Три съвета за успех с храненето и тренировките

 

Нова година – нови обещания за новото ти аз. Искаш тази година да направиш каквото е нужно, за да се гордееш с така желаното тяло. И със сигурност попадаш в поне една от следните групи:

 • искаш да свалиш кила и мазнини
 • искаш да вкараш в норма кръвно, кръвна захар, холестерол, инсулин,…
 • искаш да не те болят кръст, колене,…
 • искаш да качиш чиста мускулна маса
 • искаш да оформиш ръце, крака, дупе,…
 • искаш да можеш без болки и умора да се наслаждаваш на любимите неща

Супер!

Хм, ама май не е съвсем супер… Щом нещата са нови, значи е имало и стари. Стари провали да успееш да се пребориш със себе си. Да намериш време за тренировки. Да укротиш ламята…така де, лакомията. Да отсееш истината в океана от противоречива информация как да тренираш и как да се храниш. Всъщност това последното вече го правиш правилно, щом ме четеш. Защото аз, заедно с шепа мои начетени и опитни колеги, имаме потенциала да се преборим с масово ширещите се невежество и шарлатания. Борбата е трудна, но не се предаваме. И някой ден ще успеем.

Но ти може да успееш още тази година с твоите цели. И да постигнеш желаното тяло.

Как?

С помощта на

Три съвета за устойчив успех с храненето и тренировките

Всеки започва от Нова година или от следващия понеделник. И почти винаги се проваля. Което, от една страна, не е проблем, защото понеделници – бол. 52 пъти на година може да започнеш 🙂

Ама…ти какво искаш? Да се въртиш в омагьосания кръг на започването или да успееш?

Ако е второто, то значи не ти трябва точна дата за старт, а подходящата стратегия.

И точно това искам да ти подаря – кратка, точна и ясна карта на успеха. Може да я използваш, за да оправиш храненето си. Или пък за да започнеш редовно да тренираш. Но защо не и за двете 😉

Трите съвета за устойчив успех са:

 • Позитивни въпроси преди
 • Позитивно отношение по време на
 • Позитивно обяснение след

Не, второто не е това, което си мислиш. Но да караме по ред:

Позитивни въпроси преди

Масово гурутата не са прави! Всеки те учи на позитивни мисли. Вярвай в себе си и ще успееш! Надъхай се! Ти можеш! Блаблабла.

Добре де – може лееееекинко да са прави с позитивизма. Но голямата им грешка… НЕ! ОГРОМНАТА им грешка е, че те го търсят на грешно място и са много крайни с него. Истината е, че:

Не позитивните мисли, а позитивният вътрешен диалог е ключът!
– Юли

През 2010 се провеждат серия от психологически експерименти1). В тях сравняват успеваемостта на хора, които си задават въпроси, с тази на хора, които си се самонадъхват с мотивационни фрази. Изследователите наблюдават с 50% по-голяма успеваемост при хората, които си задават въпроси от рода на „Ще мога ли да…?“ в сравнение с тези, които се самонадъхват с „Ще се справя!“, „Аз мога да го направя!“ и т.н.

След малко ще оттренираме този и другите два съвета в практическата част, но нека първо да видим и останалите какви са по-точно:

Позитивно отношение по време на

На всички ни е ясно, че с негативно отношение не става. Започнеш ли дадено нещо с настройката за провал и мислейки си колко е скучно, гадно, тегаво, тъпо, изморително,…, то със сигурност ще се провалиш. Както и ако нямаш доверие на човека отсреща и го смяташ за неразбиращ, неопитен, неприятен и т.н.

От друга страна слагайки розовите очила и виждайки всичко само в прекрасни цветове също не е оферта. Защото рано или късно ще се събудиш от цветния сън и ще видиш истинските багри на нещата. Иначе, както казва Даниъл Пинк2) „…животът става фестивал на крайно оптимистично невежество, където самозаблудата задушава самоусъвършенстването“. Аве трябва си разумен поглед над нещата и доза негативизъм.

Но измежду позитивизма и негативизма истината не е в средата. Тя е в отношението между тях. То трябва да е позитивно, т.е. позитивните емоции трябва да бъдат поне 3 пъти повече спрямо негативните. Но в никакъв случай не и над 11 пъти повече.

