Фитнес преводач – какво е негативно набиране?

Имам една програма с негативно набиране ама не знам какво означава. Помощ?
Георги

Негативно набиране е само едната част от набирането – тази със спускането, т.е. тръгваш от брадичката над лоста и се съпротивляваш на тялото ти, което те дърпа надолу. Остава само да решиш проблема как да стигнеш до началната точка. Един от вариантите е на по-нисък лост с подскок, както често съветвам лостаджиите, които са ограничени откъм оборудване. Другият е да се качиш на нещо, което да ти помогне да тръгнеш от горната точка – както го правя на клипа:

Допълнителни съвети

  • Разгледай си по-добре програмата и виж с какъв хват ти е дадено негативното набиране.
  • Ако програмата е правена от някой добър мой колега, то най-вероятно ще има зададено и темпото, т.е. за колко секунди да спускаш надолу.

Ако те интересува повече

  • Всяко упражнение се състои от две части – позитивна и негативна. Както писах тук: „При позитивната преодоляваме тежестта, а при негативната – ѝ отстъпваме. Пример за позитивна – избутваме се от пода при лицевите опори, движим тялото нагоре при набиране, повдигаме щангата от гърдите при лежанката, придърпваме дръжките на скрипеца или ластик към нас… Негативната пък е обратното, т.е. отстъпваме под въздействието на тежестта – пускаме се надолу към пода при лицевите и набиранията…“.

Негативните набирания в практиката ми

  • Негативните набирания са един от начините да науча начинаещите да се набират. Често ги давам на трениращите в Залата и в програмите на хората, които тренирам онлайн. Тези набирания работят не само при мъжете, но дори и по-често ги използвам при дамите, тъй като техният пол е с по-слаба горна част и имат нужда от повече внимание към развиването на силата им там. Надолу са добре, тягите и клековете им растат като на назобен мъже, но нагоре е трудно…
  • Предпочитам да давам негативните набирания като на клипа, а не с подскок. При подскока човек се залюлява повече и освен с теглещото го надолу тяло трябва да се справя и с овладяване на люлеенето, и с контрол над лопатките си.
  • Програмката за увеличаване на набиранията, която пуснах преди време в блога, работи и с негативни набирания. Просто леко трябва да се „пипне“ от хората, които ще я правят с негативно набиране.

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!