Какво да ям на…сватба?

 

Казват, че Нютон се вдъхновил за своя закон за гравитацията от една падаща ябълка докато пиел чай. Е, и аз вчера докато си човърках из салатата се вдъхнових за една нова поредица 🙂

Става въпрос за „Какво да ям на…„, чийто пилотен епизод ти предстои да прочетеш. В нея мисля да споделям личен опит как се справям с различните „тежки“ житейски ситуации. Ще те водя по течението на мислите ми. И ще ти подхвърлям и полезно инфо докато го правя. Вдъхновен не само от Нютон, но и от Джани РоДари, ще пускам няколко варианта за край на всяка част от поредицата. Така хората, които се хранят по различен начин, може да видят как да реагират. Все пак едни ядат балансирано, други са на повече мазнини, трети пък си нагъват повече въглехидрати…

Е, да започваме:

Какво да ям на…сватба?

Чакай малко предистория да сложим. Нали знаеш, преди да се стигне до сватбата трябва да има запознанство и т.н. 😉

Та бяхме поканени на вечерна сватба откъм родата на жената. Знаех кой ден ще бъде сватбата. И че тъщата ще пристигне у нас с прясна питка следобяда.  Трябваше да си направя така деня, че да мога да изям няколко парчета от питката на тъщата + още благинки вечерта. На сватбите най-изкусителни са ми тортите, защото много обичам сладките неща. Освен това по такива мероприятия винаги се намират хубави домашни производства вина и ракии, както и маркови напитки с високо качество. Демек исках да си пийна и похапна сладко. А тъй като на тържеството щеше да присъстват няколко баби с диабет, то със сигурност щеше да има поне 2-3 парчета торта за мен 🙂

Т.е. казусът за решение беше:

какво да направя, за да може да ям питка следобяд и вечерта да пия ялкохол и изям няколко парчета торта?

Решението на проблема следва две стъпки:

  1. Прецени какво ще консумираш вечерта
  2. Виж какво още ти остава до нужното за деня и го изяж през останалото време

И така, аз знаех, че следобяд ще има въглехидрати (питката), а вечерта ще ми дойдат доста мазнини и захар от сладкото. Плюс щеше да има и алкохол, което горе-долу си е захар също. Протеините надали щяха да са много, защото по заведенията не се слагат количества като за трениращи.

Аз обичам сладки и зърнени неща (макаронени и тестени). От друга страна трябва да хапвам повече протеин, за да не си губя мускулите, защото телесният ми тип си е типичен skinny fat, т.е. хърбав с много сланина отгоре. Цената, която плащам, за да ям много въглехидратни неща (бисквити, макарони, ориз, хляб, плодове,…) е ограничаване на мазнините. Просто мазнините и въглехидратите са източници на енергия, и ако едното ми е много не може и другото да е много, защото иначе ще стана един склад за енергия като човечето на Мишлен 🙂

Значи ми оставаше през деня да изям достатъчно протеини с възможно по-малко мазнини и въглехидрати. И щеше да не ми е проблем да ям питка, да пийна алкохол и да изям 2-3 парчета торта.

Ето и…

Как се справих с проблема

Напоследък сутрин ставам и си правя юфка със сиренце. Юфката е въглехидратна храна, която има и малко протеин. Сиренето е мазна храна, която има и доста протеин. Прецених, че може да пропусна закуската (да направя ден с Периодичен Пост) и така ще спестя малко мазнини и въглехидрат за по-късно, която мога да ги изям от по-вкусните неща.

Така първото ми хранене дойде по обяд, в което хапнах пилешко бяло месо с ориз.

Бялото пилешко е чист протеин (практически няма мазнини), а оризът е въглехидрат с малко протеин и мазнини (от маслото сложено при готвенето). За разлика от юфката оризът поема далеч повече вода, т.е. той е по-обемист въглехидрат. Така приех достатъчно като обем храна без да има чак толкова много въглехидрати. По-обемната храна засища повече, както писах тук.

Следобяд пристигна тъщата с още топлата и изкусително миришеща питка. Питката си е основно въглехидрат, като има малко мазнини и малко протеин. За да си добавя достатъчно протеин изпих 2 дози такъв на прах. И след това изядох няколко парченца питка. Но доста бавно, за да им се насладя повече. А и да използвам друга фитринка, която държи глада на разстояние – бавното хранене.

Дотук добре, бях спестил почти всичките си мазнини и доста въглехидрати за деня и бях си набавил повечето от нужния ми протеин.

Оставаше сватбата. Знаех, че ще има салата като начало. Зеленчуците са полезни, тряба да ги ядем на всяко основно хранене. Освен това са обемисти, т.е. също засищат. Проблемът бе дали няма да са предварително овкусени с мазнина (олио, зехтин). Ако към тях има добавени мазнини (сирена, маслини,…), то не ми е проблем да не ги изям. Но ако е сипана мазнина и омешана, вече не трябва да ям салатата.

Салатата

Като седнах на предвиденото място видях, че има поставени олио и зехтин, т.е. най-вероятно в салатата нямаше да има.

