Мерят ли вярно фитнес гривните?

 

Гривнираните атакуват!

Фитнес гривните започнаха масово да превземат ръцете на спортуващите. Все по-често ги виждаме в залите, на груповите тренировки и по местата за трениране навън. А и много от трениращите вкъщи също ги използват.

И наистина – това е джаджа, която е не само много зарибяваща, но е и доста полезна! Особено по-модерните такива, които отчитат много фитнес показатели – изгорени калории, брой крачки, изминато разстояние, пулс, изкачени стъпала, сън,…

Знаеш ли кой е най-често задаваният въпрос за тях?

Ето този:

Мерят ли вярно фитнес гривните?

На пазара за фитнес гривни редом с FitBit, SenseWear и Garmin се намесиха и мастодонтите в други сфери като Nike, Apple и Samsung. Всичко това направи борбата за ръката на фитнес любителя още по-ожесточена. И никоя марка не би искала да направи продукт, който да лъже с показанията си.

Което още повече увеличи проведените тестове и научните публикации по темата.

А дали не можеш лично да си провериш някои от нещата?

Как сами да си проверим мери ли вярно фитнес гривната?

С малко броене може да видиш дали са верни изминатите крачки. Ако мери изкачените стъпала – също лесно ще я изпиташ дали не те послъгва.

Знаеш ли пък дадено разстояние (например лекоатлетическа писта с 400 м обиколка), то може да провериш фитнес гривната ти отчита ли правилно и дистанцията. Тези с вграден GPS е логично как се гледа верни ли са им показанията.

Малко по-труда за проверка е пулсовата честота. Пак трябва да броиш, но и да умножаваш. И после да сверяваш с показанието на джаджата. Като фитнес професионалист те съветвам да провериш дали гривната ти отчита вярно в различните диапазони на пулса, а не само в покой 😉

Калорийният баланс (разликата между усвоените и изгорените калории) е най-важното нещо за диетите. За съжаление, няма как в домашни условия да провериш дали фитнес гривната ти измерва вярно изгорените калории.

Но пък ето къде може да разберем…

Верни ли са изгорените калории според фитнес гривните?

 

Отговор на този въпрос ни дава 1). Това е най-доброто, което може да се направи по даден научен въпрос. Тук имаме систематично ревю и мета анализ.

Първото означава, че учените се събират и анализират получените данни следвайки предварително създаден систематизиран план на работа.

А второто – че това е научно изследване на всички проведени досега научни изследвания отговарящи на дадените критерии. В нашия случай са проучени всички изследвания свързани с изгорените калории според фитнес гривните.

Какво проучват учените?

Да оставим тия с шарените престилки от снимката по-горе да си клюкарстват. И да видим ония с белите престилки, дето разбират много от статистика, какво са направили. Та те преглеждат всички проведени изследвания с фитнес гривни измерващи изразходени калории.

И в крайна сметка се спират на общо 60 добре направени експеримента. В тях участват гривни като Apple Watch, Garmin Vivofit, FitBit (Charge HR и Flex), Nike Fuelband и т.н.

А как проверяват мерят ли вярно фитнес гривните?

Как се измерват изразходените калории?

В лабораторни условия измерваме с голяма точност изразходените калории чрез директна калориметрия, стаен калориметър или двойно белязана вода.

Първият метод се основава на измерването на вдишания кислород и издишания въглероден диоксид (сложили сме маска на устата, която е вързана към измервателна апаратура). За втория метод писах малко тук (там даже има и снимка на такава стая). При третия използваме вода със стабилни изотопи на водорода и кислорода (2Н218О). Това са стандартите при измерването на калорийния разход в лабораторни условия.

Всъщност да не навлизаме в технически подбробности, защото съм сигурен, че ще ги прескочиш и отидеш направо на резултатите 🙂

Какво установяват учените?

Ето накратко изводите, като после ще ги поразтълкуваме малко:

  • Фитнес гривните мерят сравнително вярно изгорените калории при домакинска работа, ходене, качване на стълби и бягане.
  • Фитнес гривните дават по-малко от реално изразходените калории при колоездене, различните тренировъчни активности и общите за деня изразходени калории.
  • В нито един от случаите обаче няма еднородност на резултатите, т.е. показанията на различните фитнес гривни са разхвърляни безразборно около реалните стойности. Едни гривни мерят много повече, а други – много по-малко от реално измерените калории. И това е различно за всеки тип от измеранията (стълби, бягане,…).
  • Най-точна е била SenseWear Mini с обхват от – 21,27% до + 14,76%
  • Ако фитнес гривните са комбинирали акселерометър с измерване на пулса и/или отделената топлина, то показанията им са по-точни.

