Битката преди Коледа 2014

 

Дойде време в навечерието на Рождество Христово да направим кратък обзор на състоялото се в Залата на Юли СТРОНГ Фит състезание „Битката преди Коледа 2014“.

Още в деня на провеждането му пуснахме снимки във фейсбук и, логично, възникнаха няколко въпроса, които често бяха задавани. Затова нека отговорим на тях преди да преминем към съществената част.

Защо отборно?

 Причините са две:

 • В СТРОНГ Фит се вслушаме в завета на предците. А нима Кубрат не събра пръчките да ни покаже на всички бъдещи българи, че заедно ще сме по-силни? Затова и в СТРОНГ Фит ние се състезаваме отборно.
 • В СТРОНГ Фит наблягаме на масовия спорт и целим да да подобряваме не само здравословното състояние на трениращите, но и да ги направим по-силни и по-годни и за живота там отвън – извън залата и тренировъчната площадка. А нима всеки, който редовно започне да се движи и спортува, не е победител? Затова и в СТРОНГ Фит състезанията всеки е победител.

Какви са тези капачки?

Какви са тези капачки?
Какви са тези капачки?

Цяла година активно събирахме капачки в тон с тази инциатива. Въпреки че Залата ни е известна с голямото разнообразие и уникалност на оборудването си, то това не ни попречи да заменим част от уредите си с туби и чували с капачките. Все пак СТРОНГ Фит ни учи да развиваме не само тялото си, но и да използваме ума си и да можем да тренираме при всякакви обстоятелства и условия. Пък и нали всяка СТРОНГ Фит тренировка е различна, а с всеки нов уред става още по-различна 😉

 Защо „битка“?

В СТРОНГ Фит често имаме тренировки на историческа тематика, кръстени на герои или събития от пребогатата и славна българска история. Затова избрахме името „битка“ пред „състезание“ за провеждането на подобни инициативи.

Но да се върнем към самата Битка

Отборите предварително бяха разпределени на три от по 9 човека. Всеки от 27-мината получи своята фланелка и разбра съотборниците си. Остана да загреем и да започваме.

София е известна с два тунела – Люлинският за ускоряване на елементарни частици и…тунелът на мъченията на Надя, с който тя често загрява дошлите на групови тренировки. Този път надеждата на всички бе, че поради по-големия брой хора няма да може да се направи в Залата, но…останаха си само с надеждата.

Тунелът на мъченията
Тунелът на мъченията

Та след като Надя загря участниците обявихме първите три комплекса и капитаните на отборите Форки, Киро и Жоро Т събраха своите играчи да обсъдят стратегията за първия кръг – три триплета (три упражнения), като всеки отбор трябваше да си определи с кои двама съотборници ще е и на кой от трите комплекса ще се надпреварва.

Да се запознаем с правилата на играта
Да се запознаем с правилата на играта

Нашата работа като треньори бе да подберем подходящите параметри като тежест и част от прогресията за всеки участник така, че да се получи битка между хора с различни възможности от начинаещи до напреднали без някой да бъде ощетен за сметка на друг. Същото, което правим и на груповите тренировки: познаваме и нагаждаме нещата индивидуално на всеки, за да може да се раздаде максимално според възможностите си, а не сравнявайки се с други.

В СТРОНГ Фит всеки получава натоварването според собствените си възможности
В СТРОНГ Фит всеки получава натоварването според собствените си възможности

Първи кръг

Първият триплет включваше пуш преси, набиране и отпади с щанга. От първия отбор участниците бяха Форки, Денис и Иво, като те успяха да победят на пуш пресите само, а на другите две останаха трети. Втори отбор (Цено, Иво и Морети) излъчи победителите в другите две движения, а третият отбор (Жоро, Иван и Радо) се задоволи с едно трето и две втори места.

По време на набиранията
По време на набиранията

Вторият триплет имаше упражнение с капачки – в случая това бяха хиперекстензии, гоблет клек с пудовка и клек със собствено тегло. Отборите бяха с изцяло женско присъствие – Светла, Мария и Веселка бяха победителки в първите две упражнения, Деси, Румяна и Даниела бяха безапелационни на клека, а Цвети, Цвета и Милена не успяха да вземат максимални точки в нито едно от трите.

Последни секунди преди старта на втория триплет
Последни секунди преди старта на втория триплет

За третият триплет от военна преса, тръстер и преден клек с пудовка в едната ръка останаха да се борят Ради, Антон и Никола срещу Киро, Тони и Анатоли и срещу Поли, Деян и Ивайло. Тони нанесе двоен удар на приятеля си Никола, като отборът му победи на тръстера и предния клек, а Поли и дружина бяха най-добри на военната преса.

С всяка следваща дисциплина напрежението растеше
С всяка следваща дисциплина напрежението растеше

Така след първия кръг отборът на Киро излезе пръв с 38 точки, следван от хората на Жоро с 36 точки и Форкърите с 34 точки.

