Мо’е ли да предобрим с протеина на прах?

 

Много хора все още подхождат с доза недоверие и страхопочитание към протеините на прах. Особено тези, които за пръв път ги опитват.

Затова често получавам въпроси като тези:

  • Колко най-много протеин мога да пия на ден?
  • …много ми хареса протеинът на прах със скир. Колко протеин мога да ям на ден? Може ли да е добавка към скира?
  • Мога ли да пия втора доза протеин, или една е максимумът разрешена на ден?

И, разбира се, любимият ми изказ:

  • Мо’е ли да предобрим с протеина на прах? 🙂

Защо се пие протеин на прах?

У нас още битува мисълта, че протеините на прах са това, което е направило големите момчета с огромните мускули. И като почнеш да пиеш протеин на прах веднага ще станеш планина от мускули.

От друга страна често съм виждал как хората подхождат към протеините на прах като лекарство, което трябва да се пие само с рецепта. И много трябва да се внимава да не се прекали с дозировката. Да, знам, в аптеките се продават протеини.

Всъщност в хубавите протеини на прах няма нищо страшно, както вече писах тук. В статията има снимка на жена ми седмица преди да роди дъщеря ни как си пийва протеинче.

А защо е нужен протеин пък вече неведнъж отговарях тук и тук.

Затова нека видим

Може ли да прекалим с протеина на прах?

На повечето кутии с протеин на прах може да прочетем, че 1 или 2 дози е „разрешената“ доза за деня. Ами ако изпием втора/трета доза?

При условие, че:

  • Нямаме проблем с усвояването на протеина на прах;
  • Набавяме си достатъчно микроелементи (витамини, минерали, зоо- и фитонутриенти,…);
  • Не ни е проблем по-бързото огладняване след протеин на прах спрямо по-бавното

, то при нужда спокойно можем да изпием и повече от 2 дози, особено ако не сме 40 килограмова манекенка.

Дори понякога може да се наложи и всичкият протеин за деня да е на прах. На мен лично ми се е случвало като пътувам да имам няколко дози протеин на прах и няколко протеинови вафли за деня. Протеиновите вафли са направени от протеин на прах и така се получава, че през целия ден протеинът ми е бил само такъв на прах. Последните седмици пък съм на две хранения от по 2 дози протеин + плодове на корем и чак вечерта като позахладнее вече ям „твърда“ храна. Ок, с дините вкарвам и узо освен протеин на прах, признавам си 🙂

Нека ти припомня и експеримента на войника, на когото за 100 дни всичкият протеин идвал от протеин на прах.

Хайде сега да ги разгледаме по-подробно нещата:

Протеинът на прах и усвояването му

Я да ти се похваля!

Няколко години след като почнах да тренирам културизъм станах як колкото Лари Скот!

 

Лари Скот е първият мистър Олимпия (това е „световното“ на бодибилдерите демек). Малко известен факт обаче е, че Лари е пил от първите протеини на прах. По онова време те все още не са били много качествени и Лари е имал бая газове от тях. Което е било голям проблем на съквартирантите му. Обаче Лари е бил толкова як, че съквартирантите му не намерили смелост да го набият и трябвало да му търпят…миризмите.

Е, като бях студент бях посъбрал пари да си купя по-евтин протеин на прах. Знаех важността му, но не можех да си позволя качествена марка.

Почнах да пия протеина и… станах като Лари Скот.

Добре, че не ме набиха съквартирантите ми и изтърпяха докато свърша опаковката. 🙂

Днес имаме много по-качествени марки на пазара. Но това не значи, че всеки може да усвои добре протеина на прах. Някои трябва да пробват различни марки. А други – различни видове – яйчен, соев, казеин, грахов,… И да намерят този, от който нямат подуване, газове, разстройство и т.н.

Да, освен всичко друго трябва да намерят и такъв, който им е вкусен. Особено ако не го бъркат с нещо вкусно.

Затова всеки трябва да си прецени нещата. И, например, ако от една доза всичко е ок, но при втората вече започва да пречи на околните…, то значи за него една доза протеин на прах е горната граница.

Но да преминем натам:

Протеинът на прах и микроелементите

Храната не е само макронутриенти (макрота). За тях съм писал тук, така че само да припомня, че това са протеини, мазнини и въглехидрати.

Още от малки знаем за витамините. После научаваме и за минералите. Но освен тях има и доста други неща, които извличаме в малки количества от храните. И които са жизненоважни.

В протеините на прах има много протеин, но малко микроелементи. Затова човек, който реши да използва повече от 1-2 дози протеин на прах трябва да си прегледа добре останалата храна за деня, за да е сигурен, че си набавя достатъчно микроелементи.

Особено ако има недостиг. Знаеш, анемия, липса на витамин Б12, крампи нощем вследствие на недостатъчно минерали като магнезия,… Всички сме чували, виждали (а дори и изпитвали) последствията от такива дефицити.

Мисля, че тук няма какво да се обясняваме. Протеинът на прах помага да си направим нужния протеин за деня, но не носи кой знае колко микроелементи със себе си.

Също като захарта, между другото. И тя е бедна откъм микроелементи. И затова е по-добре плод (има и фибри), вместо само сокче. Което е една от причините да си имаме едно на ум за захарта, но не и да я избягваме като Дявола тамян само защото инфлуенЦърите са ни казали така…

Протеинът на прах и огладняването

Течните храни се усвояват по-бързо от „твърдите“. Не че няма разлика между времето, за което огладняваме след еднакво количество риба и свинско примерно де.

Но протеинов шейк се усвоява много по-бързо от порция пилешко с броколи и ориз. Всички, които сме пили протеин, сме го усетили.

Вече започнаха да се проверяват твърденията на батките. Вече имаме и изследване по темата. А за в бъдеще очаквам и други да се появат. За да потвърдят доказаното от практиката твърдение, че:

течните калории не са толкова засищащи като твърдите калории.

Ако следиш творчеството ми сигурно се досещаш, че това твърдение лежи в основата на едно от трикчетата за преборване на глада при диета.

Знам освен това, че най-важното за една диета е устойчивостта (постоянството). Т.е. възможността да се придържаме към нея за дълго време.

Ако протеинът на прах ни помага да си стоим в рамките на нужните макроси, то значи е добре да пием протеин на прах. Стига да са изпълнени казаните вече условия де.

Извод:

Ако нямаше време да прочетеш всичко и затова скролна накрая, ето накратко:

Кликни ме за по-голям размер

Бележка: Колко най-много протеин на ден да приемаме от храна, напитки и прах е тема, която ще разгледам в друга статия.

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!