Езикът на тялото

 

Много често се налага да сменим програмата или да започнем коренно различна, с оглед новата цел, която сме си поставили. По-опитните се опитват да си съставят сами програмата (къде успешно, къде…смешно). По-неопитните обикновено избират един от трите варианта:

 • намират си кой да им направи програмата. Обикновено е инструкторът в залата, която посещават, или по-напреднал приятел;
 • използват интернет, т.е. платен онлайн персонален треньор или някой от фитнес форумите;
 • вземат готова програма, като критерият е някой да я е похвалил, че действа.

Най-добрият вариант е добър персонален треньор да я направи след съответната консултация и тестове. Но много често се случва точно обратното – взема се някоя готова програма и се разчита тя да проработи. Всеки човек, обаче, е индивидуалност, която се различава малко или повече от останалите. Затова и работещата програма за един може да се окаже пълен провал за друг. Нека ви дам личен пример – аз имам стаж колкото Бранч Уорън. Но не мога да правя по неговата програма, нали? Същото е и някой, който е сгъвал за бицепс и правил коремни преси цяла година, да тръгне да тренира по програмата на преминал курсовете за начинаещ и полунапреднал през тази една година само защото имали еднакъв стаж…

Разкрийте повече за себе си, за да получите по-добра праграма онлайн
Разкрийте повече за себе си, за да получите по-добра програма онлайн

Затова е задължително програмите да са съобразени за съответния трениращ. И тук идва на помощ тялото – то ни говори много. Дължината на крайниците, мускулния дисбаланс, слабите места, асиметрията в развитието на мускулните групи… вземете тези неща при изготвянето на новата си програма. Ето и няколко правила, които ще ви помогнат:

 • Тези с по-къси ръце могат да не тренират трицепса. Достатъчна му е работата, която върши при бутащите упражнения за рамо и гърди. При желание може да се сложат едни кофички – те са му достатъчни. Започнете да го тренирате чак когато тръгнете да търсите детайли.
 • Начинаещите с по-мускулеста долна част на тялото и по-слаба горна е добре да оставят упражненията като клек и тяга към края на тренировките си в първите месеци.
 • Почти всеки има мускулна група, която генетично му върви повече от другите. Както и да я тренира. Затова не е хубаво да си прави извод от успеха с нея и да прилага същия начин на трениране при другите групи.
 • От друга страна, мнозинството има мускули, които им вървят по-бавно, затова трябва да им се бърне повече внимание, не само с оглед да не се получи мускулен дисбаланс, но и поради по-дългото време, необходимо за растеж при трудноподатливите групи.
 • Горното се отнася и за различните части (глави) на един и същ мускул.
 • Програмата, която сваля 5% телесни мазнини, е различна за тяло с 31% и с 13% мазнини.
 • Тези с по-дълги ръце трябва да ги тренират с повече директни упражнения и повече унилатерални.
 • Всеки има различно съотношение на мускулните фибри, дори може и мускулните му групи да се различават по този показател една от друга. Това е добре да се съобрази в една програма, за да може да се тренират по-ефективно. Все пак различните фибри отговарят по различен начин на определен брой повторения.
 • Типът тяло (екто-, ендо- или мезоморф) е важен критерий, който също трябва да се вземе под внимание. Хардгейнерът може да увеличи дните за почивка в програмата и храненето, докато на ендоморфа може да се наложи да увеличи натоварването и намали храненето… Ако се избира програма, която е дала резултатите при някой – избирайте и според това, доколко имате сходен тип тяло.

Може би разбрахте споменатото при ‘Chest и слава‘: „Тя трябва бъде модифицирана според индивидуалните особености на всеки отделен трениращ„. Затова и специализацията за ръце „ARMSmageddon!!!“ има и LA Edition, т.е. версия за ‘Long Arms’.

Е, вече знаете, че е важно да знаете какво ви казва вашето тялото, за да може следващата ви програма да е по-ефективна. Послушайте го и то ще ви се отблагодари.

Надявам се да съм помогнал за направата на следващата ви програма.

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!