Пирамидионът

 

В митологията, фолклора и литературата често се натъкваме на истории за търсене на върховното нещо. Пътешествието е свързано с преодоляване на редица препятствия, но героят получава помощ от магически елексири, скрити артефакти и т.н. На всички ни са известни историите за търсенето на Свещения Граал и Златното руно, Властелинът на пръстените, Омировата Одисея…

Тези, които са играли Heroes of Might and Magic III или IV знаят, че намирането на Граала бе закодирано в карта, по част от която се откриваше всеки път, когато се посети нов обелиск.

Търсенето на чистата мускулна маса наподобява историите за Светия Граал и тази от споменатата компютърна игра – за да качите чиста мускулна маса, трябва или да отпиете от светия бодибилдерски граал, или  да намерите обелиска на чистата мускулна маса. Тъй като първата опция е прекалено ясна сама по себе си, нека дискутираме втория вариант – Обелиска на чистата мускулна маса.

Най-горната част на върха на пирамидата се казва пирамидион. Можете да го намерите и при Египетските пирамиди, и на върха на Обелиска на чистата мускулна маса.

Този пирамидион е всичко, което ви трябва, в търсене на чистата мускулна маса. След като никой не се наема да разкрие тази древна тайна, милиони посетители на фитнес залите продължават да го търсят и вместо да са по-големи, по-силни и по-релефни, те продължават да изглеждат като в първия ден, в който са прекрачили прага на залата. Защо след милиарди концентрични сгъвания и повторения на пек-дека, в комбинация с всевъзможни буустери и т.н. добавки, не се забелязва някакъв по-сериозен напредък?

Всички ние имаме генетичен лимит. Благодарение на напредването в областите на спортната медицина и суплементация и, естествено, в тренировъчните стратегии, можем да го преминем. Вижте сегашните участници на Мистър Олимпия. Тези момчета са далеч над генетичните си лимити. Имам предвид, че те са ги преминали с много, благодарение на голямо количество добавки и техники за напреднали (като дроп серии, пред- и следизтощение и т.н.). Можете да видите техните тренировъчни програми в специализираните списания. Казах „да видите“, а не „да правите“, защото още сте далеч от тях и тренирането като тях без тяхното възстановяване и тренировъчен стаж зад гърба им няма да градите фигурата си, а ще рушите здравето си.

Стив Рийвс
Стив Рийвс – максимумът, който можете да постигнете без стероиди

Защо тези, които са далеч от генетичния си лимит, не могат да го достигнат, въпреки техниките за напреднали, които непрекъснато използват? Отговорът е прост – не са открили пирамидона. Един поглед е достатъчен, да поемат по правилния път в търсенето на чистата мускулна маса. И да достигнат до висините на генетичния си лимит. Където вече ще трябва да решават, да посягат ли към стероидите, или няма да стават професионални състезатели, а просто притежатели на здраво и красиво тяло…

Тялото, както и пирамидата, трябва да бъде градено стъпка по стъпка, започвайки от основата. Без добре положен фундамент, няма да можем да стигнем върха и често ще бъдем сполетявани от контузии и задълбаване в поредното плато.

Тялото, както и пирамидата, трябва да бъде градено стъпка по стъпка, започвайки от основата
Тялото, както и пирамидата, трябва да бъде градено стъпка по стъпка, започвайки от основата

Е, дойде време да ви открия тайната на пирамидона. Или, както ще видите, на троицата пирамидиони – тренировъчния, хранителния и суплементарния пирамидон.

Тренировъчният пирамидон

Тренировъчнит пирамидион е най-простият, но и най-бърканият. Дори и абсолютно незапознатите с фитнес материята, могат да започнат правилно тренировките си при условие, че съотнесат базата на пирамидата към базовите упражнения. Следващият път, като влезете в залата, се огледайте за яките момчета и за солетките – първата група ще намерите покрай стойката за клек и тежките щанги, а втората – на машините.

Базовите упражнения изграждат основата на тренировките на първото ниво. Ако ги пропуснете – тръгнали сте по грешен път към преследването на възможно повече и то чиста мускулна маса. Просто ограничавате вашия потенциал за растеж и стигате по-близо до удряне в платото на генетичния лимит. Защо да спрем да растем с ръка 36 см, вместо с такава от 45 см? Защо само да се прецакваме толкова елементарно? Нямам отговор на този прост въпрос, но непрекъснато наблюдавам как начинаещите прескачат началните тренировки и скачат на сплитовете на професионалистите. Дали някой много слаб ще тренира като Фил Хийт, или някой дебелак влязъл за първи път в залата вече ще скача на интервално кардио – примерите на безумия и самоубийства по залите са много.

Търся схемата на интервалното кардио и отслабвам за нула време после

Дроп сериите и останалите тренировъчни методи все още са в бъдещите планове. След началните месеци, разделяме тялото на 2 части, които тренираме в отделни дни. На този етап системи като 5х5 дават добри резултати.

Напредналият трябва да започне да обръща внимание на изоставащите групи и това е времето, когато специализациите могат да помогнат. Ако има нужда от още обеми, GVT (10×10 – Германското обемно трениране) и много други системи за напреднали се използват на този етап. Изолиращите упражнения стават все повече, за сметка на базовите, които вече са свършили своята работа по изграждане на основата, но все още присъстват в програмата, макар и в по-нисък спрямо началото обем.

