Какво е…mini cut

На няколко места видях да пишат mini cut. Това мини значи че е само за тия с малко мазнини за сваляне или мога да се възползвам и аз?
Добромир

Mini cut е кратък период от време, през който преминаваме на агресивен калориен дефицит. Казваме кратък, защото периодът е в интервала от 0 до 6 седмици (макар някъде да се препоръчват и до 10). А калорийният дефицит е агресивен, защото за периода на свалянето намаляваме калориите доста драстично – например с 1000 ккал или, ако говорим с проценти, с 30% спрямо преди. Както подсказва втората дума от името, целта на един такъв mini cut е загуба на телесни мазнини. Използва се основно с хора в период на натрупване на мускулна маса или с такива мъже и жени, които имат да свалят прекалено много килограми. Общото на изброените два типа е, че в последните седмици и месеци са се хранили с по-голям положителен калориен баланс, т.е. яли са доста калории над необходимите им за поддържане.

Допълнителни съвети за успешен mini cut

  • Ако поне 6 седмици не си бил в по-голям положителен баланс, то не си за mini cut. Демек ако се стремиш да се храниш с малко над нужното, за да качваш по-чисто. Или пък си започнал от скоро периода за покачване на мускулна маса.
  • Прецени си за колко седмици ще правиш мини изчистването и оттам сметни колко агресивен да си в орязването на калориите.
  • След като знаеш колко калории ще ядеш по време на мини орелефяването, то остава да си сметнеш макротата. Протеинът ти трябва да е около 2,5 гр на килограм телесно тегло. Мазнините са ти между 0,7 и 1,0 грама за килограм телесно тегло, като колко точно ще са зависи от досегашните им стойности. Останалото от калориите ти е за въглехидрати.
  • Не забравяй и фибрите – те са ти в порядъка на 15-20 грама фибри за всеки 1000 ккал.
  • Ако ще правиш mini cut за повече от 3-4 седмици, то трябва да си предвидиш и няколко седмици за постепенно връщане на калориите до нивото им от преди. Ако си по-бърз (1-2-3 седмици), то може директно да си се върнеш на  калориите от преди.
  • Ако си направил всичко както трябва, то не би трябвало да ти намалеят силовите постижения в залата.
  • Увеличението на кардиото (монотонно или интервално) също помага скокът в калориите да е по-агресивен 😉

Ако те интересува повече

  • Скоро излиза статия ми „Дебелите не могат да скачат“, в която ще може да прочетеш малко повече по темата с орязването на калориите.
  • Както ще видиш от следващия абзац – mini cut e един от инструментите, които владея и с които борява в работата ми.  Имам доста какво да пиша по въпроса, ама да видим ще ми дойде ли музата.
  • Mini cut „движението“ е сравнително нова мода сред колегите на запад. Не знам дали някой у нас вече не е пускал някоя статия по въпроса.

Mini cut в практиката ми

Аз съм правил подобни неща много преди да разбера, че има таково словосъчетание като Mini cut. Тези кратки периоди за изчистване на мазнините работят, както и всяко друго нещо във фитнеса, ако са направени с акъл от когото трябва и за когото трябва.

Едно от нещата, които правя при mini cut, е да следя какво става на седмична база и вместо да пипам калориите – увеличавам/намалявам кардиото. По-лесно е да се промени кардиото, отколкото непрекъснато да се пипат калориите. Все пак за няколко седмици човек може да се стегне и да яде по-стриктно по план.

Хората с много излишни килограми правят огромната грешка да намалят рязко калориите и да започнат да се хранят прекалено оскъдно. Диетите с много малко калории работят и бързо дават резултати – в това спор няма и науката го покрепя с многобройни изследвания. НО…са до време. Обикновено тук е тънкият момент, който нетънките хора тънко пропускат. И накрая му изпускат юздите, не издържат повече, нахвърлят се на всякаква храна и завършват по-пълни от преди. С такива хора използвам следния трик: фиксирам им предварително един mini cut от няколко седмици, в които да ядат много малко, след което трябва да започнат да се хранят с повече калории.

 

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!