И наистина се оказа така! Салатата бе от домати, краставици и чушки с няколко топки сметана отстрани. Сметаната е мазнина. Т.е. трябваше да я пропусна. Освен това аз пропускам и домати, когато не са белени, защото не понасям ципите им. Та докато ровичках да ям чушките и краставиците се сетих за тази статия, както вече казах. Затова и снимката на салатата не е много фен-шуй 🙂

Към салатата имаше бонус

Това бяха оставени парченца хляб и неща, които да мажем на тях.

Както се вижда от снимката – имаме нещо млечно, хумус и 2 вида зеленчукови неща. Кое можех да ям?

Хумусът е нахут (въглехидрати с малко протеини и мазнини) омешан със зехтин (мазнина). Значи не става.

Млечното го вкусих и беше с голяма масленост (имаше сметана в него). Маслеността на млечните са всъщност техните мазнини. Примерно 20% сметана значи, че има 20% мазнини. Кисело мляко 3,6% значи, че на 100 гр мляко имаме 3,6 гр мазнини… Демек и млечното не ставаше.

Един поглед на кьоополуто и другото нещо показа, че също имат мазнина (олио или зехтин). Значи от това не биваше да ям, за да не приема излишни мазнини.

След салатата сервираха някакво предястие

Анализът показа, че е хубава рибка с малко млечен сос върху краставица, т.е. протеин с малко мазнини. Другото бе солена палачинка (демек въглехидрат). И някакъв млечен сос върху картоф. Картофът също е въглехидрат, млечният сос е малко протеин с малко мазнини. Т.е. и трите ставаха, нямаше да ми изядат много от разрешените мазнини, можеше да изям което ми се яде.

Основното

Бяха ни питали какви са предпочитанията ни и можеше да се избира между костур и свинско. Костурът е суха риба (малко мазнини), а свинското си е мазно месо. Затова бях избрал костур. Проблемът беше дали ще дойде полят с много мазнини или пържен/паниран.

За щастие порцията не беше мазна. Всъщност по-мазен беше оризът (имаше мазнина в него), затова се задоволих с костура. Зеленчуците за гарнитура бяха гриловани и нямаха мазнина, значи ставаха и те.

И така, дотук на сватбата си бях хапнал зеленчуци и протеинова храна. И си пийвах хубаво уиски.

Всичко вървеше по план. Оставаше да сервират тортата 🙂

А, да, забравих, че…

Имаше и питки

Какво са питките? Въглехидрати. А едните бяха със сусам, т.е. имаха и мазнини малко. Т.е. смело да пропусна.

Преди десерта донесоха и…

Плато с няколко вида колбаси и сирена

Шунките бяха сухи, т.е. хубав източник на чист протеин. „Чист протеин“ наричаме този, който идва с много малко мазнини. Например риба тон. Или обезмаслена извара. Или пилешки гърди.

На който не му е стигнал протеинът от рибата можеше спокойно да си добави с шунките. Както и направих 🙂

Сирената са мазни, както и луканката. Тях не биваше да хапвам, за да не ям излишно мазнини. Но аз и не обичам такива неща, така че нямах проблем. Ако бях на високомазнинно хранене щеше точно на тях да наблегна де, но това е за след малко.

С децата вече започнахме да се притесняваме къде ли се бави с тортата, но тактично ни отговориха, че още е рано, с…

Малко ядки за мезе

В купички донесоха микс ядки – бадеми, кашу,… Това са мазни ядки, т.е. съдържат доста мазнини.

Демек тях само ги снимах 🙂

Както би казала Илиана Раева – като ядем много сладко ядките само ги миришем 🙂

И накрая дочакахме…

Тортата!

Която се оказа дооооста вкусна. Освен това някои си бяха тръгнали вече, демек имаше парчета от тортата, които скърбяха, че няма да има кой да ги изяде. Е, аз съм добър човек, който обича да помага в нужда, така че ощастливих няколко парчета торта 🙂

Та така се справих с предизвикателството сватба.

Обаче как би постъпил друг човек, който не се храни като мен? Затова нека видим:

Как да ядем на сватбата, ако сме на високомазнинно или кето хранене?

При високомазнинното хранене въглехидратите са малко (при кетото почти липсват), а мазнините – много. Протеините също не са толкова високи, особено при кетото. Всъщност кетото е краен случай на високомазнинно хранене, но нали сега е модерно, та да го вкарам 🙂

Човек на високомазнинно хранене няма как да се наслади на питки, докато има различни рецепти за сладкиши, които са ок дори за кето. Те се правят вече с блатове от ядки, използват се овкусители без захар и калории и т.н. Но това е друга тема.

В случая няма как да накараш да ти приготвят кето торта на сватбата на хора, които не се занимават с диети. Виж, ако се забиете с някое гадже от групите за високомазнинно хранене може да си поканите само хората от групата и да си хапнете кето торта. И всичко да ви е на 6 🙂

Та човек на високомазнинно хранене би избрал от менюто на сватбата за основно свинското, но не е проблем да хапне и рибата. Салатата му е ок, като с нея ще изяде и сметановите топки (сметаната си е супер кето и ВМ храна – практически само мазнини има). Дори може да си полее със зехтин салатата.

