Историята на 10-те хиляди крачки

През 1965 година една японска компания започва да рекламира своя нов брояч на крачки Manpo-Kei. В превод това значи „измерител на 10 000 крачки“. Преобладаващата версия за избора на точния брой крачки е японският символ за 10 000. Както виждаш: 万 много наподобява на бягащ човек. Естествено, не може без слоган, и те се спират на „Хайде да правим по 10 000 крачки дневно!“. Дали там по 200 лв на местните инфлуенЦъри и за нула време 10-те хиляди крачки станали много модерни.

Разбира се, може да срещнеш и други версии – как психологически хората харесват кръгли числа и затова се захванали да ходят масово. Или как по онова време в Япония така или иначе е имало много клубове по ходене и те спомогнали много за популярността на 10-те хиляди крачки. В интерес на истината – много клубове по ходене се появили след създаването на споменатия вече брояч, като изискването да те приемат в клуба било да правиш минимум 10 000 крачки на ден…

След тласъка, който съвременните фитнес джаджи и смартфони дадоха на индустрията ни, 10-те хиляди крачки станаха повсеместно разпространени. Днес рядко има някой, който не е чул това число. Милиони се надъхват от приложенията на телефоните си да правят крачките. А мултимилионни корпорации раздават финансови поощтрения на служители си за изминаването на повече от 10 000 крачки.

Това, което нас ни интересува, е има ли научна обосновка зад числото 10 000, а защо точно е станало модерно да си го изучават маркетолозите.

Така де, ами ако точно 10 000 е свещеното число? Дали ако не го достигнем ще е лошо? А пък ако го надминем може би ще предобрим нещата и пак да е зле?

Научнообосновано ли е това число

Интересното с крачките е, че науката се е „самосезирала“ да проучи ефекта от 10 000 крачки върху здравето, вместо това число да е дошло след научни проучвания.

През 60-те години на миналия век др. Yoshiro Hatano изчислил, че средният японец изминава между 3 500 и 5 000 крачки дневно. Той вярвал, че удвояването им (5 000 х 2 = 10 000) ще доведе до много повече здрави хора.

Разбира се, от това какво вярва някой, пък бил той и учен, до научните доказателства за това има бая време, изследвания и анализи.

Но пък от тогава са минали повече от 60 години, така че са се понасъбрали научни доказателства за ползите от ходенето, дори и да не става въпрос конкретно и точно за 10 000 крачки за деня:

  • повишава дълголетието
  • намалява смъртността
  • подобрява кръвната захар
  • намалява кръвното налягане
  • намалява холестерола
  • намалява болките в гърба
  • намалява тревожността и депресията

Разбира се, има и study-та, които не откриват значим положителен ефект. В някои от тях пък (едно белгийско от 2005-та година) 50% от участниците отпадат от изследването… Ако си падаш science nerd -пиши ми да ти изпратя списък за по-задълбочено четене.

Проблеми с крачките

Точността на измерване не е 100%. Може да видиш повече по темата, както и един лайфхак за яденето на сладки и крачките тук.

Фактор е и невъзможността да се направят 10 000 крачки от някои хора. В това число не влизат само много възрастните и страдащите от хронични заболявания, но и възпрепятстваните от травми.

Тук помага фиксирането на разлини интервали за различните групи хора, вместо всички да се целят точно в 10 000. Ето ти нещо подходящо по темата:

Към проблемите с броя крачки може да отнесем и липсата на време в забързаното ни ежедневие. Но, както видя от инстаграм post-а ми – и затова си има начини. Трикчетата са много, може да им отделя отделна статия или поне публикация в социалните мрежи, така че не забравяй да ме последваш, за да не ги изпуснеш 😉

Проблем с крачките е и скоростта, с която ги правим. Ако си носим устройство докато сме у нас ще отчетем направени крачки, но дали те имат същия ефект като такива с по-бързо темпо и ненакъсани?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Залата на Юли (@yulisgym)

