Довършвач трепач 1

 

Оказа се, че статията ми за финишърите се хареса доста. Няколко души ми писаха да започна да пускам от любимите си довършвачи (както ги наричам на български), други път дори ми изпратиха свои да публикувам. Затова ми хрумна да пускам периодично по някой от финишърите, с които довършваме трениращите при нас в Залата и онлайн.

Е, да започваме с първия от поредица!

За кого е подходящ този довършвач?

Имаме само кардио упражнения със собствено тегло, което го прави много подходящ за изпълнение по време на отпуска или командировка. По-натренираните може да го използват и като загрявка преди тренировка.

Иначе основното му предназначение, както на всеки друг финишър, е в края на тренировката. Упражненията в него са за долната и средната част на тялото, така че всеки трениращ трябва да си прецени спрямо останалата част от тренировката къде да го включи.

А с какво ще ни помогне? Ще свали някоя сланинка и ще добави малко въздух и издържливост 😉

Да обобщим:

 • за отслабване и издържливост
 • без уреди
 • може да се прави навсякъде

Това не бива да те спира да го направиш дори и да нямаш горните цели или пък да имаш достъп до различно тренировъчно оборудване 😉

За кого НЕ Е подходящ този довършвач?

Имаме упражнения, които се изпълняват в бързо темпо. Имаме и упражнения за корем от лег, което при някои може да доведе до неприятно напрежение в кръста. Освен това имаме и упражнения, при които подскачаме и се приземяваме.

Това прави довършвача неподходящ за хора с наднормено тегло и невладеещи техниката на безопасност на използваните упражнения. Да, всеки може да подскача, ама здравето е по-важно. Нещо, което е добре да се разбере преди да е късно!

Хората с травми в глезени, колене, таз и кръст трябва да подходят с внимание и да преценят (или да се консултират със специалист) преди да изпълнят финишъра.

Да обобщим:

 • не го правим, ако не владеем упражненията
 • не го правим, ако имаме противопоказни травми
 • не го правим, ако сме с голямо наднормено тегло

Това не бива да те спира да правиш финишъри, просто този не е подходящ за теб, но някой от другите ще е 😉

И на края – самият финишър:

Целта е за максимално бързо време да изпълним всичките упражнения с дадените повторения.

Трябва да спазваме реда им, т.е. преди да пристъпим към 75 хоризонтални ножици трябва да сме направили всичките 100 Джака и т.н.

Може да се почива при нужда. Може и да се накъсват упражненията, т.е. правим 45 ножици, почиваме и после правим още 30.

Ето ги и разписани, ако не ти е удобно да сложиш клипчето на пауза:

100 подскачащи Джака

75 хоризонтални ножици (на всеки крак)

100 подскачащи Джака

50 клека

100 подскачащи Джака

25 клек подскока

100 подскачащи Джака

50 клека

100 подскачащи Джака

75 вертикални ножици (на всеки крак)

100 подскачащи Джака

От време на време като го даваме на някой в Залата ще пишем резултата тук. Ти също може да си напишеш резултата в коментар под статията или пък в ютюб и да се сравниш с другите, които са го правили 😉

16 Коментари

 • ВИОЛЕТА НОВЕВА
  ДНЕС НАПРАВИХМЕ СЕРИЯТА ПО СЪВЕТ НА НАДЯ С НЕЛИ. 17,40!!!-ДА НЕ ПОВЯРВА ЧОВЕК!
 • Антон Обалиев
  15:10 мин. от мен
 • Емил Обалиев
  15:35 от мен и поздравление за компелкса
 • Ани Александрова
  13:37 ;0)
 • Божо
  Тези времена за мен са нереално добри за всичките 11 серии от упражнения. Уж тренирам и аз.... Би трябвало да се прaвят едва ли не без почивка за да се постигне време под 17 мин... Явно като кондиция съм доста зле...
  • Юли
   Зависи и от колко си висок - оттам разкрача за Джак-овете, амплитудата на клека и на клек-подскока и т.н. Пробвай го през 2-3 седмици и ще видиш как времето ти пада ;)
   • Божо
    1.85/92kg съм с 17% мазнини. Просто - чиста математика, след като наблюдавах клипчетата: 100 джака 6 серии по 1.30 = 9мин. 75 нощици 2 серии по 1.15= 2.30мин 50 клека 2 серии по 1 = 2 мин 25 клпод. 1 серия по 0.30= 0.30 14 мин . Това е минимума без никаква почивка между сериите при правилно изпълнение на упражненията.
    • Юли
     Клипчетата са от библиотеката ни с упражнения, която може да намериш в ютюб. Нормално е там скоростта на изпълнение да не е най-бързата възможна. А ако Джак-овете се правят по-бързо от твоето сметнато спокойно се пада и под 13, и под 12 минути. Пак да кажа - зависи от разкрача и дължината на крайниците. 185 см мъж ще е по-бавен от 165 см жена.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!