Жингъл (де)белис

Знаеш ли как се забавлява Дядо Коледа след Коледа? Гледа кой не е слушкал Юли с колко кила е надебелял.

Как се забавлява Дядо Коледа след Коледа?

Предпразнично…безпокойство

Приближават коледните и новогодишните празници. Всеки си представя отрупани с изобилие от изкушаващи лакомства маси и купища подаръци. Но освен чувството за веселие се промъква и дяволското угризение как и колко ще се наруши диетата. И вместо да нараства трепетното ни очакване започваме да се терзаем и си мислим как да издържим на изкушението да хапнем от всички празнични вкуснотии.

1866512_small

Започваме да си се представяме как въртим на велоергометъра или бягащата пътечка, а календарът отронва лист след лист като дърво по време на есенния листопад, но ние не спираме да навъртаме километър след километър на кардио уредите, за да изгорим последиците от неконтролируемия гуляй.

Защото знаем от предните години как след като хапнем 2-3 хапки и вече сме нарушили диетата се нахвърляме на всичко
Това е и времето, когато различни фитнес ориентирани издания започват да  ти препоръчват купища от начини как да устоиш на храната. От тайни езически руни, написани върху коледната баница, та чак до диета точно разпределена по дни и часове с изчислен от група учени грамаж.

Грижещите се за печалбите си вместо за здравето ти коучове пък те примамват да се включиш в поредното им Х дневно предизвикателство, от което ще свалиш У кила. Покрай празниците така или иначе се харчат яко кинти, така че защо да не се запишеш и ти? Пък и има ежедневна мотивация!!! Нищо, че няма да го завършиш 🙂

Слушай Юли, за да си добре и януари, и юли!

Слушай ЮлиАко си се храним по някакъв приличен начин, то не е проблем по време на празници и почивки да му отпуснем края и да си похапнем подобаващо. Това е и моята философия, това е и моята цел с хората, с които работим по храненето им.

Нека ти кажа малко цифрички: накарах почти всички отслабващи от клуба ми да се измерят преди Бъдни вечер 2015-та, на 1 януари 2016-та и седмица по-късно. Ето резултатите:

24.12.2015 – средно килограми 89,2

1.1.2016 – средно килограми 90,5 (+1,3 кг качени)

8.1.2016 – средно килограми 89,5 (+300 грама качени).

Т.е. моите хора излязоха средно само с 300 грама по-„дебели“ седмица след празниците. Като никой от тях не смяташе грамажи, калории и т.н. а си ядеше без да му мисли. И освен това 11 от общо 21 човека бяха над 80 кг, т.е. при тях 300 гр са си нищо!

Именно в това е силата и смисъла на храненето по направен за теб индивидуален режим!!!

Но…

Какво да правят хората, които не работят с мен по храненето си и искат да си похапнат добре?

Винаги съм казвал, че не трябва да намаляме храната, а просто да увеличим изразходените калории, за да имаме желания според целите ни калориен баланс.

Затова няма да ти давам примерни менюта, нито ще ти напиша тайни системи, които да ти изгорят надвзетите по празниците калории.

Вместо това ще постъпя точно обратното: ще ти кажа как да направиш така, че по празниците да имаш нужда от много повече калории. Което означава да хапваш много повече от обикновено.
Нека помислим малко: на всеки е ясно, че покрай празниците ще се приемат повече калории. Дори на тези, които плащат за скъпи пред- и следпразнични програми, за да се чувстват задължени да ги спазват.

След като е ясно какво ще се случи, защо да не се подготвим предварително за него?

Как?

Трябва накараме тялото ни да има нужда от повече калории.

Как ще стане това?

Като…претренираме, т.е. чрез използването на различни методи за трениране, които ще доведат до нуждата от свръхкомпенсиране чрез повече храна и почивка. Има много варианти да направим това. Някои са подходящи за повечето трениращи, други – само за достигнали определено ниво.

Не е ли опасно претренирането?

Преди години хората много се плашеха от претрениране и загуба на така ценната мускулна маса. Сега стана обратното и хората гледат да се уморят от тренировки. Може да прочетеш повече по темата като кликнеш тук и тук, а аз да продължавам нататък.

