Сметнете си колко калории на ден изгаряте

Колко калории на ден изгарям?

Това е един от първите въпроси, които си поставя всеки фитнес маниак, както и всеки тръгнал да отслабва. Дори и най-добрите диетолози и фитнес експерти трябва да започнат от някъде и това обикновено е какъв е енергоразходът на дадения човек, т.е. колко калории на ден изгаря. Знаейки го вече можем да пресметнем с колко да намалим калориите, ако искаме да свалим килограми, или колко да вдигнем, ако ще качваме тегло или мускулна маса. И, както много често се случва, хората или ядат много повече от нужното, или много по-малко. И в двата случая се чудят защо не изглеждат така, както искат и защо често са болнави…

За целта съществуват множество таблици и формули, които ви позволяват да пресметнете относително точно колко калории на ден се изгарят. По-добрите от тях вземат под внимание повече фактори, но нито един няма как да пресметне с абсолютна точност изгорените калории на ден. Ако някой иска да знае със 100 сигурност колко калории изгаря, както и какъв процент телесни мазнини има, то начинът е само един – да си плати достатъчно на група учени и лекари и да му направят дисекция. Както се досещате, това не е работещ вариант, затова се прибягва до приблизително изчисление.

И най-използваната формула за изчисляване на колко калории на ден изгаряме вече стана на повече от 100 години – въведена е в далечната 1919-та година от Harris и Benedict и се използва и до днес от много медицински лица и фитнес професионалисти. Аз също я използвам за бързи сметки от десетилетия.

Днес сме толкова напреднали технологично, че вече сме забравили да смятаме. Затова може да използвате тази форма и директно да си сметнете колко калории изгаряте в покой 😉

Споделете в коментар отдолу колко калории предполагахте, че са ви нужни, и…колко се получиха в действително?

