Промяна Джули: „…качеството ми на живот се промени драстично“

 

Най-хубавата промяна е цялостната – не само да отслабнеш, но и да промениш начина си на живот, за да запазиш постигнатото. И дори да го надграждаш с времето!

Историята, с която днес ще те мотивирам, е точно такава. В нея промяната освен в минусите на кантара и обиколките е в подобреното физическо състояние и, най-важното, в начина по който се гледа на храненето и движението.

Реално всеки може да отслабне, ако удържи да се храни в калориен дефицит. Всичко, което трябва, е някоя оскъдна диета, а такива има в нета на един клик разстояние…

Но, както виждаме навсякъде около нас, после килата се връщат, че дори и отгоре.

Ето ти слайд от една моя презентация:

Защо е така? Причините са много, а двете най-важни неща за успеха са индивидуалния подход и промяната в начина на живот.

Но нека вече да дадем думата на Джули*:

*Заб.: името е сменено по нейно желание

Когато се свързах първоначално с Юли, имах две основни цели – едната да сваля малко излишни килограми, а другата да се подготвя физически за едно известно в България колоездачно любителско събитие. Събитието се състои в изминаването на 700км в рамките на кратък избран от теб период или аз избрах 5 дни. В тогавашната текуща физическа форма щеше да е непосилно за мен и избрах да се обърна към професионалист, който да ми помогне да изградя по-добри хранителни навици и физическа култура.

В началото най-трудно се справях с баланса социален живот и постигане на нови навици (както хранителни, така и ежедневни като достатъчен и пълноценен сън и почивка). Всичко изискваше предварителна подготовка и планиране, които сега вече ми идват естествено. 

Джули е осъзнала, че има нужда от цялостна промяна, но трудно би се справила сама да открие работещото за нея в океана от противоречива информация. И затова предпочита да се довери на някой, който да ръководи промяната ѝ.

Не бях много запозната с българските треньори и към кого мога да се обърна, но приятелка ми препоръча именно Юли. След няколко прочетени статии бях сигурна, че именно той е човекът за мен. Харесвам хора, които предоставят цялата нужна информация, от която ти можеш сам да извадиш изводите за себе си, а Юли даже я предоставя напълно безплатно и този блог не случайно се казва “Блогатство”.
Първоначално се съсредоточих в изграждането на хранителни навици. Имах нужда от повече дисциплина и избрах именно сама да следя нутриенти и калории посредством Изповедалнята на Юли. Постепенно се научих по-интуитивно да се храня, но въпреки това продължавам да тегля и меря определени храни, с които лесно може да се прекали.

След като обсъдихме различните варианти на работа с храненето Джули се спря на работата с макроси. Оказа се, че нужните ѝ калории за поддържане са 1739, които намалих на 1566 (117 гр протеин, 60 гр мазнини и 137 гр въглехидрати), за да започнем да чистим мазнините.

Впоследствие исках да вкарам в тренировъчния план не само колоездене, а и тренировки, изграждащи цялото тяло. Реших да оборудвам малка домашна заличка, която първоначално се състоеше от “силова клетка”+скрипец, два малки лоста за дъмбел, малко дискове и 2 ластика. Нямах търпение да започна пълноценно да я използвам, но и тук имах нужда от помощ. Така се срещнах на живо с Юли, за да може да види нивото ми на физическа подготовка, как се движа и изпълнявам определени упражнения – дефакто откъде ще започнем, за да надграждам.

Джули си избра месечен абонамент за тренировките. Всяка седмица си получава тренировките за седмицата. Този вариант е по-удобен за хората, които обичат разнообразието в тренировките и не могат да карат по една програма с едни и същи упражнения. Както и за тези, които имат нужда от по-гъвкав подход, защото ежедневието им не е планирано с месеци напред и можем да правим тренировките само за няколко дена напред.

Според мен Юли предлага на всеки според нуждите и изискванията му хранителни планове. За хората, които не обичат да смятат и мислят какво точно ще приготвят – Юли предлага да изготви за теб всичко това. Аз обаче обичам да се вманиачавам в следение и записки и избрах да траквам всичко, а Юли всекидневно да ме наблюдава и дава обратна връзка – какво да включа, какво да махна и какво да подобря. След около 2 месеца вече доста по-свободно можех да се справям с подбора на храна и резултатите вече се виждаха и така постепенно преминах на ежеседмично следене. Междувременно започнахме тренировките, които бяха новото предизвикателство за мен. Дори елементарни движения и упражнения трудно правех, но постепенно и с постоянство ставах все по-добра и все по-лесно се справях с тях. 

За една година качеството ми на живот се промени драстично – вече се храня редовно и по-добре, доставяйки си на организма всички нужни нутриенти, тренирам редовно, спя по-добре и спокойно, намалих алкохола и разбрах, че мога да се забавлявам и да бъда социална и без да консумирам по-голямо количество алкохол и/или храна.

Колоездачното събитие мина повече от успешно за мен – направих и първите си 200км в един ден и след една седмица възстановяване, вече бях готова за нови подвизи.

Свалих 15,5кг, 14см от талията, 15см от ханша и 7см от бедрото. Влезнах в здравословни граници на теглото си, покачих мускулната си маса, а и вече успявам да направя неща, които преди бяха непосилни за мен. Правя вече 10 последователни лицеви опори на пода, негативни кофички и набирания (бавни спускания) и висене на лост над 1 мин.

Храната сега възприемам като гориво, с което захранвам организма си. Ако сложа нискокачествено и неподходящо гориво – то няма да работи добре, но ако го захранвам с подходящо и качествено такова, то ми се отплаща. В началото много следях макроси и това ми помогна да преценя количеството храна и дали набавям нужните нутриенти. Разбира се целта ми беше постепенно да премина към по-интуитивно хранене, базирано на познания и опит. Сега веднъж на 7-10 дни правя един ден записване, в който се опитвам да се храня както обикновено, за да видя дали съм на прав път с количеството и макросите.

Джули е чудесен пример за финалната цел при храненето, ако може да говорим съществуването на такава. А именно – преминаването към интуитивно хранене след като са научени основите и са придобити навиците. Да, това е по-дълъг процес, но си заслужава да се измине от всеки, който уважава тялото си… Останалите нека да си продължават да търсят вълшебния режим, който като го направят веднъж и после цял живот ще може да изяждат всичко без да им се лепи.

Разбира се бих препоръчала Юли с две ръце и два крака на всички разумни хора, които не търсят бързи и лесни резултати, а една качествена промяна. За тренировки също горещо препоръчвам, защото всяко едно упражнение е подбрано спрямо целта на трениращия. “Готови” планове под път и над път, но те дали са създадени за твоите цели? Тренировките ми са подбрани така, че да изградят една хармонична механика на тялото, така че то да работи добре както в ежедневието, така и в практикуването на любимия спорт – колоезденето!

Казват, че фитнесът не е крайна дестинация, а пътуване. Понеже стигнахме до края на отзива, нека видим пътува ли Джули или е пристигнала:

Оттук нататък вече “връщане назад” няма 🙂
Все нови предизвикателства намирам да поставя пред себе си. Харесва ми да работя с тялото си и съответно новите цели са – набирания, стойка на ръце, клек на един крак и други такива забавни неща. Искам да почистя и още малко излишни мазнини, но не си поставям срокове, а по-скоро устойчиво чистене, както досега. 

Надъха ли се от историята на Джули?

Супер!

ПИШИ да започваме и твоята желана промяна 😉

 

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!