Когато генетичният лимит се подава иззад хоризонта, е време да вкарваме все повече нови тренировъчни методи: дроп серии, форсирани повторения, метод на двете движения

Познайте какво се получава, когато използваме такива методи още от първите дни в залата? Нищо. Идете и попитайте най-слабият във вашата зала и ще се учудите колко често прави форсирани повторения на лежанката, дроп серии за бицепс и как сменя сплита през няколко седмици, че все нещо няма растеж.

На тоя пич дали проблемът му е кой сплит да прави?

Генетичният лимит е някъде след четвъртото ниво. А седмото можем да оприличим със състезателната форма на съвременните професионалисти, която, както знаем, се задържа само за къс период от време. Ако трябва да дадем добър пример за генетичния лимит, то просто трябва да погледнем телата на бодибилдерите от преди ерата на стероидите – Винс Жиронда, Стив Рийвс, Джон Гримек… Това може да бъде постигнато от всеки трениращ умно. А сега нека погледнем състезателите в класическия културизъм – това е някъде малко над генетичния лимит – не можете да останете дълго време, поддържайки такава дефиниция на мускулите, която е почти невъзможно да бъде достигната без добра диета и много легални добавки.

Далеч отвъд генетичния лимит

Пирамидионът на храненето

Пирамидионът на храненето е много прост в първото си ниво. Новакът има добри резултати просто хранейки се почти с всякакво хранене. Така че, вместо да се хвърля веднага на екстремни диети, е по-добре той просто да започне да заменя джънк храните с качествени такива. Стриктните диети работят на по-горните нива на пирамидиона, когато наистина ще има нужда от тях. Какво да кажем за върха? Той се отнася за предсъстезателната диета, когато се внимава абсолютно за всяка хапка и изборът на храни е строго ограничен. Но това е за кратък период от време – 12 до 16 седмици преди състезанието. Ако не се целите в участие на състезание по бодибилдинг, то няма нужда да бъдете прекалено стриктни в диетата – просто следвайте хранителния план, който работи за вас и минавайте на кратки 4-6 седмични периоди с подходяща диета, при нужда от допълнително тегло или редуциране на няколко килограма.

Пирамидионът на суплементите

Този пирамидион всъщност е обърнат. Започва се без използване на добавки с изключение на витамини, минерален комплекс, и, разбира се, рибено масло. На втория етап вече се взема протеин, аминокиселини и креатин. Следващата стъпка ни запознава с перитренировъчните суплементи като бета-аланина, цитрулин-малат и т.н. Продължавайки да се изкачваме нагоре, се увеличават и добавките, които приемаме, като някъде около генетичния лимит е времето на прохормоните и преминаването от тъмната страна на добавките. Това е накратко пътят, който се извървява с добавките. Ако скъсяваме етапите и се хвърляме от началото на буустери и т.н. – скъсяваме и прогреса, който могат да ни дадат добавките, ако ги приемахме поетапно и когато сме готови за тях.

 

Някои изглеждат красиво дори и с много масивни физики

 

Да обобщим в табличка всичко казано до тук

5 Коментари

 • serj
  Edno dobro na4alo , sled prazni4noto tup4ene , otpo4ivane ili vustanovqvane.
 • serj
  Ценна таблица, в зависимост от нивото в което си -намираш.
 • Калоян Бахчовански
  Много ми допадна стила на писане - как е подходено към темата - Свещения граал, Златното руно, Пирамидионът. Страхотно и свежо - бравос!
 • Ангел
  Тази статия ми харесва защото представя един добре опростен пример който онагледява процеса по изграждане на атрактивна и функционална мускулатура. Съгласен съм за пирамидионът на тренирането, храненето и суплементите (аз бих причислил храненето и суплементите към една обща категория тъй като тяхната функция е една и нейното действие би се повишило значително при взаимното им съотнасяне), питам се къде е пирамидионът на възстановяването - тук имам предвид не приемането на храни и суплементи, а времето в което не тренираме, почивката извън залата, почивката както между отделните тренировки в един тренировъчен цикъл съобразен с определена тренировъчна програма, така и почивката между отделните цикли (примерно в годината правим няколко различни тренировъчни цикли). Не съм съгласен и с пирамидионът на генетичния лимит, не считам че човек има генетично-лимитиран потенциал и още повече че Стив Рийвс е достигнал върха на възможния човешки генетичен лимит - първо защото считам че такъв няма и второ защото не вярвам в абсолютизиланата уникалност на едноимения герой. Човешкия потенциал зе развива с времето и в процеса на усъвършенстване на възможностите неговото равнище се покачва постоянно, това е значимо и на нивото повече от едно поколение.
 • Енисей
  Знам че всичко е строго индивидуално и достигането до всеки следващ етап става за различно време от различни и различно трениращи, но според мен е добре да се дадат някакви срокове за които тези етапи могат да бъдат достигнати и преминати. Това би било интересно да с впише в таблицата със съответните граници.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!