Широки гръбни мускули

 

Открай време широкият гръб символизира мъжката сила и привлича погледите на хората. Той е нещо, което трудно може да се скрие с дрехите. Дори широкият гръб е издавал избягалите от галерите гребци – както и да се обличали, веднага били разпознавани и предавани на властите.

От ляво на дясно - Серж Нюрбре, Серджо Олива, Арнолд Шварценегер
От ляво на дясно – Серж Нюбре, Серджо Олива, Арнолд Шварценегер

Сред културистите често през годините следващият голям си пробива пътя до върха на Олимп именно с големия си гръб. Говори се, че една от причините Арни навремето да измести Серджо Олива, е наблягането на ширината на гърба с упражнението „мечка“, Ли Хейни още от малък е бил известен с широкия си гръб, Дориан Йетс е наречен Сянката, заради закриващият слънцето му гръб…

Лостаджиите също наблягат на гърба, макар там да забелязваме и набирания „за бицепс“, което от анатомична гледна точка е леко глупаво изказване, защото, както ще видите след малко, щом имаме екстензия на рамото (приближаваме ръката към тялото), то няма как да изключим напълно гърба…

Анатомия

480px-latissimus_dorsi_muscle_animation

By Anatomography – en:Anatomography (setting page of this image), CC BY-SA 2.1 jp, Link

Широкият гръбен мускул (latissimus dorsi muscle) носи името си от латинските думи lattisimus (широк) и dorsi (гръб). Смятам е достатъчен един поглед на картинката, за да се разбере колко подходящо е избрано името му.

Той е изцяло повърхностен мускул с изключение на една малка своя част, която е покрита от долния дял на трапеца.

 

Широкият гръбен мускул извършва следните действия

Екстензия на рамотоТова е т.нар. екстензия (разгъване) на рамото.

Когато рамото не е завъртяно нито навътре, нито навън, широкият гръбен мускул е много силен екстензор на тялото.

Като примерни упражнения, при които имаме екстензия в рамото, може да споменем привеждането на ръката пред тялото надолу при набиране в подхват,  пулоувъргребане с дъмбел,…


Хиперекстензия на рамото

Това е т.нар. хиперекстензия (хиперразгъване) на рамото.

Това движение на гърба рядко се използва при тренирането му, тъй като при него широкият гръбен мускул е по-слаб от задното рамо.


 

Аддукция на рамотоТова е т.нар. аддукция на рамото.

Ако рамото е завъртяно навън, то широкият гръбен мускул е силен аддуктор.

Примерни упражнения за него са набиранията с лакти в страни от тялото. Както и вариантите на скрипец.


Хоризонтална абдукцияТова е т.нар. хоризонтална абдукция на рамото

Също както и хиперекстензията на рамото – и това движение на гърба рядко се използва при тренирането му, тъй като при него широкият гръбен мускул е по-слаб от задното рамо.


Медиална ротация

Това е т.нар. медиална ротация на рамото

Отново движение, което се използва рядко от конвенционално трениращите.


Упражнения за гръб (широк гръбен мускул)

При разглеждането на конкретните движения, които извършва мускулът, съм посочил примерни упражнения, за да стане по-ясно самото движение. Тези с име в оранжево са кликабъл, т.е. може да се кликне на оранжевия текст и ще се види упражнението в ютюб канала ни.

Пак там има плейлиста с още упражнения за широкия гръбен мускул.

3 Коментари

  • Ачо
    Тъй като съм лостаджия ще кажа набиранията, но дори и да не тренирах примерно на лостовете, а само в зала, пак бих казал набиранията. Защото е едно от упражненията, които разширяват гръбния мускул. Освен набиранията бих казал и придърпване на горен скрипец + чукчета. Най-големият фаворит за мен е Рони Колмън, доказан е. Но също ми харесва и Винс Жиронда. Тялото му е супер. Не е като днешните машини. Супер, нормално,релефно тяло.
  • Ангел
    Сред най добрите гърбове бих добавил и този на Джоел Стъбс http://youtu.be/TPbqq03NWQ8
  • anonymous
    набиране с надхват

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!