Други пречки са достъпността и постоянството – някъде просто не можеш да вървиш навън през цялата година (да, ок, на пътечката в залата можеш, но не всеки има достъп). Тук причината основно е климатът. Някои хора живеят в опасен квартал, където не е препоръчително да се разхождат много-много. Разбира се, столичани веднага се сещат за кметицата си и колко е приятна за пешеходни разходки София с ремонтите на ремонтите и хаштага #хубавое (ама не е готово). То не че за колелета е много по-удобно де… 😡

Важно е и къде се разхождаме, разбира се. Ето и за това имам публикация в социалките:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Залата на Юли (@yulisgym)

Съветите на професионалиста

Знанията и опита на топ експертите са това, което може да ти помогне най-добре. Затова ще завърша статията ми с най-добрите лайфхака, които използвам в практиката ми:

Ако 10 000 крачки са ти прекалено много

Ако си далеч от 10 000 крачки за деня може да започнеш от по-малко. Например напоследък правиш по 2 000. Ок, значи на няколко стъпки ги вдигни до 10 000, вместо наведнъж. Например остави си следващата цел да е 3 000. После 4 000 или 4 500. После…

Но не се демотивирай, ако не си направиш крачките за деня.

Използвай технологиите за мотивация, а не за депресия!
– Юли

Ако не можеш да се мотивираш да си направиш крачките за деня

Докато сме на темата за (де)мотивацията – фиксирането на конкретна цел спомага за спазването ѝ. Когато знаеш колко крачки трябва да изминеш имаш по-силна вътрешна мотивация да го направиш.

А ако участваш в група, където взаимно се надъхвате или поне има класация за изминатите крачки на всеки, то към вътрешната добавяш и външна мотивация. А освен това самата отчетност пред друг(и) вече ти помага да не кръшкаш.

Ако 10 000 крачки са ти прекалено малко

Съществува и обратния проблем – за някои 10 000 крачки са прекалено лесни и малко.

В този случай е най-логичното и често използвано е да си вдигнеш целта на по-висок брой крачки.

Но има и други решения, особено за по-натренираните – може да се вдигне темпото или да се промени начина на ходене – през годините изгряваха различни модни начини на ходене, например Power Walking.

А може и да се добави тежест – нещо в раничката или жилетка с тежести. С гирички в ръцете също е оферта. Все пак внимавай да не привличаш много вниманието на околните с някоя прекалено екцентрична техника 😁

Между другото – с доста мои колеги също така сме забелязали и кои са най-успешните ни клиенти – това са тези, които правят най-много стъпки дневно.

А всички крачки ли се броят?

Има по-умни фитнес джаджи, които различават разхождането от шетането, т.е. познават кога тръгваш с по-бързо темпо и ти предлагат да ти включат съответния режим. Което не правят докато се мотаеш из вас или в офиса.

Но при всички случаи отчитат всяка крачка.

Моят съвет към трениращите е да не си броят тези крачки. Както и крачките по време на тренировката. Най-лесно това става като не си носим джаджата, която ни ги мери. Но това не винаги е възможно – например по време на тренировка ни е важно, особено ако говорим за бягане, където си мерим пулса за кардио зоните, записваме си маршрута и т.н.

Да, и от бягането е добре да ги вадим, но тук вече достигаме до индивидуалните различия за всеки конкретен случай…

Ако трябва да обобщим казаното до тук

Стойността, която получаваш от крачките, не се измерва с точното число 10 000.
– Юли

Както видя – 10 000 на брой крачки е било създадено като лесна, измерима и постижима цел, която да накара хората да повишат физическата си активност.

Така че не се вманиачавай в точните крачки или извървените минути. Освен ако не участваш в някое Предизвикателство де. Тогава, както научи, отчетността помага.

Ако статията ти е харесала

Щом стигна до тук, значи отделяш от времето си за четене на стойностни неща, които могат да ти помогнат. И, както всеки стойностен човек, знаеш колко е важно да помагаме на другите.

Сподели статията в подходящите групи, за да помогнем на повече хора да бъдат по-здрави и активни.

🙏 Благодарим ти!

 

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!