор в действие
Явор в действие

 

В началото на 2013-та се запалих по street fitness и близо година го практикувах в кварталната фитнес зала и на открито. Тренировките ми се състояха главно от набирания, лицеви опори и кофи, като изпълнявах упражненията със собствено тегло или с добавена тежест. В началото бях доволен от натоварването и ми беше интересно да откривам и преодолявам нови физически предизвикателства.
През годините винаги съм обичал да спортувам, като повечето от тренировъчния ми стаж се състоеше от бойни спортове. Никога дотогава не бях вдигал тежести в истинския смисъл на думата и когато започнах със street fitness, бързо се запалих. Открих, че това е нещото, което ми е липсвало досега в любителския ми спортен живот. Бях стриктен в тренировките и в хранителния си режим и резултатите за това време бяха налице.
Въпреки всичко, през този период винаги ми е липсвало едно важно нещо, а именно човек, който да ми показва и да коригира грешките в изпълнението на упражненията, тренировъчната ми програма и т.н. Тогава посещавах типичния квартален фитнес, защото ми беше адски близо до вкъщи, а и в района нямаше друга свястна зала. Знаех, че там няма да намеря въпросния човек, защото фитнес инструкторите бяха неквалифицирани, а на всичкото отгоре им беше забранено да показват на клиентите си различни видове базови упражнения.
След като не спирах да чета за функционален начин на трениране, започнах да разбирам, че макар стрийт фитнесът да развива много качества, има и други аспекти, които са от първостепенна важност за физическото израстване. Чувството, че изпускам много от здравословните ползи, които ти дава изпълнението на най-базовите упражнения (клек, лег, мъртва тяга, военна преса, гребане), се засилваше с всеки изминал ден. И така, докато не се преместих в ново жилище и в нов квартал.
Старата фитнес зала не ми липсваше, защото знаех, че местенето е идеален повод за едно ново начало. Този път бях решен да намеря място, където да не правя компромиси с тренировките си и да науча нещата, които винаги са ми убягвали досега.
Започнах да чета онлайн информация за Залата на Юли. Разбрах, че там работят квалифицирани треньори, които са наистина запалени и си разбират от работата. Бърз поглед на сайта им и базовите условия, които предлагат, ме накараха да отида.
Вече почти половин година без пропусната тренировка, мога да заявя, че очакванията ми се оправдаха на 100%. Средата е предразполагаща за развитие, треньорите и трениращите са приятелски настроени. Това създава идеалната атмосфера да се отпуснеш и да дадеш най-доброто от себе си.
Професионализмът и вниманието към детайлите, с които работят Юли и Надя, ти дава увереност, че градиш една солидна основа за продължително трениране през годините. Нещо, на което прекалено малко хора обръщат внимание.
На първата тренировка, която проведоха с мен и приятелката ми, бяхме подложени на серия от физически тестове, с цел да открият всички дисбаланси в тялото, причинени от миналите години спорт. Дисбаланси, които притежават 99% от трениращите хора, но само опитното око на наистина квалифициран треньор може да види от пръв поглед. Дисбаланси, които в даден момент могат да доведат до тежки контузии. Особено, когато тренираш с големи килограми и с този тип движения, натоварващи цялото тяло.
С течение на времето започнахме да изчистваме въпросните подводни камъни, чрез правилно структурирана тренировъчна програма, направена за личните ни нужди и цели. След няколко месеца тренировки се чувствах в пъти по-силен от преди и доста по-уверен. Тялото ми започна да работи като едно цяло, като предишни болежки тук-там от даден тип упражнения изчезнаха. Бях изключително добре подготвен, да мина на следващия етап, а именно ученето на самите базови упражнения.
Според мен, едно от най-важните качества на добрия персонален треньор, е да умее да преценява характера на трениращия и така да нагласи подхода си спрямо него, за постигане на максимално бърз и ефективен прогрес. Надя притежава това качество и умее по деликатен и същевременно дисциплиниран начин да те мотивира.
Можеш да разбереш кога един специалист се нагажда по възможно най-добрия начин спрямо различните хора, които тренира, именно когато видиш как се отнася към 2-ма коренно различни характера, трениращи заедно. Отново пример за това сме аз и приятелката ми. Двамата имаме различни цели, различен начин на трениране и когато Надя направи на някой забележка от рода на „много почиваш„, усещаш различния тон, с който го казва, в зависимост към кого се обръща. И в двата случая подходът й действа мотивиращо за съответния човек.
Друга силна страна на Залата е Юли, от когото може да черпиш много знания, независимо дали става въпрос за здравословно хранене или тренировки. С дългогoдишния си опит и множеството си публикации, е способен да ти даде съвет, без да те вкарва в някакви наложени граници. Най-ценното на това е, че те подтиква да намериш сам най-верния за теб път.
Харесва ми, че и той, и Надя са отворени към множество режими на хранене и трениране и не ти налагат стриктни норми. Съобразяват се с целите, желанията и начина ти на живот и успяват да изградят една перфектна среда, в която да прогресираш и да се чувстваш добре.
Независимо дали целите ви са бодибилдинг, силово и функционално трениране, стронгфит, силов трибой или просто искате да тренирате за здраве и тонус, Залата на Юли е перфектният инструмент, с който да ги постигнете. Няма значение дали сте напълно начинаещ или напреднал, силна страна на професионалния треньорски екип е да се нагоди според нивото ви и да ви помага да се развивате.

 

 

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!