Демек ако едно нещо не те кефи в тренировките или храненето, то поне три трябва да те кефят много в същите тези тренировки/хранене. По-късно в практическата част ще доразбереш 😉

Позитивно обяснение след

Мнозина се чувстват безпомощни и се предават. И тук става въпрос не само за диети и трениране, а и като цяло в живота им!

Мартин Селингман от Пенсилванския университет въвежда термина „синдром на заучената безпомощност“. Според него хората предаващи се лесно си обясняват пречките и лошите събития като лични и постоянни. Те започват да обвиняват самите себе си за всяко нещо и така попадат в капана на заучената безпомощност.

Изходът е в позитивното обяснение. Т.е. каквото и да се е случило да си го обясним с позитивна нагласа и оттенък, вместо с негативизъм и генерализиращо самообвинение.

Ето ти пример – много жени се мерят покрай цикъла, виждат някое кило отгоре и започват да си казват колко им е лоша диетата, как никога няма да ослабнат и т.н. А всъщност това си е абсолютно нормален физиологичен процес. И вместо да се депресират може да се надъхат с „Малко съм позадържала покрай цикъла, но това е вода и най-вероятно даже съм свалила малко мазнини“.

Да потренираме тройния позитивизъм за тройно по-големи успехи

Хайде да потренираме. Както в залата тренираме различните част от тялото ни, така сега ще оттренираме всяка от трите части на устойчивия успех в храненето и тренирането.

Позитивни въпроси преди

Вместо да си казваш неща от рода на „Следващата седмица ще тренирам 3 пъти!“ си задай въпроса „Мога ли да направя 3 тренировки другата седмица?“. И си отговори направо. Дори и писмено, ако си от поколенията, които още пишеха. Изброй няколко възможности като дни и часове, в които може да идеш до залата и да направиш тренировка. Прецени какво от графика може да се поразмести, за да успееш. Виж и варианти, при които някоя от тренировките е у вас. Или пък някаква кардио активност – събота в планината, сряда да идеш да поплуваш или пък да покарате колела с приятели/семейството. А защо не и някой групов клас като зумба, канго и подобните хореографски тренировки?

Разписвайки отговорите и вариантите ще видиш колко по-лесно ще ти се получи. Ще имаш не една, а няколко стратегии, които да ти помогнат да се справиш.

Просто никога не тръгвай с декларативните изказвания като „Аз ще го направя“. Нито пък с негативните въпроси като „Дали няма да успея да намеря достатъчно време да тренирам?“.

Задавай си правилните въпроси и ще откриеш правилните отговори!
– Юли

Просто е! Опитай и дори може да споделиш какво откри, че работи най-добре при теб, за да помогнеш и на другите 😉

Позитивно отношение по време на

Вече видяхме, че позитивните спрямо негативните емоции трябва да са около 3 пъти повече. Но не и над 11 пъти, т.е. не изпадай в някакво фанатично благоговеене без реална обратна връзка с действителността.

Конкретно за тренировките това се превежда така: намери си треньора, тренировките и залата, където позитивните емоции са в нужния превес над негативните. Няма идеална зала, идеален тип тренировка и идеален треньор. Хората са различни типове и си падат по различни неща. Затова и като потърсиш в интернет кои са най-добрите ще попаднеш и на двата полюса – всеки треньор, тренировка и зала може да бъдат обожествени от едни, и очернени от други. Това прави ли ги само добри или само лоши? Не, дали са добри за теб зависи от много фактори.

Затова си намери тренировките, треньорите и местата, които те кефят много и имат малко негативни неща. Ако всичко е супер, но залата е далеч от вас, то значи позитивните неща са много повече от негативните. И си заслужава да го направиш.

И обратното – ако някой треньор, тренировка или зала са възхвалявани до небесата, но усещаш, че не са твоите – смени ги.

Същата работа е и с диетите. Повечето търсят най-добрата диета и как да се нагодят към нея, а другите – да им се направи тяхната диета според техните предпочитания, ежедневие и цели. Някои искат работа с макроси, а други – да им изготвиш точно разписан режим, който да следват без да губят време в сметки и мислене.

