Кой е най-добрият фет бърнър?

 

Винаги се е търсила магическата добавка, с помощта на която възможно най-бързо да се стопят всички излишни мазнини. И, ако може да не се тренира и да не се внимава с храненето – идеално!

Не случайно на пазара съществува цяла категория добавки изгарящи мазнини, със сполучливо подбраното название фет бърнър (от английското fat burner).

Какво е фет бърнър?

Въпреки името си тези добавки не са направени от наночастици, въоръжени с оксижени, които намират мастните ни глетки и ги изгарят 🙂

Шегата настрана, но наистина фет бърнърите буквално не горят мазнините. Вместо това те спомагат намаляването на сланините ни индиректно, като вършат едно или повече от следните:

 • увеличават метаболизма на мазнините
 • увеличават енергоразхода (колко калории изгаряме),
 • увеличават окислението на мазнините в тялото ни (окислението в случая е = изгарянето им)
 • намаляват апетита
 • увеличават енергията ни

За постигането им във формулите на фет бърнърите са впрегнати различни съставки в различни количества. Някои се крият зад proprietary blend и не си казват точните съставки с дозировката им, други си изписват всичко от – до. Не че не е имало и случаи на етикета да пише едно, пък вътре да има съвсем друго де…

През годините се появяваха много фет бърнъри, но само някои от тях удържаха теста на потребителите и времето и още се намират по рафтовете на магазините. Освен това, за да се задържат на пазара, някои фет бърнери започнаха да излизат в нови версии, а други – с променена формула.

В първия случай се появяваха версия за нея, черна версия, концентрирана версия и т.н. Например Lipo-6: Lipo-6 Rx, Lipo-6 Black Hers, Lipo-6 Black Ultra concentrate, Lipo-6 Black Extreme Potency,…

Във втория – различни регулации през годините налагаха премахване на някоя съставка от бърнерите. Например Fyre трябваше да пуснат две версии – Original и International, понеже в някои държави нямаше забрана за дадени съставки, докато другаде имаше и формулата на фет бърнъра трябваше да се събрази с тях.

В тази статия ще видим кой е най-добрият фет бърнер, но преди това да завършим с нещо смешно по темата 😀

Всъщност, ако не си падаш по четенето, смешките или просто си от TL:DR;-ърите, които винаги бързат, следващите няколко реда са за теб – могат да ти спестят малко време и…пари 👇😎🤑

Кога не са ефективни фет бърнърите?

Най-важното нещо за отслабването е калорийният дефицит1). Ако си бая отгоре с калориите, то с помощта на фет бърнърите ще загубиш, ама не мазнини, а пари.

Единственият начин фет бърнър да ти помогне е ако с покупката му се стегнеш и обърнеш внимание на храненето и тренировките си. И, като цяло, на начина си на живот.

Влезеш ли в калориен дефицит, поддържаш ли нужния lifestyle, то някой фет бърнър, л-карнитин, йохимбин и т.н. добавки могат малко да помогнат – къде физиологично, къде психологично.

Но да очакваш някакви хапчета или прахчета да се справят с обездвижването и омазването с яденето (и пиенето) – е, съжалявам, няма как, затваряй tab-а и търси другаде.

И така, очакващите чудеса ги отпратихме да търсят някъде правилния детокс, чай или гуру. А останалите нека да видим какво знаем за фетбърърите от практиката на добрите фитнес експерти и от лабораториите на учените.

Да започнем с практическата, част, т.е. …

Какво казва професионалния опит на фитнес експертите?

Тези, които се занимаваме с фитнес много от преди да има ютюб, покрай фет бърнърите сме виждали какво ли не с клиентите си, от фирмите производители, от търговците и, в последните години, от инфлуенЦърите.

Виждали сме възход и падение на различни марки, спирането на ефедрата, правени в гаражи добавки, рекламни войни, „разваляне“ на работещи фет бърнъри с промяна на съставките или с течение на времето и какво ли не.

Разбира се, виждали сме как един и същ фет бърнър действа различно не само на различните хора, но дори и на един и същ човек трениращ и хранещ се по един и същ начин…

Единственото, което не сме виждали, е някой само с фет бърнър да се нацепи на ренде докато яде като прасе.