Не бой се от претрениране, то не е опасно докато не стане хронично

Тялото ни е устроено така, че да се справя с инцидентните случаи на претрениране и да излезе по-силно след тях. Най-общо претрениране се наблюдава при неспособността на организма ни да се възстанови от тренировките, което може да е вследствие на недостатъчно гликоген, повишени нива на кортизола, понижени – на тестостерона, възпрепятстване синтеза на протеин…Допълнителните нива на стрес също влияят отрицателно и повишават риска от претрениране.

Въпреки това краткосрочното претрениране трябва да бъде разграничено от хроничното. Всъщност ние всички претренираме в краткосрочен план след всяка своя тренировка, но организмът ни успява да се справи с това и свръхкомпенсира правейки ни по-силни и издържливи за следващото посещение в залата.

Затова тежки тренировъчни сесии с повишен обем или интензивност могат да бъдат използвани при условие, че бъде осигурена възможност за последващото възстановяване. Което включва повече почивни дни и часове сън, повишен калориен прием, различни спа процедури, понижени нива на стрес – все неща, които празниците ни предлагат в изобилие.

Нека ти кажа…

Как да направиш така, че да имаш нужда от повече почивка и храна по време на празниците.

Дамите са лесни – обикалят де що има класове групови тренировки и се скъсват от подскачане, спинингване, джъмпване, денсене, зумбване и т.н. Сега покрай най-великата дата за собствениците на зали (1 януари), почти всеки голям фитнес предлага прИмоции на безплатни тренировки. Само време да имаш 🙂

Собственик на фитнес

Пък и интернет е пълен с клипчета на такива тренировки. Харесваш си и си подскачаш у вас. Разбира се, ако можеш да подскачаш, тъй като неведнъж съм бил свидетел на жени с голямо наднормено тегло, които правят подскачащи тренировки у дома. Няма да споменавам последиците за тях какви са…

Но да обърнем внимание на тази част от нежния пол, която знае, че трябва да се тренира умно и с тежести, а не само кардио занимания. И, разбира се, на мъжете.

Ето няколко варианта за изгаряне на много калории

Дроп серии

Масово по залите всички с ръце като клечки правят дроп серии. Всъщност те не са начина да получим манекенска фигура, а много удачен метод за разбиване на застоя и са високопродуктивни за хипертрофия. Но трябва да бъдат използвани с мярка, тъй като са крайно изтощителни и никога да не ги включваме в програмата си за повече от 2-3 седмици. Т.е. – идеални за предпразничното трениране. Използвай ги правилно и ще накараш желаните групи да порастнат.

Ти си дама и искаш по-хубаво дупе и изваяни бедра? Хващай пудовки или дъмбели и направи няколко дроп серии румънска тяга като Веселка на клипа, или някое друго подходящо упражнение – хип тръст с щанга, Джеферсън клек и т.н.

Ако си пич пък може да засилиш изоставаща мускулна група с него. Например бицарите или гърдите 😉

Използвай метода за която група искаш, независимо дали ще сваляш дискове от щангата, сменяш дъмбели или сменяш щифта на плочките на машината.

Подробно съм разписал метода в отделна статия, като имаш време ѝ хвърли едно око като кликнеш ТУК 😉

 

Eccentric-less трениране

Това е любимият ми метод за зимния сезон. С нетърпение чакам Божидар и Мария да пораснат, за да „тренираме“ с тях 🙂

Този метод не само звучи като, но и те кара да се чувстваш екцентрично. Въпреки това е най-добрият метод, защото тренирането без екцентричната фаза от движението подлага нервната система на много по-малък стрес. А това позволява да се тренира повече. Т.е. да се изгорят повече калории. Т.е. – да има нужда от повече хапване.

Най-удачният вариант за такъв вид трениране е бутането/дърпането на шейна, в зависимост от дали искаме да наблегнем на предните бедра или на задната верига. Американските футболисти и много други атлети го правят с натоварена с дискове шейна, но при натрупалия навън сняг можем да зарадваме децата и да излезем с тях на пързалката.

Тренировки с шейна

Дърпай нагоре, прави спринтове по равното, а те ще пискат и кряскат от удоволствие. А ти…съвсем заслужено ще пийваш и примляскваш с кеф вечерта на празничната трапеза 😉

Кол ту екшън!

Това е моят подарък за теб по случай коледните и новогодишните празници. Подарен подарък носи щастие, така че подари тази статия на твоите приятели и познати, които имат нужда от нея. Без да трябва да влизаш през комините им, просто я сподели с бутоните отдолу 😉

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!