И при храненето важи правилото поне 3 пъти повече неща да са положителни. А че ще има отрицателни е ясно – най-малкото на хранителен режим не може да ядеш от всичко любимо по колкото си искаш 🙂

Не гледай на храненителните режими и тренировките негативно – намери кои те карат ти да се чувстваш позитивно!
– Юли

Позитивно обяснение след

Всички гледаме звездите, а днес социалните мрежи ги направиха непрекъснато да са ни пред очите. И, съвсем нормално, започнахме да се сравняваме с тях.

И оттук всяко разочарование става повод за негативни мисли. А такива колкото щеш – не винаги можем да се раздадем на 100%, не можем да прогресираме всяка следваща тренировка; има поводи за нарушаване на режима… Освен това звездите са с идеалната генетика, снимани и фотошопирани, подплатени с нужните добавки и т.н. Моделите влизат в пикова форма за конкретно събитие (снимки, състезание, ревю), но не изглеждат целогодишно като под прожекторите. Спортистите са най-бързи, силни и т.н. в пиковата форма за състезанието, а не постоянно.

Т.е. те не могат да са постоянно в топ форма, а ти се депресираше, че някое хранене или тренировка не са ти били идеални?

Позитивното обяснение след е именно затова. Това, което ни се случва, е временно и конкретно, а не постоянно. Плюс това често е независещо от нас самите.

Предния път вдигна по-тежки килограми от днес? Но снощи май не спа добре, а?

Миналото лято беше в по-добра форма? Но до това лято май има още време дори да я подобриш, нали?

Задържаха те на работа и пропусна тренировка? Но последните 3 месеца не пропусна нито веднъж, нали?

Почерпиха те и не можа да откажеш? Но последните 3 седмици не кръшна нито веднъж от диетата, нали?

Знаеш, че суперзвездите ги снимат стотици пъти, за да извадят перфектната снимка. Нали не си мислиш, че при тях всичко се получава веднага от първия кадър?

Не можем да бъдем на 100% перфектни във всеки един момент. Дори и звездите не са!

Винаги ще имаш добри и лоши моменти – винаги извличай позитивното от тях!
– Юли

Устойчивостта – Предизвикателството на 2019-та!

Според китайския хороскоп 2019-та година ще премине под знака на глигана. Пак според него това е година на късмета и успеха, но и на различните изпитания, които трябва да преминем. И с които трябва да се справим.

Някои ще разберат правилно горните думи. Няма да се побоят от изпитанията, защото вече са въоръжени със знанието как да ги преодоляват. И ще положат необходимите усилия. И ще са горди притежатели на здраво и атлетично тяло.

Другите няма да пожелаят да са успешни и ще си останат притежатели на тяло подходящо за знака на 2019-та година 😀

За да успяваме трябва да сме устойчиви на всички фактори, които ни влияят и могат да ни отклонят от избрания път.

И, както всичко друго в живота, така и устойчивостта започва от главата.

Т.е. от това как мислим, възприемаме дадената ситуация и реакцията ни на нея.

Не се заричай колко стриктно ще спазваш хранителен режим и колко много ще тренираш тая година.

Няма нужда и тая нова година да стане като предните.

Нека твоето Предизвикателство на 2019-та да бъде устойчивостта!
– Юли

Вече знаеш тайната на успеха – дадох ти печелившите три съвета за устойчив успех с храненето и тренировките 😉

Ако искаш повече:

Да, някои хора са такива и винаги искат повече и то от по-доброто. В случай, че и ти си от тях, то ето какво още може да направиш:

 • запиши се за индивидуална тренировка
 • заяви своята онлайн тренировъчна програма или режим
 • последвай ни във Facebook и YouTube

Цитирани източници

Цитирани източници
1 Ibrahim Senay, Dolores Albarracín and Kenji Noguchi, (Apr 2010), „Motivating Goal-Directed Behavior Through Introspective Self-Talk: The Role of the Interrogative Form of Simple Future Tense“ (връзка)
2 Daniel H. Pink, „To sell is human“, превод Жана Тодорова, изд. „Изток/Запад“ 2017

2 Коментари

 • Дени
  Както винаги си номер едно - статия мотивираща изключително много по уникален и различен начин :)
 • Силвия Чемширова
  Страхотен!

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!