СТРОНГ Фит Атлет на сезон 2014-2015 – Форки

 

Вече ви представихме спечелилата наградата СТРОНГ Фит Атлет на сезона – Веселка. Сега е време да поразпитаме и спечелилият приза от мъжете – Форки.

Форки - СТРОНГ Фит Атлет на сезона
Форки получава наградата си за СТРОНГ Фит Атлет на сезона 2014-2015

Не знам доколко е съвпадение, но Форки бе с Веселка в един отбор, който завърши втори на  Битката преди Коледа 2014Явно преди да се научиш да печелиш трябва да се научиш да губиш.

А Форки ги знае тези работи, все пак преди да спечели една тениска трябваше 50 пъти да тича по 5 километра 🙂

Здрасти, представи се накратко на читателите ни.

Здравей,  казвам се Христофор и от 10 години живея в София, но винаги намирам време да се прибера в родното Габрово. Работя QA в SmartcomBulgaria и истински се радвам, когато кодът ми върви гладко и открива бъгове. От свободното си време се опитвам да отделям поне 60%  на спорт, но в последно време е по-малко. Причината е, че посещавам курсове за Web програмиране и усъвършенстване на знанията и уменията ми за компютри и програмиране.

QA
Да чийтваш не смей – съдията ти е QA 🙂

Какъв беше животът ти преди тренировките при нас и какво те накара да го промениш и да потърсиш къде да тренираш?

Малко преди да ви намеря бях стигнал личен рекорд от 115 кг. Както можеш да си представиш, не се чувствах добре. Освен това около истерията за края на света през 2012 си казах „Ако се окаже вярно, то физически трябва да съм подготвен“. Приятел ми спомена, че тренира Муай Тай. Отидох да погледам, хареса ми, записах се. Малко след това ви открих.

Имаше ли колебание или твърдо беше решил, че трябва да се тренира сериозно?

Колебание не, просто ми отне дълго време да го проумея (15 години 🙂 ). Щом реших, остана само да харесам спорта и да намеря място за практикуване. Там не се бавих толкова. Отаначало не бях толкова редовен при вас, но спарингите на Муай Тай тренировките бързо промениха това.

Ние стоим надалеч от маркетинга и не се рекламираме. Ти как ни откри?

В процеса на търсене на спорт попаднах на статии и различни видеа. Впечатлих се от разнообразието от движения, които все пак пресъздават всяко едно от ежедневните физически занимания. Скоро след това наш общ приятел, Тодор Пановски, ми каза за Залата на Юли.

Какви бяха очакванията ти и какво всъщност се оказа, че намери при нас?

Най-важното за мен е разнообразието, което вече четири години не спирате да ми предлагате. Действително не се сещам да сме повтаряли някой комплекс, изключая специалните комплекси около национални празници, които изпълнявам с гордост.

Разбира се новите приятелства, които създадох в залата, са както бонус към всичко останало, така и съвсем неочаквани. Като по-малък съм ходил по фитнес зали, но само ако и някое приятелче дойде. Фитнесът винаги ми е бил странен и неангажиращ. Докато на груповите тренировки заедно се борим с поредния комплекс на Надя, което е доста сплотяващо, а освен това се търсим и преследваме да не пропускаме заниманията.

Тичането си е супер, но тренировките с приятели са върхА
Тичането си е супер, но тренировките с приятели са върхА

Имаме доста странни уреди, даже за бягащ човек е доста непривично да тренира с пудовки, щанги, скрипци и т.н.. Но не ти ли беше още по-странно като разбра, че няма да ти забраняваме храни?

Разбира се като се появи нещо ново го гледам от разстояние, но щом Надя покаже как се борави с това чудо, се захващам за работа.

За храната все още не мога да повярвам, че разрешавате всичко. Именно заради това сам се опитвам да се налагам някакви режими (но от утре). Откакто ви посещавам, фигурата ми се подобрява, без да намалявам или променям храната. Тъкмо обратното, напоследък усещам, че ям повече.

Всъщност какво обичаш да ядеш и тези над 50 бягания по 5 км и сигурно над 250 тренировки при нас струваха ли ти спиране на любимите храни?

Не мога да не го кажа – боб с наденица е любимото ми ядене. Почти всеки път, когато се прибирам в Габрово, ме посрещат с боб и наденица. През зимата не сядам на масата без бурканче домашна лютеница, а с нея отива половин хляб задължително. За десерт – мляко с ориз. От тези трите нищо и никой не може да ме откаже.

Така и така сме на тази тема – обещавам да не кажа на Надя отговора ти на този въпрос, така че спокойно си признай: кои упражнения и комплекси ти харесват най-много и кои би си ги „забранил“?

Всяко упражнение с по-ниска степен да динамика, което позволява разсеяност бих забранил. Разбира точно тези упражнения подобряват техниката и ни дават възможност за качване на следващото ниво.

Любими упражнения – бърпи, клекове и всичко с пудовки.

В готовност да избухне преди началото на комплекса
В готовност да избухне преди началото на комплекса

А знаеш ли, че имаме кръстен на теб комплекс? Я да видим ще познаеш ли какви упражнения има в него 🙂

Изненадан съм! Едно от двете трябва да е:

1) 30 мин бърпита;

2) 30 мин

– в началото на всяка минута 5 Clean&Jerk на ръка

– до края бърпита

– след 30 мин – 2км тичане

Имаше ли по-трудни моменти, когато ти е идвало да се откажеш, или поне да мързи да дойдеш да тренираш? Какво те държеше и мотивираше по пътя?

Никога не съм се спирал или отказвал. Винаги съм се старал да натискам до край и да се раздам на макс. Все пак всички в залата искаме да станем машини. Е, добре де, имал съм моменти на слабост, но в своя защита искам да добавя, че не волята, а тялото ми отказва да работи.

Кое ти беше най-трудното нещо дотук?

Набирания. Все още са ми трудни и се напъвам за всяко едно. Трябва да им отделя повече време.

А кое е нещото, с което най-много се гордееш?

Бърпита – поне 100 за 7 мин. В началото на 2014 г направих предизвикателството – ден от годината/ брой бърпита, т.е. 1/1/2014 – 1 бърпи, 2/1/2014 – 2 бърпи .. 2/2/2014 – 33 бърпи и тн до края на март. Това ме научи на упражнението бърби.

Ти беше един от претендентите за Атлет на сезона, и, както видяхме по реакциите на другите, напълно заслужено спечели, защото знаят как се раздаваш в Залата и на Площадката. А извън Залата, в реалния ти живот, как реагираха и реагират хората около теб?

Никой не беше изненадан, защото винаги говоря за залата и какво правим на тренировки. Радваха се за мен.

Форки не е като да не е свикнал да си заслужава награди :)
Форки не е като да не е свикнал да си заслужава награди 🙂

Фланелката за след 50 бягания я очакваше, защото тя си е записана в правилата на организаторите. Но при връчването на тази за Атлет на Сезона май остана доста учуден… Коя ти е по-ценна от двете и защо?

Фланелката за бягането беше цел, докато фланелката от вас – признание. Атлет на Сезона е най-ценната награда от тази година.

След тях – накъде? Какви са следващите ти фитнес цели?

По-лесното – 100 бягания, заради черната фланелка (на 50 е синя). Заедно с това да сваля още няколко кила (5-10). Вече е време да оправя храненето и да съм още по-редовен в тренировките.

А какво би казал на тези, които се колебаят дали да дойдат при нас?

Няма място и време за колебания. Добрата физическа форма и здраве се постигат с труд, но и с подкрепата на приятели. В „Залата на Юли“ има и от двете в изобилие.

 

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!