Здравословно ли е да си нацепен(а)?

 

 

Ясно е, че колкото по-малко телесни мазнини имаме, толкова по-нацепени ще изглеждаме. Ооо, йе! 🙂

Обаче дали не съществува възможност да прекалим в стремежа си да намалим мазнините и така да стигнем до проценти, които вече не са здравословни? Ооо, не! 🙁

Хайде да видим:

Има ли здравословна долна граница на мазнините?

Можем да срещнем различни отговори на въпроса.

Например: под 8% за мъжете и под 14% за жените се появяват негативни реакции като липса на менструален цикъл при дамите или прекалено ниски нива на тестостерона при мъжете. Смятам няма нужда да обяснявам здравословно ли е това…

Но трябва да вземем впредвид следните два фактора:

  • процентът телесни мазнини зависи и от начина на измерване
  • кога се появяват нежелани (нездравословни) реакции зависи и от конкретния индивид

Затова аз не се осланям на конкретни общовалидни цифри, а използвам обратната връзка от съответния човек. Т.е. внимавам за следните…

Ефекти при прекалено ниски мазнини

Има неща, които може да следиш, за да знаеш кога минаваш долната граница на телесните си мазнини:

  • тия намаляват и изчезват: либидо, цикъл (при дамите), работоспособност, имунитет, способност за концентрация, брой на сперматозоидите (при мъжете)
  • тия се появяват и се засилват: умора, раздразнителност, проблеми с възстановяването от тренировките, депресия, електролитен дисбаланс, брадикардия (твърде нисък пулс), аритмия, болежки в ставите, суха кожа

Ето ти го направено удобно за споделяне:

Разбира се, повечето хора не стигат до тези симптоми, защото много преди това гладът ги е победил. И са се отказали от строгите диети и прекомерното трениране.

Но пък има такива, които са прекалено мотивирани, треньорът им се кара или просто не чувстват глад.

Ако си от тях и наблюдаваш повече от споменатите ефекти, то значи пред теб стои въпросът…

Какво да правя като усетя, че минавам границата?

Тук отговорът зависи от кой си и за какво се бориш.

Ако ниският процент мазнини е свързан с професията ти, т.е. така си изкарваш парите (състезатели, модели,…), то стискаш зъби и търпиш. Ефектите са обратими, след излизането на сцената и снимките започваш да ядеш повече и постепенно нещата се оправят…в почти всички случаи.

Ако си от любителите, то вече е добре да си помислиш. Най-вероятно може да преживееш някоя и друга седмица с намален фокус, работоспособност и т.н.. Това е цена, която може би си заслужава, за да изглеждаш блестящо на запазената дата за фотосесия, сватба и т.н.

Ако, обаче, нямаш по-сериозни планове, то е много важно добре да помислиш дали да продължиш.

Аз бих дръпнал малко спирачката. Бих увеличил леко телесните мазнини, за да изчезнат всички появили се ефекти от преминаването на границата. Това е и нещото, което съветвам хората, с които работя. Но тук съм длъжен да кажа, че не подготвям фитнес състезатели. Иначе разговорът щеше да е друг.

По-важното е, че тук идва и следващият въпрос:

Обречени ли сме на един процент телесни мазнини?

Не, не сме. Това, че сега на 15% телесни мазнни започваш да усещаш гореизброените симптоми не означава, че никога не може да слезеш под 15%. Може би след няколко месеца тялото ти ще е ок и на 14. Не се отчайвай, просто за към настоящия момент си знай, че е по-добре да върнеш стъпка назад.

Която може да е само за да направиш после 2 стъпки напред 😉

Останалото не е задължително:

Да се похваля, че меря не само мазнини, но и дебелини 🙂

Примерни от практиката ми

Аз меря телесните мазнини с помощта на висок клас калипер и формулата на Паржискова с 10 гънки. Най-ниският процент мазнини, който съм измервал, бе 4,4% в деня на състезанието на една дама. Но това, както видяхме, е краен случай.

Най-ниският процент „нормални“ телесни мазнини бе 8,1%. Жената каза, че си има редовен цикъл, енергия да си подскача с домашните тренировки, които прави и т.н.

За сметка на това съм мерил и доста жени, които вече имаха проблеми с цикъла вследствие на неподходящи диети и тренировки при проценти над 14, над 15 и т.н. Просто нещата са индивидуални и зависят от много фактори. Затова и, както вече казах, в практиката ми не се осланям на конкретни общовалидни цифри, а използвам обратната връзка от съответния човек.

А, да, за обречеността. Мерил съм мазнините на дами, които нямат цикъл вследствие на спазването на състезателни диети. И то при условие, че имат бая мазнини да свалят и няма нужда от много строго хранене. След време с тях сме стигали до по-ниски проценти мазнини при наличието на цикъл, либидо, липса на раздразнение и т.н. Да, положили сме усилия и е отнело време, но са постигнали по-здраво тяло с по-малко мазнини като са яли повече.

А ето ти и една история, която е чудесен пример на казаното дотук -> ЦЪК!

Каква е твоята история?

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!