Израстване Ралица: „Тайната на коремната преса= еклери+пица+Юли :)“

 

Никой не вярва, че е възможно да се наслаждава на хубаво тяло И да се наслаждава на хубава храна. Двете поотделно стават, но заедно?
Оказва се, че може.

Но…с точната формула!

Историята на Ралица е точно такава – поотделно тя е имала мечтаното тяло и е яла “като невиждала”.
НО…пооттделно. 🙁
Докато е имала мечтаното тяло не е могла да яде нищо от нещата, които обича да хапва.
А всеки път като е яла каквото си иска, не само че  тялото ѝ не се побирало в дрехите, но и тя не си намирала място от угризенията на съвестта…
Хайде да ѝ дадем думата да разкаже как ѝ помогнах да чийтва без поражения върху тялото или ума:

 

Осъзнах, че имам “странни” отношения с храната доста отдавна-може би преди 5-6 години. Дълъг период от време мислех, че всичко е в рамките на нормалното. Всичко започна с килограми качени съвсем на шега една зима, премина през хиляда варианти на всякакви популярни диети и ограничения и завърши в омагьосан кръг от системни преяждания.
Отначало всичко беше като игра-теорията за великия чийт ден, който всички фитнес маниаци правеха. Но какво става когато от един ден, в който може да ядеш всичко, станат 2, 3 дни, дори цяла седмица. Сериозно се замислих над това, че имам нужда от помощ след първата вълна на Covid 19 пандемията и първият локдаун, който буквално използвах за извинение и се отдадох на доста дни преяждания, които пък от своя страна доведоха до доста неприятна изненада в кантара и в дрехите в гардероба ми.

Ралица не само е осъзнала, че има проблем, но е открила и къде се корени той:

Изключването на 100% от всички модерни диети на храните,които харесвах и ми бяха вкусни и които съответно на по-късен етап бяха изяждани в огромни количества-живяла съм в Италия и не мога без въглехидрати. Тук включваме всякаква паста, пица, брускети, гризини и т.н
Всяка Коледа, фирмено или лично тържество се превръщаха в неща от които бягах, а най-трудно беше на работното ми място където всеки ден някой все черпеше за нещо с всевъзможни вкусни неща, които ми бяха забранени.
Друга трудност, която срещах беше: “ без едно мога, с едно не мога”. Именно от тук идваше и страха ми да се опитвам да вкарвам в малки количества всеки ден любимите си храни. Купувайки си цял шоколад или цял пакет с бисквити доста пъти се опитвах да спра до първите три хапки, но накрая завършвах с изядени доста огромни количества.
Най-трудно ми беше да намеря мястото на този чийт ден в ежедневието си, тъй като се лутах между двете крайности-или бях адски стриктна и успявах да бъда в топ форма, или не можех да устоя на изкушенията и съответно развалях формата си доста бързо.

Колкото пъти се каня да напиша статията ми за чийт храненията (cheat meals) и чийт дните (cheat days), все си намирам оправдание. Един седнах с намерението да я завърша и…получих мейл от Ралица. По принцип рядко се захващам с подобни на нейния случай – работата е времеемка, продължителна, има доста психология и, най-важното, работи се client centered, т.е. няма как да използваш един калъп за всички, а трябва индивидуален подход… Но с Ралица се захванах само и само да не си дописвам статията. Демек мързелът ми я спаси 🙂

На Юли попаднах много случайно в интернет пространството. Помня го като ден днешен как след поредната си криза с преяждане търсех някаква информация и статистика относно това колко често и как се прави чийт ден, кога трябва да го има и кога не. Ако трябва да съм честна май просто търсих начин да успокоя гузната си съвест, че отново бях преяла. И тогава попаднах на сайта на Юли и неговата статия за гъвкавата диета, поразрових се в блога му и видях историята на Райна. Точно тази история ме порази-все едно я бях писала аз. Юли беше публикувал и част от режима на клиентката си-видях, че въпреки, че се води на режим имаше и пица и шоколад и други от моите любими храни.. На секундата разбрах, че точно от това имам нужда-някой да се опита да подреди кашата 🙂

Ясно беше, че работата ще е трудна, но се оказа, че Ралица е coachable, т.е. може да се работи с нея. На което се дължи и голяма част от успеха ѝ.

Най-труден ми беше в момента, в който трябваше да помоля Юли да включи в режима желаните от мен храни. Бях скептична и сигурна, че ще получа отказ от негова страна, но нищо подобно не се случи.Юли беше и е неотлъчно до мен през целия процес. Страхотно отношение, бързи отговори и всичко това в точния момент. Никога не е налагал мнението си, винаги имах варианти и право на избор. Никога не се отказа, въпреки, че не му беше лесно с мен-не целия процес протече по мед и масло-имах леки колебания и непланирани празненства и скътаване от режима.. Юли е изключителен специалист, който винаги имаше отговор на всеки мой въпрос. Да не забравяме и неподражаемия му стил с щипка хумор, който винаги ме е карал да се смея зад екрана на лаптопа.

