Забавя ли ни се метаболизмът?

 

Едно от нещата, което ми прави впечатление разлиствайки първите ми книги и учебници в сравнение със сегашното състояние на нещата, е по-високите калории, които тогава са били приемани за „нормални“. И то както за жените, така и за мъжете.

Това си го обяснявах основно с факта, че сегашното хубаво тяло се различава от тогавашното – просто стандартите станаха други, особено с навлизането на социалките и инфлуенЦърите.

Но дали това е единствената причина?

Друго нещо, което се набива на очи, е все по-затлъстяващото население, особено в млада и детска възраст.

Веднага всеки може да каже „Е, то е ясно, тъпчем се много повече и с много повече боклуци от преди“.

Това си го обяснявах с факта, че съвременната наука е напреднала много и може много по-добре да служи на тоя, който я спонсорира. Така че днес производителите на храни и напитки имат силата и на (невро)маркетинга, и на лабораториите за създаване на неустоими вкусови комбинации, които да лъжат мозъка ни, че сме гладни и искаме още, и още, И ОЩЕ…

Но дали това е единствената причина?

Най-вероятно не и затова неведнъж съм писал и за други виновници – килата се трупат и като се понатрупат годинките, отделно и като неглижираме важността на съня, физическата активност не е като преди и т.н.

Едно прясно кохортно изследване ми помогна да разбера, че съм на прав път в разсъжденията си, и наистина има и други причини за дебелеенето освен плюскането.

Метаболизмът май ни се е позабавил 😱

Хайде да видим това изследване1). и да поговорим малко по въпроса:

Близо 5000 човека живеещи в Европа и САЩ са изследвани в интервала между 1981-ва и 2017-та година. За да бъдем максимално обективни нека кажем, че точната бройка е 4799 човека, а повечето измервания са направени между 1990-та и 2017-та.

Резултатите от изследването след претеглянето им през промяната във възрастта и активната телесна маса на участниците са:

При мъжете общият калориен разход намалява с 222 ккал, а при жените – със 122 ккал. Или, в проценти, това са съответно 7,7 % и 5,6 %.

На пръв поглед не е много, няма и половин шоколад, както би казала някоя мислеща в калории и копнееща за шоколад мацка.

Да, ама и това като прибавим към останалите фактори и причините да се трупат кила се понатрупват и започват да влияят… Капка по капка вир, както се казва. Или, в нашия случай, капка по капка причини и изплискваш всичката вода от басейна като скочиш в него 😬

Затова и учените вече прибавят към останалите влияещи фактори и намаленият метаболизъм през последните десетилетия.

Какво значи това за теб и какво да направиш по въпроса с дебелеенето?

Във времето на фетшейминг и здравевъввсякакъвразмер модерни течения все повече хора започнаха да приемат за абсолютно нормално да тежат абсурдно много над нормалното. Но тук-там може да чуеш и гласовете на разума от редица медицински лица, колеги треньори и експерти в редица други области, които предупреждават, че наистина има връзка между затлъстяването и здравето и не бива да я пренебрегваме.

Затова, надявам се, че „метаболизмът ми се е забавил“ няма да ти стане поредната причина от типа „с дебели кости съм“. И да не се погрижиш за теглото си.

С тая забележка нека резюмираме основните фактори, водещи до по-голямото затлъстяване спрямо преди десетилетия:

Повечето изядени калории

Тук всичко е ясно. Особено за тия като мен, дето са виждали банани само на Нова година. Сега имаме много по-голямо разнообрази от храни, много по-достъпни са и са много по-добре направени да ни се набиват в мозъка колко много ги искаме.

Намалената физическа активност

Днес хората харчат много по-малко калории поради улеснения живот – колко хора перат на ръка и излизат навън да простират прането например? Но не само къщната работа, а и служебната е много улеснена и така се харчат много по-малко калории. Особено като прибавим и хоум офиса, нали 😉

Децата също се движат много по-малко, но пък пръстите и очите им се движат много повече – по екраните, сещаш се 😉

Увеличената температура на околната среда

Хората днес се радват на редица удобства, едно от които е по-топличкото през зимата. А преди сме харчели повече калории като сме живеели на по-студено. Да, точно, поради треперенето като е студено.

И, пак да, писал съм вече и за студа.

Липсата на достатъчно сън

Едно време вечерта завършваше с края на първа програма, особено в градчетата, дето колкото за танци важат 🙂

Сега може да превърташ стотици канали, филми и сериали до сутринта.

Логично е като спиш да харчиш по-малко калории, но реалността е съвсем друга и дори това да е вярно, то липсата на сън си я наваксваш по други начини, които ти личат после по сланинките 😉

И още, и още…

Има и други фактори, които влияят. Учените постоянно провеждат нови изследвания и търсят взаимовръзките. Такива са например пушенето, промяната на количеството наситени мазнини или пък повечето трансмазнини в храната ни…

И така, какво може да направиш

Може да започнеш от най-незначителните фактори. Сега на мода са различни подкасти, които научно ти обосновават колко важни са различни маргинални неща, които нямаш полза да оправиш докато Голямата четворка (сън, стрес, движение и хранене) ти куцат.

Затова се съсредоточи първо върху по-големите, които ти споменах.

Как да си избереш с кое да започнеш ли? Ами…използвай принципа на Либих 😉

А ако не искаш или не можеш да се справиш самостоятелно – може да се обърнеш за помощ към мен или към някой от многото колеги, които сме се посветили на мисията да помагаме на хората по пътя към здравето и активното дълголетие.

Цитирани източници

Цитирани източници
1 John R Speakman, Jasper M A de Jong, Srishti Sinha et al., (Apr 2023), „Total daily energy expenditure has declined over the past three decades due to declining basal expenditure, not reduced activity expenditure.“ (връзка)

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!