Именно затова фитнес експертите казваме, че фет бърнърите са черешката на тортата. Т.е. при едни добре изградени и спазвани диета и тренировъчна програма някоя добавка може да е завършека на оптималния режим.

При хората, особено тези на предсъстезателен фитнес режим, приемането на фет бърнър често се оказва малкото побутване, което да им „даде силите“ да идат да направят поредната тренировка или да удържат на големия глад докато са на голям дефицит.

Но фет бърнърите мога да помогнат и на тези без големи амбиции и строги предсъстезателни режими. Дори и само запотяването (от термогенния им ефект) е нещо приятно и подтикващо човек да иде да си направи кардиото или силовата тренировка. Тук малко отиваме на психология, но понякога покупката на фет бърнър действа като купуването на нови обувки или дрешки за трениране…

Много може да се говори по темата, особено ако фитнес експертите вземем да споделяме казуси от практиките си.

Но да оставим професионалистите от залите и да видим тези от лабораториите:

Какво казват учените по въпроса за фет бърнърите?

През годините излизаха най-различни научни изследвания върху този или онзи фет бърнър. Разбира се, някои от тях бяха спонсорирани от самите производители, което се досещаш накъде накланя везните 😉

Имаше нужда от едно по-мащабно проучване, един т.нар. метаанализ, който да подбере по дадени строги критерии сеното от плявата в научните публикации за фет бърнърите.

Такъв метаанализ се появи в самия край на 2021-ва година2).

Следващия параграф може да го пропуснеш и да идеш направо на тоя за „Кой е най-добрият фет бърнър“, ако не си падаш малко повече nerd 😉

По-подробно описание на изследването

Както се били разбрали, през 2018-та година на връх рождения ми ден колегите се събрали и до 31 януари 2019-та година преровили всички изследвания в Medline, PubChem, PubMed, EBOSCO, CINHAL, SPORTDiscus и Google Scholar. Разбира се, от тях отсели само тези, които отговаряли на определени критерии: да са проведени с от 18 до 60 годишни участници без здравословни проблеми с тегло/мазнини над нормата, да са с продължителност поне 8 седмици, с проследяване, да отговарят на определени типове проучвания (минимум с единична сляпа група) и да са публикувани/преведени на английски.

За близо година и половина обстоен преглед на наличните изследвания от просявката остават само 21 броя отговарящи на всички критерии (т.е. на които със сигурност можем да разчитаме, че са направени както трябва и можем да им вярваме на резултатите).

Тези 21 изследвания се анализират по следните 7 показателя:

 • телесна маса
 • телесни мазнини
 • активно/функционално тегло (Fat Free Mass – теглото без мазнините)
 • LDL
 • HDL
 • общ холестерол
 • метаболитна скорост в покой

Чудиш ли се какво са теглото без мазнините и за метаболитната скорост в покой? Обяснил съм ги в статията за фитнес измерванията.

Ако тръгнем да търсим кусури – ще намерим и за метаанализа. Но, за съжаление, в научните среди е ясно, че трудно може да се направи мегаякото изследване с достатъчно групи от всички възможни. Затова е добре да се споменат и слабостите на дадените изследвания, както и пожелание за в бъдеше какви и как би ни се искало да бъдат направени. В случая: повече внимание да се обърне на желаещите да свалят последните мазнини (седмици преди състезание), на по-дълги като продължителност изследвания, на повторни със същия бърнър (примерно след година дали пак по същия начин ще действа на същия човек), да се обхванат различните видове тренировъчни протоколи, да има по-ясно разпределение между половете,…

Ето ги накратко и самите резултати

При по-късите като продължителност изследвания освен леко намаление в активното тегло, при другите 6 показателя (общ холестерол, телесни мазнини,…) няма наблюдавана статистически значима ефективност. Тук трябва да отворим скоба и да кажем, че намаляването на теглото без мазнини може да не е за сметка на загуба на мускул (което е лошо), а на вода (което е по-добре).

При тези с по-голяма продължителност също не се наблюдава значим ефект върху мазнините и теглото, но има подобрение в кардиометаболитното здраве – особено статистически значимо при „лошия“ и общия холестерол.

Освен според продължителността на изследването са разгледани и резултатите спрямо вида на съставките на фет бърнърите. Оказва се, че видът им не влияе върху кардиометаболитното здраве, но тези на основата на симпатомиметичните (андренергетичните) амини се оказват най-добрите. Ако това не ти говори нищо – мисли за епинефрин, норепинефрин и ефедрин.