26 Коментари

 • т.е. според тази таблица, за една тренировка се изразходва същото количество енергия, колкото за един ден тежка физическа работа? нещо не си я доизмислил.
  • Юли
   Как' Сийке, вярваш в прераждането или е заради линка ;) Формулата е почти на век, демек няма как аз да съм я измислил. И още се изучава и използва. Да, вярно, че от хора, които нямат време да блогърстват, но това не я прави по-лоша. Един век е достатъчно да се докаже като работеща. Като работеща за отправна точка, а вече някой с акъл знае какво да вземе от нея и как да я донагоди за конкретния човек. Иначе разлика от тренировка до тренировка има, и то огромна. Освен това има разлика и от как една тренировка влияе на различните хора. Но това е засегнато в следващата ми статия, която дописвам и пускам до ден-два ;)
 • Милен
  То излиза, че аз съм супер бре повечето случай съм с около 900 и по малко, направо след година ще ми викате Арни.
  • Юли
   То ако зависеше само от калориите всички щяхме да сме шампиони, филмови звезди и губернатори ;)
   • Милен
    Пак ми излизат 3046 калории на ден, а пък аз се храня с около 2100, сега ше излезе че съм в зверски дефицит нещо не разбирам. Поздрави
    • Юли
     Адаптирал си се на по-малко от средното (ако си смятал правилно приетите). Добрата е, че пестиш пари от ядене. Лошата е, че може да ядеш повече, но ти не се възползваш :)
    • Иван Георгиев
     как си ги сметна ?
 • Мисис
  Аз,съм съгласна с таблицата.
 • Кирил
  Пише 2879 ккал ама аз лично се съмнявам дали поемам толкова за ден мисля че са по-малко.
  • Георги
   Разход бе пич, РАЗХОД на калории!!!
 • Гергана Стойнева Арабчева
  Mislq che mi trqbvat okolo800
 • El
  Обикновено се целя в около 2000, формулата показа малко над 2200. Да кажем, че имаме сделка ;)
 • Начо Начев
  От два месеца си следя храненето стриктно. Спортувам абсолютно всеки ден и ако през първия месец с 2000-2200 калории на ден успявах да смъквам по 1кг на седмица, сега с мъка смъквам по 1 кг на 2 седмици. Определено тялото се адаптира към новия начин на живот и се учи да икономисва. Преминах към добавки (екстракти от зелен чай/зелено кафе/червен портокал/грутки на глухарче и т.н.), които да стимулират енергоразхода изкуствено. Ще пиша след месец дали има ефект при мен.
  • Сара
   Пресметни отново калориите си на базата на сегашните си мерки (гръдна обиколка, ръце, крака, талия, ханш и килограми) тогава определи дефицит на това което ще получиш. Чак тогава ще излезеш от застоя и отново ще започнеш да сваляш килограми.
 • Мартин
  Очаквах да са около 2500 но са 2900 което е добре за мен
 • Svetlana Sieber
  Аз очаквах, че калорийте ми за поддържане са 1900 (38 години, 100 кг, 165 височина, спорт нордиг уолкинг по 6 кг през ден и по плана, който следвам от 1 седмица трябва да се храня с 1300 калорий. Изчислявам ръчно с таблици от интернет колко храна мога да изям на деня. Като се ограничавам основно в чисто месо (готвено без мазнина), зеленчуци готвени без мазнина, ориз варен, кисело мляко, зелени салати без сосове. Наистина е много трудно и храната е малко, но то всеки дебел човек в един момент трябва да се лиши в името на здравето. Аз от 02.01 до 15.02 бях на карнивор диета (само телеко месо и 1300 кл дневно) при която свалих 6 кг. Но много странични ефекти като жестоки болки в стомаха, липса на сън, липса на енергия за извършване на елементарни физ. движения, клизми, ниско кръвно което само с кафе вдигам на 90 на 60. В една фитнес група ме уплашиха, че рискувам живота си. Дано с IIFYM да съм по-добре поне чисто физически.
 • Цвета
  Интересно , но не се връзва про мен някъде има грешка.Аз изчислявам със спортна гривна и програма колко горя на ден.Работата ми е зад бюро и за 8 часа със придвижването изгарям 1000 калории според тази машинка.Спортувсм почти вдеки ден и достигам 1800-1900 ,но ако не го правя достигам 1200 изразходени калории.И о каква изненада калкулатора казва 1660 калории при заседнал живот а без спорт аз достигам макс 1200 .Защо се получава така?
  • Юли
   Да приемаш, че гривната и формулата са точни и верни винаги за всеки е все едно да приемем, че всеки човек за 8 часа седнала работа взима твоята заплата.
 • Петр
  Здравейте така по тези показатели които ми ги изисква формулата а именно тренирам 5 дена в седмицата висок съм 172см тежа 100кг на 32г изгарям по 3222ккал на ден работата ми е подвижна смисъл не е заседнала това са калориите които изгарям без тренировка или със предимно тичам от 8-10км на ден
  • Юли
   Това са пресметнатите по тази формула калории. Тя служи да се ориентираш горе-долу колко харчиш. Може да харчиш повече или по-малко, зависи от много неща. Може да прочетеш повече по темата тук. Иначе да хванеш с една формула точните калории на всеки човек на твоите кила, години и тренировки е все едно да кажеш всеки на твоите кила, години и тренировки за колко точно пробягва 10 км. Сещаш се, че нещата зависят от повече фактори ;)
 • Петр
  Е да то е ясно че всеки човек вески организъм са различи но аз по скоро имам съмнения дали е достоверно понеже съм нов и тепърва навлизам в свалянето на кг и за това питам инъче благодаря за инфото
  • Юли
   Ок, нека ти помогна: ти имаш малко монети в джоба. Аз казвам, че са лев и 20 общо. Ти имаш съмнения дали е достоверно. Какво ще направиш?
 • Петр
  Е няма как да имам съмнения след като аз знам колко са повече или по малко от 1,20лв :) ще ти ги покажа да видиш че са по малко или повече 😁
  • Юли
   Да предположим, че току що някой ти е сложил монетите и не знаеш колко са. Аз казвам, че са лев и 20. Ти имаш съмнения дали е достоверно. Какво правиш?
 • Петр
  Изкарвам да броя 😁
  • Юли
   Демек проверяваш. Е, ти имаше съмнения дали е достоверно сметнатото от формулата. Знаеш какво да правиш значи.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!