Хубаво е, когато някой си признава какъв pain in the *** е, но не бих казал, че Ралица се скъсваше да задава въпроси. Особено от ония неотговоримите, които зависят от хиляди фактори. Знаеше какво да пита, а с течение на времето се поуспокои разбирайки, че не е проблем да се греши и непоправими са само грешките малко преди състезание. На каквото тя така или иначе не смята да се явява.

Сега чувствам, че съм намерила златната си среда. Знам, че дозата прави отровата :). Знам кога и как да ям качествена храна и кога и в какво количество мога да си позволя някоя малка “отрова”. Знам как реагира тялото ми на чийтовете, кога да ги правя и как да ги използвам като инструмент за забавление.

Току що Ралица ти разкри тайната на чийта. Но нека я оставим да дообясни как тя самата вижда нещата:

Като на забавление, което идва планувано на всеки 7( в най-лошия случай 14) дни. Планувам ги като рожден ден и не се боя от тях. Напротив-чакам ги с нетърпение, пазарувам предварително за тях и знам, че с всеки следващ чийт ден съм все по-близо до пълното обуздаване на звяра :). Никой не пълнее и не разваля форма от един ден, както и никой не отслабва за същия период. Чийт дните са прекрасно нещо стига да не се преяжда системно и да не се превръщат в цяла седмица.Отначало тръгнахме с малки стъпи-все пак Рим не е построен за един ден :). Признавам си, че бях доста притеснена когато трябваше подробно да опиша пред Юли как е протекъл този мой ден и колко и какво съм изяла. Притеснявах се да не загубя постигнатите резултати до момента.Но повторението е майка на знанието :). И така неусетно дори успях да изкарам първия си месец без непланувани преяждания и чийт дни. И смея да твърдя, че когато имаш чийт всяка седмица няма как да имаш позиви за преяждане през останалите дни.А ако ви е интересно мога и да споделя как минава една моя събота-т.нар “сладка събота” от мен и мъжа ми. Започваме задължително с микс от всякакви традиционни български закуски: мекички, банички, бухтички :). За обяд хапваме мазно месо с хляб и разядки или бургери, задължително следобедното ни кафе с придружено с микс от торти, ядки и шоколад и за вечеря имаме отново мазно месце или микс от панирани неща тип сирене, калмари и др. Вкусотии отново придружени с десерт. Абе общо взето ти представете шведска маса на почивка 🙂 Но нека не се заблуждаваме- Юли ще ви накара да си заслужите този ден 🙂 и да си го изработите след това. Ако по някакво стечение на обстоятелствата дните станат повече от един или просто идва Коледната ваканция-викам на помощ Юли 🙂 смея да твърдя, че когато имаш чийт всяка седмица няма как да имаш позиви за преяждане през останалите дни.

Основният закон на фитнес маркетинга е „Ако правиш нещо добре, направи така, че всеки да го разбере“. Понеже съм си срамежлив интроверт, а и не си падам по маркетинга, ще оставя Ралица да удари едно рамо:

Препоръчвам услугите на Юли на всеки, който иска да яде пица и еклери и същевременно да изглежда страхотно по бански. Всеки може да научи много от него. Ако ви е страх, че малко шоколад могат да развалят прогреса ви до момента, Юли е на среща да ви докаже и покаже точно обратното. Юли е човек, който ще ви предизвика да надскочите себе си и всичко това с грижа и за психическото и за физическото ви здраве. Може да сте на 100% сигурни, че подхода му е изцяло индивидуален-няма да получите поредния copy/paste режим с овесени ядки и ориз с пиле.

А какво следва?

Със сигурност ще продължа работата си с Юли по един или друг начин. За мен контакта с него е безкрайно ценен и полезен. С малки стъпки всеки месец вървя към едно заздравяване и сигурност във връзката ми с храната. За първа година чакам Коледа с нетърпение, а не със скрит ужас и съм сигурна, че тази година всичко ще е различно. Все пак виждате и снимките-кой би предположил, че ще изглеждам по този начин по време на локдаун, само с домашни тренировки и хоум офис? А Юли дори ми е обещал догодина да имам и още по-добра форма за лятото ( стига да има къде да се показваме по бански 🙂 ). През Новата Година със сигурност ще започна да работя с него и за оправяне на тренировките ми, които на този етап са напълно свободни съчинения и сигурно ако Юли ги види ще се хване за главата :).
В заключение смело мога да поставя пред всички вас следното уравнение:
Тайната на коремната преса= Пица+еклери+Юли 🙂

Само да допълня, че това е формулата на ШрЮлингер и тя е вярна при определени условия 😉

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!