От предястието не му е проблем да хапне краставицата с млечния сос и рибката, като е по-добре да пропусне картофа и палачинката.

Основното върви с въглехидрат (картофи със свинското и ориз с рибата), които не бива да се ядат. Може да се хапнат зеленчуците, дори и да им се добави зехтин.

Питките не се пипат, въпреки сусама, който се яде при високомазнинните диети – все пак останалото е брашно (въглехидрат).

От платото става всичко, но е по-добре да се наблегне на по-мазните сирена и колбаси. Особено при кетото, където протеините също внимаваме да не се превишат много (скоро ще говоря за тях в новата ми статия за кетото).

Ядките са си мазни, т.е. ВМ и кето храна. Все пак трябва да се помисли дали няма да се прекали с мазнините и калориите, ако се хапнат и те. Отделно едните ядки бяха печени, а печени отдавна мазнини не искаме да ядем…

И за тортата вече казах – не става. Може би да се обере само малко от сметаната ѝ, макар да не е добра идея, защото тя е сладкарска, а не животинската заквасена.

И, за наздраве, каквото сипем в чашата не бива да пием! Упс, май тия високомазнинни диети не са най-доброто за любителите на чашка-две винце или концентрат, а 😉

Видяхме, че алкохолът, питките и традиционните сладкиши не са ок при високомазнинните диети. Което е една от причините да не съм на такава 🙂

Но да видим и…

Как да ядем на сватбата, ако се храним равномерно балансирано?

Може би това е най-умереното хранене. Проблемът при него е, че не работи много добре при хора, които по-трудно качват мускули. Както и при отслабване – протеините са по-малко, а пък енергията (мазнини и въглехидрати) са повечко. Не че е проблем да отслабнем с такова хранене, но просто трябва да понамалим калориите.

Та ако си ядем от всичко, то на сватбата си хапваме салатката без да добавяме допълнително мазнини, за да има за после.

Изяждаме си порцийката основно, било то риба, било свинското.

Ордьовърът – също, ако са ни вкусни нещата. Или ни е любопитно да опитаме.

Питка – да, може да се хапне една, ако сме свикнали да ядем с хляб.

От платото може да пробваме по едно парченце. Дори и повече от някое от нещата, което ни хареса.

И после си ядем и торта.

Относно напитките – пропускаме газираните подсладени и тук, както и в останалите случаи. Няма смисъл да си изпием захарта, вместо да я изядем с тортата 😉

Но алкохол може да пийнем прилично 🙂

Всъщност я да ти кажа

Няколко думи за алкохола

Алкохолът е полезен в прилични дози (виж всичко за алкохола, диетите и тренировките). Това грубо казано е по 1 чаша бира, вино или концентрат дневно. Като може и повече от 1, т.е. на обяд една биричка, а вечерта – чаша винце.

При по-големите хора дозите стават по-големи. Например аз пия по 330 мл бира, но един едър голям мъж спокойно може да гаврътне 500 мл…

В случая на сватбата пийнах едно хубаво уиски. „Едно, едно, колко да е едно уиски?“ – ще попиташ. Ами…някъде около 50 мл. Може и малко повече да съм изпил, все пак беше дълга вечер.

Финални думи

Има начини да се нарадваш на сватба без да си нарушиш диетата. Стига да разбираш каква е твоята диета, на какви принципи е основана и горе-долу в коя храна какво има. И умереността да бъде сред добродетелите ти де.

Защо казвам умереност? Защото няма нужда да се изяжда и изпива всичко, което е покрай теб. Ядеш и пиеш колкото от което ти е нужно и това е. Животът не е да изядеш всичката храна, тя е да ни прави здрави, красиви и работоспособни. Животът не е да изпиеш всичкото пиене. Освен ако не си алкохолик де и това да е смисълът на живота ти. Но всеки интелитентен съвременен човек има мярка на чашата и чинията си. Оф, отплеснах се!

Искам да ти кажа и, че има и вариант да изядеш по много от всичко. Но това трябва да се заслужи – повечето хора на прилични режими си имат поне едно чийт/зареждащо хранене на седмица, така че идеално се връзва с някое такова събитие.

Тези хранения обаче са нож с две остриета, но добрата им страна е, че помагат – разтоварват психически, особено като сме на диета. Зареждат ни не само с енергия и гликоген да ни изпъкнат мускулите, но и с воля да продължим диетата… Само че това е дълга тема, която ще разгледам друг път.

Аз също можеше да се наплюскам. Но предпочитам сам да си подбера с какво да ям в храненията, в които не мисля в какво и колко ям. А и така нямаше да пиша всичко това.

Като си тръгвахме и майката на булката каза, че редовно ми чете статиите. И ми се извини, че не е било много здравословно храненето.

Аз я успокоих, че не е така и даже ми е хрумнала статия по въпроса 🙂

Която, надявам се, ти хареса и ще предпочетеш да пускам още подобни неща?

Какво? Да? Ок, ще има продължения на този тип статии тогава 😉

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!