Калкулатор за пилешко месо

Пилешкото е доста често срещана храна като заговорим за диети. Разбира се, вегетарианското и веган хранене го изключват, но в почти всички останали случаи по присъства в менюто. А да не говорим, че при диетите за състезание по фитнес/културизъм, то често даже е ежедневие. Че дори и по няколко пъти на ден 🙂

Но това е краен случай. Много хора просто искат да са здрави и да изглеждат добре. Те знаят, че без достатъчно протеини това няма как да стане. А пилешкото е една от храните, която  се използва за осигуряване на протеини.

При бялото месо говорим за чисти протеини (практически без мазнини), докато при тъмното месо имаме протеини + мазнини. Мазнини има и в кожата на пилето.

Проблемите с калориите и макросите от пилешкото месо

Често се налага да смятаме калории и макроси (протеини, мазнини и въглехидрати), за да може да постигнем визията, която искаме. Защото основното нещо в един работещ хранителен режим е калорийният баланс, а непосредствено след него по важност – разпределението на макросите.

И при смятането на калории и макроси при пилешкото възникват два проблема. От една страна стойностите на калории и макроси се дават в сурово състояние, а от друга – често месото не е чисто, а има и кожа и/или кокали.

Няма как пилешкото да се яде сурово и затова се готви. То се пече във фурна или на грил; вари се или се задушава; запържва се на гитан. При различните начини на готвене се получава различно количество краен продукт. Например от 200 гр пилешки гърди филе (без кожа и кокали) получаваме 146 гр печено и 162 гр задушено. Когато ние си готвим е лесно – измерваме си суровото пилешко колко е и после смятаме. Но като сме на заведение пилешкото идва сготвено и там трябва да гадаем колко ли е било в сурово състояние.

Освен да се чудим колко е тежало пилешкото в сурово състояние ни се налага да познаем и колко от цялото пилешко е месо. Все пак в таблиците и приложенията калории и макроси се дават за месо (или месо и кожа), а не за кокалите.

Решението на проблема

Хората, които следят работата ми знаят, че вече направих улеснения за тези, които ядат суши и риба тон.

Е, дойде му ред и на пилешкото!

Т.е. на поредния фитнес калкулатор, с който да улесня живота на любителите на здравословния начин на живот.

Не мисля, че има нужда от някакви обяснения, така че направо те оставям да си смяташ 😉

*Калкулаторът работи въз основата на различните таблици за загуба и фира при готвенето на пилешко, както и за процентно съдържание на месо в различните части от пилето.

** При частите от пиле без кожа „месо“ и „месо + кожа“ имат еднакви стойности по обясними причини.

*** При пърженото пилешко в сметките е добавено и брашното. Мазнината, както и корнфлейкс и т.н., трябва да си се смята(т) отделно.

Между другото може да видиш какви рецепти с пилешко имаме тук. Подготвили сме още няколко, които скоро ще пуснем.

Ако си падаш по пилешкото и печалбите, то споделяй активно този калкулатор, както и другите мои статии. И може да спечелиш достъп до избраните от мен рецепти. Където има и доста вкуснотии с пилешко 😉

И накрая да те подсетя да видиш и как стоят нещата с пилешките дюнери 😉

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!