Довършвач трепач 2

Често някой се сеща да пита какво стана с поредицата довършвачи трепачи. Всеки, който е правил първия, знае колко е як. Ама и знае колко е продължителен и изморителен и си трябват сили за него.

Е, посъбрахме вече сили за втория 🙂

Ето го и него!

За кого е подходящ този довършвач?

Основното му предназначение, както на всеки друг финишър, е в края на тренировката. Но той спокойно си минава и за цяла тренировка 😉

А с какво ще ни помогне? Ще свали някоя сланинка и ще добави малко въздух и издържливост 😉

Демек:

  • за отслабване и издържливост
  • без уреди
  • може да се прави навсякъде

Това не бива да те спира да го направиш дори и да нямаш горните цели или пък да имаш достъп до различно тренировъчно оборудване 😉

Да не пропусна да ти подскажа, че в него има само упражнения със собствено тегло, което го прави много подходящ за изпълнение при липса на оборудване. Например самоизолация вкъщи заради ковид или по време на отпуска или командировка.

За кого НЕ Е подходящ този довършвач?

Имаме упражнения, които се изпълняват в бързо темпо. Имаме и упражнения за корем от лег, което при някои може да доведе до неприятно напрежение в кръста. Имаме упражнения, които поставят раменните стави в неудобно за хората с лоша мобилност положение. Освен това имаме и упражнения, при които подскачаме и се приземяваме.

Това прави довършвача неподходящ за хора с наднормено тегло и невладеещи техниката на безопасност на използваните упражнения. Да, всеки може да подскача, ама здравето е по-важно. Нещо, което е добре да се разбере преди да е късно!

Хората с травми в глезени, колене, таз и кръст трябва да подходят с внимание и да преценят (или да се консултират със специалист) преди да изпълнят финишъра.

Хората с лоша мобилност е по-добре да поработят повечко върху нея. А довършвача да го правят без да напъват в крайните положение на супермена + W например.

Да обобщим:

  • не го правим, ако не владеем упражненията
  • не го правим, ако имаме противопоказни травми
  • не го правим, ако сме с голямо наднормено тегло
  • внимаваме при упражненията с по-голям обхват на движение

Това не бива да те спира да правиш финишъри, просто този не е подходящ за теб, но някой от другите ще е 😉

И на края – самият финишър:

Целта е за максимално бързо време да изпълним всичките упражнения с дадените повторения.

Трябва да спазваме реда им, т.е. преди да пристъпим към 50 лицеви от наклон трябва да сме направили всичките 100 Джака и т.н.

Може да се почива при нужда. Може и да се накъсват упражненията, т.е. правим 35 лицеви, почиваме, и после правим още 15.

Ето ги и разписани, ако не ти е удобно да сложиш клипчето на пауза:

100 подскачащи джака
50 лицеви от наклон
50 кофички на пейка
200 подскачащи джака
50 коремни преси
50 супермен + W
300 подскачащи джака
50 бърпита
400 подскачащи джака
50 коремни преси с докосване
50 айрънмени
500 подскачащи джака
50 клека
50 отпада на крак

На който му се струва лек – може да добави тежести за отпадите и клековете. Ентусиастите могат да си изберат дори и бърпи с тежест или друг по-гаден вариант. Освен това може да се използва ластик за супермена. И лицевите да са от пода. Даже с отлепяне на ръцете 🙂

И, обратното, на който му изглежда непреодолим, заменя бърпитата с чийтави или такива без лицева.

От време на време като го даваме на някой в Залата ще пишем резултата тук. Ти също може да си напишеш резултата в коментар под статията или пък в ютюб и да се сравниш с другите, които са го правили 😉

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!