Ако не знаеш какво е акселерометър – това е една джаджа в гривната ти, която регистрира движенията в 3Д пространството. Много лесно ще го запомниш с:

И сега нека…

Да разтълкуваме резултатите

Най-точната гривна дава разлика от -21,27% до +14,76%. Да кажем, че гривната е отчела общо 2000 ккал изразходени за деня. Това значи, че реално изразходените калории може да са от 1704 ккал до 2425 ккал!

Ако една жена използва гривната и вярва на тия 2000 калории, то тя може да си сметне диетата с 1700 на ден и да отслабва. Да, ама реално това може да са ѝ точно изгорените калории. И жената да си мисли, че е в дефицит, пък всъщност да си е в калориен баланс. И да се чуди защо си поддържа килата, вместо да отслабва.

Или пък обратното – някой пич си гледа отчетени 2000 калории на гривната и си казва, че ще яде 2400, за да качи малко мускули. Обаче… гривната не мери точно, той си гяде и си гори по 2400 ккал на ден – така си седи в баланс и си поддържа, вместо да качва.

Можеш ли да ѝ вярваш на твоята?

Дори да говорим за една и съща гривна при един и същ човек, то пак се оказва, че показанията ѝ са разхвърляни навсякъде около истинските. Например ти днес имаш много ходене, и освен това си сутринта на силова тренировка, а вечерта – на зумба. Фитнес гривната ти ще измери повече от истинските калории на силовата, горе-долу верни за ходенето и по-малко от изгореното от теб на зумбата. Ако и в трите случая мереше по-малко или повече, то щеше да ти е по-лесно да се ориентираш. Ама при много различни активности през деня всяка с нейното си отклонение вече показанията на гривната ти стават бая случайни.

Демек лошата новина е, че фитнес гривните не мерят вярно изгорените калории. Добрата новина е, че най-вероятно изразходваш повече калории, отколкото ти казва гривната (демек може да ядеш повече!) 🙂

Чака ли ни светло бъдеще с фитнес гривните?

Към този момент знаем, че ако гривната ти има акселерометър, мери пулса и топлина, то тя ще е по-точна с калориите. Ама все още не достатъчно точна, за да може да ѝ вярваш.

Но пък технологиите се развиват. Някой ден ще имаме джаджи да ни казват точно колко калории изгаряме, точно колко калории има в дадено хранене и т.н.

Ако прескочи направо тук

Ето ти накратко всичко досега:

  • Фитнес гривните не трябва да се използват като меродавен критерий колко калории изразходваме. Те не мерят точно нито общите калории за деня, нито изгорените от конкретна активност калории (например от ходене или при тренировка).
  • Фитнес гривните не трябва да се използват при изчисления на калорийния баланс за направа на хранителни режими.
  • По-разумно е да ги използваме за следене на движението ни през деня, което да вържем със Спонтанната Физическа Активност (СФА/NEAT)
  • Това не значи да си изхвърлиш фитнес гривната! Те си имат своите плюсове и мерят по-точно други важни биомаркери. Просто изразходените калории не са сред тях.

 

 

 

 

 

Последният задвратник

Казват, че задвратникът е начин на предаване на информация от едно поколение на друго. Тук няма да се впускам в полемики за или против задвратника. Вместо това ще ти кажа за последния път, когато получих такъв.

С една жена следяхме много неща, защото положението беше трудно и упоритите мазнини не се махаха въпреки усилията ѝ. Тя имаше една от най-добрите на пазара фитнес гривни. Та седим с нея в офиса ми и гледаме на екрана графиката на физическата ѝ активност и изгорени калории за предните дни. Подсмихвайки се тя ми каза, че на 14-ти февруари нощта не е тренирала, но е изгаряла калории.

Аз погледнах данните внимателно. Да, наистина най-много калории имаше изхарчени малко преди полунощ. И после изгорените калории рязко спадаха. От което направих извода, че първото с многото изгорени калории е, хм, нали се сещаш 😉

И че след това се е случил така полезният здравословен сън…

Обаче се оказа, чеееее… не съм познал! Приятелят е бил на смяна до 12+ часа вечерта и затова 18+ нещата се били случили след полунощ като се е прибрал. Демек по времето, когато изгорените калории бяха най-малко.

Понеже съм си прям възкликнах „‘Баси дървото си!“.

И тогава получих последния си задвратник…

Предай нататък!

Надявам се тази статия да ти послужи като своего рода задвратник. И да ти предаде необходимата информация.

Сигурен съм, че познаваш такива, които още вярват на фитнес гривните си за изгорените калории 😉

Задвратни ги с бутоните за споделяне отдолу!

Цитирани източници

Цитирани източници
1 Ruairi O’Driscoll et al., (Sep 2018), „How well do activity monitors estimate energy expenditure? A systematic review and meta-analysis of the validity of current technologies“ (връзка)

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!