Друг извод от метаанализа е, че комбинацията от диета и тренировки е по-добра от комбинацията от диета и фет бърнър, като лек превес имат силовите пред кардио тренировките. Демек при калориен дефицит да тренираш помага повече, отколкото да цъкаш бърнърчета и да лежиш чакайки сланините да се стопят.

(Нежелани) странични ефекти от фет бърнърите

Ето ти едно мнение на изпатил си от фет бърнър:

„Дaвa eнepгия, нo нe гo пpиeмaйтe пpeди дa влизaтe в мaгaзин c тepмoмeтъp и нa вxoдa зaщoтo peaлнo пoвидгa лeĸo тeмпepaтypaтa и мoгaт дa ви пoмиcлят зa бoлeн ;д“.

Не случайно една голяма част от фет бърнърите се наричат термогенни – те могат да вдигнат температурата ни и, както видяхме от мнението, да има проблем при влизане на някои места. Но, да се надяваме, че възможно по-скоро цялата галимация около ковида ще приключи и ще се върнем към нормалното опреди 2020-та.

С това пожелание нека да приключим и нелеката за четене научна част от статията с обобщение на страничните ефекти от фет бърнърите – гореспоменатият метаанализ открива в 10 от 21-те изследвания съобщаване на странични ефекти, сред които на първо място са кардиоваскуларни проблеми, следвани от нарушения в съня, повишена раздразнителност и проблеми с храносмилателната система.

И така – кой е най-добрият фет бърнър?

В края на 2021-ва година най-накрая науката и практиката си стиснаха ръцете по въпроса кой е най-добрият фет бърнър.

И това е…

Торта – най-добрият фет бърнър

Фет бърнърът Торта със следните съставки:

 • основа от подходящ хранителен режим в калориен дефицит съчетан с подходящи тренировки
 • заливка от подходящ начин на живот
 • (опционално) черешка на тортата – подходящ фет бърнър или друга добавка (л-карнитин, йохимбин, екстракт от зелен чай,…)

Демек както и да го въртиш и сучеш, не се ли придържаш към подходящия за теб режим и тренировки – няма да свалиш сланината дори да изпиеш де що има фет бърнър. А бонус е ако имаш и подходящ начин на живот.

А защо казвам подходящи?

За да е подходящ един хранителен режим лично за теб трябва да отговаря на следните критерии: да можеш да го спазваш, да съдържа желани храни и да избягва такива, които не ти понасят. И, разбира се, периодично да се ревизира и актуализира.

Подходящите тренировки са пък тези, които те кефят, които не те чупят и които ти помагат да задържиш мускулната маса докато си на калориен дефицит. А докато си в калориен дефицит е добре и да не ти вдигат апетита.

Подходящ начин на живот не е да прекарваш почти цялото си будно време пред екрана и волана, да си постоянно под напрежение и да не спиш достатъчно. И да разчиташ на 2-3 тренировки седмично да се преборят с всичкото това обездвижване, стрес и лош сън. Разбира се, това не значи да се откажеш от семейните и работните си задължения и да прекарваш цялото си време в сън и тренировки. Но все пак промяната към един по-активен и с по-малко стрес живот помага много.

Подходящите добавки пък са тези, които работят при теб и не ти вредят. Това не винаги става с избора на най-рекламираното или използваното от тези покрай теб. Подборът на подходящите за теб добавки става по друг начин. Но това е друга тема…

Всичките тези неща са индивидуални. Затова е време да престанеш да търсиш най-добрата диета, тренировка и фет бърбър и да намериш кое е ефективно за теб. Или да си наемеш подходящия специалист (инструктор, треньор, коуч, ментор,…), който да ти помогне.

Е, вече знаеш с кой фет бърнър може да извадиш якото тяло.

А сега сподели яката статия с приятелите си 😉

Благодаря ти!

Цитирани източници

Цитирани източници
1 Aragon A et al, (Jun 2017), „International society of sports nutrition position stand: diets and body composition“ (връзка)
2 James E Clark, Sarah Welch, (Dec 2021), „Comparing effectiveness of fat burners and thermogenic supplements to diet and exercise for weight loss and cardiometabolic health: Systematic review and meta-analysis“ (връзка)

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!