Втори кръг

Ред беше на втори кръг, където упражненията щяха да са по два и да участват по двама от всеки отбор. И освен това всеки имаше право да подбере два комплекса, на които да участва. Очертаваше се интересна битка. И наистина се получи, като често след поредния куплет (две упражнения) се получаваше равенство в резултата – имахме 44:44:44, 52:52:52, 60:60:60 и 68:68:68 точки по време на битката.. Добре, че не играехме на белот, иначе… 🙂

Ето ги и отделните победители:

 • Иван и Радо на бърпитата и тръстерите
 • Светла и Веселка на новия СТРОНГ Фит комплекс „Шипченската битка“ – коремни преси с капачки, катерачи и грабване на телата, и отново те двете на повдигането на краката от вис с тежест и суинг с пудовка
И тук капачките послужиха за тренировъчен уред
И тук капачките послужиха за тренировъчен уред

 

 • Ивайло и Поли на бицепсово с дъмбели и трицепсови кофи
 • Антон и Иво на набиране и клек подскок
 • Румяна и Деси на хай-пул и напади
 • Деси и Ивайло на страничните напади и джаковете
 • Анатоли и Цвета на клек с диск напред и бърпи върху диска
 • Румяна и Даниела на гребането и лицевите опори
Да побеждаваш с усмивка
Да побеждаваш с усмивка

Както се вижда – доста често дамската двойка побеждаваше мъжките. Но това е магията на СТРОНГ Фит – всеки е достатъчно силен и годен да бъде победител.

След втория кръг отборът на Форки отново бе трети (70 точки), втори станаха вечно вторите от Левски в лицето на Киро (74 точки), а първи – тея от Арсенал (74 точки). Логиката, поне във футболния вариант, възтържествува 🙂

Но кой отбор щеше да тържествува на върха на Битката преди Коледа 2014 предстоеше да разберем след последните 9 надпревари – единичните.

Трети (финален) кръг

Капитаните отново събраха своите отбори и започна тактическото надиграване.

Стартирахме с висенето на халки. Видя се, че Цвета има още банани да яде, а Деян и Денис, които вече отдавна ги чакаха да пътуват, не си даваха зор и си повисяха спокойно. Особено Денис, който донесе най-много точки за своя отбор и толкова му хареса, че даже и профилната във фейса си промени, за да го видят всички как виси 🙂

Усмихване от вис на халки - новото упражнение патент на Денис :)
Усмихване от вис на халки – новото упражнение патент на Денис 🙂

На задния клек с щанга Светла победи двама мъже, но това се очакваше след като клек и тяга са й любимите неща в залата.

Отново дама спечели типично мъжката дисциплина обръщане и преса с пудовка – Поли надделя над Форки и Цвети.

На джаковете пък мъж надделя над дамите при типично „женското“ упражнение – Антон победи Милена и Румяна.

На лежанката беше ясно, че мъж ще е победителят, след като жени там нямаше. След оспорвана до края битка Никола победи с едно повторение вечно втория 🙂

Въпреки, че не беше понеделник... :)
Въпреки, че не беше понеделник… 🙂

В СТРОНГ Фит тренираме и за бицепс, защото там, отвън, в реалния живот, човек иска и да изглежда по-добре. Не е учудващо, че освен  бицепсовото сгъване с дъмбели от куплетите тук имахме и класиката – сгъване с кривия лост. Цено, като виден билдер, започна надъхано, но накрая отстъпи на Иво.

Планк надпреварата също бе доста напечена, но Морети даде в крайна сметка максималния брой точки на Деси.

Другото статично упражнение, което в СТРОНГ Фит сме взели от стронгмените – Херкулесовото държане, бе с капачки. Веселка държеше две туби, а Иван и Анатоли – по-тежки чували. Може би имапе някаква тактика с това с гръб към Иван по клинче да стои, но накрая нещо в Иван не издържа и Веселка победи.

Веселка - нашият Херкулес!
Веселка – нашият Херкулес!

Преди последното движение – преса от пода с пудовка, отборът на Форки имаше шанс да победи, но трябваше този на Жоро в лицето на Даниела да завърши трети.

Да де, ама Даниела не мислеше така и донесе победата на отбора си с победа и в последната дисциплина!

 В СТРОНГ Фит всеки е победител

Макар в крайното класиране първи да станаха хората на Жоро, втори – тези на Форки и трети – отборът на Киро, то реално всеки е победител. Веднъж, защото в поне една от надпреварите в даден кръг всеки е бил победител, и втори път – защото всеки осъзнал нуждата от движение и започнал редовно да тренира е победител в най-трудната битка: тази срещу себе си.

Именно затова и всеки състезател получи като подарък към тениската си и медальон, че е ветеран от Битката преди Коледа 2014, вместо медал с място.

Наградите за всички победители
Наградите за всички победители

След състезанието, както след всяка тренировка, дойде време и да заредим. В СТРОНГ Фит няма забранени храни, затова и на импровизираната ни трапеза не се появиха само яйца и мръвки, а имаше и доста по-вкусни неща. С които, както виждате от снимката, пак може да имаш нарезани плочки на корема 😉

Може да имаш плочки направени и със захар
Може да имаш плочки направени и със захар

И докато хапвахме някой подхвърли, че Великден и Гергьовден са далеко, а преди това има 3 март и много добре звучи „Битката преди Освобождението“…

Друг пък спомена, че е време да включим и децата, тъй като често трениращите идват с малкия/малката.

А Божидар взе на сериозно отправеното предизвикателство и вече започна да се подготвя 🙂

Той е още малък, но вече тренира :)
Той е още малък, но вече тренира 🙂

Ясно е, че ни очакват нови и още по-интересни и забавни Битки.

Вече се готвим за следващата.

А ти? 😉

1 Коментар

 • Антония Тренчева
  Мега яко,всички са страшни машини! Дано по-натам пак да има такива мероприятия,за който е пропуснал. :)

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!